Læsetid: 4 min.

’Syg undskyldning’ at kalde landbrugsrapport for foreløbig forskning

En forskningsrapport om landbruget fra Copenhagen Business School (CBS) er under skarp kritik for at levere utroværdig forskning dikteret af Bæredygtigt Landbrug. CBS forsvarer forskningen med, at den er foreløbig. Eksperter udlægger forsvaret som en dårlig bortforklaring
En forskningsrapport om landbruget fra Copenhagen Business School bliver kritiseret for at levere utroværdig forskning dikteret af Bæredygtigt Landbrug. Men CBS forsvarer sig med med, at rapporten kun er foreløbig.

En forskningsrapport om landbruget fra Copenhagen Business School bliver kritiseret for at levere utroværdig forskning dikteret af Bæredygtigt Landbrug. Men CBS forsvarer sig med med, at rapporten kun er foreløbig.

Finn Frandsen

12. december 2016

Copenhagen Business School er ikke kendt for sine landbrugseksperter, og lektor i sportsøkonomi Troels Troelsen, der står som eneforfatter til en meget omtalt CBS-rapport om landbrugets vilkår, er da heller ikke landbrugsøkonom.

Alligevel var det Troels Troelsen, som lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug hyrede til at skrive en forskningsrapport om landbrugets vilkår, hvoraf den foreløbige delrapport udkom i starten af august.

Allerede dengang blev rapporten kaldt ’ubrugelig’ og ’utroværdig’ af to forskere i landbrugsøkonomi, og torsdag kunne DR afsløre, at dele af rapporten er skrevet af den faglige direktør for Bæredygtigt Landbrug.

Det fik fredag både Bæredygtigt Landbrug og Promilleafgiftsfonden, der har bevilget penge til forskningsrapporten, til at tage afstand fra rapporten og betegne den som dårligt håndværk.

CBS forsvarer forskningsrapporten med, at den er foreløbig, mens to eksperter ser det som en vag undskyldning for dårlig forskning.

Forskningsdekan på CBS Peter Møllgaard påpeger, at det er helt almindelig i forskerkredse at lægge foreløbige resultater åbent frem og debattere dem. Derfor ser han forskningen i den kritiserede delrapport som ufærdig.

»Der mangler kapitler, og der er kommet meget kritik af rapporten, og det er for mig at se et tegn på, at det er en foreløbig rapport, hvor der er ting, der vil være forbedret, når den endelige rapport kommer i slutningen af december,« siger Peter Møllgaard.

Læs også: Hvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre

Lektor i jordbrugsøkonomi på Københavns Universitet Jesper S. Schou var en af de første til at læse og kritisere rapporten i august. Selv om der manglede nogle kapitler, så var der intet foreløbigt over konklusionerne i rapporten, mener Jesper S. Schou.

»Der blev holdt et pressemøde, hvor resultaterne blev præsenteret. Hvis forskningsresultaterne kun var foreløbige, så ville man sende dem ud til en lukket kreds af kolleger. Når man går ud offentligt og præsenterer resultaterne, så er de ikke foreløbige længere,« siger Jesper Schou.

Heller ikke Peter Sandøe, der er professor i bioetik på Københavns Universitet, kan se, hvordan CBS kan kalde de offentliggjorte forskningsresultater for foreløbige.

»Problemet er, at der bliver sendt en pressemeddelelse ud og holdt et seminar om rapporten. Så det er en syg undskyldning at kalde de forelagte dele af rapporten for foreløbige. Som offentlig institution melder man jo ikke ud, at nu kommer der forskningsresultater, hvis ikke man er klar til at præsentere sine resultater,« siger Peter Sandøe. 

Peter Møllgaard erkender, at offentliggørelsen af foreløbige delrapport har været lidt aggressiv, men det er ikke CBS, der stod for pressemeddelelse, seminar m.m, men Troels Troelsen selv.

»Præsentationen af delrapporten i pressen blev pushet noget aggressivt af forskeren selv. Det var ikke CBS centralt, der stod for det. Der er generelt ikke noget usædvanligt i, at der bliver holdt et seminar, men det er usædvanligt for os, at forskere søger den form for opmærksomhed på ufærdige rapporter,« siger Peter Møllgaard. 

Ikke forskning

En af dem, der var opmærksom på delrapporten i august, var altså jordbrugsøkonom Jesper Schou, der sammen med en kollega i en kommentar på altinget.dk skrev om de mange mangler i CBS-rapporten og den alt for tætte relation til Bæredygtigt Landbrug: »Denne rapport er ikke forskning, og den er knap nok at betragte som forskningsbaseret.«

Derfor overrasker DR’s afdækning heller ikke Jesper Schou. Hvad, der overrasker ham, er til gengæld, at et universitet som CBS sender en forskningsrapport på gaden med udokumenterede resultater.

»Det er ikke lødigt, den måde resultaterne er frembragt på, så rapporten er dybest set svært at tage alvorligt,« siger Jesper S. Schou.

Læs også: Reglerne for inhabilitet i landbrugsfonde skal nu skæres ud i pap

Peter Sandøe påpeger, at der også bliver udført bestillingsopgaver på universiteterne, såkaldt indtægtsdækket virksomhed, som ikke har meget med forskning af gøre. Den type opgaver bliver dog som regel ikke offentliggjort og da slet ikke bliver betegnet som forskning, påpeger Sandøe. Han undrer sig især over, at CBS ikke har lavet en kvalitetskontrol af delrapporten, inden den blev offentliggjort.

»Hvorfor har CBS ikke sådan noget i orden,« spørger Sandøe.

Forskningsdekan Peter Møllgaard forklarer, at der lå en indbygget kvalitetskontrol i kontrakten med Bæredygtigt Landbrug. En anden forsker på CBS skulle kigge Troels Troelsens arbejde efter i sømmene, inden den foreløbige rapporten kom i august.

»Den kontrol har måske ikke været en god nok, men siden august har vi haft skærpet kvalitetskontrol på projektet, så vi forventer selvfølgelig også, at der er blevet lyttet til den faglige kritik i den endelige rapport,« siger Peter Møllgaard og tilføjer:

»Noget af den kritik, der er rejst i medierne de seneste dage, går på tilblivelsen af rapporten. Det er dybt problematisk, hvis det er rigtigt, og det kan være en sag, som vi beder praksisudvalget at få undersøgt. Det skal ledelsen drøfte med Akademisk Råd mandag,« siger Peter Møllgaard

Information har kontaktet Troels Troelsen angående kritikpunkterne, men han har ikke ønsket at kommentere til denne artikel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu