Læsetid: 7 min.

Kritikere: Regeringen kriminaliserer hjemløse

Forbuddet mod ’lejre’ på offentlige områder gennemføres nu administrativt. Men regeringens forslag kan i praksis kriminalisere hjemløse, og når der samtidig er tale om væsentlige ændringer af reglerne, bør teksten komme forbi Folketinget, advarer kritikere. Reelt handler tiltaget alene om at sætte ind mod romaer, lyder det fra Venstre
Regeringen vil nu have det varslede forbud mod ’lejre’ på offentlige områder gennemført administrativt. Det har den konsekvens, at hjemløse ’gadesovere’ også bliver kriminaliseret. Venstres retsordfører siger til Information, at forslaget skulle ramme romalejre og lignende

Regeringen vil nu have det varslede forbud mod ’lejre’ på offentlige områder gennemført administrativt. Det har den konsekvens, at hjemløse ’gadesovere’ også bliver kriminaliseret. Venstres retsordfører siger til Information, at forslaget skulle ramme romalejre og lignende

Joachim Adrian

30. december 2016

Det skal være ulovligt at etablere eller bo i ’lejre’, der ligger på steder med almindelig adgang, og som »er egnede til at skabe utryghed i nærområdet«.

Det besluttede partierne bag finansloven, og det forsøger regeringen nu at gennemføre uden om Folketinget. Forbuddet mod blandt andet ’lejre’ skal således komme i stand via en ændring af ordensbekendtgørelsen og ikke en lovændring, som vedtages af Folketingets partier.

Men det møder kritik fra både Institut for Menneskerettigheder og Advokatrådet, at ændringerne på den måde kommer til at blive vedtaget administrativt.

Der er ifølge begge parter nemlig tale om væsentlige ændringer af reglerne. Desuden indeholder teksten en række uklarheder, som resten af Folketinget burde have mulighed for at stille spørgsmål og stemme om ændringer til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Ebbe Overbye
  • Lise Lotte Rahbek
  • Dorte Sørensen
Pia Qu, Anne-Marie Krogsbøll, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Hvis bestemmelsen alene er skabt til brug for roma-lejre, hvorfor skriver man så ikke dette eksplicit i teksten?

Vage udsagn vil blive misbrugt, og at "alle ved jo, hvad det er, vi taler om" gør ikke et vagt udsagn mere præcist.

Christian Nymark, Poul Sørensen, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Leo Nygaard, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Bill Atkins og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

"Når folk er nødt til at sove udendørs, råder Gadejuristen dem generelt til at sove flere mennesker sammen for deres egen sikkerhed"

...Ellers risikere en hjemløs at blive brændt af som vi senest så det i Berlin. Jo lettere det er at sparke på et andet menneske jo mere bliver der sparket godt og grundigt igennem, da det sikkert ingen konsekvenser har.

...Velkommen til det "moderne" Løkkeland, hvor penge er det eneste, som betegnes værdi.

kjeld jensen, Christian Nymark, Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Helene Kristensen, Egon Stich, Torben K L Jensen, Jan Kønig og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"Jeg synes, at det lidt ligner en ’find fem fejl’-konkurrence"

...Den eneste argumentation Venstre kender er at gøre andre til grin. Saglige argumenter gider de ikke at bøvle med. Kan det blive mere arrogant?

kjeld jensen, Christian Nymark, Elisabeth Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"jeg er helt sikker på, at det er der, at den vil blive anvendt,« siger Preben Bang Henriksen"

...Fra retsstat til gættelege. Nu skal danskerne til at håbe det bedste ved lov fortolkning. Snart kan vi selv bestemme hvor meget vi synes vi vil betale i skat.

kjeld jensen, Poul Sørensen, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Niels Duus Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

I stedet for sådanne stupide lov bør de måske ændre på de samfundsvilkår der har forårsaget hjemløsehed til at begynde med. Men det skal man ikke sætte sin lid til når de er selv de samme der har skabt disse vilkår.

kjeld jensen, Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Dan Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis der er et svingende pres på boligmarkedet så kan alle de overflødige containere fra den hensygnende globaliseringstid nemt omdannes til midlertidige boliger.

Lise Lotte Rahbek

Hvad forhindrer den slags lovgivningkrampe i at ramme andre personer end de etniske (!) grupper, som den er rettet imod?

Intet, siger historien.

Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det vil med garanti blive brugt til andet. Venstre bliver bare værre og værre for hver uge.

kjeld jensen, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Dan Jensen, Egon Stich og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Sådanne tiltag minder i tragisk stor grad om nazisternes fremgangsmåde i forrige århundrede.
Glimrende beskrevet i Pastor Niemúllers bekendte digt---

Poul Sørensen, Christel Gruner-Olesen, Lise Lotte Rahbek, Anne-Marie Krogsbøll og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Det er endnu et eksempel på at først pisser vi på dem, derefter bebrejder vi dem at de lugter !!!
Den øvelse udføres bedst i den blå "Lejr"

kjeld jensen, Poul Sørensen, Elisabeth Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

Det starter skramlet og det er ikke sikkert det ender godt men .... samtidig .. er der ikke så megen skræmmende uønskelighed at det gør noget, over en samfundsordning hvor indfødte har en bedre sikret ret til en bolig end for nuværende (det er vist eentydigt plus-...), og boligløshed derudover i højere grad 'forbudt' (begrebet er ganske overvejende minus-, jo).

En dansk statsborger, der er hjemløs, skal ikke rammes af lovgivning, der er rettet mod andre med en særlig status og kultur - Romaer.
Dette skal fremgå tydeligt af en sådan lov.
Tværtimod skal han/hun sikres herbergslignende muligheder - og økonomisk betingelsesløs tryghedssikring.
Dèr var den igen - UBI.

Endnu et dårligt tiltag af den ultra højre drejning der ses i det meste af vesten!
At den Danske befolkning ikke siger fra,overfor det nutidige borgeliges,mange asociale tiltag, burde får de fleste op af stolene,og få det manet til jorden/tvinge dem til en ordentlig social polletik ?

Hele Venstres virke,og dårlige sammenspil med de ultra højres, asociale borgelige fløjes,nedladende indkompetangser,uden det socialt fornødent afset, da de hele deres virke,ikke har fulgt op det,at deres,mangel på politiske evner,fejlagtigt, skaber flere,fattige mennesker,der kun har muligheden, at lev på gaden ?

Den nye sociallovgivning,med loft,og ingen boligsikring, som presser flere på gaden, er et ubehageligt,umenneskeligt tiltag, der blotlægger,at de Danske politikkere, ikke har det der skal til,da de ikke lovgiver,med et socialt afset, som sikre den enkelte borgers rettigheder!
At svigte de svageste,og kriminalisere dem ! ( det i sig selv er umorals,uetisk ) ! KRIMINELT !!!

( ENDNU EN SKAMPLÆT PÅ NUTIDENS BORGELIGE MANGEL PÅ FORSTAND ) ! AT FOLKETINGET IKKE KAN, ELLER VIL SE,AT DERES MANGEL PÅ SAMMENHENGENDE POLETIK,VIL SKABE ENDNU FLERE SKÆBNER!
TRIST UFORSTANDIG !
ALLE BURDE FØLE SIG TRUEDE .

Bjarne Bisgaard Jensen

Når tronen vakler under magthaverne på grund af en udstrakt grad af inkompetence og arrogance kombineret med en utålelig selvfedme, så skal nogle lægges for had og mistænkeliggørelse. Flygtninge og indvandrere har lagt ryg til og nu så romaerne.
Hvad bliver det næste? Skal stemmeretten tages fra folk som er uproduktive - du kan ikke nyde retsgarantier og andre demokratiske rettigheder, hvis du ikke knokler dig halvt fordærvet i hamsterhjulet.
Det er verdens ældste politiske kneb og så gennemskueligt, men alligevel går den hver gang, så længe at frygten for blive taber og blive smidt ud af det "rigtige/produktive" samfund holdes stor nok.

Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Christel Gruner-Olesen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

For mig at se så er det endnu et tiltag til at afskaffe menneskers rettigheder til fordel en verden, hvor du kun har gud at vende dig til.... Du har ingen rettigheder ingen krav på hjælp og derfor er du tvunget til at bede til en gud - som aldrig høre dig, hvis du ingen penge har.

Christian Nymark

Det aner mig at de her borgerlige svin glemmer at alt hvad de foretager sig, bliver noteret skriftligt. Vi ved også hvem I er om 20 år!

Da lander frygtens klamme klæde på jeres skuldre - and there will be no mercy.

Skal jeg læse ud af det hele, nu jeg vender tilbage for at se hvordan mit tidligere indlæg har det, at den overvejende stemning her er i retning af ringere almen boligsikring og mere hjemløshed ? Åbenbart. Man må ikke 'debattere andre debattører', men i undrer mig sommetider selv efter så lang tids iagttagelse :-)
Til ære for hvad er meget uklart. Lige-ret-færd med 'romaer' ? Altså lad os lige slå fast at de fleste hjemløse der ikke er 'romaer' eller anden perma-migrerende identitet, vil egentlig gerne have en bolig. Om de så er et kvalificeret demokratisk flertal blandt alle 'hjemløse' ved jeg ikke.

Den tråd der er værd at rykke i , er den, at en logisk sammenhængende evt. strafbarhed for boligløshed nødvendigvis skal akkompagneres af et lovkrav på bolig. Som ikke kan gælde alle og enhver i EU.

Bjarne Bisgaard Jensen

Enig i at alle sikkert gerne vil have en bolig og det bør vel også være en menneskeret i et velfærdsamfund, men kender du begrebet funktionel hjemløs, Odd Bjertnes.
Dette begreb, at man gerne vil have en bolig, men ikke magter at bo i den alene med sig selv, hvorfor man søger tilbage til fællesskabet på gaden, i parken, på volden, eller hvor fællesskabet med ligesindede findes