Kommentar
Læsetid: 2 min.

Flere fattige danskere får gratis mad på Facebook

Hvor langt vil du gå, hvis din familie mangler mad på bordet? Vil du banke på en vildt fremmeds dør for at aftage rester fra hans aftensmad?
Hvor langt vil du gå, hvis din familie mangler mad på bordet? Vil du banke på en vildt fremmeds dør for at aftage rester fra hans aftensmad?

Marie Hald

Indland
14. december 2016

En ny tendens er eksploderet på Facebook: Opret en gruppe, tiltræk medlemmer og begynd at dele overskudsmad ud til danskere i nød.

Hvor suppekøkkener, madbanker og hjælpeorganisationer i gamle dage formidlede mad til fattige og udsatte danskere, er flere private i dag begyndt at tage sagen i egen hånd – og ikke kun her i juletiden.

Det er et simpelt, men ikke et nyt fænomen. Tidligere har vi set de spontant opståede hjælpegrupper træde til for at koordinere hjælp til flygtninge.

Tøjbyttegrupper har eksisteret længe blandt især småbørnsfamilier. Men måske på grund af kontanthjælpsloftet har disse madbyttegrupper på det seneste fået vind i sejlene.

Nogle borgere gør det af ideologiske årsager for at bekæmpe madspild. Andre gør det af nød.

Men hvor går grænsen? Hvor længe skal ens kolonialvarer have overskredet datoen, før det ikke længere er forsvarligt at uddele dem til udsatte familier?

Kan man garantere, at rester fra ens aftensmad har været forsvarligt opbevaret og håndteret, inden de havner på børnetallerkenen hos en fattig, enlig mor?

Det er sympatisk at hjælpe hinanden, dele maden og kæmpe mod madspild, men det er også vigtigt at huske på fødevaresikkerheden. Børn og voksne, som i forvejen er udsatte, skal ikke spise mad, som de risikerer at blive syge af. 

I Danmark er der efterhånden en del organisationer, som både kæmper for mere grøn omstilling og mindre madspild, og som samtidig formidler god, gratis og forsvarligt håndteret overskudsmad til udsatte.

Organisationer som f.eks. Kolding Madhjælp og Projekt Hjemløs er godkendt af Fødevarestyrelsen og gør et godt arbejde.

Det er vigtigt, at de udsatte behandles med værdighed og respekt, så der ikke er anledning til at påstå, at ’andenrangsmennesker får andenrangsmad’. God overskudsmad skal kunne spises af alle. Hverken maden eller mennesker skal forskelsbehandles.

Med fare for selvpromovering vil jeg også nævne et initiativ, som min egen organisation, Stop Spild af Mad, står bag sammen med Dansk Folkehjælp. Her formidler vores frivillige god og gratis julemad fra flere hundrede supermarkeder landet over ud til mange tusinde fattige og udsatte danskere.

Det vigtigste er, at maden ingenting fejler – den kan bare ikke sælges efter jul, fordi folk mister interessen for julemad.

Når man skal hjælpe udsatte mennesker, er det vigtigt at håndtere det professionelt. Der er intet galt i at hjælpe med gode madrester i ens lokalsamfund, men hvis modtagerne bliver syge af maden, gør det større skade end gavn.

Der er en forskel på at dele sine æbler fra æbletræet i baghaven om efteråret og til at dele en rest halvgammel pizza.

I Spanien er ’community fridge’ efterhånden et velkendt fænomen – et offentligt køleskab, hvor man kan sætte sine madrester for at hjælpe andre. Men der er ikke kontrol med madens kvalitet og holdbarhed, og i Danmark ville Fødevarestyrelsen for længst havde lukket initiativet.

Til sidst skal man også tænke over, hvorfor vores samfund har udviklet sig i en retning, så fattige familier i stigende grad overlever ved at bede om gratis madrester gennem Facebook.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tusind tak til Selina Juul, fordi hun sætter fokus på dette område der er alt for overset.

Det skal IKKE være "andenrangsmad til andenrangsmennesker"

Jeg hjælper selv udsatte, og jeg oplever der generelt mangler kvalitetssikring i det frivillige arbejde med udsatte mennesker og hvor er det ærgerligt!!
Det handler ikke kun om fødevarer, men også om hvordan vi møder dem. Den pædagogiske del.

Tilbage til fødevarer. Det undrer mig MEGET at Fødevarestyrelsen tilsyneladende er nærmest ikke-eksisterende mange steder.
Handler det om at de er bange for dårlig omtale "Fødevarestyrelsen gør så hjemløse ikke kan få mad"??
Men hvad med en overskrift der hedder "udsat familie syge pga dårlig mad, de fik fra private"??
Lad os få noget mere fokus på fødevaresikkerheden! Så vi er sikre på at alle får ordentlig mad

Karsten Schiøtz

Det er rigtig godt, at der viser sig stadig flere mennesker der tager initiativ til at hjælpe hinanden. Det er en rigtig god tendens at fællesskaber opstår i flere og flere sammenhænge. Det er modtrækket til stress og isolation for mange mennesker. Det er fællesskabet der grundlaget for at skabe udvikling i alle sammenhænge.
Nu sker det på mange forskellige måder, at mennesker formår at sammenkoble store mængder af overskudsmad med borgere der har stort behov for hjælp. Og lige nu er det meget in at borgere giver deres private overskudsmad til andre borgere der har behov. Super godt!
Det skaber flere fællesskaber og oplevelser af at det er fantastisk at hjælpe hinanden. Og ja, så er der det med hygiejnen og fødevarestyrelsen....... vi skal lige huske at Fødevarestyrelsen i Danmark har en fantastisk funktion og at de er gearet til at arbejde med fødevarehygiejne for danske virksomheder og give gode råd til befolkningen. Men de kan og skal ikke være på forkant med alt hvad mennesker kan finde på af nye spændende tiltag. Det er en udvikling og måske skal Fødevarestyrelsen vejlede, hvis det griber om sig. Men jeg mener, at vi skal huske at have tillid til at borgere kan tænke og de har ansvar for sig selv og hinanden. Så hvis der en borger der bliver syg fordi han/hun har fået dårlig mad fra en anden borger, så er det modtagerens eget ansvar og ikke Fødevarestyrelsens manglende kontrol og lovgivning.
Så brems ikke gode borgerhensigter med kontrol og love - informer og vejled og ha tillid til hinandens dømmekraft og sunde fornuft.
Gode tanker fra
Karsten Schiøtz, LOFU

Mange tak for jeres gode input :)

I ønskes en rigtig glædelig Jul og godt Nytår.