Nyhed
Læsetid: 2 min.

Undersøgelse: Kun én ud af fire siger ja til bedøvelse af asylansøgere før tvangsudsendelse

Dansk Folkeparti har foreslået, at asylansøgere, der modsætter sig tvangsudsendelse, bedøves forinden, så de ikke fysisk kan stritte imod. Men ifølge en meningsmåling går kun én ud af fire adspurgte ind for den ide
Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksens forslag om, at genstridige udlændinge forud for hjemsendelsen skal bedøves, så de ikke kan stritte imod, møder opbakning hos 26 procent af danskerne ifølge meningsmåling.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksens forslag om, at genstridige udlændinge forud for hjemsendelsen skal bedøves, så de ikke kan stritte imod, møder opbakning hos 26 procent af danskerne ifølge meningsmåling.

Jens Dresling

Indland
31. december 2016

I årets første ni måneder er det i gennemsnit sket tre gange hver måned, at en tvangsudsendelse har måtte opgives, fordi udlændingen har strittet så voldsomt imod, at luftkaptajnen har aflyst hjemrejsen. Det viser et svar fra integrationsminister Inger Støjberg til Folketinget.

Information har tidligere beskrevet, hvordan en medarbejder ved Udlændingecenter Ellebæk efter en mislykket tvangsudsendelse i august af en afghansk asylansøger foreslog politiet, at manden forud for næste udsendelsesforsøg kunne få ’noget lidt stærkere beroligende medicin’.

Det blev bakket op af Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen, der foreslog, at genstridige udlændinge forud for hjemsendelsen blev bedøvet, så de ikke kunne stritte imod. Han anså den fysiske modstand for ligefrem at være »en opskrift på at forhindre udsendelser«, som han sagde og fortsatte:

»Derfor mener vi, at muligheden for at give beroligende medicin selvfølgelig bør være til stede.«

Men i det spørgsmål skal DF’s udlændingeordfører ikke regne med opbakning fra et flertal i befolkningen. Ifølge en meningsmåling, som det danske institut mod tortur Dignity har foretaget i november, har halvdelen af 1.136 adspurgte nemlig svaret nej til følgende spørgsmål:

»Mener du, at det er acceptabelt at tvangsbedøve udviste asylansøgere i forbindelse med tvangshjemsendelse?«

26 procent har svaret ja, mens 24 procent har svaret ’ved ikke’. Ud af fire danskere er altså to imod, én er for, mens den sidste er i vildrede.

Overlæge i Dignity Jens Modvig tror ikke, at afviste asylansøgere selv efterspørger at blive bedøvet forud for en tvangsudsendelse:

»Men da lægebehandling basalt set skal bygge på frivillighed – det er et helt centralt princip i international lægelig etik – så vil bedøvelse forud for tvangsudsendelse være en tvangsmæssig behandling, og det tror jeg ikke, at ret mange læger vil gå ind i.«

– Bedøvelse kunne vel være en måde at undgå, at mange tvangsudsendelser må opgives?

»Det er da muligt. Men det falder ikke inden for det lægeløfte, vi har givet, at vi skal lette en tvangsudsendelse ved at tvangsmedicinere. Det ændrer ikke ved etikken i det her, for læger er ikke bragt til verden for at hjælpe til med tvangsudsendelser.«

Hidtil har Justitsministeriet vendt sig imod bedøvelse før udsendelse. Af et folketingssvar for nylig fremgik det således, at ministeriet mente, at en tvangsmedicinering af afviste asylansøgere »med henblik på at sikre deres udsendelse« ville være »et meget indgribende tiltag, der ville rejse alvorlige spørgsmål« i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel tre om forbuddet mod nedværdigende behandling og artikel otte om retten til privatliv.

Principielt kan man ifølge Jens Modvig ikke opponere mod, at afviste asylansøgere skal sendes hjem så længe, at de ikke sendes dem tilbage til tortur.

»Det er én ting. Men det er en helt anden ting at sige, at for at kunne gøre det, skal vi give dem bedøvende midler. Og det er der heldigvis også et flertal, der er imod ifølge vores måling.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"ifølge en meningsmåling går kun én ud af fire adspurgte ind for den ide"

"kun"?

Jeg synes, det er skræmmende, at 26 % af befolkningen tilsyneladende går ind for det! :-(