Læsetid: 5 min.

EU-dom underminerer danske logningsregler

Hele året har Justitsministeriet forsøgt at udvide de danske logningsregler og et lovforslag skulle ifølge planen fremsættes efter nytår. Men en ny EU-dom ser nu ud til at betyde, at man i stedet kraftigt må begrænse omfanget af overvågningen, så den ikke gælder hele befolkningen, vurderer eksperter
Den danske logningsbekendtgørelse pålægger teleselskaberne at indsamle oplysninger om alle danske telekunder et år tilbage i tiden, om hvem de har ringet til, hvem de har sms’et til, og hvilken telefonmast telefonen har været forbundet til på det pågældende tidspunkt. Efter en ny EU-dom onsdag ser det ud til at blive lavet om.

Den danske logningsbekendtgørelse pålægger teleselskaberne at indsamle oplysninger om alle danske telekunder et år tilbage i tiden, om hvem de har ringet til, hvem de har sms’et til, og hvilken telefonmast telefonen har været forbundet til på det pågældende tidspunkt. Efter en ny EU-dom onsdag ser det ud til at blive lavet om.

IVAN RIORDAN BOLL

23. december 2016

De danske logningsregler ser nu ud til at skulle laves helt om, så der ikke længere bliver masseindsamlet oplysninger om hele den danske befolkning. Det kan blive konsekvensen efter en længe ventet EU-dom, der blev afsagt onsdag.

Den danske logningsbekendtgørelse pålægger teleselskaberne at indsamle oplysninger om alle danske telekunder et år tilbage i tiden, om hvem de har ringet til, hvem de har sms’et til, og hvilken telefonmast telefonen har været forbundet til på det pågældende tidspunkt. Sidstnævnte giver et meget præcist billede af den enkeltes bevægelsesmønster.

De loggede oplysninger kan myndighederne kun få ved enten retskendelse eller en såkaldt editionskendelse, men det er selve det, at staten pålægger indsamling af oplysninger om alle borgere med et teleabonnement, som EU-domstolen nu underkender. 

»Jeg har meget svært ved at se, at de danske regler kan blive opretholdt,« siger Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia.

Søren Sandfeld Jakobsen, der er juraprofessor på Aalborg Universitet, vurderer også, at Justitsministeriet kan blive nødt til at lave deres logningsregler om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Carsten Munk
  • Thomas Holm
  • Anne Eriksen
Bjarne Andersen, Carsten Munk, Thomas Holm og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det var en stor F-finger til alle partier fra Sf og videre mod højre.

Niels Duus Nielsen, kjeld jensen, Torben Skov, Thomas Toft, Ken Sass, Hans Larsen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Dette er faktisk ingen nyhed. Det nye er blot, at det har været nødvendigt at få dom for, at arkivering er ulovlig.

Men man kan i princippet forsætte, blot man får en dommerkendelse, som i Danmark blot er en formalitet. Så vær sikker på, at det bliver travlt i dommervagten.

Christian Lucas

Tak til EU for at redde os fra tilbageskuende, ineffektive overvågningsprogrammer. Der er tilsyneladende nogen i Bruxelles der har undsluppet det 20. århundrede og nær-propagandistisk vrøvl fra amerikanske tænketanke, der får de fleste af deres penge fra militær og "defense" industrien.

Ole Frank, Torben Skov, Karsten Aaen, Jens Wolff, Jørgen Dahlgaard, Morten Blicharz Nielsen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Det er værd at huske på, at gerningsmændene i Paris og Nice og Berlin alle havde været eller var i myndighedernes søgelys, og alligevel blev de ikke stoppet. At en overvågning af hele befolkninger skulle rette op på det er svært ubegribeligt, så derfor er der vel god grund til at målrette indsatsen og iøvrigt fastholde den i forhold til visse grupperinger

Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Karsten Aaen, Vibeke Hansen og Morten Blicharz Nielsen anbefalede denne kommentar