Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bødskov om Tibet-sagen: Var ’meget træt’ af politiet

Tidligere justitsminister Morten Bødskov var godt gammeldags irriteret på Københavns Politi, da det i 2013 viste sig, at de havde givet upræcise oplysninger til ham om deres indsats under et kinesisk statsbesøg. Hverken han eller andre politikere ser ud til at komme i fedtefadet i Tibet-sagen
Morten Bødskov forklarede i Tibet-kommissionen, at han ikke havde nogen grund til at tvivle på de bidrag, som politiet leverede, selvom der var adskillige historier i pressen og spørgsmål fra Folketinget, som kunne tyde på, at noget var galt.

Morten Bødskov forklarede i Tibet-kommissionen, at han ikke havde nogen grund til at tvivle på de bidrag, som politiet leverede, selvom der var adskillige historier i pressen og spørgsmål fra Folketinget, som kunne tyde på, at noget var galt.

Jens Dresling

Indland
28. januar 2017

TIBETKOMMISSIONEN DAG 17

Tibetkommissionen afhørte fredag – trip trap træsko – tre tidligere socialdemokratiske justitsministre i streg.

Dagens første minister var Morten Bødskov. Han sad på posten under det meget omstridte kinesiske statsbesøg i 2012, som er selve omdrejningspunktet for kommissionens arbejde.

Efter statsbesøget blev Københavns Politi kritiseret for at have afskærmet demonstranter fra at komme til syne og for at have konfiskeret deres tibetanske flag. Bødskov blev kaldt i samråd i Folketingets Retsudvalg kort efter, hvor han med et svar fra politiet i hånden afviste, at politiet havde haft instrukser om at gemme demonstranter væk eller tage deres flag.

Knap et år senere, i sommeren 2013, kom det imidlertid frem, at politiet havde fundet 2-4 tibetanske flag på Amager Politistation. Justitsministeriet blev, til Morten Bødskovs store irritation, nødt til at sende de nye oplysninger som et supplement til det tidligere svar til Folketingets Retsudvalg.

»Jeg kan huske, for at sige det pænt, at jeg var meget træt af det,« sagde han til kommissionen.

Han havde siddet igennem et samråd og afvist, at politiet havde haft ordrer om at konfiskere tibetanske flag, og nu tydede noget pludselig på, at flere demonstranter havde fået frataget deres flag.

»Både jeg og embedsmændene var for at sige det mildt temmeligt irriterede over, at Københavns Politi kom med de her oplysninger.«

Bødskov huskede ikke, præcis hvilke embedsmænd han drøftede sagen med. Men ifølge hans erindring drejede det sig om de ledende embedsmænd fra Justitsministeriet. Daværende departementschef i ministeriet Anne Kristine Axelsson afviste dog under sin afhøring torsdag, at hun nogensinde har drøftet Tibet-sagen med en minister, bortset fra når det gjaldt forberedelser til samråd.

Stoler på det

Københavns Politi fortsatte efter fundet af flagene – i deres løbende bidrag til besvarelser af Folketingets spørgsmål – med at fastholde deres påstand om, at politiet ikke havde haft generelle ordrer til at gemme demonstranter og flag væk fra den kinesiske præsidents åsyn.

En påstand, som viste sig at være forkert, da politiets skriftlige ordrer fra besøget dukkede op i september 2015, hvorefter en kommission hurtigt blev nedsat.

Morten Bødskov forklarede kommissionen, at han ikke havde nogen grund til at tvivle på de bidrag, som politiet leverede, selvom der var adskillige historier i pressen og spørgsmål fra Folketinget, som kunne tyde på, at noget var galt.

»Når jeg modtager sådan et svar så har det været gennem otte-ti hænder. Derfor går jeg selvfølgelig ud fra, at det er korrekt,« sagde han.

Desuden understregede han, at han i sin tid som minister var travlt beskæftiget med en lang række mere presserende spørgsmål. For eksempel det danske EU-formandskab, terror og flygtninge samt de hundredvis af samrådsspørgsmål, der drejede sig om andre sager.

Han var ifølge sin forklaring ikke nede i detaljer omkring planlægningen af det kinesiske statsbesøg og havde intet kendskab til politiets ordrer.

Søvndal sagde intet

Som en kuriøs detalje lagde Morten Bødskov også en smule afstand til sin tidligere kollega Villy Søvndal (SF), der var udenrigsminister under det kinesiske besøg i 2012.

Søvndal har i sin forklaring til kommissionen sagt, at han allerede få dage efter den kinesiske præsidents besøg var overbevist om, at demonstranterne fik krænket deres rettigheder, og at politiet havde brudt Grundloven.

Et synspunkt, han angiveligt gav udtryk for under et møde i Udenrigspolitisk nævn halvanden uge efter besøget. Men han så det tilsyneladende ikke som sin opgave at dele sine tanker med andre dele af regeringen.

»Han har ikke fortalt det til mig,« forklarede Bødskov og tilføjede:

»Det ville også være en udtalelse, som ville være svær at glemme, hvis landets udenrigsminister gav udtryk for, at han mente, at der var tale om et grundlovsbrud.«

Mistillid til politiet

Bødskovs efterfølger i ministerstolen, Karen Hækkerup (S), blev også afhørt fredag, men kunne ikke bidrage med det store til kommissionens arbejde. Hun var minister i det meste af 2014 og blev i den periode kaldt i et enkelt samråd om Tibet-sagen.

Inden samrådet var Københavns Politi blevet dømt ved byretten for ulovligt at have frihedsberøvet en demonstrant i Kongens Have. Dommen var blevet anket til landsretten, og Karen Hækkerup ville derfor ifølge sin forklaring ikke sidde i samrådet og »spekulere« i, hvad der mon kunne være hændt under det kinesiske besøg. Hun ville afvente landsrettens dom.

Politiet havde ikke været i stand til at identificere betjentene fra Kongens Have. Derfor beroede byrettens dom primært på demonstrantens forklaring. Som minister ville Karen Hækkerup sørge for, at »fremtidige situationer som den her ikke måtte gentage sig«. Derfor sørgede hun for, at politiet fik såkaldte tjenestenumre, så de lettere kunne genkendes.

Der havde været flere situationer, hvor man ikke kunne identificere politibetjente og Hækkerup anså det som et alvorligt problem, fordi »det skabte mistillid til politiet«.

Samtidig understregede hun under samrådet i 2014, at Københavns Politi fremover ville instruere betjente i at gå i dialog med demonstranter og ikke forhindre dem i at demonstrere lovligt eller fratage dem uskadelige genstande.

Intet at tilføje

Sidste kvinde i afhøringsstolen var Mette Frederiksen (S). Afhøringen af Socialdemokratiets formand varede nøjagtigt 18 minutter, og den tidligere minister havde ikke meget at tilføje. Hun var ikke justitsminister under nogen af de tre kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014, som kommissionen interesserer sig for.

Kommissionen har nu afhørt alle de tidligere ministre på forhørslisten. Ingen af dem har ifølge deres forklaringer haft kendskab til politiets ordrer under de tre besøg. Umiddelbart er der ikke meget, der tyder på, at ansvaret for en mulig grundlovskrænkelse kan placeres politisk.

Aben ser ud til at ende hos en gruppe ledende politifolk i København. To af de mest centrale, Claus Hjlem Olsen og Mogens Lauridsen, skal afhøres fredag i den kommende uge.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Erik Starup

Det er åbenbart politiet, som styrer ministeren. Jeg var oprindelig af den opfattelse, at det omvendte var tilfældet.

Jeg synes ikke Bødskov på noget tidspunkt har gjort sig fortjent til tillid. Tværtimod tror jeg ikke på manden over en dørtærskel! Han er i mine øjne én af de allermest upålidelige politikere i Danmark.

Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Finn Thøgersen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Det er altid ærgerligt at blive afsløret, så bliver man jo lidt irriteret...

Naturligvis har politiet ikke på eget initiativ besluttet at gribe ind politisk, det er latterligt at prøve at bilde nogen det ind. Det var de mange kinesiske millioner, man ikke ville gå glip af - og det blev jo også en god forretning. Hvornår får vi nogle troværdige politikere?

Janus Agerbo, lars søgaard-jensen, Hans Larsen, Finn Thøgersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Bødskov har ingen grund til at være træt af Københavns Politi. Det bliver sandsynligvis dem, der kommer til at redde hans egen r....

Anne Eriksen, Finn Thøgersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Nu er det vel ikke umiddelbart i Københavns Politis egeninteresse, hvilke lukrative handelsaftaler visse store danske virksomheder evt. ville kunne etablere med kineserne. Lige som det nok heller ikke er i politiets umiddelbare interesse at udstede og udføre risikable grundlovsstridige ordre. Nej - man har fået et vink "ovenfra"! Det være sig enten fra det politiske miljø, eller vel så sandsynligt er det at, behovet for sådan adfærd fra politiets side er blevet kommunikeret i lukkede fora, direkte fra de som vil profitere af disse handelsaftaler til ledelsen i politiet.