Hvis en mand vil dominere en frigjort kvinde, er han nødt til at kontrollere hende mentalt

Den amerikanske professor Evan Stark gør op med forståelsen af vold i nære relationer som en enkeltstående, fysisk handling. Han ser volden som et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder
Den amerikanske professor Evan Stark gør op med forståelsen af vold i nære relationer som en enkeltstående, fysisk handling. Han ser volden som et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder

Line Høstrup/iBureauet

Indland
20. december 2016

I 1990’erne blev sociologen Evan Stark kaldt ind som ekspert i en række sager, hvor kvinder havde slået deres mænd ihjel. Som ekspert i partnervold skulle han udlægge deres motiver.

Samtalerne med kvinderne var en øjenåbner for den amerikanske professor, der for første gang forstod alvoren af den usynlige vold i parforholdet:

»Kvinderne havde alle været udsat for vold. Men det, de angav som motivet til drab, var manglen på frihed og autonomi. Det var truslerne og den nedværdigende, kontrollerende behandling, som drev dem til det,« husker Evan Stark

Efterfølgende studerede han forskning i hjernevask samt krigsfanger og torturofres oplevelser. Han fandt en lang række ligheder mellem deres reaktionsmønstre og voldsramte kvinders fortællinger.

Derfra begyndte han i sin forskning at fokusere mere på den ikkefysiske vold i nære relationer, og i 2009 skrev han bogen Coercive Control – How Men Entrap Women in Personal Life. Bogen satte kontrol, trusler og nedværdigende opførsel i parforholdet på dagsordenen i både USA og England.

På dansk kalder eksperter fænomenet for psykisk vold, men ifølge Evan Stark er det meget mere end det. Frit oversat betyder hans begreb coercive control noget i retning af ’tvangsmæssig kontrol’. Og det skal forstås som et handlingsmønster, forklarer han:

»Vold er mere end en fysisk kamp. Det er et særligt mønster. En strategisk serie af handlinger med det formål gennem kontrol, intimidering og isolation at udnytte og undertrykke sin partner og ofte også sine børn.«

’Volden var ikke det værste’

Evan Stark er 74 år og professor på Rutgers University i New Jersey, og han anses for en af verdens førende eksperter i vold i nære relationer.

Hans begreb coersive control bliver anvendt internationalt og er et opgør med den traditionelle forståelse af vold som enkeltstående kriminelle handlinger, der efterlader et aftryk på ofret.

»Jeg plejer at kalde fysisk vold for den maskuline definition af overgreb. Hvis man spørger manden, hvad vold er, svarer han, at det handler om, hvorvidt der faldt et slag eller ej. Men hvis man stiller kvinden samme spørgsmål, kan de fortælle en anden historie: Om at være isoleret, om at han hele tiden tjekker, hvor hun har været, at han ringer til hende 50 gange om dagen. Og det er denne oplevelse af overgreb, vi skal lytte til.«

Evan Stark har arbejdet med voldsramte kvinder siden 1970’erne. I 1976 var han sammen med sin hustru, som er læge, med til at starte et af de første krisecentre i USA; New Haven Project for Battered Women.

»Fra kvinderne på krisecentret hørte vi de mest utrolige historier om fysisk vold. Men de var ofte ledsaget af en bemærkning om, ’at volden var ikke det værste’,« siger Evan Stark.

Dengang var han ikke opmærksom på kvindernes mange eksempler på undertrykkelse, som ikke handlede om slag og spark:

»Når man hører historierne første gang, lyder det måske ikke af særligt meget: En mand ville have temperaturen i sit badekar på en bestemt varmegrad, en anden ville have støvsuget i et særligt mønster, en tredje ønskede, at hun satte håret op på en bestemt måde. I mange år afskrev jeg det blot som excentrisk opførsel. Først senere gik det op for mig, at alle disse små ting var del af et større spil.«

Men lovgivningen bygger i mange lande stadig på den – ifølge Evan Stark – fejlagtige opfattelse af vold i nære relationer som enkeltstående tilfælde af fysisk vold:

»Og derfor er den meget ineffektiv til at reducere partnermisbrug og beskytte kvinder og børn,« siger Evan Stark, der understreger, at han ikke ønsker at fjerne fokus fra den fysiske vold.

»Vi skal bare udvide og ændre den måde, vi ser på det. Og så skal vi lytte til det, kvinderne fortæller. Der er en kæmpe kløft mellem den oplevelse, mange kvinder har, og den intervention samfundet tilbyder. Myndighederne oplever at komme tilbage igen og igen til det samme hus og køre den samme kvinde på krisecenter. Og bruge en masse kræfter på at skærme kvinden fra den fysiske vold. Men det er jo alt det andet udenom, der holder kvinden fanget i volden, og det er der, man skal gribe ind,« siger Evan Stark.

Radiosoap

Der er dog lande, der forsøger at gå nye veje. I England og Wales vedtog man for et år siden en lov mod gentagen tvang og kontrol i nære relationer. Den bygger blandt andet på Evan Starks definition, og han har i flere omgange været i England for at undervise politifolk, socialarbejdere og dommere.

Om få måneder tager han afsted igen. For det er frontpersonalet som skal se mønstrene og handle på dem, og dermed være med til at gøre loven til en succes, siger Evan Stark, der interesseret følger med i, hvordan de første domme falder ud. Det første halve år af 2016 blev der rejst 62 sager.

Hvad siger du til det forholdsvis lille antal?

»Det kommer an på, hvad man vil opnå med loven. Det er klart, at det peger på, hvor svært det er at rejse sagerne,« siger Evan Stark.

Lovgivningen har også forplantet sig ind i populærkulturen, påpeger Evan Stark. Verdens længstkørende radiosoap, den britiske ’The Archers’ på BBC Radio 4 satte hen over 2016 emnet på dagsordenen, da en af hovedpersonerne, Helen Tichener, blev udsat for massiv kontrol af sin mand, Rob.

Hun endte med at slå manden ihjel, og den fiktive retssag, hvor Helen Titchener blev frikendt, skabte enorm debat i Storbritannien. Der blev lavet særudsendelser, hvor fagfolk debatterede emnet, og telefonrådgivninger om vold i familien oplevede en storm af henvendelser:

»Den slags kan rykke stemningen i en befolkning. Ligesom det betyder kolossalt meget, hvordan der bliver skrevet om det i medierne. At der bliver fokuseret mere på kontrollen og dominansen og ikke kun på den fysiske vold. Det handler om at skabe en fælles samtale,« siger Evan Stark.

En fond i Helen Ticheners navn har sidenhen indsamlet over 1,5 mio. kroner til voldsramte kvinder og børn.

Rammer også børnene

Evan Stark ser både fysisk og psykisk vold som del af et større strukturelt billede på forholdene mellem kønnene. Og som en forbrydelse mod kvinders frihed og rettigheder, snarere end enkeltstående kriminelle handlinger.

»Der er mænd, der forhindrer deres kærester i at forlade hjemmet. Styrer hvordan de klæder sig. Misbruger dem seksuelt. Alt sammen adfærd, som, hvis det foregik ude i samfundet, aldrig nogensinde ville blive accepteret. Men fordi det sker i parforholdet, har man ikke samme syn på eller blik for det.«

– Der er vel også mænd, der bliver udsat for psykisk vold i parforholdet?

»Vi ser også kvinder, som fysisk misbruger mænd eller udøver samme kontrollerende adfærd. Det sker bare slet, slet ikke så ofte. Og når mænd kontrollerer kvinder, gør de det ved at udnytte den ulighed, som allerede findes, og på den måde er dynamikkerne endnu mere ødelæggende.«

Derudover fokuserer mænd i deres kontrollerende vold ofte på, hvordan kvinder udfylder de stereotype kønsroller, påpeger Evan Stark:

»Det handler ofte om, hvordan hun gør rent, laver mad, hvordan hun er mor og seksualpartner, altså hvordan kvinden udfylder sin kønsrolle.«

Hans næste bog kommer til at handle om, hvordan børn bliver påvirket af gentagen kontrollerende adfærd. Hvad enten de selv bliver udsat for den eller overværer den.

Ifølge dansk forskning bliver 9 pct. af alle børn udsat for psykisk vold, hvilket kan være med til at børnene reproducerer adfærden senere som voksne.

»Børn bliver efter min opfattelse mere skadede af at overvære psykisk end fysisk vold. Ikke mindst i sager, hvor børnene bliver et instrument til at fortsætte kontrollen af kvinden, efter at hun har forladt manden,« siger Evan Stark.

Mental kontrol over frigjorte kvinder

Han kalder sig selv feminist, og når man spørger ham, hvordan det kan være, at der findes denne form for undertrykkelse mellem mænd og kvinder i lande som eksempelvis i Danmark, der hylder ligestilling og kvinder rettigheder, svarer han:

»En af årsagerne til, at de her ting foregår, er faktisk, at kvinder formelt set er blevet mere ligestillede. Historisk set var undertrykkelsen af kvinden en selvfølge: kvinder kunne ikke stemme, de var ikke seksuelt frie, de måtte ikke selv bestemme over deres økonomi. Samfundet kontrollerede kvinden, og manden kunne lovligt få sin vilje i hjemmet med fysisk vold. Men i dag har vi frigjort kvinderne. De kan gå ud i samfundet, tjene deres egne penge, og gå deres vej eller ringe til politiet. Så hvis mænd vil dominere kvinder, er de nødt til at kontrollere dem på andre måder.«

– Så du siger, at kvinders voksende rettigheder har flyttet volden ind i hjemmet og gjort den mere usynlig?

»Jeg siger, at hvis en mand skal undertrykke en kvinde i dag, og forhindre hende i at bruge sin nyfundne ligestilling, er han også nødt til at tage kontrollen over hende mentalt.«

Psykisk vold i parforholdet

I en række artikler sætter Information fokus på gentagen kontrollerende og nedværdigende adfærd i parforholdet – også kaldet psykisk vold.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henriette Møller

Et andet, mørkere aspekt af denne mandlige undertrykkelse af kvinder behandles dog sjovt nok ikke: En del af nogle af disse såkaldt "frigjorte" kvinder tiltrækkes jo helt åbenlyst af dominerende mænd. Måske ikke overbevidst, men i de dybe krinkelkroge af nogle kvindelige sind arbejder denne dyriske tiltrækning efter alfahanner fuldstændig udenfor overjeget kontrol og endda kvindens egen bevidsthed. Ækvivalent til mænds narkotiske hungren efter helt unge piger, som de måske knap selv er klar over eller prøve at undertrykke, men ikke kan styre i et møde med et faktisk valg.

Jeg har intet formelt belæg for følgende, men hvis jeg skulle gætte, er der en invers sammenhæng mellem kvinders formelle frigjorthed og deres underbevidste, uerkendte trang til at underkaste sig en alfahan, der tager styringen, siger hvad han vil have og behandler hende som sin ejendom. Jo mere uciviliseret og dyrisk, jo bedre.

Fra artiklen om Camilla, som først efter 20 års mental vold lod sig skille fra sin mand (https://www.information.dk/mofo/tog-camilla-20-aar-erkende-mand-kontroll...):

»Jeg var dybt betaget af, at han var så direkte. Set i bakspejlet, var det sådan, det var, mellem os lige fra begyndelsen: Han spurgte aldrig. Men jeg sagde heller ikke fra.«

og

»Det begynder tit med et intenst møde med en mand, som taler til noget helt særligt i kvinden. Hun er meget forelsket, og selv om der kan være tegn på, at noget er galt, slår hun det hen, fordi der er så meget ved dette forhold, som er helt unikt,« siger Mette Elgaard.

Min fremstilling er selvfølgelig overdrevet og ikke hele sandheden, men dog en brik, der mangler i puslespillet for at forstå det fulde billede. Denne mørke del af kvinders psyke ("noget helt særligt i kvinden") er påfaldende underbelyst i progressive medier og den kollektive, vestlige bevidsthed, men ekstremt vigtig at forstå og indse. Den er en del af forklaringen på langt flere fænomener, end man ved første øjekast bilder sig ind.

Mit ærinde er overhovedet ikke at forsvare disse mænds handlinger, men hvor mange ekstra krumspring skal et samfund egentlig gøre sig for hjælpe disse kvinder, som styret af deres underbevidsthed i virkeligheden ikke vil skilles fra deres alfahan? Vil det være til nogen som helst hjælp?

Hvis man erklærer sig selv som feminist, burde man så ikke tage afstand fra denne indirekte støtte til og belønning af at mænd opfører sig som psykopater, i stedet for at sige at man vil have ligestilling for derefter ved første "intense møde" at blive "vildt forelsket" i en mand, der "aldrig spurgte"?

Jørn Andersen, Karsten Aaen, Dennis Jacobsen, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Martin Lund, ulrik mortensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

... og surprise : Hvis en kvinde vil dominere en frigjort mand, er hun nødt til at kontrollere ham mentalt, ... men gå videre med det, no problem ellers.

En mand der hele tiden ringer til sin kone? Hun kan da bare slukke for telefonen - det gør vi mænd.

steen ingvard nielsen

Hvis en kvinde vil dominere en frigjort mand, er hun nødt til at kontrollere ham mentalt!

steen ingvard nielsen

Wittgenstein;"Ordenes betydning afhænger af hvordan de bruges" det samme med ligeberettigelse!

steen ingvard nielsen

Analyse udfra overskrift: Kvinden er frigjort, men manden er ikke! Manden kontrollerer, det gør kvinden ikke! Der er jo ingen fordomme i sådan en overskrift!

steen ingvard nielsen

Manden er et fængsel, kvinden er en fange!

Er der meget populisme i ligestillings retorikken?

Carsten Laursen

Jeg kan ikke lade være med at være lidt forarget over den her artikel.
Den maler et så skævt billide af vold i de nære relationer, godt nok bliver det omvendte belyst, men kun meget vagt.
»Vi ser også kvinder, som fysisk misbruger mænd eller udøver samme kontrollerende adfærd. Det sker bare slet, slet ikke så ofte. Og når mænd kontrollerer kvinder, gør de det ved at udnytte den ulighed, som allerede findes, og på den måde er dynamikkerne endnu mere ødelæggende.«
Her var det måske en idé man satte lidt tal på, da ordlyden "slet ikke så ofte" dækker over ca 13.000 tilfælde af vold mod mænd årligt, hvilket er en hel del mere end en sjældenhed, som artiklen efterlader et indtryk af..
Ydermere så afsættes der penge på statsbudgettet til at hjælpe kvinderne, mere en 50 mio kr årligt, mens der er afsat kr. 0 på budgettet til mændene.

Dennis Jacobsen

Evan Stark er ikke til megen hjælp

Dennis Jacobsen

Nu er det jo denne søde juletid..Tag en go rødvin fra sidst i 60,erne , bland den op med gløgg,tilsæt hakkede/ smuttede mandler fra kvinder der står stavnsbundet gravid foran komfuret og ikke tør sige et kvæk..Og vupti,Du har en feministisk julegløgg, som en del kvinder vil elske at mæske sig i..
Jeg har ikke tænktmig at drikke den.

Feministiske krimi nologer har lige til det sidste forsøgt at få rapporter om problemet med vold imod mænd, i at blive offentliggjort..Jeg ser Evan Stark som manden der ikke er synderligt interesseret i at mænd og kvinder ligestilles, men fortaler for en feministisk kamp ideologi hvor hans ypperste mission er at manden umyndiggøres og føler skam over hans køn.

Jeg vil gerne kommentere på det her citat fra artiklen:

"»Vold er mere end en fysisk kamp. Det er et særligt mønster. En strategisk serie af handlinger med det formål gennem kontrol, intimidering og isolation at udnytte og undertrykke sin partner og ofte også sine børn.«

Her lyder det som om, at Evan Stark mener, at mændene, udøver coercive control bevidst. Men det jeg mener jeg slet slet ikke er tilfældet. Langt de fleste mænd, der udøver coercive control, gør det ubevidst - de aner ikke, at de gør det. +Og måske? har den mand, der gerne vil have støvsuget i et bestemt mønster en psykisk sygdom, f.eks. uerkendt adhd eller ocd? Jeg ved det jo ikke, men det er da en nærliggende tanke - og hvis han endelig vil have støvsuget i et bestemt mønster, så kan han da vel for pokker gøre det selv - ligesom den mand der gerne vil have at badevandet i hans badekar (hvem har badekar nu om dage?) skal være en bestemt temperatur,ja han kan da bare selv sørge for dette! Eksemplerne her er så hentet fra et USA, hvor kvinderne i middelklassen alt for ofte går hjemme, mens børnene er små.....bare lige for at sætte de her eksempler i perspektiv ift. DK.

Jeg vil også gerne sige det her som kommentar til artiklen:
Der er ganske givet nogle få mænd, der har dette mønster som Evan Stark beskriver som deres handlingsmønster og som gør dette helt bevidst - vi kalder dem for psykopater og de udgør cirka 2-3 procent af den mandlige befolkning i et land. Men igen, flertallet af de mænd, der gør det her, er altså ikke psykopater, den gentager sådan set bare det mønster, de fandtes i de familier, de voksede op i, da de var børn og unge. Og den gentager også den vold, og den coercieve control som deres far udøvede overfor deres mor - i den familie, som de voksede op i. En del af løsningen her, at få mænd og fædre til at indse og erkende, at det er det som de gør. Kun på den måde kan det her ændre sig.

Dette undskylder selvfølgelig ikke, hvad mændene gør i situationen, når de står i den - det er et forsøg på at finde en forklaring på hvorfor de gør som de gør - og bringe lys ind i mørket - så deres ubevidste sin kan blive oplyst - og de kan få nogle redskaber, via terapi, måske til bevidst at vælge en anden - og lysere vej.

En helt anden og mere principielt diskussion er den her:
Hvor meget skal staten egentlig blande sig i, hvordan folk, mænd og kvinder vælger at leve deres liv?
Skal staten, eller kommunen via politi, socialarbejdere, pædagoger, lærere i skolen mm. virkelig ind i familiens intime struktur (intimssfære) og blande sig i, hvordan et ægtepar vælger at leve deres liv?
Skal staten virkelig blande sig i, hvordan kvinder og mænd lever sammen - i familien? Dette er et åbent spørgsmål, for jeg ved det virkelig ikke...