Læsetid 3 min.

Postfaktuel Jul: Erdogan angrer: ’Enhedslisten har åbnet mine øjne for kurdernes sag’

Information har eksklusivt været til den årlige pressemiddag i Ankara, hvor præsident Erdogan løftede sløret for en chokerende ny kurs over for kurdere og journalister. Dette er ottende afsnit i Informations postfaktuelle julekalender
Information har eksklusivt været til den årlige pressemiddag i Ankara, hvor præsident Erdogan løftede sløret for en chokerende ny kurs over for kurdere og journalister. Dette er ottende afsnit i Informations postfaktuelle julekalender
Cem Genco
8. december 2016

I smukke omgivelser på et naturfredet område har Recep Tayyip Erdogan bygget et palads med guldtoiletter, selvportrætter og imponerende haller.

I anledning af den traditionsrige press dinner har præsidenten åbnet de guldbelagte porte for omverdenen, og det lover godt.

»Det har været et udfordrende år for vores medier, journalister, kvinder, lærere, dommere, kunstnere, kurdere og oppositionspartier. Men i aften er det anderledes,« stod der i invitationen til eventet, der også indeholdt en wifi-kode og sågar en opfordring til at tweete i løbet af aftenen med hashtag #Yenibaşlangıçlar (#NewBeginnings på engelsk).

Men straks inden for murene hiver en tyrkisk vagt Informations udsendte ned ad en lang gang og ind ad endnu en gulddør.

Her sidder Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, sammen med flere parlamentarikere fra det prokurdiske parti HDP, der ellers indtil for nylig var meldt fængslet sammen med flere andre partifæller.

»Hvad foregår der,« vil journalisten vide. Villumsen sidder helt roligt og drikker tyrkisk kaffe med sukkerstads i et blidt lysskær fra en osmannisk lampe.

»De ved, at du er fra Information. Bare rolig. Du har kæmpet hårdt for at nå hertil, min ven. Det har vi alle sammen.«

Endnu en vagt leder vejen ned til salen, hvor journalister fra den tyrkiske oppositionsavis Cumhuriyet lidt ubekvemt står klemt sammen med en velkomstdrink i hånden og smiler anstrengt.

Kurdisk gevinst

Så går Erdogan på scenen.

»Jeg vil gerne takke omverdenen for deres tålmodighed,« siger han.

»I alt for lang tid har jeg været paranoid, magtsyg og uimodtagelig for kritik og synspunker, der modsiger mine egne. Jeg har været for fokuseret på EU, og da det gik i hårdknude, lukkede jeg mig om mig selv,« siger han på formfuldendt engelsk, mens præsidentens nyfundne ydmyghed pludselig står i skærende kontrast til de prangende omgivelser.

»Jeg vil gerne beklage, at jeg udnyttede et statskup til at undergrave retsstaten og føre klapjagt på alle kritiske journalister og medier. Jeg undervurderede værdien af demokratisk samtale og kastede mig ud i åben konflikt med både Rusland, kurderne og Islamisk Stat på én gang. Det var dumt. Kurderne fortjener fred og respekt.«

Store klapsalver fra salen. 

Sidste søm i EU’s kiste

»Mest af alt vil jeg takke én mand, der utrætteligt har forsøgt at åbne mine øjne. År efter år har han udtalt kritik af min hårdhændede facon over for kurderne. Før var jeg blind, men nu er mine øjne åbne. Den eneste måde at opnå fred og igen sætte Tyrkiet på verdenskortet som forbillede er ved at lave en evig fred med kurderne. Så velkommen til min nye rådgiver og chefforhandler med kurderne: Mr. Villumsen fra Danmark.«

Nikolaj Villumsen træder op på talerstolen og begynder at læse op fra egne citater som »Vi skal lægge maksimalt pres på Erdogan« og »den slags hører ikke hjemme i et demokrati«, mens den tyrkiske præsident stirrer ned på sine fødder og nikker, tydeligt skamfuld over fortidens gerninger.

Efter en stor klapsalve finder Informations udsendte endelig ned i salen til en kommentar fra en glad og smilende Nikolaj Villumsen.

»Det var uhyggelige billeder, vi så fra Tyrkiet. Det var ikke den dialog eller samtale, som burde kendetegne et demokrati. Det var en hård og arrogant magt. Men fordi vi demonstrerede på slotspladsen, sagde fra og udtalte os kritisk, har vi endelig nået vores mål,« siger Villumsen stolt.

»Det beviser blot endnu en gang, at vi ikke har brug for EU!«

Informations postfaktuelle julekalender 2016

Pyh, 2016 har været lidt af et år. Vi har sagt farvel til mange store ikoner, sagt goddag til en ny verdensorden og for alvor stiftet bekendtskab med begreber som ’det postfaktuelle samfund’ og de farlige ’fake news’.

Nu vender Information hele bøtten og laver sin egen julekalender med positive fake news. Hvorfor ikke sprede lidt postfaktuel glæde her i den mørke juletid?

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender.

Seneste artikler

 • Postfaktuel Jul: Protester får ’Ditte & Louise’ tilbage på DR

  23. december 2016
  Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen. Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Hackerangreb lukker forældreintra

  22. december 2016
  »Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Eksport af ’hygge’ sprænger statens modeller

  21. december 2016
  Ingen havde hidtil tænkt på at medregne Danmarks vel nok vigtigste nationalprodukt i de økonomiske modeller. Enhedslisten kræver brandbeskatning af det nye eksporteventyr. Dette er 21. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer