Nyhed
Læsetid: 1 min.

Grønlændervending fra minister

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) beklager nu, at han brugte formuleringen, at Venstre har »købt en grønlænder« med henvisning til partiets aftale med det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond om at sikre sig regeringsflertallet med hendes stemme

Miriam Dalsgaard

Indland
12. januar 2017

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) beklager nu, at han brugte formuleringen, at Venstre har »købt en grønlænder« med henvisning til partiets aftale med det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond om at sikre sig regeringsflertallet med hendes stemme. Det skriver Ritzau.

»Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt,« skriver ministeren i en kommentar.

»Men det berettiger selvfølgelig ikke den usmarte formulering, som jeg ikke skulle have brugt. Jeg beklager, hvis nogen er blevet stødt. Det var ikke hensigten.«

Aleqa Hammond er ikke imponeret over ministerens ordvalg.

»Godt nok er dansk ikke mit modersmål, men jeg tror alligevel, at jeg kan et mere civiliseret dansk end ham,« siger hun til DR Nyheder og tilføjer, at det er sagt med et smil og ingen konsekvenser får for aftalen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

Karsten Lauritzens bemærkning faldt på et møde i vælgerkredse i Lemvig. V-var her samlet til såkaldt nytårskur og skatteministeren var trækplastret, der benyttede lejligheden til - med forventet applaus fra forsamlingen -at kommentere statsministerens aftale med et grønlandsk medlem af tinget - for at sikre mandat nr. 91, at vi "har købt en grønlænder".
Efterfølgende undskyldte han sit sprogbrug og understregede, at ingen hverken var blevet købt eller solgt.
Helt pinligt blev det da han forklarede, at han ikke vidste at der var presse til stede.
Summa Sumarum: Karsten Lauritzen mener at sådant nedladende sprogbrug om en anden etnisk befolkning er helt ok - bare det ikke kommer ud offentligt. Hans smarte bemærkning om grønlænderen har sikkert skabt moro i forsamlingen. Kolonitiden hænger stadig ved

Dorte Sørensen

Er det ikke betænkeligt, at regeringen kan uddele poster til folk for at få dem til ikke at stemme imod regeringen. I mine øjne er det et STORT problem i et demokrati - for det mener Løkke Rasmussen vel stadig , at Danmark er.

Aleqa Hammond ville jo gerne ha´været formand for Grønlandsudvalget, at posterne skulle uddeles - men dengang ville blå-blok ikke give hende posten - den blev givet til venstremanden Knut, der nu er frataget formandsposten.

Men uanset hvordan han formulerede sig, så har han jo ret? Hun gik fra at være socialdemokrat til, at være venstrestøtte for at få magt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Peter Hansen

Du finder ikke at der er noget nedladende i sprogbrugen?

Bjarne Bisgaard, jeg forestiller mig at det er sagt i et øjeblik af jysk lune og et smil om munden.... så nej. Han kunne ligeså godt have sagt, at vi har "købt" en Fynbo... for mig at se, så er det jo Aleqa Hommond der er totalt humor forladt og griber en hver lejlighed til, at skabe splid, det er set før, og vi kommer sikkert til at se det igen.

Jens Erik Starup

Det er fint Peter Hansen. Så kan man jo da håbe, at hun kan finde på at bringe regeringen i mindretal.