Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Folketinget forærer omstridt tæppe bort

»Jeg har foreslået, at vi hængte vægtæppet op igen, for det fejler ikke noget, men det vil de andre medlemmer af præsidiet ikke være med til,« lyder det fra Folketingets tredje næstformand, efter at tinget nu har givet det omstridte tæppe væk
Vægtæppet, som har prydet væggen bag talerstolen i folketingssalen i tre årtier, kommer ikke op igen. I stedet donerer Folketingets præsidium vægtæppet til Vendsyssel Kunstmuseum, der i forvejen råder over en række af kunstneren Berit Hjelholts værker.

Vægtæppet, som har prydet væggen bag talerstolen i folketingssalen i tre årtier, kommer ikke op igen. I stedet donerer Folketingets præsidium vægtæppet til Vendsyssel Kunstmuseum, der i forvejen råder over en række af kunstneren Berit Hjelholts værker.

Jakob Jørgensen

3. januar 2017

Beslutningen er blevet kaldt »værdibaseret«, udtryk for »tæt på magtmisbrug« og slet og ret »utidig«. Nemlig Folketingets beslutning sidste år om at nedtage vægtæppet bag talerstolen for – ganske vist kun midlertidigt – i forbindelse med åbningen at erstatte det med et tre meter langt Dannebrog.

Men nu bliver det sidste ord i hvert fald sagt i diskussionen om Berit Hjelholts vægtæppe med titlen »Som en rejselysten flåde«: Tæppet, som i tre årtier prydede væggen mellem de to informationsskærme, der holder medlemmerne orienteret om, hvorfor de er til stede i folketingssalen, kommer ikke op igen.

I stedet donerer Folketingets præsidium vægtæppet til Vendsyssel Kunstmuseum, der i forvejen råder over en række af kunstnerens værker, samt rejsedagbøger, skitser og andet (Berit Hjelholt boede den største del af sit liv i Nordjylland).

»Det er Præsidiets ønske, at kunstværket lever videre til glæde for kunstinteresserede,« siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) som ellers har forklaret, at vægtæppet er mørkt og trist at se på. »Derfor er vi meget glade for, at billedvævningen bliver en del af Vendsyssel Kunstmuseums samling.«

Folketingets tredje næstformand, Christian Juhl (EL), der har kritiseret beslutningen om tæppenedtagningen – og ikke mindst hejsningen af Dannebrog – beklager det skete. Christian Juhl var ikke til stede på det møde i præsidiet, hvor Pia Kjærsgaard oprindelig orienterede de øvrige medlemmer om sin beslutning og fik tilslutning til den, og krævede derfor, at Dannebrog kom ned igen. Hurtigst muligt.

Der sker sjældent det hele store ved Folketingets åbning, og derfor bruger vi gerne dagen på at diskutere symboler. Ofte har det været debatten om folketingsmedlemmer, som ikke ønsker at gå i kirke, men i år havde vi fundet et endnu mere symbolsk symbol at diskutere, nemlig dannebrog
Læs også

Ned kom Dannebrog efter Folketingets åbning, men vægtæppet kommer til gengæld altså ikke op igen til Christian Juhls ærgrelse. Og han er for øvrigt ikke den eneste. Berit Hjelholt er Uffe Elbæks tante, og af samme grund har Alternativets formand hævdet, at han i hvert fald altid havde familien i ryggen, når han talte fra Folketingets talerstol.

»Jeg har foreslået, at vi hængte vægtæppet op igen, for det fejler ikke noget, men det vil de andre medlemmer af præsidiet ikke være med til,« siger Christian Juhl. »Heldigvis ser det da så nu ud til at gøre gavn igen«.

Siden vægtæppet blev taget ned sidste sommer, i forbindelse med en renovering af folketingssalen, har der været en tom, brun væg bag talerstolen, og medlemmerne af præsidiet diskuterer nu, om de igen skal blotlægge vinduet, bag talerstolen, ud til slotspladsen.

Det vil nok give mere lys ind i folketingssalen men til gengæld også modlys til fjernsynskameraerne. Allerhelst foretrak Pia Kjærsgaard, at Dannebrog igen kom op at hænge. Men det får hun, med egne ord, »ikke lov til«.

Dermed håber formanden og præsidiet at undgå en gentagelse af balladen i 1954 om Olaf Rudes to monumentale landskabsmalerier med græssende køer på bagvæggen i folketingssalen. Problemet var, at alle køerne i første omgang var røde.

Jyske folketingsmedlemmer syntes, det var udemokratisk, fordi den rødbrune farve var karakteristisk for køerne i Østdanmark. Olaf Rude valgte derfor at male både sortbrogede og rødbrogede køer, og så kunne hele Danmark føle sig repræsenteret på malerierne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Sohn
Steen Sohn anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke hænge tæppet op igen - når "vi" ellers ALTID høre hvor snævrer økonomiske rammer Danmark har.
I mine øjne passer tæppet smukt til Folketingssalen.
Så en lille bemærkning til - »Det er Præsidiets ønske, at kunstværket lever videre til glæde for kunstinteresserede,« siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) som ellers har forklaret, at vægtæppet er mørkt og trist at se på. »Derfor er vi meget glade for, at billedvævningen bliver en del af Vendsyssel Kunstmuseums samling.«" - Mener Folketingetsformand, at jyder er mørke og triste og derfor passer til Vendsyssel - det skal nok være en holdning, der samler landsdelene.

Thomas Toft, Lisbeth Staehr, Vibeke Hansen, lars søgaard-jensen, Viggo Okholm og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Ku' præsidiet ikke i stedet forære forkvinden væk, fx til Inges kattehjem?

Thomas Toft, Lisbeth Staehr, Hanne Ribens, Helle Walther, Vibeke Hansen, Per Klüver, Viggo Okholm og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Katte er kræsne, Arne Lund.

Lisbeth Staehr, Nis Jørgensen, Hanne Ribens, Helle Walther, Vibeke Hansen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

En billedvævning er da i mine øjne noget af det smukkeste og mest harmoniske at kunne se på, og billedvæverne findes jo stadig.

Jens Erik Starup - Ikke hvis de er tilstrækkeligt sultne. Man skal bare sætte kattene på en integrationsydelse, Efter et par uger, så æder de hvad som helst.

Jens Erik Starup

Arne Lund. Jeg bryder min ikke om at sulte dyret, lige som jeg heller ikke synes om, hvis det skulle komme slæbende med noget ulækkert.

Vibeke Rasmussen

Tænk, jeg synes det er noget nær en skandale, at man nu permanent fjerner det tæppe, som i årevis har været en integreret – og meget smuk – del af Folketingssalen.

Hvad bliver det næste? Overmaling af vægmalerierne?

Arne Lund, Anker Nielsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Man kan jo udmærket bevare det gamle, men måske var det en mulighed at få noget mere tidsvarende lavet. Lad Dronning Margrete tegne skitsen, og så kan der nok findes penge til det på en eller anden måde. Det ville da også være et smukt minde om en dronning som faktisk er afholdt af 95% af landets indbyggere.

Søren Kristensen

Selv om vægtæppet i følge Pia Kjærsgaar er kedeligt og grå og måske netop derfor passer meget godt til de mange kedelige debatter i tinget, er det immervæk et fremragende eksempel på ægte dansk kunsthåndværk og hvad tænker fx. kineserne ikke om sådan noget "gammelt bras", næste gang de kommer forbi, hvis det får lov til at blive hængende? Lad os få noget syntetisk op - flag eller fladskærm er lige meget, bare det er noget vores internationale samarbejdspartner såvel som de unge kan forholde sig til. Spørg folk under femogtyve år, det er dem der skal se på det.

Anker Nielsen

Det er et nationalt klenodie, og et smukt billedtæppe. Det bør absolut hænge, hvor det er skabt til! Tænk at jeg skulle skrive "nationalt klenodie", men jeg mener det fandme!

Den er ikke patriotisk-nationalistisk nok for hende oh hendes. DSer kommer nok igen sådan et overdimensioneret flag op.

De har jo for at blive mindet om at de er i Danmark og er Danskere ved hver lejlighed, for ellers så glemmer de det åbenbart ...