Baggrund
Læsetid: 5 min.

Kontroversiel, markant og rabiat

Det tidligere medlem af Folketinget og Europa-Parlamentet Mogens Camre vakte opsigt – både som socialdemokrat, og da han blev DF’er. Han var en markør på sin samtids strømninger
Mogens Camre blev i 1968 blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet. Her gjorde han sig gældende som protegé af  partiformand Jens Otto Krag, og placeret på partiets intellektuelle venstrefløj.

Mogens Camre blev i 1968 blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet. Her gjorde han sig gældende som protegé af  partiformand Jens Otto Krag, og placeret på partiets intellektuelle venstrefløj.

Indland
7. december 2016

Mange etiketter kan sættes på den politiker, der i mandags afgik ved døden, 80 år gammel. Mogens Camre var stridbar, både i sine yngre års tjeneste som socialdemokrat og i sine senere års virke for Dansk Folkeparti. Camre var i begge partier kontroversiel; han var markant og med tiden stedse mere rabiat. Camre var også særdeles velbegavet. Sin cand.polit.-eksamen fra Københavns Universitet bestod han i 1967 med årets højeste karaktergennemsnit. Netop på grund af Camres gode forstand kunne hans omgivelser undre sig over, hvad han kunne finde på at ytre.

Så sent som i september i år udløste en skudepisode på Christiania dette rasende Facebook-indlæg fra Camre: »Igen slog forbrydervældet til, igen er politiet ramt, igen hændervridende skvattede politikere og politichefer, som skulle have været børnehaveledere. I Filippinerne skyder man forbryderne i hobetal, og det virker. Morten Korchs Danmark er forbi, nu bestemmer mafiaen og udlændingene, det feminine, danske velfærdsparadis får tæsk, fordi det ikke slår igen.«

Og Camre fortsatte: »Folketinget må vedtage undtagelseslove, politiet må have andre våben, lette panservogne og et andet skydereglement, enhver der løfter hånd mod politi, ambulancer eller brandvæsen skal skydes ned. Folk, der ikke vil udvises og skriger sig til at blive, skal behandles som i Rusland. De dommere, der agerer som i det 20. århundredes samfund, må pensioneres, Putin ville eliminere Christiania med indhold på en halv time.«

Dygtig og skør

Om Camre har hans tidligere partifælle Freddy Blak (S) sagt: »Han er knusende dygtig på det økonomiske område og skør, når det kommer til flygtninge.«

Mogens Camre voksede op i Randers i et hjem, der var præget af forældrenes indsats i den danske modstandskamp mod tyskerne. Netop kampen mod besættelsesmagten mente Camre sidenhen at kunne sammenligne med sine kampagner mod udlændinge og muslimer.

Før det kom dertil, var han drevet af social indignation. I sine studieår var Camre Københavns-formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum, i 1967-68 avanceret til landsformand – en post, Camre fratrådte, da han i 1968 blev valgt som medlem af Folketinget. Her gjorde han sig gældende som protegé af sin byfælle, partiformand Jens Otto Krag, og placeret på partiets intellektuelle venstrefløj.

En ejendommelig sag kom dog til at skygge for Camres karriere. Ved en narkorazzia i Københavns Lufthavn blev den fra Oslo indrejsende Camre i 1972 fanget med en pistol og otte skarpe skud. Hans forklaring lød på, at han transporterede våbnet for sin ven, den græske eksilpolitiker og senere socialistiske ministerpræsident Andreas Papandreou. Nogen tippede pressen, der fandt på navnet ’Pistol-Camre’. Han fik en bøde på 1.000 kr. for ikke at have fortalt flypersonalet, at han var bevæbnet.

Camre fik betydningsfulde formandsposter for folketingsudvalg, og han var i en årrække sit partis finanspolitiske ordfører. Men minister blev han ikke. Camres partifæller var utrygge ved hans til tider ubesindige og opfarende gemyt.

»Han var både vild og uregerlig,« har datidens socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen sidenhen udtalt.

Obligationsfidus

Ved valget i 1988 røg Camre – efter 20 års medlemskab – ud af Folketinget. For at polstre sine muligheder for at vende tilbage lånte han fem millioner kr., som han brugte til transaktioner i obligationer. Det gav en fortjeneste på 50.000 kr., som Camre ville bruge til sin kommende valgkamp. Det fandt hans kredsbestyrelse imidlertid uetisk.

Dermed kom det reelt til et brud mellem partiet og Camre. Han vendte tilbage til den stilling i Finansministeriet, hvorfra han i sine folketingsår havde haft orlov.

I offentlighedens søgelys kom Camre igen, da han i 1998 i en tv-debat med overrabbiner Bent Melchior og Søren Krarup udtalte sig så ubehersket om muslimer, at han overgik Krarup.

DF’s tidligere pressechef og nuværende udenrigsordfører, Søren Espersen, har i forbindelse med Camres død fortalt Ritzau, at tv-udsendelsen tændte Dansk Folkeparti på at hverve Camre som kandidat til EU-parlamentet. Espersen fortæller:

»Jeg ringede ham op. Først grinede han højt og sagde, at det ville han ikke. Så ringede han igen 20 minutter senere og var interesseret i at stille op.«

Camres partiskifte var ifølge Espersen betydningsfuldt for vælgerskreddet fra S til DF:

»Han trak 500-600 socialdemokratiske medlemmer med over i Dansk Folkeparti på dag ét. Det var folk, som ikke følte, at deres parti lyttede til dem i indvandrerdebatten,« siger Espersen.

Platform for udfald

Camre brugte sin plads i EU-Parlamentet som platform for udfald mod ’fremmede’ og mod EU.

Et forvirret mellemspil indtraf, da Camre i 1997 opnåede valg til Folketinget, mens han stadig var medlem af EU-Parlamentet. Camre valgte at nedlægge folketingsmandatet og beholde pladsen i EU – hvad der udløste højlydt misnøje hos hans EU-suppleant, Ulla Dahlerup, der troede, at nu skulle hun til fadet.

Medlemskabet af Parlamentet kom Camre til gavn, da det i 2003 afviste at ophæve hans parlamentariske immunitet. Derved undgik Camre at blive stillet retligt til ansvar for udtalelser om, at »alle Vestens lande er infiltreret af muslimerne, der taler pænt til os, mens de venter på, at de er nok til at slå os ihjel.«

Camre genopstillede ikke til Parlamentet i 2009. Derfor var han uden beskyttelse, da han i 2014 tweetede: »Muslimer fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen.«

Den tilkendegivelse udløste en byretsdom på 10 dagbøder á 800 kr. for overtrædelse af racismeparagraffen. Så sent som i februar i år blev dommen enstemmigt stadfæstet af landsretten.

I sine år i Parlamentet knyttede Camre sin unge partifælle Morten Messerschmidt til sig som rådgiver. Der opstod mellem de to, hvad omgivelserne opfattede som et varmt far og søn-forhold. Messerschmidt nærmest arvede Camres plads ved EU-parlamentsvalget i 2009.

Slippe politik kunne Camre ikke. I 2013 blev han indvalgt i Gladsaxe Byråd, der for tre måneder siden bevilgede ham orlov på grund af alvorlig sygdom.

Mogens Camre efterlader sig i alt syv børn fra tre ægteskaber, det andet af dem med forfatteren Vita Andersen, der i 1977 opnåede stor succes med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner.

I eftertiden vil Camre formentlig blive set som markør på sin samtids strømninger: Intellektualiseringen og venstredrejningen af Socialdemokratiet fra slutningen af 1960’erne til slutningen af 1980’erne. Sidenhen symptomatisk for, hvordan nogle venstreintellektuelle blev suget over i højrepopulistiske fjendebilleder af EU og flygtninge og indvandrere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Meget sagde Mogens Camre og meget kan siges om Mogens Camre, død som elvende, men savnet var han aldrig og bliver det næppe heller.

Et eklatant eksempel på, at det politiske menneske ikke kan eller skal "konstrueres".

Mogens Camre var, i sin tid, med sit lange sjaskede hår, socialdemokratiets svar på ungdomsoprøret, som jo helt havde isoleret socialdemokratiet med deres proamerikanske holdning til Vietnamkrigen. For at legitimere Mogens Camre i revolutionære kredse, blev han, da han kom hjem fra Grækenland i 1967, taget som våbenkureer i Kastrup lufthavn, med en gammel slidt tromlerevolver. Latterligt.

Bill Atkins:

Det var i 1972, ikke 1967.

Flemming S. Andersen

Mogens hvem??

Mikkel Kristensen

Mogens Camre kunne i ly af sit slaskede og kejtede look, både sige og forsvare ting der var så skøre, at de på sin egen helt utroligevis og i ganske få øjeblikke gav helt og aldeles og fuldstændig mening.// som socialdemokrat var han ikke rigtig farlig - men med det løse Dansk Folkeparti krudt i fingrende blev han til en tøndebombe - han bedrift ligger vel mest i, at have trukket Dansk Folkeparti forholdsvis meget mere til venstre end de falske poeter fra fremskridtpartiet selv evnede at digte af populisme for den blinde befolkning. og alene for det gør savnet til ham for ikke-eksisterende... ære være tabet af hans minde