Læsetid: 5 min.

Også myndighederne tvivler på, at Danmarks atomkirkegård vil være klar til tiden

Folketinget besluttede i 2003, at Danmark skulle have ryddet atomaffaldet i Risø i 2023. Men selv myndighederne har udtrykt usikkerhed om, hvorvidt det overhovedet kan nås
Det farlige affald, der ligger på Risø, har længe været debatteret, for det er de færreste kommuner, der vil lægge grund til. Nu ser det ud til, at tidsplanen for et slutdepot er skredet.

Det farlige affald, der ligger på Risø, har længe været debatteret, for det er de færreste kommuner, der vil lægge grund til. Nu ser det ud til, at tidsplanen for et slutdepot er skredet.

Tor Birk Trads

15. december 2016

Tidsplanen for afviklingen af atomaffald ved Risø kan skride, fordi Danmark ikke har besluttet sig for det rette valg af kirkegård.

Hvis tidsplanen skrider, og Risø ikke er ryddet omkring 2023, kan det give et problem med sikkerheden på grund af klimaforandringerne, med mindre man kaster sig ud i en kostbar kystsikring. 

Ved et møde i Forsknings- og Uddannelsesministeriet i går fremlagde GEUS resultaterne af en ny foreløbig undersøgelse af betingelserne for et geologisk slutdepot, der kan holde i tusindvis af år – en løsning, de politiske partier ellers valgte at se bort fra i 2015, da regeringen udpegede fem lokationer i Udkantsdanmark til et såkaldt overfladenært mellemdepot, hvor atomaffaldet vil kunne opbevares sikkert i ca. 100 år.

Jurist og miljøaktivist Niels Henrik Hooge fra NOAH siger:

»Såfremt der satses på et geologisk slutdepot, betyder det, at hele lokaliseringsprocessen efter al sandsynlighed skal gå om, hvad der vil have betydning for de fem omegnskommuner, der allerede er valgt ud som mulige værtssteder for det eksisterende slutdepotprojekt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Klaus Seistrup
  • Dorte Sørensen
Anne Eriksen, Klaus Seistrup og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

PS: når politikkerne ikke kan/vil tage en beslutning om atomaffald fra Risø - hvordan kan VLAK-regeringen, så finde på at indskrive genoptaget forskning i atombrug i deres regeringsgrundlag?????

Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Mona Blenstrup, Viggo Okholm, Anne Eriksen og Klaus Seistrup anbefalede denne kommentar

Nej, det er nok for besværligt at rydde op, det er der heller ikke penge i...
Men skattevæsenet, der fyrer man lidt erfarne folk og laver så senere en "deal", som starter på en frisk - milliarder? - ærgerligt?

Torben Skov, Dorte Sørensen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

Problemet her er et tydeligt bevis på at drømmen om atomkraft hos nogen, bør skrinlægges for evigt.
Som vi i OOA i tidernes morgen argumenterede med, var det netop den problematik, som var den største anke mod atomkraft. Selve det der sker, når det kører er som bekendt rent, men alle sikkerhedsproblematikker og affaldet uha.

Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Dorte Sørensen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar