Kommentar
Læsetid: 3 min.

Det gavnlige ved myter

Myterne har det med at have en vis profetisk karakter. Desværre siger de ikke noget om fremtiden i et umiddelbart forståeligt sprog. Måske skulle vi dvæle noget mere ved dem end ved nyhederne om alt det, der går den gale vej
Indland
28. december 2016

Ja, mediebilledet har været broget på det seneste. Det er svært at få andet indtryk, end at alt går den forkerte vej. Men vi ved jo, at medierne overfokuserer på de dårlige nyheder og ofte går i selvsving over dem. De mener i øvrigt, at det er deres opgave. Men så skal vi bare huske at justere vores billede af verdenssituationen tilsvarende.

For nylig så jeg dokumentarfilmen Tomorrow, hvor en række mennesker, deprimerede over klimasituationen, har været verden rundt og lede efter gode nyheder. F.eks. om den stigende udbredelse af byer i verden med egen valuta – ikke som alternativ til den nationale valuta, men som supplement.

Det viser sig, at brug af en lokal valuta skaber ca. dobbelt så mange lokale arbejdspladser som brug af den nationale. Det bliver ydermere ikke dyrere, fordi man ved at holde aktiviteterne lokalt, sparer en masse processer og mellemhandlere.

Borgmesteren i Bristol i England har for nylig bedt om at få sin løn udbetalt i byens lokale valuta! En anden borgmester i Indien har mobiliseret lokalbefolkningen massivt i frivilligt arbejde i byens udvikling og skabt et dybt engageret fællesskab.

Nye løsninger

Einstein sagde engang, at vi ikke kan løse komplekse problemer med samme tankegang, som vi brugte til at skabe dem. Klimaproblemerne er skabt med videnskab og teknologi, så måske skal vi også se i helt andre retninger for at løse dem?

Når mennesker og samfund i historiens løb har været presset til det yderste – så tyer de ikke til fornuften, men til myterne. Myter forstået i ordets oprindelige forstand, som de dybeste og stærkeste sandheder, vi har om det at være menneske i verden. I vores egen kultur kan jeg ikke få øje på andre myter end den kristne historie om Jesus i det nye testamente.

En religiøs højtid

Udover det kommercielle forbrugsræs er julen jo en af vores store religiøse højtider, hvor vi fejrer, dengang Jesus blev født – og hvor Gud dermed blev menneske!

Det blev en barsk oplevelse for ham, især mod slutningen: I Getsemane Have bad han tre gange Gud om at slippe for den grumme skæbne, der ventede ham, men fik intet svar – og tog så sin skæbne på sig og gennemlevede den med oprejst pande. På korset Langfredag kom det fortvivlede skrig: »Min Gud, hvorfor har du forladt mig!« – og man forstår ham så godt. 

Men hvordan skal det forstås, at Gud kan forlade Gud? Og hvordan skal vi forstå opstandelsen Påskemorgen? – og hvorfor sendte Gud herefter i Pinsemiraklet Helligånden ned til apostlene og menneskene som en formidler og hjælper hen imod vores frelse?

Og hvorfor sagde Jesus, at vi alle var guder og skulle gøre større ting end han selv? Og at Guds rige ikke er af denne verden, men findes inde i os? Og hvordan skal vi forstå alle rædselsscenarierne i Johannes Åbenbaring efter kærlighedsbudskabet i evangelierne? Var Johannes synsk eller skør?

Myterne har det med at have en vis profetisk karakter. De udsiger ikke kun evige sandheder, men også noget om, hvad fremtiden bringer. Desværre gør de det ikke i et umiddelbart forståeligt sprog, men i det samme sprog som eventyrernes og vores drømmes.

Personligt har jeg altid oplevet kirkernes forklaringer på denne utroligt mærkelige og mystiske, men også dybt bevægende historie, som utilstrækkelige. Men jeg tror, historien er af afgørende betydning for os, også i dag – at den måske rummer en skjult visdom om menneskehedens liv og skæbne, som vi slet ikke har forstået endnu. Det vil jeg finde nogle stille stunder her ved årsskiftet og gruble over.

Henrik Kærgaard er udviklingschef på tværs i Niras

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg Googlede lige Bristol. Hvorfor er vi ikke flere, der gør det?

Jens Thaarup Nyberg

PS.: ja, det er lettere end at udrede myternes forklaringskraft.