Nyhed
Læsetid: 3 min.

JP/Politiken-medarbejdere afkræver bestyrelsen en forklaring i Ejbøl-sagen

I en fælles henvendelse direkte til bestyrelsen kritiserer medarbejderne på Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet JP/Politikens Hus for lukkethed samt ’fantasibonusser’ og ’ikke helt rene linjer i den redaktionelle proces’
Medarbejderne på Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken efterlyser en forklaring fra bestyrelsen

Medarbejderne på Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken efterlyser en forklaring fra bestyrelsen

Thomas Borberg

Indland
9. december 2016

Medarbejderne på Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet retter nu skriftlig henvendelse direkte til bestyrelsesformand Lars Munch i JP/Politikens Hus i sagen om Jørgen Ejbøl.

Det sker på baggrund af en række artikler i bl.a. Information om den nuværende formand for Jyllands-Postens Fond og næstformand i bestyrelsen for JP Politikens Hus.

Læs også: Bestyrelseskup truede med at splitte mediegigant

Medarbejderforeningerne ved de tre store aviser forlanger en forklaring og vil »på det kraftigste opfordre til, at bestyrelsen kommer med en dækkende redegørelse for, hvad det egentlig er, der foregår i koncernen.«

Det er ikke alene udbetalinger af »angiveligt millionstore bonusordninger«, mens der har været sparerunder på redaktionerne, men også »beretninger om ikke helt rene linjer i den redaktionelle proces«, der er baggrunden for medarbejdernes henvendelse til bestyrelsen.

Samtidig er medarbejderne yderst kritiske over for mediehusets lukkethed i sagerne.

Læs også: Tidligere JP-chef anklager Ejbøl for at have hjulpet Venstre under folketingsvalget i 2001

Handlemåden rammer os

»Vi finder det stærkt kritisabelt, at et stort mediehus lukker sig så voldsomt om sig selv, når vi samtidig forventer, at andre virksomheder, institutioner og personer stiller op, når husets journalister passer deres arbejde og stiller spørgsmål til dem. Den handlemåde kan ikke undgå at ramme os på noget af det væsentligste, vi skal leve af i vores daglige virke: vores troværdighed,« hedder det i henvendelsen, der er underskrevet af tillidsfolkene fra de tre store dagblade.

Jørgen Ejbøl er blevet kritiseret for sin såkaldte håndfæstning af Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør, Flemming Rose, efter Muhammed-krisen samt at have kuppet  JP/Politikens Hus ved i strid med en aftale at blive på posten som næstformand i koncernens bestyrelsen. I en konflikt i en sag på Bispebjerg Hospital er han blevet beskyldt for at have misbrugt sin egen magtposition i det store mediehus.

Læs også: ’Det er forfærdeligt. Det er Ejbøl, der har gjort det!’

Da Lars Munch i 2014 blev bestyrelsesformand og modtog 16,8 mio. kroner i fastholdelsesgodtgørelse, skal Jørgen Ejbøl ifølge journalist Kirsten Jacobsens bog Pansergeneralen angiveligt have modtaget »et lignende beløb«. Men der hersker tvivl om, hvorvidt Ejbøl faktisk har fået en bonus, og hvilken størrelse den måtte have. Dette er ikke dokumenteret i bogen, og det fremgår heller ikke af koncernens regnskaber.

Bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus, Lars Munch, siger til Information: »Vi har, og jeg har, altid stået for en åben og tillidsfuld dialog med medarbejderne. Jeg vil tænke over, hvordan vi sikrer, at den fortsætter, også i denne tid.«

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de tre avisers medarbejderrepræsentanter.

Dokumentation 

Til bestyrelsen for JP/Politikens Hus v/bestyrelsesformand Lars Munch

På baggrund af den seneste tids mange historier i forskellige medier, senest i Information i går, onsdag 7. december, vil vi på vegne af de tre medarbejderforeninger på Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken på det kraftigste opfordre til, at bestyrelsen kommer med en dækkende redegørelse for, hvad det egentlig er, der foregår i koncernen. Vi kan mærke på den strøm af henvendelser, vi får fra kollegerne, at der er stor efterspørgsel på en forklaring.

Vi finder det stærkt kritisabelt, at et stort mediehus lukker sig så voldsomt om sig selv, når vi samtidig forventer, at andre virksomheder, institutioner og personer stiller op, når husets journalister passer deres arbejde og stiller spørgsmål til dem. Den handlemåde kan ikke undgå at ramme os på noget af det væsentligste, vi skal leve af i vores daglige virke: vores troværdighed.

Tilsvarende bekymring vækker det, når man kan læse beretninger om ikke helt rene linjer i den redaktionelle proces.

Samtidig virker det både dybt provokerende og foruroligende at læse om udbetalinger af angiveligt millionstore bonusordninger, mens man internt både appellerer til og direkte dikterer tilbageholdenhed blandt medarbejderne. Det kommer oven i købet parallelt med flere sparerunder, der er gået hårdt ud over de respektive redaktioner, senest med en voldsom fyringsrunde, der medførte, at en masse af vores kolleger har mistet deres job, mens der åbenbart er råd til at betale nyopfundne fantasibonusser, der i størrelse næsten svarer til de beløb, de enkelte aviser har skullet spare.

Vi ser frem til at få en nærmere redegørelse. Hvis det foretrækkes at give den mundtligt, samler vi gerne vores kolleger til en orientering, for eksempel i Pressen

Med venlig hilsen

Maria Dalhoff 

På vegne af Journalisternes Faglige Gruppe på Jyllands-Postens

Anders Stoffer 

På vegne af Ekstra Bladets Medarbejderforening

Pernille Mac Dalland

På vegne af Politikens Medarbejderforening

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Når journalisterne ikke aner, hvad der foregår i egen andedam, hvordan skulle man så kunne tro på, at de evner at afdække forhold andetsteds?

jørgen djørup, Egon Stich, Torben Lindegaard, Oluf Husted, Jens Erik Starup og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Interessant at ingen af de nævnte dagblade dækker henvendelsen - i hvert fald ikke prominent/synligt på deres hjemmesider.

Egon Stich, Jørn Andersen, Sup Aya Laya og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Spændende sag, men som den sortseer jeg nu og da også er, så tror jeg historien lige så stille løber ud i sandet - og så glemmes den hurtigt af alle ( - incl journalisterne).