Analyse
Læsetid: 5 min.

Løkke stopper kinesisk opkøb i Grønland

Flere detaljer om et afværget kinesisk opkøb af nedlagt grønlandsk forsvarsstation synes at bekræfte, at statsminister Lars Løkke Rasmussen selv spændte ben for det kinesiske firma. Grønland ser gerne flere kinesiske investeringer
Flådestationen ved Grønnedal på Grønland var nedlagt, men da kinesiske købere meldte sig på banen, blev flådestationen, tilsyneladende efter statsminister Lars Løkke Rasmussens indgriben, genåbnet.

Flådestationen ved Grønnedal på Grønland var nedlagt, men da kinesiske købere meldte sig på banen, blev flådestationen, tilsyneladende efter statsminister Lars Løkke Rasmussens indgriben, genåbnet.

Joachim Adrian

Indland
20. december 2016

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ved personlig indgriben angiveligt forhindret en kinesisk virksomhed i at købe en gammel, nedlagt flådestation i Grønland, der ellers var udbudt til salg.

Den danske efterretningstjeneste har længe være bekymret over udsigten til større kinesisk tilstedeværelse i Grønland, men det er første gang, at vi får kendskab til, at den danske regering direkte skal have forhindret et kinesisk opkøb i Grønland.

Sagen har været holdt hemmelig indtil nu, formentlig fordi den har potentiale til at skabe grundig irritation både i Beijing og i Grønland.

Det grønlandske selvstyre har i en årrække arbejdet på at tiltrække kinesiske investorer bl.a. ved en række ministerbesøg i Kina. Det er en opgave, der næppe bliver nemmere nu, hvor den danske statsminister har vist personlig vilje til at gribe ind, hvis regeringen bliver bekymret.

I Nuuk er man desuden optaget af, at det danske forsvarsministerium tilsyneladende har givet selvstyret i Nuuk mangelfuld information om sagen.

Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq sagde formanden for det grønlandske selvstyre, Kim Kielsen, på et pressemøde fredag, at »den danske regering burde have givet informationer til Naalakkersuisut, før det kom ud i pressen, at Grønnedal igen skal huse Flådestationen«. Selvstyret er nu i færd med at undersøge forløbet nærmere.

Velkendt virksomhed

Sagen kom frem, da det danske netmedie defensewatch.dk i sidste uge citerede fem anonyme kilder, der bekræftede, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i forsommeren 2016 kontaktede lederne af de fem partier bag det gældende forsvarsforlig.

Han bad ifølge defensewatch.dk om partileders opbakning til, at den gamle flådestation ved Grønnedal i Sydgrønland nu skulle tages af markedet og igen bruges af forsvaret. Årsag: Den kinesiske virksomhed Generel Nice Group var pludselig dukket op blandt de meget få, interesserede købere.

Ved at opfinde et behov i det danske forsvar, kunne man behændigt forhindre et kinesisk opkøb, og Lars Løkke Rasmussen fik angiveligt partiledernes accept af planen.

Statsministeriet har hverken be- eller afkræftet forløbet, men en række detaljer er dukket frem, som synes at understøtte udlægningen i defencewatch.dk.

Det danske forsvar havde i foråret 2016 brugt mere end tre år på en meget omfattende analyse af forsvarets behov netop ved Færøerne og Grønland.

I analysen, der blev offentliggjort i juni 2016, stod der intet om et behov for genåbning af Grønnedal. Stationen blev lukket i 2014, og alle funktioner flyttet til den nye Arktisk Kommando i Nuuk.

De lokale indbyggere i Sydgrønland har siden genanvendt en del materialer fra stationen, der i dag ifølge kilder i forsvaret fremstår meget slidt.

Forsvaret har i et par år forberedt nedrivning og oprydning, og tidligere forsvarsminister Peter Christensen sagde på et samråd i Folketinget den 28. januar i år, at »Forsvarsministeriet ikke har noget behov for eller ønske om at videreføre Grønnedal – hverken helt eller delvist«.

Alt det ændrede sig tilsyneladende ved statsminister Lars Løkke Rasmussens indgriben. Da de fem partier i forligskredsen i starten af december indgik ny aftalte om bevillinger til forsvarets arbejde i Arktis, var der opstået et behov for at »genetablere Forsvarets tilstedeværelse i Grønnedal i form af et strategisk, logistisk støttepunkt, som kan anvendes dels til oplægning af brændstof, opbevaring af havmiljøbekæmpelsesmateriel mv., dels til øvelses og uddannelsesformål«.

Tilsvarende besked modtog det grønlandske Selvstyre per mail den 30. juni 2016. Mailen er nu ved pressens mellemkomst offentliggjort i Grønland. Forsvarsministeriet oplyste her, at General Nice Group havde vist interesse for Grønnedal, men den kinesiske interesse blev ikke nævnt som årsag til forsvarets nye planer.

Sammenhængen blev ifølge Sermitsiaq heller ikke nævnt, da en departementschef fra selvstyret for mindre end to uger siden holdt møde med departementschefen i det danske forsvarsministerium, Thomas Ahrenkiel.

Kina velkommen i Grønland

General Nice Group er tidligere blevet budt velkommen i Grønland. Virksomheden købte i slutningen af 2014 rettighederne til en stor forekomst af jernmalm ved Isua nord for Nuuk. Et britisk selskab, London Mining, havde her planer om at etablere den største mine i Grønlands historie.

Et par tusinde minearbejdere, herunder kinesiske, skulle udvinde jernmalm til de kinesiske stålværker, men London Mining gik konkurs og solgte til General Nice, som dog siden har meddelt, at de ikke har aktuelle planer om at genoplive Isua-planen.

Statsministerens indgriben har nu forhindret General Nice i at udvide sit engagement i Grønland ved Grønnedal.

Det synes helt i tråd med den danske efterretningstjenestes velkendte bekymring. Her frygter man, at kinesiske selskaber skal vokse sig så store i Grønland, at de med almindelig økonomisk pression kan øve indflydelse på det lille og økonomisk svage grønlandske selvstyre.

Nuuk har længe afvist denne frygt som ubegrundet. Naalakkersuisoq (minister) for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, bekræftede på en råstofkonference i Dansk Industri så sent som i oktober, at kinesiske investorer er lige så velkomne i Grønland som andre investorer.

Qujaukitsoq er selv hyppig gæst i Kina bl.a. ved en årlig messe for mineindustrien i Kina. Tidligere i år besøgte han også virksomheden Shenghe Resources, der har købt 12,5 procent af aktierne i et mineprojekt, som sigter mod udvinding af uran og sjældne jordarter i Kvanefjeldet i Sydgrønland. Danske diplomater har ofte assisteret det grønlandske selvstyres arbejde i Kina.

Forsvarets efterretningstjeneste har dog samtidig i nogle år nøje analyseret de kinesiske selskaber, der viser interesse for Grønland. Det er derfor ikke usandsynligt, at Lars Løkke Rasmussen har handlet på råd direkte fra FE.

Den gamle sag om Grønnedals skæbne var for længst afklaret fra forsvaret side, og den ville på ingen måde være en sag for statsministeren, hvis ikke der var tungtvejende nye oplysninger.

I øvrigt har den tidligere chef for FE, Thomas Ahrenkiel, været departementschef i Forsvarsministeriet siden 2015, og da han også er tidligere departementsråd i Statsministeriet, har kommunikationslinjerne næppe været komplicerede.

Grønnedal består primært af et antal træbarakker og et havneanlæg. Flådebasen blev opført af det amerikanske forsvar under Anden Verdenskrig i 1942.

Amerikanske tropper forsvarede en mine ved Ivittuut, hvor et dansk selskab udvandt kryolit, der var afgørende for produktionen af aluminium, som igen var afgørende for produktionen af de amerikanske kampfly, som skulle indsættes i Europa. Siden blev basen overtaget af Danmark, og den fungerede frem til 2012 som hovedkvarter for det danske forsvars indsats i Grønland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Rosenfalck

Det er ikke altid man kan forestille sig, hvem der kan finde på at købe det man sætter til salg. Således ville en kvindelig kollega sælge sin brudekjole, men da de glædesstrålende køberne dukkede op, fortrød hun på stedet. Det var et par transvestitter. Sådan skulle hendes kære kjole ikke ende sine dage. Tilsvarende var det, da man i Sorø kommune erfarede, at det var TVIND, der via en stråmand havde købt deres gamle sygehus for 12 mio. kr. Efter forskellige forsøg på at ulovliggøre TVINDS aktiviteter i lokalplanen, købte man sygehuset tilbage for 18 mio. kr. Ja, selv for de største vækst elskere og penge elskere gælder det gode gamle ordsprog, ’penge er ikke alt’.

Jeg ville også blive bekymret, når nogen der kalder sig 'Generel Nice Group' vil købe en militærbase!

Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

"havmiljøbekæmpelsesmateriel " Vor herre bevars, vil Venstre og landbruget nu også bekæmpe havmiljøet. Det er åbenbart ikke nok at pløre de indre farvande til med gift og gylle. ;-)

Hvis Grønland ønsker kinesere eller russere ind på inlandsisen o s v , så er det vist på tide at kappe forbindelserne til Grønland ?

Så kan Grønland gøre lige hvad de vil, og "Syddanmark" ville stå udenrigspolitisk friere, hvis man ikke hele tiden skulle varetage Grønlands interesser i arktis (- og ofte spille dobbeltspil i EU for at sikre Grønlands interesser over for de øvrige EU-lande.)

Danmark har INGEN "imperialistiske behov" i relation til Grønland - tværtimod.

Michael Kongstad Nielsen

Forholdet mellem Danmark og Grønland udvikler sig hele tiden.
Intet er fastlåst, intet er givet. Det bør være en langsom dialog, der former udviklingen,

Løkke glemmer (??), at Schlütter i sin tid gav Grønlands undergrund til grønlænderne. Men det gælder måske ikke længere? Og kan man heraf udlede, at førstnævnte var langt mindre imperialistisk, end Lars Løkke er det?

Michael Kongstad Nielsen

Danmark bestemmer stadig over rigsfællesskabets udenrigspolitik. Men det kan jo ændre sig.

Forløbet er problematisk. Grønland har Selvstyreordning. Derfor er den ensidige afgørelse fra den danske Regering en tårn i øjet for myndighederne i Grønland.
Forløbet bekræfter endnu engang at Danmark i sikkerhedspolitiske spørgsmål vil går meget langt for at demonstrere sin overhøjhed over Grønland.
Problematikken viser at Selvstyre myndighederne har meget lidt råderum og indflydelse når vigtige sikkerhedspolitiske spørgsmål afgøres og støbes. Det er et suverænt dansk anliggende.
Det er også økonomi vi snakker om her. Danmarks regeringen havde demonstreret overfor den kinesiske offentlighed at det er Danmark som suverænt bestemmer Grønlands skæbne.
Derfor bør den grønlandske regering bruge håndfaste argumentationer overfor den danske regering. Danmarks afvisning af en interesseret kinesiske køber af flådestationen har økonomiske konsekvenser for Selvstyret. Danmarks regering bremser mulige vækst og arbejdspladser i Grønland med henvisning til sikkerhedspolitiske spørgsmål.
Sådanne forhold er skadelige for Rigsfællesskabet. Hele forløbet lugter fra den svundne tid. Svundne tid hvor metaforen er at Danmark enerådigt bestemmer Grønlands politiske billede.
Det er på tide at drøfte at sikkerhed og udenrigspolitik alene er Danmarks anliggende. Det er ikke ligeværdigt Rigsfællesskab når den danske regering snigløber myndighederne i Grønland.

R ikke SL
For en gangs skyld er jeg enig med Lars Løkke. Kineserne er ved at æde værdier op fra Afrika og til Grønland. Kineserne prøvede at lave obtion på et stort område i det nordlige Island, på grund af fremtidig Nordpassage, det er heldigvis ikke lykkedes endnu.