Læsetid: 3 min.

Professorfyring sætter gang i international kritik

Fyringen af den verdenskendte geologiprofessor Hans Thybo fra Københavns Universitet nåede i sidste uge det internationale tidsskrift Natures spalter. Fyringssagen var ellers afsluttet på KU og så ud til at kunne ende i retten, men forhandlingerne mellem Thybos fagforening og KU er nu blevet genoptaget 
12. december 2016

Han er en af verdens førende forskere i jordens øverste lag, præsident i den europæiske Geounion og vicepræsident for Videnskabernes Selskab i Danmark. Alligevel blev den 62-årige Hans Thybo i starten af november fyret fra jobbet som professor i geologi på Københavns Universitet (KU).

Thybo er ikke blevet fyret som led i en sparerunde, og produktionen af forskningsartikeler eller mængden af eksterne forskningsmidler, som Thybo tiltrækker, er heller ikke årsagen.

Fyringen skyldes ifølge Universitetsavisen, at Thybo skulle have gjort en yngre egyptisk forsker opmærksom på, at han godt måtte være kritisk over for ledelsen i en arbejdspladsvurdering. Og at Thybo skulle have benyttet en privat mailkonto til sit arbejde. Begge fyringsgrunde ser dog nu ud til at være forsvundet.

Som svar på de ansatte i bestyrelsens kritik af fyringen i november prøvede KU’s rektor Ralf Hemmingsen at dæmpe gemytterne lidt. I en intern mail til de KU-ansatte skrev Hemmingsen, at universitetet »ikke afskediger folk for at bruge Gmail i arbejdstiden eller andre mindre forteelser«. Hermed røg den første fyringsgrund altså.

Den anden fyringsgrund, at Thybo skulle have presset en egyptisk postdoc i urimelig grad, viser sig nu også at smuldre.

Det internationale forskningstidsskrift Nature har talt med den tidligere postdoc på KU, Mohammad Youssof Soliman, der for nylig er blevet ansat på et universitet i Saudi-Arabien. Soliman siger til Nature, at han ikke følte sig presset af Thybo og er chokeret over hans fyring:

»Jeg havde aldrig forestillet mig, at sådan noget kunne ske i Danmark på så inkonsekvent et grundlag. Det er så trist og deprimerende.«

Information har forgæves forsøgt at få kontakt til Mohammad Soliman.

Principiel sag

Den ansvarlige for fyringen af Thybo er John Renner Hansen, der er dekan på Science på Københavns Universitet, som Thybos Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) hører under. Renner Hansen er også citeret i Nature for, at »sagen er absolut ikke lukket fra et juridisk synspunkt«.

Fyringssagen var formelt afsluttet på KU, og det videre forløb var, at Thybos fagforening Dansk Magisterforening overvejede at føre en sag mod KU for usaglig afskedigelse, da sagen er principiel i forhold til, hvad man kan blive fyret for. Forhandlingerne mellem Thybos fagforening og KU er dog efter Nature-artiklen blevet genoptaget.  

»Parterne har indledt drøftelser om at løse situationen mindeligt. Begge parter, herunder Dansk Magisterforening, beder om forståelse herfor og beder om arbejdsro til processen,« skriver John Renner i en e-mail til Information.

Hensyn og ansvar

Både KU’s rektor og institutleder på IGN Claus Beier nægter, at sagen skulle vidne om, at man på KU kan blive fyret for bagateller. Problemet er ifølge ledelsen selv, at de har tavshedspligt i personalesager, og derfor bliver debatten meget ensidig.

Claus Beier skriver dog om fyringen i et læserbrev i Universitetsavisen: »Men IGN er også en arbejdsplads. En arbejdsplads med kollegiale hensyn, hensyn til og ansvar for de unge forskere og deres karriereplanlægning og ansvar for professionel og ansvarlig projektledelse (…)«

Og måske er det en mere vægtig fyringsgrund, at Thybos ledelse af et større forskningsprojekt kunne være problemet. Allerede i 2014 hyrede fakultetsledelsen et privat revisionsfirma til at gennemgå alle Thybos bilag, men ifølge Universitetsavisen, der har fået aktindsigt i konsulentrapporten, så finder de kun småting på Thybo: 2625 kr. var blevet udbetalt en gang for meget. Så heller ikke rod i regnskaberne kan være den reelle årsag til Thybos fyring.

Til gengæld har Thybo klaget til rektor over både dekan og institutledelse på baggrund af revisionsgennemgangen. Ligesom Thybos projektledelse er årsagen til den skriftlige advarsel, som Thybo modtager i sommerferien i år.

Her står ifølge Universitetsavisen, at Thybo som ansvarlig forskningsleder for DanSeis-projektet: »ikke har respekteret og efterkommet din ledelses anvisninger og instrukser«.

Uklarheden om årsagerne til Thybos fyring har gjort, at sagen vækker stor bekymring blandt de øvrige ansatte, forklarer lektor i astrofysik, Anja C. Andersen, der er medlem af KU's bestyrelse.

Både de ansatte i bestyrelsen,  de geologistuderende, en gruppe af internationale geoforskere og en underskriftindsamling med 800 underskrivere har protesteret over Thybos fyring, siden den blev ført ud i livet for en måned siden.

»Hvis folk skal fyres, så skal det også være klart hvorfor. Det skaber uro og utryghed blandt de øvrige forskere, hvis ikke man ved, hvad man kan blive fyret for. Vi har hele tiden ment, at der ikke var meget kød på ledelsens begrundelser, men nu ser det ud til, at der er endnu mindre kød på,« siger Anja C. Andersen med henvisning til, at rektor først dementerede, at private mailkonti var et problem, og at Thybos postdoc nu ser ud til at nægte, at han skulle have været udsat for unødigt pres fra sin overordnede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi kan ikke leve med dette hierarkiske styre - tilbage med styrelsesloven, hvor en dekan ikke er andet end en administrator, valgt for en periode, hvor han så desværre må skære ned på forskningsaktiviteten.
Og vi kan ikke leve med, at vore velanskrevne forskere på højeste niveau kan risikere at blive fyret.

Einar Carstensen, Sup Aya Laya, Torben Bruhn Andersen, Mette Poulsen, Flemming Berger, anders lindgård og Torben Skov anbefalede denne kommentar