Læsetid 3 min.

Løkke tvinger nye ministre til at afsløre privatøkonomi

’Som minister er jeg en del af regeringen, og jeg har derfor oplyst Statsministeriet om mine egne og ægtefælles økonomiske interesser, som det er gældende praksis i regeringen,’ lyder det fra Liberal Alliances nye transportminister, der ellers, ligesom flere af de nye ministre, har nægtet at give disse oplysninger til Folketinget og offentligheden
I Folketingets fortegnelse over folketingsmedlemmer, som ikke ville oplyse deres private økonomiske interesser, stod inden dannelsen af VLAK-regeringen seks af de nuværende ministre, herunder udenrigsminister Anders Samuelsen, transport- og boligminister Ole Birk Olesen, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

I Folketingets fortegnelse over folketingsmedlemmer, som ikke ville oplyse deres private økonomiske interesser, stod inden dannelsen af VLAK-regeringen seks af de nuværende ministre, herunder udenrigsminister Anders Samuelsen, transport- og boligminister Ole Birk Olesen, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

Jens Dresling

28. december 2016

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tvinger nu Liberal Alliances og de konservatives nytiltrådte ministre til at afsløre ikke bare deres egne økonomiske interesser, men også ægtefællernes.

En række borgerlige politikere – ikke mindst fra de to nye regeringspartier – har ellers i årevis boykottet Folketingets offentlige hvervregister, hvor medlemmerne skal registrere deres hverv og økonomiske interesser, fordi de ikke mener, at oplysningerne vedkommer andre end dem selv.

»Der findes jo også lande, hvor det er offentligt, hvad alle borgere betaler i skat, og det synes vi også er en privat ting,« som Liberal Alliances nu tidligere gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll, senest forklarede.

Men statsministeren skriver i et svar til Folketingets udvalg for forretningsordenen, at det er »obligatorisk« for alle ministre at oplyse om egne og ægtefællers eller samlevendes økonomiske interesser til Statsministeriet, som offentliggør oplysningerne på sin hjemmeside.

Størst mulig åbenhed

Lars Løkke Rasmussen henviser til, at ordningen blev indført af den daværende VK-regering i 2005 med afsæt i regeringsgrundlaget »Nye mål« fra samme år, hvoraf det fremgår, at »regeringen ønsker at skabe størst mulig åbenhed omkring ministres personlige økonomiske interesser«.

Lige siden har samtlige ministre, under skiftende regeringer, skullet udfylde et oplysningsskema, og statsministeren forventer, at de nye ministre gør det samme.

»Det er min forventning, at oplysningsskemaerne for de ni ministre, som blev udnævnt den 28. november 2016, og som ikke allerede var ministre på dette tidspunkt, vil blive offentliggjort på Statsministeriets hjemmeside i løbet af januar 2017,« skriver Lars Løkke Rasmussen.

Selv om Folketingets præsidium i 2014 også gjorde det »obligatorisk« for folketingsmedlemmerne at oplyse deres private økonomiske interesser, har de borgerlige politikere benyttet sig af, at tinget ikke kan gøre noget, hvis medlemmerne ikke vil være med, da Grundlovens valgbarhedsbetingelser sætter grænser for straffen. Denne er ’kun’ offentliggørelse af en fortegnelse over de fraværende folketingsmedlemmer på Folketingets hjemmeside.

Hall of shame

I denne hall of shame stod, inden dannelsen af VLAK-regeringen, i oktober 20 borgerlige politikere, herunder seks af de nuværende ministre: Nemlig udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), undervisningsminister Merete Riisager (LA), transport- og boligminister Ole Birk Olesen, socialminister Mai Mercado (K) samt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og kulturminister Mette Bock (LA) var tilmeldt hvervsregisteret, mens ældreminister Thyre Frank (LA) ikke er medlem af Folketinget.

Ud over lønindtægter fra lønnede stillinger og bestyrelsesposter registrerer folketingsmedlemmerne formueforhold, gaver, økonomisk tilskud til udenlandsrejser og anden økonomisk støtte, der ikke kommer fra partiet.

Ingen kommentarer

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra flere af de seks ministre, men Ole Birk Olesen skriver følgende i en kommentar:

»Som minister er jeg en del af regeringen, og jeg har derfor oplyst Statsministeriet om mine egne og ægtefælles økonomiske interesser, som det er gældende praksis i regeringen«.

Statsministeriets oplysningsskema blev indført efter flere sager, hvor ministre kom i modvind på grund af deres økonomiske interesser. Men skemaet har i årenes løb været genstand for debat. Ikke mindst fordi den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og vicestatsministeren Bendt Bendtsen (K) efterfølgende besluttede at øge gennemsigtigheden til også at omhandle ministrenes ægtefæller.

Blandt andet ville daværende miljøminister Connie Hedegaards (K) mand, Jacob Andersen, ikke svare på spørgsmålene, ligesom Venstres daværende politisk ordfører Jens Rohde sagde, at han ikke ønskede at blive minister, hvis samleveren skulle svare.

Men selv om Connie Hedegaards mand ikke ville udfylde oplysningsskemaet fra Statsministeriet, fordi det ikke var ham, der var folkevalgt, fik det ingen konsekvenser. Miljøministeren skrev nemlig i begrundelsen for sin mands beslutning, at han hverken ejede aktier, anparter eller lignende, hvormed statsministeren alligevel fik sit svar.

Fakta: Ministrenes oplysningspligt

Statsministeriets oplysningsskema skal sikre den størst mulige åbenhed omkring ministres personlige økonomiske forhold og derved medvirke til at sikre den almindelige tillid til, at ministrenes embedsførelse ikke påvirkes af »usaglige hensyn«.

Det udfyldte oplysningsskema offentliggøres på Statsministeriets hjemmeside. Skulle ministeren på baggrund af regler om tavshedspligt eller i andre helt særlige tilfælde føle sig afskåret fra at angive oplysninger, som ellers skulle angives i skemaet, skal ministeren orientere Statsministeriet herom.

I skemaet skal der oplyses om 1) aktuelle hverv samt hverv, som ministeren har beklædt de seneste fem år, 2) aktuel selvstændig virksomhed med en årlig omsætning på over 50.000 kr., 3) selskabsinteresser, herunder aktuelle investeringer, 4) aftaler med tidligere eller fremtidige arbejdsgivere, 5) medlemskab af foreninger mv., 6) ægtefælles eller samlevendes lønnede hverv, 7) ægtefælles eller samlevers selvstændige indtægtsgivende virksomhed og 8) ægtefælles eller samlevers selskabsinteresser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ved at nægte, udsætter man sig for mistanke og sladder.
De kan jo stille forslag om ændringer i oplysningspligten og køre dem gennem folketinget.
Eller blive stemplet som antidemokrater.
Vælg selv, ministre.

Hvornår har Statsministeren sidst oplyst om sine interesser, altså udover at være statsminister?

Vibeke Hansen, Flemming Berger, Arne Lund og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Handler det blot om at udfylde et skema, som så efterfølgende arkiveres eller er der en form for baggrundscheck af oplysningernes troværdighed - apropos de seneste SKAT skandaler

Begynd med dig selv, LRs. Hvem betaler dine underhylere? Og hvad med den særkonto du har i Venstre, og som dækker "uforudsete" udgifter?

Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar