Læsetid: 3 min.

Tidligere ambassadør: PET overfortolkede kineseres ønske om ikke at tabe ansigt

Både Københavns Politi og PET antog under et kinesisk statsbesøg i 2012, at den kinesiske præsident var bange for at ’tabe ansigt’. Men det var en misforståelse, mener Danmarks tidligere ambassadør i Beijing
Tidligere ambassadør i Beijing Friis Arne Petersen blev i går afhørt af Tibetkommissionen. Her er han fotograferet med dronningen under et besøg i Beijing i 2014. 

Tidligere ambassadør i Beijing Friis Arne Petersen blev i går afhørt af Tibetkommissionen. Her er han fotograferet med dronningen under et besøg i Beijing i 2014. 

Alexander F. Yuan

Indland
17. december 2016

TIBETKOMMISSIONEN DAG 9 – Der er ét ord, som går igen i Tibetkommissionens afhøringer. Men der er ikke helt enighed om, hvordan det skal forstås. Ordet er: ’ansigt’.

En legemsdel som den daværende kinesiske præsident Hu Jintao frygtede at tabe under et statsbesøg i Danmark i 2012, hvis han blev mødt af demonstrationer og tibetanske flag. Eller hvad?

Tibetkommissionen afhørte i går tidligere ambassadør i Beijing Friis Arne Petersen.

I foråret 2012 skrev han en mail til Udenrigsministeriet i Danmark som et led i forberedelserne til det forestående statsbesøg, at »status, prestige, ’ansigt’« spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi er vant til i Vesten.

Derfor var det »meget vig­tigt, at præ­si­den­ten og hans dele­ga­tion får ind­tryk af, at de bli­ver behandlet så fint og godt som nogen anden gæst på det niveau«.

Senere skrev Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en såkaldt trusselsvurdering, at det var vigtigt for kineserne, at »’de ikke taber ansigt’ ved konfrontation med demonstrationer eller lignende«. Trusselsvurderingen blev sendt til Københavns Politi, hvor nogen skrev en ordre om, at demonstrationer og flag skulle gemmes væk, så de var usynlige for den kinesiske præsident.

Det er fortsat uklart, hvordan PET fik den idé, at kineserne var bange for at tabe ansigt. Men den daværende ambassadør i Beijing, Friis Arne Petersen, havde i hvert fald ingen kontakt med PET. Det understregede han under afhøringen i går.

Desuden var PET’s fortolkning en komplet misforståelse, mente han.

Det, at kineserne er optaget af ’status, prestige og ansigt’, betød bare, at de forventede samme behandling som statsledere fra andre stormagter som USA og Rusland.

»Det handler om verdensorden. Stormagtsprestige,« sagde han til kommissionen.

Ikke desto mindre fik nogen i PET og Københavns Politi en anden opfattelse.

Kontakt med PET

To dage inden besøget holdt Udenrigsministeriet et møde med to embedsmænd fra den kinesiske ambassade i København. En af dem bad om, at danskerne gjorde, hvad der var »muligt inden for lovens rammer« for at undgå »fornærmende manifestationer«.

Notater fra dette og mange andre møder blev cirkuleret mellem embedsmænd i Udenrigsministeriet og Statsministeriet, inklusive kinesernes gentagne ønsker om at undgå demonstrationer.

Men det skal man ikke lægge noget særligt i, vurderede Friis Arne Petersen. Ifølge ham plejer embedsmænd at »trække på skuldrene« af, når kineserne beder om noget, som de godt selv ved er i strid med den danske grundlov.

Friis Arne Petersen havde ingen mulig forklaring på, hvordan kinesernes bekymringer kunne være diffunderet videre fra Udenrigsministeriet til PET. Men de mange mødereferater med kinesernes ønsker blev også sendt til Protokol-enheden i Udenrigsministeriet, som tager sig af statsbesøg. Har de ikke kontakt til PET?, ville kommissionsformand Tuk Bagger vide.

»Så skal man jo finde de mails, hvor Protokollen har videregivet dem. Det har jeg ikke ansvar for,« konstaterede Friis Arne Petersen.

Afhøringen af Friis Arne Petersen bragte således ikke kommissionen nærmere en forståelse af, om Udenrigsministeriet kan have viderebragt kinesernes bekymring til PET.

Instruks fra Beijing

Det er i dag kun laverestående kinesiske embedsmænd, der stadig har en gammeldags forestilling om, at man ikke må ’tabe ansigt’, vurderede Friis Arne Petersen. For eksempel embedsmændene på den kinesiske ambassade i København, som PET var i kontakt med.

»Der må være folk i PET, der ikke helt sondrer mellem, hvorfra tingene kommer,« sagde han i går om den formulering, der endte i PET’s trusselsvurdering.

Men spørgsmålet er, om det blandt kinesere virkelig kun er »laverestående embedsmænd«, der bekymrer sig om værdighed.

Få timer inden den kinesiske præsidents fly landede i Kastrup Lufthavn i 2012, ringede den kinesiske ambassadør i Danmark til Statsministeriet. Han anmodede om, at danskerne fjernede nogle plakater med Kina-kritiske citater fra daværende udenrigsminister Villy Søvndal, som Radio24syv havde hængt op i København.

Ifølge et referat fra samtalen var ambassadøren »under instruktion fra Beijing (flyveren måtte man forstå)«.

Så vidt vides blev plakaterne dog ikke fjernet.

Ingen gjorde noget

Friis Arne Petersen sagde i går, at det var »trist«, at protibetanske demonstranter under præsidentens besøg blev gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres flag.

Andre afhørte har tilsvarende sagt, at det var »synd« og »en skam«. Men ingen af de mange politifolk og embedsmænd har tilsyneladende syntes, at det var så »trist«, at de forsøgte at undersøge, hvad der var gået galt.

Bortset fra en enkelt medarbejder i Justitsministeriet. Hun bliver afhørt i det nye år.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her