Læsetid: 2 min.

Flere fattige danskere får gratis mad på Facebook

Hvor langt vil du gå, hvis din familie mangler mad på bordet? Vil du banke på en vildt fremmeds dør for at aftage rester fra hans aftensmad?
Hvor langt vil du gå, hvis din familie mangler mad på bordet? Vil du banke på en vildt fremmeds dør for at aftage rester fra hans aftensmad?

Marie Hald

14. december 2016

En ny tendens er eksploderet på Facebook: Opret en gruppe, tiltræk medlemmer og begynd at dele overskudsmad ud til danskere i nød.

Hvor suppekøkkener, madbanker og hjælpeorganisationer i gamle dage formidlede mad til fattige og udsatte danskere, er flere private i dag begyndt at tage sagen i egen hånd – og ikke kun her i juletiden.

Det er et simpelt, men ikke et nyt fænomen. Tidligere har vi set de spontant opståede hjælpegrupper træde til for at koordinere hjælp til flygtninge.

Tøjbyttegrupper har eksisteret længe blandt især småbørnsfamilier. Men måske på grund af kontanthjælpsloftet har disse madbyttegrupper på det seneste fået vind i sejlene.

Nogle borgere gør det af ideologiske årsager for at bekæmpe madspild. Andre gør det af nød.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Lise Lotte Rahbek
Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tusind tak til Selina Juul, fordi hun sætter fokus på dette område der er alt for overset.

Det skal IKKE være "andenrangsmad til andenrangsmennesker"

Jeg hjælper selv udsatte, og jeg oplever der generelt mangler kvalitetssikring i det frivillige arbejde med udsatte mennesker og hvor er det ærgerligt!!
Det handler ikke kun om fødevarer, men også om hvordan vi møder dem. Den pædagogiske del.

Tilbage til fødevarer. Det undrer mig MEGET at Fødevarestyrelsen tilsyneladende er nærmest ikke-eksisterende mange steder.
Handler det om at de er bange for dårlig omtale "Fødevarestyrelsen gør så hjemløse ikke kan få mad"??
Men hvad med en overskrift der hedder "udsat familie syge pga dårlig mad, de fik fra private"??
Lad os få noget mere fokus på fødevaresikkerheden! Så vi er sikre på at alle får ordentlig mad

Karsten Schiøtz

Det er rigtig godt, at der viser sig stadig flere mennesker der tager initiativ til at hjælpe hinanden. Det er en rigtig god tendens at fællesskaber opstår i flere og flere sammenhænge. Det er modtrækket til stress og isolation for mange mennesker. Det er fællesskabet der grundlaget for at skabe udvikling i alle sammenhænge.
Nu sker det på mange forskellige måder, at mennesker formår at sammenkoble store mængder af overskudsmad med borgere der har stort behov for hjælp. Og lige nu er det meget in at borgere giver deres private overskudsmad til andre borgere der har behov. Super godt!
Det skaber flere fællesskaber og oplevelser af at det er fantastisk at hjælpe hinanden. Og ja, så er der det med hygiejnen og fødevarestyrelsen....... vi skal lige huske at Fødevarestyrelsen i Danmark har en fantastisk funktion og at de er gearet til at arbejde med fødevarehygiejne for danske virksomheder og give gode råd til befolkningen. Men de kan og skal ikke være på forkant med alt hvad mennesker kan finde på af nye spændende tiltag. Det er en udvikling og måske skal Fødevarestyrelsen vejlede, hvis det griber om sig. Men jeg mener, at vi skal huske at have tillid til at borgere kan tænke og de har ansvar for sig selv og hinanden. Så hvis der en borger der bliver syg fordi han/hun har fået dårlig mad fra en anden borger, så er det modtagerens eget ansvar og ikke Fødevarestyrelsens manglende kontrol og lovgivning.
Så brems ikke gode borgerhensigter med kontrol og love - informer og vejled og ha tillid til hinandens dømmekraft og sunde fornuft.
Gode tanker fra
Karsten Schiøtz, LOFU