Læsetid: 3 min.

Venstrefløjen vil have Danmark med i finansskat

Venstrefløjen vil have Danmark med blandt den gruppe af lande, som inden for et forstærket samarbejde i EU arbejder for indførslen af en skat på finansielle transaktioner. Men der tegner sig ikke noget flertal for forslaget, der behandles i folketingssalen i dag
Socialdemokratiet har hele tiden gået ind for en skat på finansielle transaktioner, men da Socialdemokratiet sad i regering, var partiet bundet af regeringsgrundlaget med Radikale Venstre, fortæller partiets EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen

Socialdemokratiet har hele tiden gået ind for en skat på finansielle transaktioner, men da Socialdemokratiet sad i regering, var partiet bundet af regeringsgrundlaget med Radikale Venstre, fortæller partiets EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen

7. december 2016

Danmark bør slutte sig til den gruppe på ti lande, der inden for et såkaldt forstærket samarbejde i EU arbejder for indførslen af en skat på finansielle transaktioner. Det mener både Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten. Spørgsmålet skal behandles i folketingssalen i dag, hvor SF har stillet et beslutningsforslag.

Forslaget om en skat på finansielle transaktioner har længe været på dagsordenen i EU, uden det endnu er blevet en realitet. I 2011 foreslog EU-Kommissionen en skat på 0,1 procent på aktie- og obligationshandler, mens derivater skulle beskattes med 0,01 procent.

Forslaget blev dog aldrig til noget på grund af modstand fra mange medlemslande, og siden gik ti lande – Østrig, Belgien, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Portugal, Slovakiet, Slovenien og Spanien – foran i et forstærket samarbejde, der skal arbejde for at få skatten indført.

Muligheden for, at enkelte lande kan gå foran i et forstærket samarbejde, kræver mindst ni lande og blev indført med Nice-traktaten.

Tidligere i år var der forlydender om, at der kunne være et nyt forslag klar inden jul, men det ser nu endnu engang ud til at være udskudt.

SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen mener, at det vil være en fordel for Danmark at tilslutte sig gruppen af lande nu, da danske virksomheder og borgere – hvis skatten bliver indført – alligevel vil blive ramt af skatten, når man har transaktioner med de lande, der indfører skatten, uden at man får del i skattens provenu.

Ifølge SF’s forslag viser EU-Kommissionens beregninger, at indtægten fra skatten bliver på syv milliarder kroner årligt til Danmark ud over de adfærdsregulerende effekter, som tilhængerne af en finansskat håber, den vil have på den finansielle sektor.

»Det kan være med til at have en stabiliserende effekt,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

»Det er en mikroskat, så det berører kun de spekulative og meget hurtige handler, hvorimod de sundere langsigtede investeringer ikke bliver rørt. Det er et meget pragmatisk forslag, som også kan bidrage til nationalstaternes kasser,« siger hun.

Socialdemokratiet nu også for

Debatten om en europæisk skat på finansielle transaktioner har ellers været rodet for både Socialdemokratiet og SF, og ingen af partierne gik ind for forslaget, mens de sad i regering.

På Socialdemokratiets kongres i september lagde Mette Frederiksen op til, at partiet nu gik ind for en finansskat – og partiet vil nu stemme for SF’s forslag i dag. Ifølge Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen har partiet hele tiden gået ind for skatten, men var bundet af regeringsgrundlaget med Radikale Venstre.

»Det er et skifte i forhold til den position, vi havde i regeringstiden. I virkeligheden har vi ment det i rigtigt mange år, men det var en blandt flere punkter, hvor regeringsgrundlagets kompromisser gjorde, at vi ikke kunne mene det, da vi sad i regering,« siger Peter Hummelgaard Thomsen. 

»En finansskat kan være en god måde at regulere de her meget skadelige spekulative højfrekvente handler med det formål på sigt at flytte kapital og investeringer fra de spekulative finansielle markeder og over i realøkonomien,« siger han.

DF: Et dødfødt projekt
Der er dog stadig et stykke til et flertal i Folketinget. Regeringspartierne har hele tiden været imod en skat på finansielle transaktioner, og hverken Radikale Venstre eller Dansk Folkeparti går ind for forslaget.

»Vi er lodret imod en finansskat. Vi synes ikke, det er nogen god idé at begynde at beskatte pensionskasser og dermed helt almindelige mennesker for at indgå finansielle transaktioner,« siger Kenneth Kristensen Berth, der er EU-ordfører i Dansk Folkeparti.

I beslutningsforslaget bliver det beskrevet, at bestræbelserne »har fået ny fremdrift i EU«, men det mener Kenneth Kristensen Berth ikke passer:

»Det hænger måske sammen med, at Lisbeth Bech Poulsen ikke sidder i Europaudvalget. Når vi får orienteringer om, hvordan det går med det på EcoFin-møderne, har vi fået at vide, at det står fuldstændigt i stampe. De kan ikke komme videre eller blive enige om, hvordan de skal lave sådan en afgift. Det er ganske enkelt et dødfødt projekt,« siger han.

At en finansskat ifølge beslutningsforslaget skulle kunne give 7 milliarder kroner årligt i den danske statskasse, giver Kenneth Kristensen Berth heller ikke meget for.

»Det kan godt være, det kan det i princippet, men det er så bare ekstra skatter på helt almindelige danskere og deres pensionsopsparinger, og vi har ikke noget ønske om at hæve skatterne,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Carlsbæk
  • Dorte Sørensen
Poul Carlsbæk og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, naturligvis. Der går mindstemålet for en venstrefløj. DF's vælgere kan nu konstatere at deres parti helt åbentlyst er en populistisk afsporing af det solidariske samfund.

Pensionskassernes langsigtede investeringer er omfattet af nedenstående:

»Det er en mikroskat, så det berører kun de spekulative og meget hurtige handler, hvorimod de sundere langsigtede investeringer ikke bliver rørt.

Kom nu til fornuft DF'ere.

thyge steffensen, Bruger 196134, Torben K L Jensen, Flemming S. Andersen, kjeld jensen, Philip B. Johnsen, Torben Skov, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er den modsatte vej end regeringen med Brian Mikkelsen , der forslår mindre skat på aktier mv. med den begrundelse at bare erhvervslivet får gode betingelser så har "vi" råd til velfærd osv....

Tumpet argument af Kenneth Kristensen Berth, en skat på finansielle transaktioner er da ikke en beskatning af pensionskasserne og vil heller ikke forhindre nogen i at indgå finansielle transaktioner. Meningen med en skat på finansielle transaktioner er, at prøve at forebygge de værste finansielle bobler fra at opstå, så man ikke løber ind i endnnu en finanskrise som i 2008. Finansielle transaktioner vil bare foregå på nogle andre vilkår, der forhåbentligt vil gøre finansmarkederne mere stabile, også til gavn for "almindelige mennesker".

Flemming S. Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Jørgen M. Mollerup,

Du ved måske ikke, at Enhedslisten i modsætning til Dansk Folkeparti aldring har haft og stadig ikke har rekrutteret kandidater fra egne rækker til EU-Parlamentet, men anbefalet deres vælgere at stemme på en kandidat fra Folkebevægelsen mod EU.

Hvis EL får vælgeropbakning nok til selv til at opstille egnede kandidater til EU-parlamentet, næste gang der skal afholdes parlamentsvalg, kan det være partiet skifter holdning og opstiller en eller flere kandidater fra egne rækker. Foreløbig har de i deres folketingsgruppe en erfaren tidligere EU-parlamentariker fra folkebevægelsen siddende, der sikkert er lige så velorienteret om arbejdsvilkårene og manøvremulighederne i EU-parlamentet som den p.t. sygemeldte Morten Messerschmidt fra DF og EU-parlamentarikeren Jens Rohde, der for nylig har skiftet sit medlemsskab af partiet Venstre ud med et medlemsskab af partiet De Radikale.