Læsetid: 4 min.

Så meget har læger tjent på tvangsudsendelser: 277.654 kroner

Selv om Lægeforeningen anbefaler læger ikke at deltage i tvangsudsendelser af afviste asylansøgere, har læger alligevel gjort det 20 gange siden marts 2014. Og tjent godt på det
20 gange har læger bistået myndighederne ved tvangsudsendelse af afviste asylansøgere, som blandt andet logerer her i Vridsløselille, indtil de kan udsendes. Og det er 20 gange for meget, mener formand for Lægeforeningens etiske udvalg Lise Møller.

20 gange har læger bistået myndighederne ved tvangsudsendelse af afviste asylansøgere, som blandt andet logerer her i Vridsløselille, indtil de kan udsendes. Og det er 20 gange for meget, mener formand for Lægeforeningens etiske udvalg Lise Møller.

Davali Philip

6. december 2016

10 gange i 2014, syv gange i 2015 og foreløbig tre gange i 2016 …

Når politiet tvangsudsender afviste asylansøgere til f.eks. Afghanistan, Somalia, Kosovo, Libanon eller Nigeria, deltager læger og/eller sygeplejersker indimellem i rejserne.

Det fremgår af en aktindsigt, Information har fået fra Rigspolitiets nationale udlændingecenter, NUC.

Tidligere har udlændingeminister Inger Støjberg oplyst til Folketinget, at når politiet chartrer fly til tvangsudsendelser, følger der »almindeligvis« en læge eller andet sundhedsfagligt personale med for at sikre adgangen til lægefaglig bistand, »såfremt der under den ofte ganske langvarige flyrejse skulle opstå behov herfor«.

Lægerne tager sig godt betalt for ulejligheden. Et honorar på over 20.000 kroner er ikke ualmindeligt for en læge, der deltager i en udsendelse, der varer omkring et døgns tid. Af de 20 udsendelser, hvor læger har deltaget, har honoraret således seks gange rundet de 20.000.

Det højeste honorar var på 26.524 kroner for en udsendelse til Afghanistan i marts 2014. I alt har politiet udbetalt 277.654 kroner for den lægelige deltagelse på de 20 tvangsudsendelser, viser aktindsigten.

Når læger deltager i tvangsudsendelser, går de stik imod den anbefaling, som Lægeforeningens etiske udvalg har udsendt.

»Det er selvfølgelig sørgeligt, at der er læger, der medvirker til tvangsudsendelser, og når det er sket 20 gange, så er det 20 gange for meget,« siger Lise Møller, formand for det etiske udvalg.

For syge til udsendelse

Lægeforeningens holdning er, at hvis personer, der tvangsudsendes, undervejs skulle få brug for lægehjælp, så er de syge.

»Og så har de brug for hjælp til at blive raske. Og det skal ikke foregå i et fly, men under trygge forhold. Så må politiet efterfølgende udsende de pågældende, når de er blevet raske. Men transporten skal vel at mærke ske uden lægeledsagelse,« understreger Lise Møller og tilføjer:

»At folk f.eks. er angste for at blive tvangsudsendt, må afhjælpes inden transporten og ikke undervejs. De pågældende er ofte traumatiserede nok i forvejen.«

Lægeforeningens etiske udvalg mødtes for to år siden med Rigspolitiet for at drøfte, hvordan tvangsudsendelserne kunne tilrettelægges, så der ikke var behov for lægelig deltagelse undervejs. Men i lyset af de 2o tilfælde, hvor læger har medvirket til udsendelse, vil udvalget nu overveje, om der er behov for et nyt møde med Rigspolitiet, oplyser Lise Møller.

Af de 20 tilfælde er fem tvangsudsendelser blevet aflyst, formentlig fordi de tvangsudsendte har gjort så voldsom modstand, at flyets kaptajn har afslået at medvirke til udsendelsen. I disse fem tilfælde har de deltagende læger gennemsnitligt fået 5.451 kroner for deres afbrudte deltagelse.

Rigspolitiet nægter at oplyse destinationen for én af de 20 tvangsudsendelser. Den hemmelige udsendelse fandt sted den 5. oktober i år. Oplysninger om hvilket land, der blev tvangsudsendt til, er hemmeligholdt med henvisning til en paragraf i offentlighedsloven, der handler om Danmarks udenrigspolitiske interesser, herunder forholdet til andre lande.

Over en mio. kr. for én udsendelse

Når politiet tvangsudsender afviste asylansøgere, er lægehonoraret kun en del af udgifterne, som ofte kan løbe op i meget store beløb.

Information har efter halvanden måneds ventetid fået aktindsigt hos Nationalt Udlændingecenter (NUC) under Rigspolitiet i politiets samlede udgifter til en udsendelse midt i september af bl.a. en 21-årig afvist afghansk asylansøger, som delvist endte som en fiasko. Da flyet kom til Kabul, afviste de afghanske myndigheder nemlig at modtage den 21-årige, fordi han højlydt bekendtgjorde, at han var blevet kristen og ateist, hvorfor de ledsagende 13 danske betjente måtte tage ham med retur til Danmark.

Selv om der foruden den 21-årige kun var en afghansk familie på tre personer, der også skulle hjemsendes til Kabul, havde politiet chartret et fly med mindst 180 sæder. I alt har politiet betalt 1.040.000 kroner for udsendelsen, fremgår det af aktindsigten, som Information tidligere har omtalt.

Med i beløbet er udover chartringen af flyet, udgifter til den medfølgende tolk og medfølgende læge (honorar: 21.342,50 kroner) også de udgifter, politiet har haft i forbindelse med, at en medarbejder fra Rigspolitiet dagen i forvejen var rejst til Kabul for at forberede modtagelsen af de afviste asylansøgere.

I et aktuelt svar til Folketinget har udlændingeminister Inger Støjberg (V) med henvisning til Rigspolitiet forklaret, hvorfor der var chartret så stort et fly til at udsende så få personer.

Det er således ifølge svaret kun »undtagelsesvist«, at politiet anvender chartrede fly. Men da politiet fire gange tidligere havde forsøgt at få den 21-årige hjemsendt med almindeligt rutefly, og alle fire forsøg var gået i vasken »grundet udlændingens adfærd«, som det udtrykkes i svaret til Folketinget, havde politiet denne gang valgt at chartre et fly.

Oprindelig skulle udsendelsen midt i september også havde omfattet i alt 13 afviste afghanere samt et følge på i alt 26 betjente foruden tolke, en læge og en repræsentant for Folketingets Ombudsmand. Men inden afgangen viste det sig, at ni af afghanerne enten var forsvundet eller havde fået deres udrejsefrist udsat.

Ifølge aktindsigten har Frontex – Det Europæiske Grænseagentur – givet tilsagn om at dække »omkostningerne forbundet med udsendelsen«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Skal læger arbejde gratis? Ellers er det vanskeligt at se meningen med artiklen som andet end en udhængning af fagpersonale i misundelsens navn. Hvad med betjentenes løn? Pilotens? Embedsmændenes?
Hate the game, not the player.

Med venlig hilsen
Lennart

Henrik Brøndum, Mette Poulsen, Niels Johannesen, Jesper Nielsen, Flemming S. Andersen, Hans Aagaard og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

Lennart Kampmann, det kan måske ses i lyset af lægeløftet, som i flere vendinger lover at gøre gavn og ikke volde skade. Men den kan jo sikkert læses ud fra nyttemoralske principper også ;)

Mads Berg, Viggo Okholm, Anne-Marie Krogsbøll og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Selv om mange læger har en ualmindelig høj moral, for det har de virkelig, - se blot på læger der arbejder i krigsområder (MSF), er det jo klart, at det ikke gælder alle. Og læger har jo ingen hellig englestatus.

- Når man i USA afliver borgere, er der læger med.
- Når USA i krig afhører borgere, medvirker læger for at hindre utilsigtede dødsfald.
- Når vestens yngling, Saudi, pisker, skærer hænder og arme af eller halshugger, medvirker læger.

Det er også læger, der tager mod penge under bordet for gratis behandling i visse EU-lande og EU-kandidat-lande. Og ser man blot på prislisten for behandlinger i flere vestlige lande, ser man tydeligt, at ikke alt ved lægegerningen er et kald.

Anne Eriksen, Hans Larsen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Det angribelige er at artiklen angriber "lægerne" (vel sagtens en enkelt læge) for at have fået godt 20.000 kr. mens leje af fly beløb sig til 1.040.000 kr. eller ca. 50 gange så meget. I det lys lugter det af et direkte angreb på alle læger, hvilket ikke er befordrende for nogen eller noget.

Hvis man gør op hvad en læges timeløn er og så regner ud hvor mange timer man er i luften på en tur til og fra Afghanistan, så kan man hurtigt nå frem til at en gas-installatør i København har bedre timeløn.

Hvad skulle alternativet til at have en læge med ombord være? Ingen læge?

Ansvaret ligger på Christiansborg, ikke på den enkelte læges skuldre. Hvis man ikke vil udvise og hjemsende, må man lovgive sig ud af det - ikke tørre udførelsen på de udførende.

Med venlig hilsen
Lennart

Henrik Brøndum, Thomas Andersen, Flemming S. Andersen, Morten Pedersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Jeg er helt på linje med Lennart - det er virkelig usmageligt at hænge læger ud på denne måde. Vi er nødt til at kunne hjemsende afviste asylansøgere. Der er nødvendigvis et element af tvang i en retsstat. Jeg er taknemmelig for at der er læger, der hjælper med at løse denne opgave.

Hvis læger skal del deltage i turen, er det vel fordi, "man" vurderer at den udviste er syg i en grad, så der er en alvorlige risiko for personen på turen. Derfor burde personen jo ikke hjemsendes, før vedkommende var rask.
Angående lægers deltagelse så har de vel lige så mange politiske holdninger, som den øvrige befolkning, og pengene tæller vel også.
Med hensyn til at hade spillet og ikke spillerne. Så virker det på mig temmelig dobbeltmoralsk at deltage i et spil man hader. Hvis spillerne ikke hader spillet, må de også stå til ansvar for det spil, de deltager i.

@ Leif Høybye
Man behøver ikke være syg i forvejen for at blive syg under transporten. Det kan ske for enhver at man får det dårligt under en 13 timers flyvetur eller hvad der nu er tale om. Og hvordan stilles disse personer bedst i sådan en situation? Ved at lade en politimand varetage opgaven? Jeg har som sådan intet imod betjente, men hvis nogen får det det dårligt, så skal de som udgangspunkt vurderes og eventuelt behandles af en læge. Lige som alle andre.

jasper bertrand

Det er jo ikke enkeltfaggrupper, læger eller præster, der skal bestemme i et demokrati. Skinhellige eller ej.
Skynd jer at læse mit indlæg, det kan opfattes som en kritik af journalisten, og vil derfor blive slettet inden længe.

Ja det er svært at blande moral/etik og så honorarer. Generelt tror jeg de fleste af os rejser uden nødvendigvis at have en læge ved hånden. Men det her er ekstreme situationer og så kan man jo ikke bruge så megen tid på hvem er billigst.