Læsetid: 5 min.

Alternativet holdes uden for kulturforlig: ’Det er sådan lidt voksenmobning’

Alternativet bliver som det eneste parti holdt uden for forligene om kulturpolitikken. Et ’demokratisk problem’, lyder det fra partiet selv samt flere af forligspartierne, som efterlyser en forklaring på hvorfor.
Alternativets kulturordfører, Rasmus Nordquist, forstår ikke, hvorfor hans parti holdes ude af forligene på det kulturpolitiske område

Alternativets kulturordfører, Rasmus Nordquist, forstår ikke, hvorfor hans parti holdes ude af forligene på det kulturpolitiske område

Peter Hove Olesen

18. januar 2017

Han blev faktisk lidt overrasket, Alternativets kulturordfører Rasmus Nordqvist. Han havde pænt spurgt daværende kulturminister Bertel Haarder (V), om Alternativet ikke nok kunne tilslutte sig de politiske forlig på Kulturministeriets område. Et område, der traditionelt har været præget af brede politiske forlig, og hvor kun ét parti stod udenfor efter folketingsvalget: tidligere kulturminister Uffe Elbæks nye parti.

Men under et møde i folketingssalen kom Bertel Haarder hen til Rasmus Nordqvist og fortalte, at han spurgte de andre forligspartier, hvad de syntes om idéen. Svaret var, at forligspartierne ikke var enige om, at den var god. Og da det blot krævede, at ét forligsparti nedlagde veto mod, at Alternativet kom med i forligene, kom partiet altså ikke med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Finn Lindberg
  • Philip B. Johnsen
  • Kurt Nielsen
Finn Lindberg, Philip B. Johnsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mobning er en del af den parlamentariske kultur; vi har med magtorienterede grupper at gøre - forstår Alternativet slet ikke hvad det er, partiet initialt hævdede at være modstander af? Nu beklager man sig så over at man ikke kan blive en del af dét infantile drama, som ønskedes ombragt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Var det ikke det der var hensigten med Alternativet, at være med til at ændre den politiske kultur i tinget?
Så skal man igang med benarbejde og banke på døre hos de menige medlemmer af tinget. Det skal nødvendigvis skabes nedefra, og ikke via en gammel christiansborgnit som Bertel Haarder

Der er ikke tale om modsætninger, men om accept af et forlig. Hvad er problemet for det parti. der er imod. Det må være en fejl/ubetænksomhed/dumhed.

Poul Sørensen

Alternativets linje er at de selv tror og giver udtryk for, at de kan tale med alle andre i folketinget og der måske et eller to partier, der ikke mener at alternativet skal have lov til, at reklamere med....
- Personligt syntes jeg at de partier der blokere alternativet på den måde faktisk gør alternativet en tjeneste ved at vække alternativet og få alternativet til at spørge sig selv om de faktisk med deres "up beat tale med alle politik" ikke bare fylder folk med løgn.... folketinget handler ikke om at kunne tale med alle andre, det er et "albue party", hvor alle forsøger at komme længst frem og måske ville det være bedst for alternativets vælgere, hvis alternativet indledte et samarbejde med enhedlisten om at lave en PLAN så de to partier komme ind i kampen med deres nødvendige politik.... men det er måske at komme hinanden for meget ved eller hvad!

Peter Bækgaard

Hold nu fast en ikke-historie det her er. Alternativet ville gøre op med de politiske værktøjer på borgen. Nytænke og drille, vende ting på hovedet og så alligevel gerne være med i de klassiske forlig.
Hvad vil de egentlig på kulturområdet? Jeg aner ikke en dyt om hvilken retning Alternativet vil indenfor det politiske arbejde.
De har mange flotte ord men ikke ret meget indhold. Og så lige en åndssvag gruppedans forleden.
Dette parti er lige så populistisk som DF.

Vibeke Rasmussen

’Det er sådan lidt voksenmobning’.

Jamen, hvorfor så ikke reagere som om man vitterligt er voksne. Frem for at klynke som forurettede fem-årige der er blevet snydt for fredags-slikket.

Bjarne Bisgaard Jensen, Grethe Preisler, Peter Bækgaard og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er utroligt, at folketingets medlemmer vil holde Alternativet uden for det kulturelle områdes forligssnak. Hvor tåbeligt. Den slags manøvrer giver bagslag, som en kulturel kølle i bag nakken, - en australsk boomerang, av sagde det, da hovmodet ramte.

Peter Bækgaard

På Alternativets facebookside står der nu at de er med i et forlig. Vil det så betyde at de kun bliver holdt udenfor på kulturforliget eller hvad drejer det sig om?
Er det som når en falleret stjerne ikke får opmærksomhed nok, hvor man lige lækker et nøgenbillede og så kører historien igen.

Erik Nordahl Svendsen

Forlig er lig med hemmelighed. Forhandlingerne foregår udenom Folketingets procedurer og hemmeligheden er nu styrket af offentlighedslovens § 27, der undtager "Dokumenter, der udarbejdes og udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse med sager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces". Ministeren og ordførerne skal åbenbart have ro til at udveksle og oplyse om forholdene. Borgerne kan holde kæft og vente til retten er færdiglavet, vi har nemlig ikke ret til at være med. Argumentet for forlig er flerårig stabilitet på et område. Det er da rigtignok en fordel, men det er ikke argument for, at aftalerne skal laves på et lokum. Alle spørgsmål og svar bliver offentlige EFTER festen, når Folketinget høfligvis får lov at ophøje forliget til lov, når det er for sent at søge indflydelse. Som andre også har skrevet: Skulle Alternativet ikke gøre op med denne hemmelighedspolitiske kultur? Den skaber passive borgere og udvikler lede ved politik.