Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politikere vil sætte usynlig vold på dagsordenen

Mere politisk fokus og bedre lovgivning mod psykisk vold i parforholdet. Gerne med inspiration fra udlandet. Sådan lyder budskabet fra ordførere fra begge sider af folketingssalen
Venstres Jakob Engel-Schmidt (th.), der her sidder sammen med Alternativets Uffe Elbæk, mener ligesom de fleste andre partier i Folketinget, at der skal ses nærmere på, hvordan der beskyttes mod psykisk vold i parforholdet.

Venstres Jakob Engel-Schmidt (th.), der her sidder sammen med Alternativets Uffe Elbæk, mener ligesom de fleste andre partier i Folketinget, at der skal ses nærmere på, hvordan der beskyttes mod psykisk vold i parforholdet.

Jens Dresling

Indland
19. december 2016

Hvis man kontrollerer, krænker og isolerer sin partner, bliver det sjældent opdaget og i Danmark heller ikke straffet. Men efter artikler om psykisk vold i Information – blandt andet om, at den eksisterende lovgivning på området ikke bliver anvendt – ønsker flere ordførere en bedre og mere præcis lovgivning. Det har man allerede i en række andre europæiske lande – heriblandt Sverige, Norge og England.

Jacob Engel-Schmidt, der er ligestillingsordfører i Venstre, mener, at det er værd at kigge på lovgivningen.

»Vi er i Venstre ikke afvisende over for at se på, om den måde, vi har indrettet paragrafferne og anvender dem på, er hensigtsmæssig i forhold til at beskytte mod psykisk vold i parforholdet,« siger han.

En anden, der ønsker bedre lovgivning, er Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten.

»Psykisk vold bliver desværre ikke diskuteret ret meget politisk. Fokus er primært på den fysiske vold, selv om man ved, at det ofte er de psykiske overgreb, der gør det så svært at forlade et voldeligt parforhold,« siger Pernille Skipper, der nu vil stille spørgsmål til både ligestillings- og justitsministeren for blandt andet at afklare, hvorfor psykisk vold i parforholdet ikke bliver straffet.

Karina Adsbøl, ligestillingsordfører for DF og formand for Ligestillingsudvalget i Folketinget, efterlyser generelt langt mere fokus på de voldsformer, der ikke kun giver blå mærker – eksempelvis psykisk vold, økonomisk vold, elektronisk og materiel vold.

»De usynlige former for vold er lige så invaliderende, og spørgsmålet er så, om vi er godt nok dækket ind lovgivningsmæssigt. Jeg vil ikke udelukke, at lovgivningen skal forbedres, og jeg synes, de erfaringer fra andre lande, som er nævnt i artiklerne i Information, er meget interessante,« siger Karina Adsbøl, der nu vil drøfte emnet med retsordføreren i sit parti.

Mere præcis lovgning

Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører fra Socialdemokratiet, kalder psykisk vold for et kæmpe samfundsproblem. Han efterlyser bedre behandling til ofrene, eksempelvis ved at genindføre retten til akut og gratis psykologhjælp til kvinder på krisecentre:

»Vi mener, at psykisk vold skal tages lige så alvorligt som fysisk vold. Ofte hænger tingene sammen. Den psykiske vold kan være enormt invaliderende for dem, der bliver udsat for den. Derfor er det vigtigt, at man anerkender det som en væsentlig del af vold i nære relationer, og at man sørger for hjælp til de primært kvinder, der rammes af volden,« siger Rasmus Horn Langhoff, der dog henviser til partiets retsordfører i forhold til mangler i den eksisterende lovgivning. Men ordfører Trine Bramsen er dog ikke vendt tilbage på gentagne henvendelser.

Læs også: Det tog Camilla 20 år at erkende, at hendes mand kontrollerede hendes liv

Trine Torp, ligestillingsordfører for SF, går også ind for en mere præcis lovgivning. Den nuværende bunder i et forældet syn på, at samfundet ikke må blande sig i det, der foregår inden for hjemmets fire vægge. Alene politiets brug af ordet ’husspektakler’ om vold i hjemmet, er meget sigende, mener hun:

»Og det er typisk ikke den psykiske vold, politiet bliver kaldt ud til, fordi den er mindre synlig. Men alligevel er den jo langsomt nedbrydende og voldsomt traumatiserende og mindst lige så skadelig som fysisk vold. Det gælder også for de børn, som lever i familier med psykisk vold,« siger hun.

Forskning og kampagner

Carolina Magdalene Maier, rets- og ligestillingsordfører fra Alternativet, efterlyser en selvstændig paragraf om psykisk vold i lovgivningen.

»Historierne i Information viser dels, hvor alvorlige konsekvenser det her kan have, og at det er utilstrækkeligt håndteret, som det er nu,« siger Carolina Magdalene Maier, der også peger på nødvendigheden af mere forskning og mere opmærksomhed på området, eksempelvis i form af kampagner for at sætte problemet på dagsordenen.

»Men jeg tænker også, at man skal i dialog med de faggrupper, der udmønter loven, for eksempel Dommerforeningen og politiet, for at høre, hvad der kan gøre en forskel for at sikre, at psykisk vold bliver adresseret både i lovgivning og i praksis.«

Det har ikke været muligt at interviewe Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som dog gennem en pressemedarbejder har sendt følgende kommentar:

»Det er vigtigt for mig som justitsminister at sikre trygheden for hver enkelt borger, ikke mindst når de befinder sig i eget hjem. Chikane, forfølgelse og stalking er grove angreb på den enkeltes frihed, og ingen skal tåle at blive chikaneret og forfulgt eller at leve i frygt. Jeg vil opfordre alle, der udsættes for psykisk vold og chikane, til at anmelde det til politiet,« lyder det i mailen.

Serie

Psykisk vold i parforholdet

I en række artikler sætter Information fokus på gentagen kontrollerende og nedværdigende adfærd i parforholdet – også kaldet psykisk vold.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu I er igang; så se på psykisk vold overfor borgerne med tilknytning til jobcentrene.

Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek, June Beltoft, June Pedersen, Alan Strandbygaard, Flemming S. Andersen, Benny Jensen, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Hans Larsen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Bedre sent end aldrig, det er jo ofte mænd der bliver udsat for verbal og psykologisk vold, politiets chikane afdelinger kan sikkert vidne om dette samt, at det ikke kun er kvinderne det går ud over, tvært imod, når det handler om verbal og psykologisk chikane er kvinderne typisk på hjemmebane, så her er måske et lovforslag der ikke kun favoriserer det ene køn!

Jeg tror på, at psykisk vold kan være lige så skadelig som fysisk, men er vi ikke ved at vade ud hvor vi ikke kan bunde?

Jeg tror ikke vi har brug for flere paragraffer og regler for hvordan vi skal opfører os over for hinanden. Vi kar jo ingen som helst reel chance for at vurderer - og sanktionerer objektivt og retfærdigt. Flere paragraffer hjælper ikke her.

Vi har derimod brug for, at indfører almindelig anstændighed, ansvarlighed og fællesskab - alle de umålbare menneskelige værdier, som den liberale tankegang har likvideret gennem de seneste par generationer.

Alene det faktum, at storsvindleren Lars Løkke Rasmussen blev gen-nomineret af Venstre, og senere tabte valget med et brag, men stadig troner på landets højeste post, bør få os til at tænke over hvilke værdier der hersker i vores land. Er du i tvivl, kan du bare se på politikernes retorik og hvordan egoismen og respektløsheden har bredt sig ud over hele landet.

Problemet med det nedladende sprog skal ikke løses med flere love og trusler om straf. Problemet skal løses ved at skifte de kolde liberale pengefikserede værdier ud med menneskelige værdier som anstændighed, ansvarlighed og fællesskab.