Satire
Læsetid: 3 min.

Postfaktuel Jul: Han skulle egentlig bare ind på biblioteket for at pisse. Du gætter aldrig hvad der så skete …

Sommerens store dille Pokémon Go har resulteret i en næsten tredobling af udlån fra Det Kongelige Bibliotek – langt hovedparten til helt unge lånere. »Det er taktiliteten,« lyder forklaringen fra en af de nye litteraturinteresserede i 6. afsnit af Informations postfaktuelle julekalender
Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender. Denne gang på besøg i Det Kongelige Biblioteks Have.

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender. Denne gang på besøg i Det Kongelige Biblioteks Have.

Peter Hove Olesen

Indland
6. december 2016

»Duften af tryksværte er episk!«

Linus på 12 år rokker lidt frem og tilbage på sit waveboard.

»Og totalt taktilt,« tilføjer hans jævnaldrende ven Karl-Bertil.

Information møder de to 5. klasseselever i Det Kongelige Biblioteks Have, hvor de puster ud efter en begivenhedsrig jagt på litterære perler i bibliotekets gemmer. 

Men det var en helt anden jagt, der første gang førte de to drenge fra Køge til haven: Den på Gastlys, Squirtles, Voltorbs og alle de andre små væsner i sommerens store spilledille Pokémon Go.

Som mange andre valfartede de to drenge til bibliotekshaven, som var et populært Pokestop. Det var lige, indtil dørene til lærdommens haller åbnede sig.

»Jeg skulle egentlig bare ind og pisse, men så så jeg en bog, der hed Radiator, og så tænkte jeg: Man kan da ikke bruge ordet ’radiator’ i lyrik,« mindes Karl-Bertil.

Og det er ikke kun de to drenge, der har fjernet blikket fra mobilernes skærme og rettet det mod verdenslitteraturen. Siden Pokemón Go-dillen fik greb i Danmark, har biblioteket oplevet en kolossal interesse og en tredobling af udlån.

Samlet kunstværk

Emma Balslev var tidligere besat af boybandet One Direction. Nu knuger hun lidenskabeligt en læderindbundet udgave af Mrs. Dalloway mod dynejakken. Hun ved godt, hvad der fik hende væk fra den japanske dille.

»Litteraturen er fuldstændig unyttig; det eneste, den gør, er at hjælpe os med at leve,« siger hun, mens hun snor en afbleget tot hår om sin finger.

Hun anser en bog som et samlet kunstværk.

»Det er papiret, indbindingen, skriftbilledet, illustrationen. Altså alt det, som man ikke skænker megen opmærksomhed mere,« siger Emma, der tidligere drømte om at blive YouTuber, men nu ser frem mod kommunalvalget 2021, hvor hun vil stille op som kandidat for Alternativet.

Uforanderlighed

Også for Kalle på 15 år blev jagten efter Pokémon den uventede vej til et mere forankret liv.

»Når jeg tager en bog, så håndterer jeg en specifik genstand på et specifikt tidspunkt og et specifikt sted,« siger han og mindes for en stund, dengang tiden blev tilbragt foran en skærm med skydespillet Call of Duty og onani.

Nu er han færdig med skærme. Og gratis amartørporno.

»Forholdet mellem erotik og digtning kan med enkle ord beskrives således, at erotik er kroppens digtekunst, og digtning er sprogets erotik,« påpeger skoleleven, der har droppet sin drøm om at blive Paradise Hotel-deltager med tilnavnet ’Knalde Kalle’ for i stedet at gøre en forskel inden for dansk miljøteknologi.

Men indtil da skal der bare læses igennem, for som han siger: »Det er netop de bøger, en mand ejer, men ikke læser, som udgør det mest mistænkelige vidnesbyrd imod ham.«

Urbrøl

Ikke alle er dog lige begejstrede. På vej ud møder vi en enlig Pokemon-spillende kvinde på 37 år. Kvinden, der ønsker at være anonym, mindes de tider, hvor man i ro og fred kunne nyde et par timer på plænen med at vente på PokéBalls. Sådan er det ikke længere.

»En ustyrlig larm af råb, skrig og urbrøl, afslidte græsplæner, knækkede roser, brækkede grene og flintrende flokke af læselystne unge, der løber fredelige Pokémonspillere over ende,« lyder kvindens beskrivelse.

Hun husker særlig en voldsom oplevelse: »Da op mod 200 fik nys om, at Ursula Andkær Olsen læste op i aulaen, spænede de hæmningsløst i samme retning uden hensyn til fæ eller folk, blomster, blade eller træer,« siger hun.

I bibliotekets have pakker Linus og Karl-Bertil dagens høst i rygsækkene: Jørn Riels samlede prosa om tilværelsen i Nordatlanten.

De springer på deres waveboads, men litteratur kan som bekendt være tung, så Linus mister for et øjeblik balancen.

Hans kammeret er på pletten med en joke: »Litteratur er en meget dårlig krykke, men en udmærket spadserestok,« runger det igennem den gamle bibliotekshave.

Serie

Informations postfaktuelle julekalender 2016

Pyh, 2016 har været lidt af et år. Vi har sagt farvel til mange store ikoner, sagt goddag til en ny verdensorden og for alvor stiftet bekendtskab med begreber som ’det postfaktuelle samfund’ og de farlige ’fake news’.

Nu vender Information hele bøtten og laver sin egen julekalender med positive fake news. Hvorfor ikke sprede lidt postfaktuel glæde her i den mørke juletid?

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender.

Seneste artikler

 • Postfaktuel Jul: Protester får ’Ditte & Louise’ tilbage på DR

  23. december 2016
  Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen. Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Hackerangreb lukker forældreintra

  22. december 2016
  »Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Eksport af ’hygge’ sprænger statens modeller

  21. december 2016
  Ingen havde hidtil tænkt på at medregne Danmarks vel nok vigtigste nationalprodukt i de økonomiske modeller. Enhedslisten kræver brandbeskatning af det nye eksporteventyr. Dette er 21. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her