Nyhed
Læsetid: 1 min.

Langeland Kommune tilbageholdt ulovligt dokumenter

Langeland Kommune nægtede Information aktindsigt i det materiale, der ligger til grund for undersøgelsen af Næstved Asylcenter med begrundelsen, at det var interne papirer. Men det var forkert, og afslaget var ifølge ekspert ulovligt
Det var ikke lovligt, da Asylcenter Næstved afviste aktindsigt til blandt andet Information, mener ekspert.

Det var ikke lovligt, da Asylcenter Næstved afviste aktindsigt til blandt andet Information, mener ekspert.

Jakob Dall

Indland
23. december 2016

Langeland Kommune handlede ulovligt, da den i slutningen af august gav Information afslag på aktindsigt i dokumenter om kommunens undersøgelse af en række anklager mod den forhenværende chef for Næstved Asylcenter, som kommunen driver.

Det vurderer offentlighedsrådgiver og forhenværende forskningschef ved Danmarks medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der blandt andet har siddet i Offentlighedskommissionen.

Kommunen gav afslag med den begrundelse, at dokumenterne var interne. Men det var ikke korrekt.

»Det burde have stået klart for kommunen, at noget af materialet var eksternt, og at oplysninger om faktiske forhold i interne dokumenter skulle udleveres, og der er derfor tale om ulovlig praksis,« siger Oluf Jørgensen.

DOKUMENTATION: Uddrag af en mail fra en netværksmedarbejder på asylcentret i Næstved. Mailen er en del af det bagvedliggende materiale til Langeland Kommunes interne undersøgelse, som Information har fået aktindsigt i.

DOKUMENTATION: Uddrag af en mail fra en netværksmedarbejder på asylcentret i Næstved. Mailen er en del af det bagvedliggende materiale til Langeland Kommunes interne undersøgelse, som Information har fået aktindsigt i.

Forkert besked

Langland Kommune iværksatte en intern undersøgelse af forholdene på Næstved Asylcenter, efter Information skrev artiklen ’Lejrchef spredte frygt blandt asylansøgere’.

I afslaget på aktindsigt i det materiale, der ligger til grund for undersøgelsen, skrev daværende drifts- og logistikchef for Langeland Kommunes asylområde, Ulrik Pihl til Information, at dokumenterne »i alle tilfælde er interne arbejdspapirer«.

Information var imidlertid bekendt med, at dele af materialet var sendt til Langeland Kommune af en lektor fra Aalborg Universitet. Det var således forkert, da Ulrik Pihl i sit afslag skrev, at alt materialet var interne arbejdspapirer.

Information valgte derfor at gøre kommunen opmærksom på problemstillingen og gjorde klart, at Information havde i sinde at klage, hvis ikke kommunen ændrede sit afslag.

DOKUMENTATION: Uddrag af en mail fra en socialkoordinator fra et af Langeland Kommunes andre centre. Mailen er sendt til Ulrik Pihl og omhandler centret i Næstved og specifikt den tidligere lejrleder.

DOKUMENTATION: Uddrag af en mail fra en socialkoordinator fra et af Langeland Kommunes andre centre. Mailen er sendt til Ulrik Pihl og omhandler centret i Næstved og specifikt den tidligere lejrleder.

Ændrede afgørelse

Efterfølgende modtog Information aktindsigten med beskeden: »Hermed dokumenter vedrørende den interne undersøgelse af Center Næstved.« Langeland Kommune valgte således at give aktindsigt i al materiale, inklusive interne arbejdspapirer.

Kurt Haberkost, der er ansvarlig for asylområdet i Langeland Kommune, siden asyldirektør Sisi Eibye blev afskediget, vil ikke stille op til et interview, men skriver om sagen i en mail:

»Som juridisk konsulent blev jeg – vist på baggrund af en klage over afslag – inddraget i sagen, hvor jeg blot kunne konstatere, at der ikke var noget grundlag for at nægte aktindsigt. Herefter fik du – og en kollega på et andet medie – fuld aktindsigt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her