Læsetid: 3 min.

Økonomisk Redegørelse: Reformer nødvendige for at bevare opsvinget

Mangel på hænder kan bremse det nuværende opsving i dansk økonomi, medmindre der iværksættes beskæftigelsesinitiativer til at øge arbejdsudbuddet. Det fremgår af den netop præsenterede Økonomiske Redegørelse. Det bakkes op af Cepos, mens Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil have kvalificeret arbejdskraften i stedet
På godt dansk betyder det, at vi nærmer os en situation, hvor vi kommer i en alvorlig mangel på arbejdskraft, siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen

På godt dansk betyder det, at vi nærmer os en situation, hvor vi kommer i en alvorlig mangel på arbejdskraft, siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen

Joachim Adrian

13. december 2016

Der skal sættes ind med initiativer til at øge arbejdsudbuddet, inden manglen på arbejdskraft bremser det spirende opsving. Det konkluderer økonomerne bag Økonomisk Redegørelse for december 2016, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll præsenterede mandag.

I redegørelsen fra ministeriet står der, at kapacitetsbegrænsninger vil bremse væksten i fremtiden, men at det nuværende opsving og beskæftigelsesfremgangen vil kunne forlænges, hvis der gennemføres nye initiativer, som øger arbejdsudbuddet og styrker vækstpotentialet.

»På godt dansk betyder det, at vi nærmer os en situation, hvor vi kommer i en alvorlig mangel på arbejdskraft,« siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Budskabet i redegørelsen er en historisk markant opfordring fra økonomerne til politikerne om, at de skal iværksætte reformer, der skal levere flere hænder til arbejdsmarkedet, mener Mads Lundby Hansen.

»Man skal ikke gøre det samme som i 00’erne inden finanskrisen. Der gennemførte man ikke tilstrækkelige reformer, og derfor må man håbe, at den nye regering udviser rettidig omhu, og at man i foråret 2017 beslutter at øge arbejdsudbuddet markant via reformer af f.eks. efterlønnen, dagpenge og skat,« siger Mads Lundby Hansen.

Modstand fra AE

Men at arbejdsudbuddet nærmer sig et problematisk lavt niveau, er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ikke enige i.

»Man skal være opmærksom på, at der er mange arbejdsløse, der ikke figurerer i statistikkerne. Der er 55.000 AKU-ledige, der ikke er registrerede som arbejdsløse. Det betyder, at der er mere arbejdskraft til rådighed end den økonomiske redegørelse umiddelbart viser,« siger cheføkonom Erik Bjørsted i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Med AKU-ledige menes såkaldt skyggeledige, som står udenfor arbejdsmarkedet og søger arbejde, men som ikke er repræsenterede i statistikken over registrerede ledige. Ifølge den økonomiske redegørelse er bruttoledigheden i 2016 på 111.000 ledige, og det ventes at falde til 106.000 i 2018. Men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at man bør lægge de 55.000 uregistrerede ledige til antallet af ledige i 2016, og derfor er problemet med et lavt arbejdsudbud ikke så dramatisk, som Cepos udleder.

Læs også

Det er i stedet manglen på de rette kvalifikationer, der er problemet for beskæftigelsen og økonomien. Det forventes nemlig, at allerede iværksatte reformer som efterlønsreformen, dagpengereformen og tilbagetrækningsreformen vil øge beskæftigelsen med 200.000, og derfor er der ikke brug for nye reformer, mener Erik Bjørsted. Der er i stedet brug for at uddanne den arbejdskraft bedre, hvis det fulde beskæftigelsespotentiale skal opnås, og det økonomiske opsving skal vare ved.

»Jeg mener ikke, at antallet af hænder er et problem, det handler i stedet om kvalifikationer. Det er ikke så udtalt endnu, men det skal der tages hånd om. Der er brug for en kvalifikationsreform, ikke bare for unge, men også for arbejdsløse, som skal efteruddannes og løftes fra at være ufaglærte til faglærte.«

»Pointer på begge sider«

Ledigheden er lav, og der er ikke langt igen, før at det lave arbejdsudbud begynder at blive et problem med risiko for, at arbejdsmarkedet bliver overophedet. Det mener professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet, som vurderer, at problemet opstår, hvis udviklingen i beskæftigelsen fortsætter i samme tempo de næste tre år.

Med valget af  Donald Trump til amerikansk præsident og Englands udtræden af EU forventer han dog, at der er en risiko for, at væksten i de vestlige økonomier vil falde, og dermed vil risikoen for overophedning af det danske arbejdsmarked også falde.

Til spørgsmålet, om der er brug for beskæftigelsesreformer, som Cepos efterlyser, eller om der i stedet er brug for en yderligere kvalificering af arbejdskraften, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd taler for, giver Bo Sandemann Rasmussen begge parter ret.

»Begge sider har pointer. Der er ikke noget, der er mere rigtigt end noget andet. Man kan sige, at der er behov for et højere arbejdsudbud, men det skal også være folk med de rigtige kvalifikationer, som matcher det, virksomhederne gerne vil have,« siger han og påpeger, at det til enhver tid vil være en politisk prioritering, om der skal gennemføres flere eller færre beskæftigelsesreformer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mads Lundby bør få reformeret den smule hjerne som han har.
Er træt af kapitalens evige jagt på vækst.

Espen Bøgh, Egon Stich, Flemming S. Andersen, Peter Knap, Torben K L Jensen, kjeld jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Alvorlig mangel på billig arbejdskraft, mener han - og der har man så anbragt en minister, der kan fremme dette. Hvor patetisk...

Egon Stich, Christel Larsen, Flemming S. Andersen, Anne Schøtt og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

"Mangel på hænder kan bremse det nuværende opsving i dansk økonomi"
Det må være fordi det er svært at tælle pengene uden, eller hvad?

Ingen tvivl om, at problemet er reelt.

Man kan jo blot set på f.eks. nabolandene som Tyskland, Sverige og selv olielandet Norges industrieksport. Disse lande har økonomisk højkonjunktur, medens Danmark har tabt reelle arbejdspladser i både 2. og 3. kvartal.

Og måske er en del af løsningen, at man i starten importerer visse dele af den nødvendige arbejdskraft. Og det må nødvendigvis ske til overenskomstmæssig løn og vilkår, hvilket betinger, at der bør foreligge en gyldig overenskomst til en fagforening. Men - samtidig må regeringen altså tage sig sammen og uddanne arbejdsstyrken til fremtidens jobs.

Det er både uanstændigt og helt uantageligt, at man lader arbejdsløse udføre ligegyldige opgaver, og samtidig skruer ned for erhvervsskoler og andre nødvendige uddannelser, medens man lader virksomhederne importere kompetent arbejdskraft.

Dette bør simpelt hen ikke tillades, og slet ikke af en regering der kun har 60 mandater. Og her kan det ellers helt ligegyldige Dansk Folkeparti tvinge regeringen til at foretage de nødvendige tiltag. Og det giver også langt bedre images end blot at svindle sig til borgerne skattepenge på en lummer og ganske ubehagelig måde.

Randi Christiansen, Morten Blicharz Nielsen, Egon Stich, Flemming Berger, Flemming S. Andersen, Martin Madsen, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, kjeld jensen, Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: det er et underlig syn regeringen kommer med. Fx. er regeringen ved at trumfe en lov igennem, der vil forhindre folk i at tage en tillægs uddannelse - (bare for at sparer nogle 100 mio. kr. Er der mon regnet på hvor mange mio. kr. disse besparelser vil skade samfundet senere?) - her er S og DF desværre med på vognen.
Hvad mener disse politikere egentlig med en fleksibel og forandringsparat arbejdstyrken, når den ikke må tage en fleksibel og tværfaglig uddannelse?

Morten Blicharz Nielsen, Egon Stich, Tue Romanow, Flemming S. Andersen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Anne Schøtt, Gert Romme, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@ Dorte Sørensen,

Forretningen, Danmark, gav sidste år en værditilvækst (BNP) på omkring 2.000 mia. DKK. - altså 20.000 mio. DKK.

Og du har ganske ret i, at det er underligt, at regeringen finder det nødvendigt at spare sølle 100 mio. DKK af disse 20.000 mio. DKK.

Hvis man virkelig var i bekneb for at spare, kan man jo blot reducere militær- og overvågningsomkostningerne samt købe lige så effektive kampfly til halv pris. Eller helt droppe køb af kampfly.

Flemming Berger, Dorte Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

De omkringliggende lande, "vi sammenligner os med" og som har "vækst" har nok ikke sindssyge reformer og sparekrav, der kun forringer vilkårene?

Vil man ikke have en begavet og fremsynet regering (om muligt) i stedet for dette misk-mask?

Henrik Plaschke

Under overskriften ”Karl Marx havde ret” – og intet mindre - bringer Jyllands-Postens finanssektion (finans.dk) i dagens udgave et spændende interview med Saxo Banks cheføkonom Steen Jakobsen.

Det kan af mange grunde anbefales. Bl.a. giver det et lidt bredere og mere dybtgående perspektiv på dagens økonomiske virkelighed end, hvad man kan finde ovenfor:

”I årtier har de store virksomheder underinvesteret og underbetalt deres ansatte. Resultatet kender vi nu: En forgældet, udpint middelklasse, der ikke har råd til at købe de ting, de selv producerer, konstaterer Saxo Banks liberale cheføkonom Steen Jakobsen i dette interview.”

starter interviewet således med at påpege. Senere påpeges det, at

”Den eneste økonomiske model, der kan forklare, hvad der sker i dag er marxisme,« siger Jakobsen, der har været cheføkonom i Saxo i 16 år…

Trickle-down economics – altså den økonomiske logik, hvor vi stabler champagneglas i en pyramide, hælder i de øverste og regner med, at det drypper ned på resten – har bare ikke virket. Hvis man helt neutralt ser på hvilken bog, der bedst beskriver verden lige nu, kommer Das Kapital tættest på. Marxismen peger på, at man ultimativt frarøver købekraften fra arbejderne ved at underbetale dem. Det er basically det billede, vi har i dag.”

http://finans.dk/live/opinion/ECE9194462/saxo-banks-chefoekonom-karl-mar...

Morten Blicharz Nielsen, Espen Bøgh, Tue Romanow, Jens Kofoed, jørgen djørup, Ivan Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Flemming S. Andersen, Nikolaj Svennevig, kjeld jensen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Ib Christensen, Anne Schøtt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Henrik Plaske. Jeg læste det også. Kan man så forvente, at Saxobank stopper opbakningen til Liberal Alliance?
"Den økonomiske uredelighedsgørelse" viser klart at intet er ændret. Sikring at arbejdskraften, jo tak skal du ha' for en gammel traver. På et tidspunkt var det stavnsbånd, der var (ikke)løsningen.
Det kan ikke bruges idag. Så kommer alle mulige krumspring med lovinitiativer til sikring af de riges indkomster. Arbejdernes frie bevægelighed bliver til arbejdernes tvungne bevægelighed, for det er der brug for i dag.
Historien går ikke i ring, den udvikler sig ikke, den fortsætter bare i fuldstændig samme skure.

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Tue Romanow, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Blot en rettelse. Det er Storbritannien, der træder ud af EU, ikke England. (Omend størstetallet af skotterne og nordirerne stemte for at forblive i EU).

Henrik Plaschke

Peter Knap:

Om vi så kan forvente, at Saxo Bank indstiller støtten til Liberal Alliance? Jeg har ikke insider viden til at besvare dit spørgsmål, men mit gæt er, at det næppe bliver tilfældet. Den interviewede cheføkonom træffer jo næppe politikbeslutninger på bankens vegne, men det ville da være fint, hvis det skete! Det er jo ikke just Liberal Alliances forståelse, der fremlægges i interviewet – ej heller de øvrige partiers.

PS: Helt i orden med navnet: jeg er vant til lidt af hvert på dette punkt.

Jesper Frimann Ljungberg

@Henrik Plaschke

Great Find!
Jeg er jo meget enig med cheføkonomen fra Saxobank, jeg mener at hans analyse er spot on. Man kan så begynde, at snakke konstruktivt om, hvordan man bryder Elitens Konsensus (fedt ord) ned.

Jeg har over de sidste små 20 år arbejdet for/med næsten alle de 'store' i min branche, og set lige netop det som beskrives i den artikel du refererer til.
Man har et fokus på kortsigtede 'pis i bukserne' mål, og en mangel på respekt/foragt for fagligheden i den faglighed man arbejder med. Tingene skal være så billige som muligt og bare holde til 'jeg kan få min bonus' eller 'jeg er flyttet videre til en anden chefpost'.
Det sidste sted jeg var (det er så 1 måned siden) der sagde jeg simpelt hen op fordi jeg ikke kunne stå inde for fagligheden, og at jeg ikke fik lov til at lave det jeg var ansat til.

Jeg har så overvejet at blive selvstændig, men sjovt nok så opdager man igen en effekt af elitens Konsensus, nemlig, at der er sku en barriere også. F.eks. så opdager man at ens pensioner, når det er en arbejdsmarked pension, den kan man ikke bare sådan lige sige 'ja den konverterer jeg lige til en privat pensions ordning i et andet selskab'. Nej den går ikke.

Tja ja.

// Jesper

Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Flemming S. Andersen, Henrik Plaschke og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Henrik Plaschke. Det troede jeg faktisk heller ikke du mente. Min kommentar var i og for sig heller ikke rettet mod dig, men mine egne tanker, da jeg læste artiklen. Jeg er ved at være træt af indsigtsfulde erhvervsmænd, de taler smukke taler samtidig med, at de driver benhårde forretninger og ikke tøver med at knuse andre, de mener står ivejen for deres grådige profithunger.

Mads L. er dog det nærmeste, man kan komme på begrebet: Den fuldkomne idiot..!!
Muligt, at han behersker bogholderbegrebet Dobbelt bogholderi.
Men herfra og til at blive behandlet som en person, der har blot mere end rudimentært begreb om økonomi, for ikke at tale om samfundsforhold, er der dog immervæk et stykke vej.
Fjolset tror åbenbart, at flere arbejdsløse er vejen frem?
Gad vide, hvad hen får af Judaspenge, for at kolporterer sit ævl.

CEPOS og Mads Lundby Hansen hyldede AFRs økonomiske politik op igennem 2001-8, hvor krisen indtrådte, og undervej havde han ikkemeget til overs for de økonomer der advarede mod den førte økonomiske politik.

Men ked krisen skiftede vendekåben Mads Lundby Hansen hurtigt rundt om skyndte sig over til de økonomer, der havde advaret mod den økonomiske politik, for han ville ikke med på fotografiet af dem der tiljublede AFRs økonomiske politik, - næ, så hellere over og blive fotograferet med dem der havde talt imod den økonomiske politik.

"Glæderne" fra den førte økonomiske politik dengang blev værdisat i Rangvid-rapporten forsigtigt til kr. 400 mia., men som vi ofte tidligere har set den slags forsigtige skøn, så plejer det at være nærmere 3 - 4 gange større, og det er selvfølgelig heller ikke småpenge.

Problemet var som OECD og nu sidenhen også ECB fortsat påpeger "den alt for store private gæld", det der blev betegnet som "friværdi", noget der var økonomiske sundt, men viste sig at være falsk for boligejerne og staten, da krisen indtrådte i 2008.

Man husker nok, at boligejerne klynkede, for med et kunne de ikke sælge deres boliger til den værdi, som boligerne var belånt i "friværdiens" navn, så man var reelt set insolvent, og solgte man sin bolig, for at købe en ny og evt. større, så slæbte man gælde med sig fra salget af den gamle bolig.

Det vi ser i øjeblikket er fuldstændig det samme økonomiske billede i den førte politik med stærkt løbende og stigende boligpriser - altså mere gæld via "friværdi", men måske tror regeringen på - ligesom tidligere det er realværdi, som dækker over opsparing og dermed udligner den allerede stiftede private gæld, som OECD og ECB for nylig igen har påpeget "at den private gæld er alt for stor", - men den bliver ikkemindre af, at man bogfører den øgede stiftelse af gæld i boligerne hos boligejerne, - det er som det også tidligere er sagt fra rigsrevisionen tilbage fra Schlütter regeringens dag "kreativ bogføring", som er uden realiteter.

Vi må vist blot konstatere at V ikke har den store forstand på et lands økonomiske sammenhæng og er totalt ligeglade med hvordan det ender.

Vi har også bevis for det fra dengang Kristian Jensen var skatteminister(2005-) hvor han afskedigede 4 - 600 medarbejdere lige efter han havde indgået aftalen om et nyt elektronisk skatteopkrævningssystem(EFI, som nu er skrottet), og ikke var operativt fordi det ikke var en hyldevare, men skulle programmeres først inden det kunne tages i brug, og hvor rigsrevisionen sidenhen udtalte herom, "man kan ikke høste før man har sået".

En sølle lille middelmådig sparekasseassistent fra udkants Danmark havde man givet en så vigtig post som skatteminister, og han havde ikke engang lært, at man ikke kan afskaffe bogholderiet uden at sætte noget i stedet.

Den bank han er udlært i har uden tvivl dyrket ærter og æbler ude bagved, som de har solgt ved landevejen i sommermånederne, for overhovedet at få lidt indtægter, og måske har KJ selv stået ved vejen og passet kassen ved vejen, når han ikke var omme og vande eller plukketter og æbler til salget ved vejkanten.

Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ebbe Overbye og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

@Michael Pedersen
Det er fordi Cepos tilhører segmentet "Nationen"
Nøjagtig samme argumentationform som Nationen fører, bruger Cepos, nemlig de kender svaret inden de starter deres såkaldte forskning. Cepos har en agenda, som er deres konklusion i en hvilken som helst emne de undersøger.
Cepos har aldrig og kommer aldrig til at til at bidrage noget som helst til den danske BNP, de lukrere på os der arbejder. Cepos bliver ALDRIG troværdige.

Niels Duus Nielsen, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Landet ledes af inkompetente/dumme og eller korrupte politikere. Hvorfor?

'Vi må vist blot konstatere at V ikke har den store forstand på et lands økonomiske sammenhæng og er totalt ligeglade med hvordan det ender.
Vi har også bevis for det fra dengang Kristian Jensen var skatteminister(2005-) hvor han afskedigede 4 - 600 medarbejdere lige efter han havde indgået aftalen om et nyt elektronisk skatteopkrævningssystem(EFI, som nu er skrottet), og ikke var operativt fordi det ikke var en hyldevare, men skulle programmeres først inden det kunne tages i brug, og hvor rigsrevisionen sidenhen udtalte herom, "man kan ikke høste før man har sået"."

Michael Pedersen.

Vil give dig delvist ret. Men det som føles som en efterhånden gentaget løgn skaber frustration.
Dog vil jeg ikke sammenligne debat niveauet her med EB-Nationen, der til tider er som at åbne en kloak.

Cepos såkaldte reformer går altid ud på at borgerne, primært lønmodtager, skal indrette sig efter disse reformer. Det burde som udgangspunkt være omvendt.

Menneskelig trivsel, tillid, sammenhængskraft, (ting som der vist ikke måles på længere) opfattes efterhånden som skaber af dovenskab.

Cepos er blinde overfor virkningen af deres vækst ideologi. Klimaforandringer, ødelæggelse af natur og miljø, klodens hurtigt svindende natur resourcer. Det der er vores alle sammens eksistens grundlag. "Vi finder bare på noget bagefter" syntes tanken at være. Vi ?
For ikke at tale om hvad alt det her gør ved mennesker, og hvad det får os til at gøre mod hinanden i den evige konkurrence evnes navn. Som jo aldrig bliver god nok. Sindsygt!

Alle har deres ret til at komme til orde.
Men Cepos er lige som partiet Venstre. En gammel slidt faldefærdig kommode hvor de samme få skuffer bliver trukket ud og ind igen og igen, uanset hvilket svar og løsning der søges.
Alt andet bliver betegnet som grænsende til landsskadelig virksomhed. Det alene fortæller jo en hel del.

Niels Duus Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Peter Knap
13. december, 2016 - 20:46
" .... Jeg er ved at være træt af indsigtsfulde erhvervsmænd, de taler smukke taler samtidig med, at de driver benhårde forretninger og ikke tøver med at knuse andre, de mener står ivejen for deres grådige profithunger."
Vi lider med dig. Men de stakkels erhvervsmænd i en liberal markedsøkonomi, kan ikke gøre andet, hvis de vi bevare deres kapital. jvf. Marx.

Randi Christiansen

Det er sværere for en rig at komme i himlen end for en kamel at komme igennem et nåleøje. Hvorfor mon? Det er fordi, ingen penge i hele verden kan købe adgang til himmeriges rige. Kristen mystik er skam også spændende. Tænk på i hvilken sammenhæng metaforerne er brugt.

Hvis penge er gud, så bliver dansen om goldman sachs og co til livets indhold. Hvordan slippe kampen for det daglige brød, når man er omgivet af gribbe og ådselsædere?

Hvad er det, marx siger, de undergraver deres egne forretninger? Det er en vej med megen lidelse.

Jens Thaarup Nyberg

randi christiansen, 12:57
"Hvad er det, marx siger, de undergraver deres egne forretninger? Det er en vej med megen lidelse."
Forretningerne undergraver hinanden, i konkurrencen om markedet. En lidelse for alle, undtagen de ansvarlige.