Læsetid: 5 min.

Løkke stopper kinesisk opkøb i Grønland

Flere detaljer om et afværget kinesisk opkøb af nedlagt grønlandsk forsvarsstation synes at bekræfte, at statsminister Lars Løkke Rasmussen selv spændte ben for det kinesiske firma. Grønland ser gerne flere kinesiske investeringer
Flådestationen ved Grønnedal på Grønland var nedlagt, men da kinesiske købere meldte sig på banen, blev flådestationen, tilsyneladende efter statsminister Lars Løkke Rasmussens indgriben, genåbnet.

Flådestationen ved Grønnedal på Grønland var nedlagt, men da kinesiske købere meldte sig på banen, blev flådestationen, tilsyneladende efter statsminister Lars Løkke Rasmussens indgriben, genåbnet.

Joachim Adrian

20. december 2016

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ved personlig indgriben angiveligt forhindret en kinesisk virksomhed i at købe en gammel, nedlagt flådestation i Grønland, der ellers var udbudt til salg.

Den danske efterretningstjeneste har længe være bekymret over udsigten til større kinesisk tilstedeværelse i Grønland, men det er første gang, at vi får kendskab til, at den danske regering direkte skal have forhindret et kinesisk opkøb i Grønland.

Sagen har været holdt hemmelig indtil nu, formentlig fordi den har potentiale til at skabe grundig irritation både i Beijing og i Grønland.

Det grønlandske selvstyre har i en årrække arbejdet på at tiltrække kinesiske investorer bl.a. ved en række ministerbesøg i Kina. Det er en opgave, der næppe bliver nemmere nu, hvor den danske statsminister har vist personlig vilje til at gribe ind, hvis regeringen bliver bekymret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Rosenfalck

Det er ikke altid man kan forestille sig, hvem der kan finde på at købe det man sætter til salg. Således ville en kvindelig kollega sælge sin brudekjole, men da de glædesstrålende køberne dukkede op, fortrød hun på stedet. Det var et par transvestitter. Sådan skulle hendes kære kjole ikke ende sine dage. Tilsvarende var det, da man i Sorø kommune erfarede, at det var TVIND, der via en stråmand havde købt deres gamle sygehus for 12 mio. kr. Efter forskellige forsøg på at ulovliggøre TVINDS aktiviteter i lokalplanen, købte man sygehuset tilbage for 18 mio. kr. Ja, selv for de største vækst elskere og penge elskere gælder det gode gamle ordsprog, ’penge er ikke alt’.

Jeg ville også blive bekymret, når nogen der kalder sig 'Generel Nice Group' vil købe en militærbase!

Søren Lystlund, Torben Bruhn Andersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

"havmiljøbekæmpelsesmateriel " Vor herre bevars, vil Venstre og landbruget nu også bekæmpe havmiljøet. Det er åbenbart ikke nok at pløre de indre farvande til med gift og gylle. ;-)

Hvis Grønland ønsker kinesere eller russere ind på inlandsisen o s v , så er det vist på tide at kappe forbindelserne til Grønland ?

Så kan Grønland gøre lige hvad de vil, og "Syddanmark" ville stå udenrigspolitisk friere, hvis man ikke hele tiden skulle varetage Grønlands interesser i arktis (- og ofte spille dobbeltspil i EU for at sikre Grønlands interesser over for de øvrige EU-lande.)

Danmark har INGEN "imperialistiske behov" i relation til Grønland - tværtimod.

Michael Kongstad Nielsen

Forholdet mellem Danmark og Grønland udvikler sig hele tiden.
Intet er fastlåst, intet er givet. Det bør være en langsom dialog, der former udviklingen,

Løkke glemmer (??), at Schlütter i sin tid gav Grønlands undergrund til grønlænderne. Men det gælder måske ikke længere? Og kan man heraf udlede, at førstnævnte var langt mindre imperialistisk, end Lars Løkke er det?

Forløbet er problematisk. Grønland har Selvstyreordning. Derfor er den ensidige afgørelse fra den danske Regering en tårn i øjet for myndighederne i Grønland.
Forløbet bekræfter endnu engang at Danmark i sikkerhedspolitiske spørgsmål vil går meget langt for at demonstrere sin overhøjhed over Grønland.
Problematikken viser at Selvstyre myndighederne har meget lidt råderum og indflydelse når vigtige sikkerhedspolitiske spørgsmål afgøres og støbes. Det er et suverænt dansk anliggende.
Det er også økonomi vi snakker om her. Danmarks regeringen havde demonstreret overfor den kinesiske offentlighed at det er Danmark som suverænt bestemmer Grønlands skæbne.
Derfor bør den grønlandske regering bruge håndfaste argumentationer overfor den danske regering. Danmarks afvisning af en interesseret kinesiske køber af flådestationen har økonomiske konsekvenser for Selvstyret. Danmarks regering bremser mulige vækst og arbejdspladser i Grønland med henvisning til sikkerhedspolitiske spørgsmål.
Sådanne forhold er skadelige for Rigsfællesskabet. Hele forløbet lugter fra den svundne tid. Svundne tid hvor metaforen er at Danmark enerådigt bestemmer Grønlands politiske billede.
Det er på tide at drøfte at sikkerhed og udenrigspolitik alene er Danmarks anliggende. Det er ikke ligeværdigt Rigsfællesskab når den danske regering snigløber myndighederne i Grønland.

Søren Lystlund

R ikke SL
For en gangs skyld er jeg enig med Lars Løkke. Kineserne er ved at æde værdier op fra Afrika og til Grønland. Kineserne prøvede at lave obtion på et stort område i det nordlige Island, på grund af fremtidig Nordpassage, det er heldigvis ikke lykkedes endnu.