Læsetid: 1 min.

Ny kritik af landbrugslobby og CBS

10. december 2016

Et medlem af interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug har angiveligt været med til at skrive og redigere en rapport fra CBS om landbruget vilkår. Men medlemmet er ikke angivet som forfatter. Det er i strid med god forskningsskik, vurderer flere forskere over for Danmarks Radio.

Sagen er den seneste af en række, hvor Bæredygtigt Landbrug og CBS er blevet kritiseret for deres rolle i arbejdet med rapporten.

I 2014 ansøgte Bæredygtigt Landbrug om tilskud fra den offentligt finansierede fond Promilleafgiftsfonden, som har til formål at styrke landbrugets og fødevareindustriens udvikling.

Fonden bevilgede 1,5 millioner, hvoraf 400.000 kroner blev givet videre til Copenhagen Business School, som skulle stå for forskningsdelen af projektet.

Rapporten blev præsenteret i august og vakte i første omgang opsigt på grund af konklusionen, som det fremgik af præsentationen: »Rammevilkårene for dansk landbrug er konkurrenceforvridende og forringer den danske fødevareklynges vækst.« Det står i kontrast til tidligere undersøgelser.

I august kunne netmediet Altinget fortælle, at rapporten var finansieret med hjælp fra Bæredygtigt Landbrug, selv om det ikke fremgik af rapporten.

I oktober beskrev Information, at formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, både havde sendt ansøgningen i sin egenskab af formand og behandlet den, fordi han er medlem af bestyrelsen i Promilleafgiftsfonden.

I denne uge viste en mailkorrespondance altså ifølge DR, at Bæredygtigt Landbrug ikke bare hjalp med finansieringen, men angiveligt også var med til at udarbejde rapporten.

»Det er klart i strid med god forskningsskik. Fordi det betyder, man kan skjule særinteresser bag en skyggeforfatter,« siger lektor Jesper Schou fra Københavns Universitet til DR.

Medlem af Bæredygtigt Landbrug Torben Vagn Rasmussen afviser kritikken over for DR. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Landbrugspakken var fup, en mundkurv til forskere, for ikke at fortælle sandheden, et brud på ytringsfrihed og nu har CBS fået penge for videnskablig uredelighed.

Verificeret fakta er politisk undertryk, opfundet for penge markedsført fup fremlagt som videnskab og udlagt som værende fakta, men heldigvis i denne globaliseret verden, har selv de mest magtfulde danske politiske tumper og fantasters løgne en udløbsdato.

"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time."
Abraham Lincoln