Læsetid: 7 min.

Hvis en mand vil dominere en frigjort kvinde, er han nødt til at kontrollere hende mentalt

Den amerikanske professor Evan Stark gør op med forståelsen af vold i nære relationer som en enkeltstående, fysisk handling. Han ser volden som et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder
Den amerikanske professor Evan Stark gør op med forståelsen af vold i nære relationer som en enkeltstående, fysisk handling. Han ser volden som et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder

Line Høstrup/iBureauet

20. december 2016

I 1990’erne blev sociologen Evan Stark kaldt ind som ekspert i en række sager, hvor kvinder havde slået deres mænd ihjel. Som ekspert i partnervold skulle han udlægge deres motiver.

Samtalerne med kvinderne var en øjenåbner for den amerikanske professor, der for første gang forstod alvoren af den usynlige vold i parforholdet:

»Kvinderne havde alle været udsat for vold. Men det, de angav som motivet til drab, var manglen på frihed og autonomi. Det var truslerne og den nedværdigende, kontrollerende behandling, som drev dem til det,« husker Evan Stark

Efterfølgende studerede han forskning i hjernevask samt krigsfanger og torturofres oplevelser. Han fandt en lang række ligheder mellem deres reaktionsmønstre og voldsramte kvinders fortællinger.

Derfra begyndte han i sin forskning at fokusere mere på den ikkefysiske vold i nære relationer, og i 2009 skrev han bogen Coercive Control – How Men Entrap Women in Personal Life. Bogen satte kontrol, trusler og nedværdigende opførsel i parforholdet på dagsordenen i både USA og England.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Søren Roepstorff
 • David Zennaro
 • Anne Eriksen
 • Ingrid Uma
 • Anne Schøtt
 • Sidsel Jespersen
 • June Beltoft
 • Martin Åberg
 • Lise Lotte Rahbek
 • Maiken Guttorm
 • Estermarie Mandelquist
Søren Roepstorff, David Zennaro, Anne Eriksen, Ingrid Uma, Anne Schøtt, Sidsel Jespersen, June Beltoft, Martin Åberg, Lise Lotte Rahbek, Maiken Guttorm og Estermarie Mandelquist anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henriette Møller

Et andet, mørkere aspekt af denne mandlige undertrykkelse af kvinder behandles dog sjovt nok ikke: En del af nogle af disse såkaldt "frigjorte" kvinder tiltrækkes jo helt åbenlyst af dominerende mænd. Måske ikke overbevidst, men i de dybe krinkelkroge af nogle kvindelige sind arbejder denne dyriske tiltrækning efter alfahanner fuldstændig udenfor overjeget kontrol og endda kvindens egen bevidsthed. Ækvivalent til mænds narkotiske hungren efter helt unge piger, som de måske knap selv er klar over eller prøve at undertrykke, men ikke kan styre i et møde med et faktisk valg.

Jeg har intet formelt belæg for følgende, men hvis jeg skulle gætte, er der en invers sammenhæng mellem kvinders formelle frigjorthed og deres underbevidste, uerkendte trang til at underkaste sig en alfahan, der tager styringen, siger hvad han vil have og behandler hende som sin ejendom. Jo mere uciviliseret og dyrisk, jo bedre.

Fra artiklen om Camilla, som først efter 20 års mental vold lod sig skille fra sin mand (https://www.information.dk/mofo/tog-camilla-20-aar-erkende-mand-kontroll...):

»Jeg var dybt betaget af, at han var så direkte. Set i bakspejlet, var det sådan, det var, mellem os lige fra begyndelsen: Han spurgte aldrig. Men jeg sagde heller ikke fra.«

og

»Det begynder tit med et intenst møde med en mand, som taler til noget helt særligt i kvinden. Hun er meget forelsket, og selv om der kan være tegn på, at noget er galt, slår hun det hen, fordi der er så meget ved dette forhold, som er helt unikt,« siger Mette Elgaard.

Min fremstilling er selvfølgelig overdrevet og ikke hele sandheden, men dog en brik, der mangler i puslespillet for at forstå det fulde billede. Denne mørke del af kvinders psyke ("noget helt særligt i kvinden") er påfaldende underbelyst i progressive medier og den kollektive, vestlige bevidsthed, men ekstremt vigtig at forstå og indse. Den er en del af forklaringen på langt flere fænomener, end man ved første øjekast bilder sig ind.

Mit ærinde er overhovedet ikke at forsvare disse mænds handlinger, men hvor mange ekstra krumspring skal et samfund egentlig gøre sig for hjælpe disse kvinder, som styret af deres underbevidsthed i virkeligheden ikke vil skilles fra deres alfahan? Vil det være til nogen som helst hjælp?

Hvis man erklærer sig selv som feminist, burde man så ikke tage afstand fra denne indirekte støtte til og belønning af at mænd opfører sig som psykopater, i stedet for at sige at man vil have ligestilling for derefter ved første "intense møde" at blive "vildt forelsket" i en mand, der "aldrig spurgte"?

Jørn Andersen, Karsten Aaen, Dennis Jacobsen, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Martin Lund, ulrik mortensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

... og surprise : Hvis en kvinde vil dominere en frigjort mand, er hun nødt til at kontrollere ham mentalt, ... men gå videre med det, no problem ellers.

Analyse udfra overskrift: Kvinden er frigjort, men manden er ikke! Manden kontrollerer, det gør kvinden ikke! Der er jo ingen fordomme i sådan en overskrift!

Carsten Laursen

Jeg kan ikke lade være med at være lidt forarget over den her artikel.
Den maler et så skævt billide af vold i de nære relationer, godt nok bliver det omvendte belyst, men kun meget vagt.
»Vi ser også kvinder, som fysisk misbruger mænd eller udøver samme kontrollerende adfærd. Det sker bare slet, slet ikke så ofte. Og når mænd kontrollerer kvinder, gør de det ved at udnytte den ulighed, som allerede findes, og på den måde er dynamikkerne endnu mere ødelæggende.«
Her var det måske en idé man satte lidt tal på, da ordlyden "slet ikke så ofte" dækker over ca 13.000 tilfælde af vold mod mænd årligt, hvilket er en hel del mere end en sjældenhed, som artiklen efterlader et indtryk af..
Ydermere så afsættes der penge på statsbudgettet til at hjælpe kvinderne, mere en 50 mio kr årligt, mens der er afsat kr. 0 på budgettet til mændene.

Dennis Jacobsen

Nu er det jo denne søde juletid..Tag en go rødvin fra sidst i 60,erne , bland den op med gløgg,tilsæt hakkede/ smuttede mandler fra kvinder der står stavnsbundet gravid foran komfuret og ikke tør sige et kvæk..Og vupti,Du har en feministisk julegløgg, som en del kvinder vil elske at mæske sig i..
Jeg har ikke tænktmig at drikke den.

Feministiske krimi nologer har lige til det sidste forsøgt at få rapporter om problemet med vold imod mænd, i at blive offentliggjort..Jeg ser Evan Stark som manden der ikke er synderligt interesseret i at mænd og kvinder ligestilles, men fortaler for en feministisk kamp ideologi hvor hans ypperste mission er at manden umyndiggøres og føler skam over hans køn.

Jeg vil gerne kommentere på det her citat fra artiklen:

"»Vold er mere end en fysisk kamp. Det er et særligt mønster. En strategisk serie af handlinger med det formål gennem kontrol, intimidering og isolation at udnytte og undertrykke sin partner og ofte også sine børn.«

Her lyder det som om, at Evan Stark mener, at mændene, udøver coercive control bevidst. Men det jeg mener jeg slet slet ikke er tilfældet. Langt de fleste mænd, der udøver coercive control, gør det ubevidst - de aner ikke, at de gør det. +Og måske? har den mand, der gerne vil have støvsuget i et bestemt mønster en psykisk sygdom, f.eks. uerkendt adhd eller ocd? Jeg ved det jo ikke, men det er da en nærliggende tanke - og hvis han endelig vil have støvsuget i et bestemt mønster, så kan han da vel for pokker gøre det selv - ligesom den mand der gerne vil have at badevandet i hans badekar (hvem har badekar nu om dage?) skal være en bestemt temperatur,ja han kan da bare selv sørge for dette! Eksemplerne her er så hentet fra et USA, hvor kvinderne i middelklassen alt for ofte går hjemme, mens børnene er små.....bare lige for at sætte de her eksempler i perspektiv ift. DK.

Jeg vil også gerne sige det her som kommentar til artiklen:
Der er ganske givet nogle få mænd, der har dette mønster som Evan Stark beskriver som deres handlingsmønster og som gør dette helt bevidst - vi kalder dem for psykopater og de udgør cirka 2-3 procent af den mandlige befolkning i et land. Men igen, flertallet af de mænd, der gør det her, er altså ikke psykopater, den gentager sådan set bare det mønster, de fandtes i de familier, de voksede op i, da de var børn og unge. Og den gentager også den vold, og den coercieve control som deres far udøvede overfor deres mor - i den familie, som de voksede op i. En del af løsningen her, at få mænd og fædre til at indse og erkende, at det er det som de gør. Kun på den måde kan det her ændre sig.

Dette undskylder selvfølgelig ikke, hvad mændene gør i situationen, når de står i den - det er et forsøg på at finde en forklaring på hvorfor de gør som de gør - og bringe lys ind i mørket - så deres ubevidste sin kan blive oplyst - og de kan få nogle redskaber, via terapi, måske til bevidst at vælge en anden - og lysere vej.

En helt anden og mere principielt diskussion er den her:
Hvor meget skal staten egentlig blande sig i, hvordan folk, mænd og kvinder vælger at leve deres liv?
Skal staten, eller kommunen via politi, socialarbejdere, pædagoger, lærere i skolen mm. virkelig ind i familiens intime struktur (intimssfære) og blande sig i, hvordan et ægtepar vælger at leve deres liv?
Skal staten virkelig blande sig i, hvordan kvinder og mænd lever sammen - i familien? Dette er et åbent spørgsmål, for jeg ved det virkelig ikke...