Nyhed
Læsetid: 3 min.

Begmand fra Østre Landsret til godsejer Johan Collet i sag om fortidsminder

Selv om Østre Landsret gav den tidligere forsvarsminister et lille nedslag i regningen for reetablering af de ødelagte fortidsminder, er retssagen endt med at blive dyrere for Bernt Johan Collet end de oprindelige udgifter. Også skatteyderne har måttet betale
Godsejer Bernt Johan Collet, der her skridter en reetableret langdysse af, tabte mandag i Østre Landsret sin ankesag om at undgå at betale regningen for de beskadigede fortidsminder på sin jord

Godsejer Bernt Johan Collet, der her skridter en reetableret langdysse af, tabte mandag i Østre Landsret sin ankesag om at undgå at betale regningen for de beskadigede fortidsminder på sin jord

Ulrik Hasemann

Indland
24. januar 2017

Det er dyrt at beskadige minder fra Danmarks fortid.

Det må den tidligere konservative forsvarsminister og nuværende ejer af godset Lundbygaard på Sydsjælland, Bernt Johan Collet, sande, efter at Østre Landsret mandag med få ændringer stadfæstede en byretsdom fra december 2015.

Det var Bernt Johan Collet selv, der gik til domstolene i protest mod, at han af Slots- og Kulturstyrelsen var blevet pålagt at betale reetablering af en række fortidsminder. 11 mindre gravhøje og en 6.000 år gammel langdysse var blevet beskadiget, fordi der skulle skoves og derefter plantes juletræer i godsets skove.

Beskadigelserne på gravhøjene var bl.a. sammenpresning og bevoksning, mens langdyssen nærmest var pløjet væk.

Efter at Slots- og Kulturstyrelsen for godsejerens regning havde reetableret de beskadigede fortidsminder, fór Bernt Johan Collet i flint: Han anlagde sag mod staten og hævdede bl.a., at reetableringen af fortidsminderne var gået for vidt, at staten manglede hjemmel og at betalingskravet var forældet.

Byretten gav ham ikke ret, men undtog dog to arkæologiske statusrapporter fra betalingskravet, og det betød et beskedent nedslag i regningen.

Den dom var Bernt Johan Collet stadig så utilfreds med, at han ankede til landsretten, der dog kun gav ham medhold i ét punkt, nemlig at det lokale museum trods tilsagn om, at godset med maskiner og materialer kunne bidrage til reetableringen, ikke havde kontaktet ham. Derfor får han nu et nedslag i regningen for reetableringen på 15 procent.

Landsretten fastslår, at Slots- og Kulturstyrelsen havde hjemmel til at sende regningen for reetableringen videre til Bernt Johan Collet, der ifølge landsdommerne »ikke har godtgjort, at beskadigelserne ikke skyldes fejl eller forsømmelser hos ham.«

Dyrt også for skatteyderne

Samlet set har Bernt Johan Collet ikke vundet noget økonomisk ved at føre de to retssager. Selv om han har fået nedslag i prisen senest i landsretten, er han dømt til at betale godt 455.000 kroner foruden såkaldt procesrente fra februar 2012. Hertil kommer så 126.240 kroner til dækning af statens sagsomkostninger ved begge retter. Det beløber sig ifølge Ritzau samlet til »cirka 600.000 kroner«.

Oveni kommer så de udgifter, Bernt Johan Collet måtte have til sin egen advokat samt udgifterne til et privat landmålerfirma, han har fået til at opmåle størrelsen af den reetablerede langdysse, som han mener er blevet meget større, end den var før beskadigelserne.

Bernt Johan Collet ønsker ikke at kommentere, om det har kunnet betale sig for ham at anlægge retssagen og derefter anke byretsdommen. I en mail til Information lægger han i stedet vægt på, at »Landsretten har slået fast, at Slots- og Kulturstyrelsens regning har været for stor. Så passer Styrelsen bedre på en anden gang, og det kan blive til gavn for mange andre fortidsmindeejere.«

Selv om Bernt Johan Collet blev dømt til at betale sagsomkostninger, så har hans forsøg på slippe for at skulle betale for reetableringen af de beskadigede fortidsminder også været en udgift for skatteborgerne.

De pådømte sagsomkostninger på 126.240 kroner for begge retter dækker nemlig langtfra de udgifter til retssagerne, som Slots- og Kulturstyrelsen har haft. Ud over de mange mandetimer, styrelsens medarbejdere måtte have brugt på sagen, så har styrelsen også udgifter til Kammeradvokaten på omkring 600.000 kroner.

Enhedschef Dorthe Veien Christiansen fra Slots- og Kulturstyrelsen er godt tilfreds med, hvad hun kalder »hovedbudskabet« i landsretsdommen:

»Dommen afspejler det, som loven om fortidsminder foreskriver, nemlig at man ikke må ændre og beskadige fortidsminder, uden det får konsekvenser,« siger hun og håber, »at vi undgår den slags sager fremover«.

I forhold til Bernt Johan Collet synes det at være opfyldt. For selv om det lokale museum siden december 2015 har foretaget 22 nye indberetninger om fortidsminder på Lundbygaards jorde, så er der kun tale om mindre beskadigelser, som nemt kan afhjælpes.

»Det er i småtingsafdelingen,« siger kulturarvschef Kristoffer Buck Pedersen fra Museum Sydøstdanmark.

»Der er kommet en ny godsforvalter, som vi kommunikerer rigtig godt med. Gravhøjene var markerede, og der var rødt bånd rundt omkring de nærmeste træer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her