Læsetid: 4 min.

Nu skal det være slut med at ofre for voldtægt nægtes erstatning, hvis de anmelder over 72 timer efter forbrydelsen

Det bliver nu muligt for voldtægtsofre at få erstatning, uanset hvornår forbrydelsen anmeldes. I et nyt udspil fra justitsminister Søren Pape Poulsen fjernes 72-timersreglen for anmeldelse af voldtægt. ’Det var en urimelig regel,’ mener Venstre
I nyt udspil lægger justitsminister Søren Pape Poulsen op til at ændre reglen om, at voldtægtsofre skal søge erstatning inden for 72 timer.

I nyt udspil lægger justitsminister Søren Pape Poulsen op til at ændre reglen om, at voldtægtsofre skal søge erstatning inden for 72 timer.

Jens Dresling

Indland
29. december 2016

Ofre for voldtægt skal ikke længere begrænses af en tidsfrist for, hvornår de skal anmelde forbrydelsen for at få erstatning. Det fremgår af justitsminister Søren Pape Poulsens (K) udspil Retfærdighed for ofre.

Udspillet har fået megen opmærksomhed, fordi det gør op med forældelsesfrister i sager om seksuelle overgreb mod børn.

Men et andet element i udspillet er, at det indebærer en fjernelse af den omstridte 72-timersregel i offererstatningsloven, der medfører, at ofre for voldtægt skal anmelde forbrydelsen inden for 72 timer for at kunne opnå erstatning.

Fjernelsen af fristen vækker begejstring hos formand for Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, Lokk, Lene Johannesson.

»Det er det eneste rigtige, at man har afskaffet 72-timersreglen, fordi kvinder jo ofte er i chok efter en voldtægt, og der derfor kan gå tid, før offeret bliver opmærksom på, at det her var et overgreb,« fortæller hun.

Information har tidligere sat fokus på 72-timersreglen, der netop blev kritiseret for ikke at tage højde for den tilstand af chok, som ofret kan være i efter en voldtægt. Her fremgik det blandt andet, at der findes en dispensationsmulighed, således at man kan tilsidesætte reglen, hvis offeret eksempelvis har været i en tilstand af chok og derfor ikke har anmeldt forbrydelsen inden for tidsfristen. Men den mulighed blev kritiseret af advokater for at være meget svær at få i spil.

Dengang fortalte Information historien om Cicilie Holm, der i otte år havde forsøgt at få erstatning for den voldtægt, hun blev udsat for, men anmeldte for sent. På trods af beviser på at Cicilie Holm var blevet voldtaget, og selv om hun beskrev sig selv som i en tilstand af chok efter voldtægten, fik hun afslag på erstatning.

Politikere bakker op

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, er tilfreds med, at 72-timersreglen nu er fjernet.

»72-timersreglen gør det modsatte af det, vi prædiker, nemlig at stille sig på ofrets side,« siger hun.

»Der kan være mange grunde til, at ofre for voldtægt ikke går ud og anmelder i tide, og det er en mærkelig logik, at man skal straffes for noget, der har været så traumatisk, at ofrene ikke har kunnet anmelde det.«

Den vurdering deler retsordfører for Venstre Preben Bang Henriksen:

»Jeg har på intet tidspunkt været begejstret for 72-timersreglen. Det var en urimelig regel, som gik ud over i forvejen sårbare mennesker, og jeg er glad for, at den er ved at blive ophævet. Når det så er sagt, er det selvfølgelig vigtig, at ofre anmelder hurtigst muligt, så den skyldige kan blive straffet.«

Retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper var tilbage i november 2015 med til at fremsætte et beslutningsforslag, der indebar en afskaffelse af tidsfristen.

Ligesom hun i marts måned sammen med et enigt retsudvalg skrev en beretning til et lovforslag om bedre behandling af voldtægtsofre, som blandt andre SF fremsatte i oktober 2015. Her skrev udvalget, at det var uhensigtsmæssigt, at et offer for voldtægt skulle anmelde voldtægten inden for 72 timer, hvis vedkommende ville opnå erstatning fra Erstatningsnævnet.

Dengang satte daværende justitsminister Søren Pind med sin voldtægtspakke Respekt for voldtægtsofre en undersøgelse i gang af 72-timersreglen og skrev i en mail til Information, at han afventede undersøgelsens resultater og derefter ville tage en drøftelse med partiernes retsordførere.

Hurtig anmeldelse stadig vigtigt

I debatten, der kom efter beslutningsforslaget om at afskaffe tidsfristen, forklarede daværende justitsminister Søren Pind, at det er vigtigt at få ofre til at anmelde voldtægter hurtigt, fordi politiet skal have de bedste muligheder for at efterforske sagerne.

Pernille Skipper kan godt se vigtigheden i at få anmeldt en voldtægt så hurtigt som muligt, men hun mener ikke, en tidsfrist, der straffer ofrene, er måden at gøre det på.

»Jeg er enig med dem, der siger, det er vigtigt, at vi opfordrer så mange kvinder som muligt til at melde en voldtægt så hurtigt som muligt, både for efterforskningens skyld, men også for deres egen skyld, fordi vi ved, at mange går rundt med en stor skam. Men det giver simpelthen ikke mening, at konsekvensen af, at de ikke anmelder lige efter forbrydelsen, er, at man straffer ofrene,« siger hun og fortæller, at hun ser meget positivt på den udvikling, der er i forhold til indsatsen mod voldtægt og håndteringen af ofrene. 

»Det er rigtig vigtigt, at der sker så mange gode ting både i forhold til politiets håndtering af voldtægtssager og behandling af ofrene. Afskaffelsen af denne regel er et vigtigt skridt, så ofre for seksualforbrydelser kan komme videre. Selvfølgelig kan penge ikke gøre det alene, men har man været udsat for voldtægt, kan det sætte store ar både psykisk og fysisk, og der kan man havde god brug for penge til behandling og psykologhjælp.«

Heller ikke Mette Abildgaard opfatter hensynet til muligheden for at indsamle bevismateriale hurtigst muligt som et gangbart argument for at beholde reglen.

»Der er ikke noget, der ændrer på, at der er en bevisbyrde, der skal løftes. Afskaffelsen af 72-timersreglen gør ikke, at vi begynder at dømme på et spinklere grundlag. Men kan der løftes en bevisbyrde, og fælles der en dom, så skal der selvfølgelig også gives erstatning til ofrene,« siger hun.

Justitsministerens udspil Retfærdighed for ofre indeholder i alt fem initiativer, og regeringen forventer at fremsætte lovforslag til marts, så ændringerne kan træde i kraft i sommeren 2017.

Information har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen, men det har ikke været muligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu bliver jeg nok upopulær, men jeg forstår ikke denne erstatningspraksis. Jeg ville være helt med på, at det indebærer erstatning til et offer, som skal udredes af en gerningsmand oven i straffen; men at gøre det til noget, der for staten handler om økonomi, er i min optik moralsk depraveret som endnu et af disse forsøg på at reparere alt med penge, hvad man ikke kan.
Tankegangen er logisk nok, den tager højde for den adskillelse af retssamfundets behandling af lovbrud, der ikke giver plads til ofret, og så samfundets forpligelse overfor ofret. Det bliver bare forskruet, når et overgreb skal takseres.

Sven-Åge Westphalen

Jeg har aldrig forstået 72 timers reglen for anmeldelse af voldtægt, så RIGTIG RIGTIG FEDT, at den nu bliver fjernet :-)

Mikael Velschow-Rasmussen

Flere måske upopulære tanker ...

Jeg må tilstå, at en af mine første tanker var:
- "Åh nej - nu risikerer folk at blive anklaget 20 år efter, for noget de ikke har gjort, bare fordi en eller anden har set sig sur på vedkommende !"

Bør der ikke stadig være en eller anden forældelsesfrist indenfor et rimeligt tidsrum ?
(ville 3 måneder være helt hen i vejret).

Med hensyn til en forholdsvis kort tidsfrist har de da en pointe i forhold til efterforskning af sagerne.
Men jeg vil på ingen måder påstå, at jeg skulle være ekspert på området.