Læsetid: 2 min.

Merete Riisager: ’Vi har meget lidt fokus på de dygtigste’

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at der fortsat er meget lidt fokus på talenterne i det danske skolevæsen. Erhvervsuddannelsernes opdeling i talentspor skyldes ifølge ministeren primært, at uddannelserne skal gøres mere attraktive
’Det er vigtigt at kommunikere til de dygtige unge, at hvis de skal profitere af det, de kan, så må de ikke læne sig tilbage,’ siger undervisningsminister Merete Riisager (LA)

’Det er vigtigt at kommunikere til de dygtige unge, at hvis de skal profitere af det, de kan, så må de ikke læne sig tilbage,’ siger undervisningsminister Merete Riisager (LA)

Stine Bidstrup

19. december 2016

Stigende fokus på elite og talent risikerer ifølge uddannelsesforskere at være ulighedsskabende eller blot uden effekt, hvis ikke man forstår, hvad talent er, og hvordan det udvikles i samspil med andre.

Undervisningsminister Merete Riisager mener dog stadig, det er minimalt, hvad der er af tilbud til de særligt dygtige på de danske skoler og ungdomsuddannelser.

»Vi har stadig meget lidt fokus på de dygtigste børn og unge i Danmark i forhold til andre lande. Fordi vi har stort fokus på dem, der har det svært, glemmer vi tit dem, der klarer sig godt, så vi skal have arbejdet med at få de dygtigste integreret bedre i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne,« siger Merete Riisager.

Opdeling af studerende i ’særligt talentfulde’ og ’almindelige’ har i bedste fald ingen effekt. Et stort internationalt studie blandt musikstuderende viser for eksempel, at det afgørende for de studerendes udvikling er, hvor meget de øver sig – ikke om de er på et særligt talenthold. Her undervisning på Aarhus Musikskole.
Læs også

Hun forstår godt, det kan være svært at rumme både de fagligt svageste og stærkeste på skoler og ungdomsuddannelser. Men det er idealet frem for at dele eleverne op.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Knap
Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Artiklen er sammen med artiklen et godt indspark i tidens debat om fakta. Post faktuel, faktaresistens og andet af samme skuffe.
Det drejer sig åbenbart ikke kun om fakta, men lige så meget om at vælge og prioritere de fakta, der er til rådighed. Det hele bliver så misket sammen med viden og overbevisninger, og ud af det kommer så vores livssyn.
Jeg ønsker af hjertet, at jeg kunne affeje ministerens holdning som forkerte. Men vi mennesker og vore børn er alt for forskellige, og de situationer vi aktuelt står i, kalder ofte på forskellige løsninger.

Hvis de daglige rammer er gode vil alle talenter trives uden speciel opmærksomhed, faktisk også der hvor rammerne er mindre gode, måske specielt der hvor rammerne ikke er for omklamrende.

men det er typisk for middelmådige borgerlige politikkere at de mener nogen er bedre end andre, de fatter intet.

Alle er unikke og det er ikke en opgave at pege nogen ud.

Intet nyt under solen. Som at høre en stemme fra fortiden.
Skiftende tider og ministre) har frembragt forskellige måder at gøre tingene på i en stadig strøm af retningslinjer og reformer. (spørg Bonde om det ! )
Det ændrer ikke ved det grundlæggende, at vi er forskellige, og at erkendelse heraf er udgangspunktet til alle tider.

Karsten Aaen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Jeg tror man skal være lidt mere generel og sige at der er megit lidt fokus på den enkelte.

Det gælder dem, der har det let og behøver stimulering og udfordringer. Det gælder dem, der har det svært og behøver anden type af støtte. Det gælder også alle dem, der er midt imellem og som også har brug for at udvikle sig optimalt.

Problemet et at det har man ikke tid til fordi man skal "effektivisere". Et ord, som i praksis ikke betyder at man skal optimere noget, men at man bare skal sørge for at det koster så lidt nu, som muligt.

Det er ikke effektivisering i det større og længere perspektiv.