Læsetid: 2 min.

Grønlandsk løsgænger forfremmet til gengæld for at frede Løkke

Efter aftale med Venstre bliver Aleqa Hammond ny formand for Grønlandsudvalget. Til gengæld har hun lovet ikke at vælte regeringen. Studehandel, siger professor i statsret
’Min fornemste opgave i Folketinget er til enhver tid at varetage grønlandske interesser. Det er ikke i min interesse at vælte en dansk regering,’ siger Aleqa Hammond. 

’Min fornemste opgave i Folketinget er til enhver tid at varetage grønlandske interesser. Det er ikke i min interesse at vælte en dansk regering,’ siger Aleqa Hammond. 

Miriam Dalsgaard

Indland
17. december 2016

Skulle statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) føle, at han sad lidt usikkert i sadlen, kan han nu sove lidt roligere om natten.

Ved en mindre udvalgsrokade har Venstre afgivet formandsposten i Grønlandsudvalget til den grønlandske løsgænger Aleqa Hammond, der tidligere var valgt for det grønlandske socialdemokrati, Siumut.

Aftalen mellem den omstridte løsgænger og Venstre betyder, at hun i sager om såkaldte kabinetsspørgsmål ikke vil vælte regeringen.

»Min fornemmeste opgave i Folketinget er til enhver tid at varetage grønlandske interesser. Det er ikke i min interesse at vælte en dansk regering. Det skal være op til danske partier at bestemme,« siger Hammond til Ritzau.

»Så Venstre og jeg har aftalt, at er der en sag i salen om at vælte regeringen, så bliver det uden mit samtykke. Jeg vil stemme blankt.«

Blå blok rådede inden udvalgsrokaden over 90 mandater. Det vil sige, at der bare skulle skifte ét enkelt folketingsmedlem fra blå til rød blok for at bringe Løkke i mindretal.

Da den tidligere leder af Konservative, Pia Chrismas Møller, forlod partiet i 2007 og blev løsgænger, bragte hun netop den dengang siddende regering i mindretal på et spørgsmål i den såkaldte asylsag.

Klassisk studehandel

Men denne form for trussel er med aftalen kommet på lidt mere behagelig afstand for Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen er denne type aftale et klassisk eksempel på en politisk studehandel og som sådan ikke et ukendt fænomen i dansk politik.

»Der er ikke noget juridisk at komme efter i den sag. Men det ligner en studehandel. Og det er der masser af politik, der er. Nogle gange er aftaler rene, og andre gange bliver der inddraget ting, som ikke har noget med sagen at gøre,« siger han.

Aleqa Hammond er selv en omstridt person. Fra 2013 til 2014 var hun formand for Grønlands Selvstyre, valgt for Siumut, men måtte trække sig, da det kom frem, at hun havde brugt 100.000 kroner fra den grønlandske statskasse til privat forbrug.

Hun fik comeback i 2015, da hun blev valgt til Folketinget for Siumut og blev ét ud af fire nordatlantiske mandater, der tilhører rød blok. Det ene mandat er nu med Hammonds ord blevet »neutraliseret«.

Aleqa Hammond blev i august ekskluderet fra Siumut og den socialdemokratiske gruppe i Folketinget efter at have misbrugt Folketingets kreditkort til private formål.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres gruppeformand, Søren Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En kamp for regeringens liv fra hus til hus. Men hvad nytter Aleqa Hammond, hvis DF siger nej?

Dorte Sørensen

Det virker noget rodet, at Grønland nu mod modydelse kan få formandsposten i Grønlandsudvalget. Efter valget kunne det ikke komme på tale, selv om det var et stort ønske fra de grønlandske medlemmer. - Var det dengang en straffeaktion, da de grønlandske medlemmer var mere til støtte for rød blok.
Ligeledes virker det noget underligt, at formanden bliver en meget omstridt person i Grønland. Men det tæller måske til hendes fordel, at hun har samme forhold til statslige midler, som Løkke Rasmussen selv har vist - med ikke at kunne kende forskel på sine egne og statens midler.

Tue Romanow, Holger Madsen, Per Klüver og Lis djørup anbefalede denne kommentar

Hammond og Løkke taler samme sprog

To svindlere har fundet sammen