Læsetid: 2 min.

Forsøg på at hjemsende fire afghanere kostede over én million

Da politiet midt i september med chartret fly forsøgte at få en 21-årig afghaner samt tre andre afviste asylansøgere tvangsudsendt til Kabul, løb udgifterne op på over en million kroner
2. december 2016

Husker du den voldsomme historie om en 21-årig afghaner, som politiet midt i september hentede i Vridsløselille Fængsel og iførte en moderne spændetrøje, en såkaldt bodycuff, med fuld fiksering af hænder, arme, ben, knæ og ankler, inden de kørte ham til Roskilde Lufthavn og satte ham på et fly mod Kabul i Afghanistan?

I fængslet var det lykkedes den 21-årige et sluge et lille barberblad på ca. 3x4 mm. Men efter en opringning til en speciallæge på Rigshospitalet besluttede den medfølgende læge, at tvangsudsendelsen godt kunne fortsætte. Oppe i flyet fik den 21-årige yderligere strammet remmene i bodycuffen og blev desuden spændt fast til flysædet med en ekstra rem på grund af sin modstand mod tvangsudsendelsen.

Med til historien hører, at da flyet kom til Kabul, afviste de afghanske myndigheder at modtage ham, fordi han højlydt bekendtgjorde, at han var blevet kristen og ateist, hvorfor de ledsagende 13 danske betjente måtte tage den 21-årige med retur til Danmark.

Selv om der foruden den 21-årige kun var en afghansk familie på tre personer, der også skulle hjemsendes til Kabul, havde politiet chartret et fly med mindst 180 sæder.

Læs også: Afghanistan drukner i hjemsendte

Information har efter halvanden måned fået aktindsigt hos National Udlændingecenter (NUC) under Rigspolitiet i politiet samlede udgifter til udsendelsen, som i forhold til den 21-årige endte som en total fiasko.

I alt har politiet betalt 1.040.000 kroner for udsendelsen, fremgår det af aktindsigten. Med i beløbet er ud over chartringen af flyet, udgifter til den medfølgende tolk og medfølgende læge også de udgifter, politiet har haft i forbindelse med, at en medarbejder fra Rigspolitiet dagen i forvejen var rejst til Kabul for at forberede modtagelsen af de afviste asylansøgere.

I et aktuelt svar til Folketinget har udlændingeminister Inger Støjberg med henvisning til Rigspolitiet forklaret, hvorfor der var chartret så stort et fly til at udsende så få personer.

Det er således ifølge svaret kun »undtagelsesvist«, at politiet anvender chartrede fly. Men da politiet fire gange tidligere havde forsøgt at få den 21-årige hjemsendt med almindeligt rutefly, og alle fire forsøg var gået i vasken »grundet udlændingens adfærd«, som det udtrykkes i svaret til Folketinget, havde politiet denne gang valgt at chartre.

Oprindelig skulle udsendelsen midt i september også havde omfattet i alt 13 afviste afghanere samt et følge på i alt 26 betjente foruden tolke, en læge og en repræsentant for Folketingets Ombudsmand. Men inden afgangen viste det sig, at ni af afghanerne enten var forsvundet eller havde fået deres udrejsefrist udsat.

Ifølge aktindsigten har Frontex – det europæiske grænseagentur – givet tilsagn om at dække »omkostningerne forbundet med udsendelsen.«

»Det er helt rimeligt, at mennesker, der har fået afslag på asyl, udsendes,« siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og fortsætter:

»Jeg anerkender også, at det er yderst kompliceret at få Afghanistan til at tage imod dem. Det er også klart, at udsendelserne skal foregå på en menneskelig og ansvarlig måde, og at ressourcedelen selvfølgelig er et mindre spørgsmål. Ikke desto mindre synes jeg, at det må være muligt at samle flere mennesker på et fly, også selv om nogle falder fra i sidste øjeblik.«

Læs også: Et barberblad i halsen

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

De penge kunne have gjort godt i nærområderne!

Flemming S. Andersen, Hans Larsen, Arne Lund, Thomas Poulsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Det er rablende sindssygt, at politiet bruger penge så tankeløst!

1. Var politiet så naivt, at de troede at manden ikke ville gøre alt for at undgå hjemsendelse?
2. Hvad havde politiets "fortrop" foretaget sig for at sikre, at de lokale ville modtage manden? Intet, må man tro!
3. Hvorfor hyre et fly til 180 personer?
4. Hvorfor ikke have andre med til hjemsendelse, når nu man chartrede et fly?
5. 13 politifolk for at holde styr på én, som i forvejen var bundet og bastet?

Foretagendet forekommer alt i alt totalt uigennemtænkt, dårligt forberedt, sløset og i enhver henseende tåbeligt. Det ser sort ud, hvis politiet i den grad savner ilt til hjernen!

Virkelig interessant.

Måske lever udlændingeminister Inger Støjberg, Dansk Folkeparti, de danske myndigheder og især National Udlændingecenter (NUC) i deres helt egen boble uden kontakt til den reelle verden.

Og at Frontex, det EU´s grænseagentur, "har givet tilsagn" om at dække omkostningerne forbundet med udsendelsen, er endnu mere grotesk, for så tages pengene fra EU´s skatteborgere. Men måske er der en rimelig forklaring på, at Frontex endnu ikke har fundet anledning til at udbetale pengene.

For sagen er jo, som alle formentlig er helt klar over, at Afghanistan ikke for tiden mener at have "kapacitet" til at modtager egne borgere retur - hverken officielt eller uofficielt - eller fra nogen andre lande - heller ikke EU. De betragter simpelt hen sig som værende i krig. Og at det fortsat er sådan, blev bekræftet igen i sidste uge, da Sverige, der har gode forbindelser, igen blev sendt til Kabul for at forhandle om en løsning. Men også denne gang var det forgæves.

Jeg syntes, at når myndigheder misbruger borgernes penge på denne måde, og ved, at det bliver et misbrug, så bør borgerne kræve disse myndigheder og deres politiske opdragsgivere til erstatnings- og strafansvar.

Teodora Hansen, Pia Qu, David Zennaro, Preben Jensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

De 4 optager jo pladsen for andre 4 rigtige flygtninge. Lav forarbejdet, som tyskerne gør. Og så afsted så vi kan hjælpe virkelige flygtninge.

Jamen det er da godt for BNP. Det øger aktiviteten i samfundet. Lige som hærværk gør det.

(sarcasm OFF)

Jeg er enig med Cirkelineholdet :-)

Dorte Sørensen

Tak for den vinkling.
Men hvordan kan regeringen forklare , at det er mest for pengene. Tænk om de kunne være blevet brugt til at give flygtningene en bedre start med behandlings muligheder, så de kom godt i gang, mon ikke det blev en bedre udnyttelse af vore penge til glæde for både flygtningene og Danmark.

Men regeringens brug af "vore" penge virker mange gange helt hovedløst. Fx vil den nye kulturminister skære licensen med 5 pct. i 5 år. Men hvad hun mener, at danskerne i stedet skal til at betale for via andre måder eller undvære fortæller hun intet om. Der skal bare skæres ned.
Mon "vi" igen skal til at opleve de borgerliges forargelse som dengang DR blev nød til at skære Underholdningsorkestert væk pga. besparelsers krav fra regeringen. Det er også "sjovt" når DF både vil have besparelser i DR og den danske kultur i højsæde på engang.

Lov og orden samt principper skal holdes så skidt med omkostninger. Tankegangen er ,hvis vi ikke står fast, vil alle udnytte. Dette princip gennemsyrer stort set hele vores samfund og system. Måske vi skulle begynde at tro på mennesket i en anden vinkel!

Apropos Dorte Sørensens udtagelse "regeringens brug af "vore" penge virker mange gange helt hovedløst." så er der et andet godt eksempel på denne tendens. Den nye regering vil hovedløst poste flere kroner i militæret & NATO så vi både bliver fattigere og kommer til at leve i en meget usikker verden, med truslen om krig som en konstant makker: https://www.information.dk/indland/2016/11/forsvaret-faar-flere-penge

@Claus Oreskov, det lyder nærmest som om du har samme syn på forsvaret som Mogens Glistrup: det bør nedlægges og erstattes af en telefonsvarer, der på russisk siger "vi overgiver os"!