Postfaktuel jul: Feminister i alle farver begraver stridsøksen og går til kamp mod Hizb ut-Tahrir

Skyttegravskrigen på Facebook er slut, melder både hvide og brune feminister, efter at de rent faktisk har talt sammen i virkeligheden. De har nu diskuteret sig frem til, hvor frontlinjerne i den feministiske kamp i virkeligheden bør stå
’Jeg efterlyste, at vi feminister kritiserer enhver kvindeundertrykkende norm ved at mobilisere hele vejen rundt, og nu ser jeg, at det ligeså meget gælder, når Gunnar i Den Store Bagedyst får at vide, at han har misforstået det med at være mand!’

’Jeg efterlyste, at vi feminister kritiserer enhver kvindeundertrykkende norm ved at mobilisere hele vejen rundt, og nu ser jeg, at det ligeså meget gælder, når Gunnar i Den Store Bagedyst får at vide, at han har misforstået det med at være mand!’

Jonas Olufson

Indland
14. december 2016

Hvordan kan man være kritisk non-bullshit-feminist og tolerant over for alle patriarkalske kulturer på samme tid?

Det er svært, særligt når året har budt på overgreb i Köln, barnebrude og debat om visse imamers syn på stening og kvinders utroskab. Det har de danske feminister taget konsekvensen af og har nu bygget bro mellem de svære principper.

»Dengang sagde jeg godt nok, at analyser af Köln med fokus på arabisk kultur bare afledte opmærksomhed fra de danske mænd, der rager på kvinder i nattelivet og deler nøgenbilleder. Men det var simpelthen af ren og skær angst for at blive til Søren Villemoes. Hævnporno, kvoter, vold mod kvinder og social kontrol. Det hele hænger sammen. Je suis min muslimske medsøster,« siger feminist Emma Holten.

Hun er sammen med Ditte Giese og Ulla Tornemand ad flere omgange blevet beskyldt for kun at ville diskutere privilegerede ting som samtykke og barsel og dermed lade alt for mange muslimske kvinder under social kontrol i stikken med deres blå mærker.

’Salonfeminister’ er de blevet kaldt af den dansk-afghanske debattør og forfatter Geeti Amiri, men nu er der kommet søstersolidariske boller på suppen:

»Jeg efterlyste et fucking opråb, der bryder alle imamers og patriarkalske røvhullers monopol på at eje retten over kvinden. Jeg efterlyste, at vi feminister kritiserer enhver kvindeundertrykkende norm ved at mobilisere hele vejen rundt, og nu ser jeg, at det ligeså meget gælder, når Gunnar i Den Store Bagedyst får at vide, at han har misforstået det med at være mand!«

Slet ikke så mystisk

Både Khaterah Parwani, KVINFO og Rasmus Brygger er blandt gruppen af feminister, der nu har meldt sig under fælles faner efter lang tids skyttegravskrig på de sociale medier.

Facebookkrigen har ellers bestået af to faste hold, der altid kom hinanden til undsætning i debatter om alt fra plagiat og voldtægt til boganmeldelser.

»Det blev trættende,« fortæller en lidt klatøjet Emma Holten, der tog initiativ til en regnbuefarvet søsterdag for feminister af alle køn, og hun indrømmer, at det »var vildt svært at få alle til at komme. Mange føler ikke rigtig, de har kunnet blande sig i en muslimsk verden, de ikke kender til. Man kan jo nemt komme til at få nogle til ikke at føle sig anerkendt«.

Også Ayse Dudu Tepe, Nikita Klæstrup og nyfeministen Naser Khader dukkede op, mens Alternativet forbød sig selv at komme, fordi det kun var partiets mandlige feminister, der kunne den søndag.

Indtil videre har de mange feminister sammen lavet et manifest, hvor de er ved at blive enige om den præcise ordlyd og et gruppenavn til en hjemmeside og en facebookgruppe.

»Nu brænder jeg lidenskabeligt for kampen for kønskvotering i bestyrelser i mellemstore virksomheder, retten til at amme overalt og aftabuisering af kussen,« siger Geeti Amiri. Emma Holten nikker ivrigt. »Og jeg har kastet hele min sjæl ind i arbejdet mod social kontrol og middelalderlige muslimske æresbegreber.«

»Det bliver aktivistisk!« lover de begge. 

»Vi er allerede nu i kontakt med kærester og koner til medlemmerne af Hizb ut-Tahrir på Nørrebro, som vi med et korps af feministiske fornuftsstemmer nu i fællesskab lægger strategier for at nå,« siger Geeti Amiri, der løfter sløret for, at skrappe midler som kageklub, Trille og subversiv feministisk korsstingsbroderi vil blive taget i brug.

Informations postfaktuelle julekalender 2016

Pyh, 2016 har været lidt af et år. Vi har sagt farvel til mange store ikoner, sagt goddag til en ny verdensorden og for alvor stiftet bekendtskab med begreber som ’det postfaktuelle samfund’ og de farlige ’fake news’.

Nu vender Information hele bøtten og laver sin egen julekalender med positive fake news. Hvorfor ikke sprede lidt postfaktuel glæde her i den mørke juletid?

Information bringer hver dag frem til jul en historie, som kunne have gjort 2016 lidt sjovere, men som aldrig fandt sted. Det er den postfaktuelle julekalender.

Seneste artikler

 • Postfaktuel Jul: Protester får ’Ditte & Louise’ tilbage på DR

  23. december 2016
  Det lignede en lukning, men efter massive protester er komedieserien ’Ditte & Louise’ tilbage på DR. Det er en sejr for den kvindelige antihelt, for demokratiet og for hele kvindesagen. Dette er 23. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Hackerangreb lukker forældreintra

  22. december 2016
  »Vi genindfører kontaktbogen.« Sådan lyder udmeldingen fra Undervisningsministeriet efter en lang række cyberangreb på forældreintra. Dette er 22. låge i Informations postfaktuelle julekalender
 • Postfaktuel Jul: Eksport af ’hygge’ sprænger statens modeller

  21. december 2016
  Ingen havde hidtil tænkt på at medregne Danmarks vel nok vigtigste nationalprodukt i de økonomiske modeller. Enhedslisten kræver brandbeskatning af det nye eksporteventyr. Dette er 21. låge i Informations postfaktuelle julekalender
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her