Læsetid: 10 min.

’Selv om huden mellem brysterne er rynket, er det blevet okay at have udringet kjole på’

Tidligere var ældre kvinder enten usynlige eller oversynlige. Men ifølge ny forskning, som professor Anne Jerslev står bag, er det takket være mode- og mediebranchen blevet muligt at være ældre uden krav om ungdommeliggørelse. Den 82-årige forfatter Joan Didion er eksempel på, hvordan rynker og tyndt hår nu er udtryk for cool æstetik
Indland
19. januar 2017
60-årige Gillean Mcleod laver badetøjsreklame for H&M og er dermed et eksempel på, at synet på ældre kvinder er ved at ændre sig, mener professor Anne Jerslev.

60-årige Gillean Mcleod laver badetøjsreklame for H&M og er dermed et eksempel på, at synet på ældre kvinder er ved at ændre sig, mener professor Anne Jerslev.

Stephanie Daniel

Anne Jerslev er klædt i stramme cowboyjeans og en sort sweater. Og hvis ikke lige det var, fordi hun forsker i ældre kvinders synlighed i medierne, ville det måske være uvæsentligt at nævne. Men i både hendes og mit tøjvalg ligger der en pointe.

»Jeg bliver 65 år til sommer, du er altså næsten 40 år yngre end mig, men kig lige på os. Vi har det samme tøj på. Det handler ikke om, at jeg gerne vil se lige så ung ud som dig. Det handler om, at der er blevet gjort plads til, at ældre kvinder er synlige og ser ud, som de gør på en stilfuld måde,« siger Anne Jerslev, der er professor i film- og medievidenskab ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, og uddyber:

»Det handler nok i høj grad om en ændret opfattelse af, hvad det vil sige at være en ældre kvinde i dag. Den normativitet, der ligger i et ord som alderspassende, eksisterer ikke mere på samme måde, og vi ser en interessant tendens i modereklamen lige nu, hvor ældre kvinder bruges som modeller. Jeg siger ikke, at alderdom er det nye skønhedsideal, men der er skabt videre rammer for, hvordan en ældre kvinde kan se ud i dag.«

Ifølge Anne Jerslev er det mere tilladt for ældre kvinder i dag at klæde sig iøjnefaldende, »uden at de behøver at føle, at de klæder sig ’ung med de unge’. Og det er et vigtigt skridt.«

På hendes kontor er en stor plakat af stumfilms-skuespillerinden Asta Nielsen hængt op ved siden af en opslagstavle polstret til med billeder af kvinder. I mange former og farver – de fleste af dem ældre.

I de sidste tre år har hun her på kontoret som en del af forskningsprojektet ’Aldring og alderdom i medierne og ældre menneskers mediebrug’ forsket i mediernes repræsentation af ældre kvinder.

Det har hun blandt andet gjort ved at lave undersøgelser baseret på interview om ældre kvinders læsning af ugebladet Søndag. To artikler om repræsentationer af ældre kvinder i medierne bliver snart udgivet i internationale tidsskrifter, og en tredje er på vej.

Og i en tid hvor modellerne bliver tyndere og yngre, mens den ældre kvinde, ifølge Anne Jerslev, i vidt omfang har været usynlig i mediebilledet, ja, så er der faktisk begyndt at ske noget.

Har holdningen til ældre kvinder ændret sig?

Vi har spurgt Karen Widding og Signe Trier, der er stiftere af foreningen Alder 3.0, som arbejder på at fremme nye vinkler på samfundets aldring:

»Vi ser en klar tendens til, at kvinder i alderen 60+ bliver mere synlige og markante. Tendensen ser vi komme i kølvandet på, at langt flere kvinder, har uddannelse eller været på arbejdsmarkedet i mange år – og dermed ikke har levet en tilværelse i skyggen af en mand. Vi oplever en langt større selvbevidsthed hos kvinderne. Bedsteforældrerollen er nemlig ikke den eneste rolle, man kan udfylde i dag som kvinde over 60 – det er en skøn rolle, men ikke nødvendigvis en hovedrolle.

Vi møder kvinder, der starter nye uddannelser efter endt arbejdsliv, springer ud som romanforfattere eller starter et rockband. Mulighederne for at udtrykke sig er også blevet flere. De såkaldte ’ældre’ kvinder har taget de sociale medier til sig som en platform for at synliggøre sig. Konjunkturene har været med dem, og de høster af de muligheder, der er for at redefinere sig selv.«

Ældre kvinder bruger penge

For når 73-årige Joni Mitchell reklamerer for Saint Laurent, 60-årige Gillean McLeod laver en badetøjskampagne for H&M, og 82-årige Ghita Nørby går model til sidste års modeuge, så skaber det et nyt og tiltrængt spillerum for ældre kvinder at være ældre i, forklarer hun.

»Lige nu er der et vældig markant brug af ældre kvinder i især modebranchen. De bruges til at reklamere for både luksusbrands, men også til brands som traditionelt er rettet mod unge som & Other Stories, Vans og den slags. Det har betydning for, hvordan vi ser på ældre kvinder mere generelt, når ældre kvinder på den måde bliver ’det nye sort’,« fortæller hun.

Ghita Nørby til middag hos dronningen sidste år. Hun er en af de kvinder, der ifølge forsker Anne Jerslev har været med til at bane vejen for et ændret syn på ældre kvinder.

Ghita Nørby til middag hos dronningen sidste år. Hun er en af de kvinder, der ifølge forsker Anne Jerslev har været med til at bane vejen for et ændret syn på ældre kvinder.

Khan Tariq Mikkel

Ifølge Anne Jerslev er der flere grunde til den voksende tendens til, at vi ser flere ældre kvinder i mediebilledet.

En grund er at ældre kvinder i stigende grad udgør en købedygtig gruppe, en anden kan være en stigende irritation over branchens brug af de meget unge og tynde modeller, en tredje at det ikke så meget handler om at fremhæve ældre kvinder i sig selv, men at det er en måde, hvorpå man i modereklamen kan skabe opmærksomhed om et brand og skabe et anderledes edgy look – netop fordi mode og ungdom altid har været forbundet.

»Min skepsis i forhold til reklameindustrien og modeindustrien er, at de kun bruger de ældre kvinder til at skabe opmærksomhed omkring et brand, og kun så længe det virker – ikke for at gøre op med et aldersregime eller et begreb om kvindelig skønhed. Ikke desto mindre hilser jeg disse billeder af ældre kvinder, der ser seje, cool og stilfulde ud, velkommen. Det har betydning, at vi har disse ældre kvinder i modebilledet, fordi det mere generelt kan få os til at diskutere medierepræsentationer af den ældre kvinde, uden det kun skal handle om ungdommelighed,« siger hun.

Ung med de unge

I virkeligheden handler mediebilleder af ældre ofte om at favorisere ungdommelighed. Altså om at have en alder, men forsøge at se yngre ud, forklarer Anne Jerslev. Og selv om denne dyrkelse af det ungdommelige nok aldrig vil forsvinde helt, er der de seneste år også gjort plads til at være gammel i mediebilledet.

»For et par uger siden læste jeg en modekommentar, der argumenterede for, at ældre kvinder godt kan tillade sig at gå i iøjnefaldende glimmerkjoler. Den kommenterede på et billede af en smuk, ældre kvinde i en guldkjole, men samtidig med at artiklen var et forsvar for ældre kvinders synlighed, var konklusionen alligevel helt traditionel: Det gode ved glitrende kjoler er, at de kan få en til at se 10 år yngre ud, end man er«, fortæller Anne Jerslev.

»Der er en evolutionsorienteret forskningsgren inden for psykologien, som siger, at når skønhed og ungdom favoriseres i vores kultur, så handler det om reproduktion. I forhold til dette kan man sige, at vores skønhedsideal derfor aldrig vil ændres, for det der er vigtigt er, at ungdom og attraktivitet i høj grad handler om parring. Så kan man godt tænke: Nå okay, så gider jeg da ikke sidde og argumentere for, at rynker er smukke, vel? Men vores forestilling om skønhed er jo også kulturelt betinget.«

Og når ældre kvinder bliver fremstillet som cool i deres alderdom i modereklamer, skabes et vigtigt rum til at være ældre og synlig, forklarer hun.

Har holdningen til ældre kvinder ændret sig?

Vi har spurgt Chris Pedersen, der er tv-vært, foredragsholder og modeskribent:

»Jeg tror, at modebranchens større brug af ældre kvinder smitter af på resten af samfundet. Som udgangspunkt har mode og populærkultur ingen samvittighed, de gør det, økonomien fordrer. Inden for de seneste 10-15 år, er der åbnet et nyt marked, hvor forbrugerne bestemmer, og når de ældre i dag er sundere og lever længere, er de et marked. Men derfor kan det godt have stor betydning, hvad de gør. For ti år siden havde du ikke set Hellen Mirren være på alles læber.

Dengang var det stort, hvis en kvinde i 40’erne blev fremstillet hot. Nu er mange flere 70, 80 eller 90-årige, både i mode og i et bredere kultursegment. Lige nu ser vi Jane Fonda som hovedhovedrolle i Netflix-serien Grace og Frankie. Normalt er det kun i Ugebladet Søndag, vi kan læse om ældre kvinders liv, men nu har erfaring og historie, om det at blive ældre, fået relevans. Kvinderne kæmper imod den kulturelle usynlighed, der blev lagt ned over alle over 40 år, med en insisteren på at have en relevant stemme, og være er en del af en større populærkultur.«

Usynlig eller oversynlig

»Som ældre kvinde har det tidligere handlet om at være diskret og usynlig. Ældre kvinder skulle gå i beige farver og gemme deres alderdom væk, og dette mener jeg har ændret sig. Selv om huden mellem brysterne er rynket, er det okay at have udringet kjole på,« forklarer hun og uddyber:

»Ældre kvinder er blevet langt mere synlige, som andet end bare gamle kvinder, hekseagtige svigermødre eller pinlige dyrkere af ungdom. Bare kig på Jane Fonda som magtfuld og cool CEO i tv-serien Newsroom, eller hvordan samme Fonda og Lily Tomlin iscenesætter sig som gamle kvinder med humor og selvironi i tv-serien Grace and Frankie. Ældre kvinder er blevet synlige som noget andet end nogen, der skal være unge. De er blevet cool,« forklarer hun.

Anne Jerslev henviser til den feministiske alderdomsforsker, Kathleen Woodward, der beskriver den ældre kvinde, som en der enten har været usynlig eller oversynlig i medierne. Med oversynlig mener Woodward, at ældre kvinder primært er brugt i den visuelle kultur som skrækbilleder på det aldrende udseende.

»Nu er det ikke, fordi jeg tror, vores mediekultur kommer til at vrimle med billeder af ældre kvinder. Men man kan sige, at oversynligheden er blevet erstattet af synlighed og en af formerne for synlighed, som jeg synes er interessant, og som også undlader den her ungdommelighedsgørelse, er den cool fremstilling. Den ældre kvinde som værende stilfuld, edgy og sej. Med rynker og det hele.«

Har holdningen til ældre kvinder ændret sig?

Vi har spurgt Bente Hansen, der er forfatter, debattør og foredragsholder:

»Jeg er ikke enig i, at ældre kvinder er blevet mere synlige i samfundet. Det eneste sted, jeg kan se det, er at det er blevet moderne at bruge modne modeller i ugebladende. Jeg tror bare desværre ikke, at det har spor at gøre med en ny interesse eller accept. Jeg tror, det handler om køberne.

Så kan man jo spørge sig selv, om det vil betyde noget? Måske kan brugen af ældre modeller blive en lille motor til at få flere ældre kvinder frem. De ældre kvinder viser sig jo ikke i regeringen, eller bestyrelser, tværtimod går det tilbage, og man begynder at tale om kvoter igen. Men der kom jo en generation af unge kvinder efter min, der ikke ville kvoteres, og det synes jeg er så yndigt, for mændene er jo kvoteret ind i job i århundreder. Det har da aldrig generet dem.«

82 år og model

Den amerikanske forfatter Joan Didion, er ifølge Anne Jerslev en af de kvinder, som er med til at skabe et billede af den ældre kvinde som cool, og som er et eksempel på opfattelsen af, at ældre kvinder ikke nødvendigvis skal se yngre ud, men kan være stilfulde og gamle på en og samme tid.

Joan Didion er 82 år og var i foråret 2015 ansigt for det franske luksusmærke Céline. Fotograferet iført sorte solbriller og en enkelt sort kjole i et skarpt nærmest paparazzi-agtigt lys.

»Joan Didion ser ud som en gammel kvinde på fotografiet. Modsat mange ældre modeller, der har kæmpe stort og krøllet hår, har hun det her helt tynde hår, som man kender så godt fra ældre kvinder. Hendes krop er sammenfaldende og tynd, som ældre kvinders kan være. Der er ikke nogen som helst form for ungdommeliggørelse af hende, og hun er på ingen måde forskønnet, men hun konstitueres som cool. Det er interessant at prøve at diskutere, hvordan den her cool æstetik måske giver et frirum for den ældre kvinde, hvor hun både kan være gammel og sej.«

Og også i Danmark er aldrende kvinder med til at skabe det frirum. En af dem, Anne Jerslev nævner, er Ghita Nørby, der af mange kan huskes for at møde op til dronningens kunstnerbal i 2016 i en meget markant rød kjole.

Kjolen var designet af Nicholas Nybro, der efterfølgende lavede kollektionen More than a number, der ifølge ham selv hyldede det at blive ældre, og som, som en kontra til de meget unge modeller i modebranchen, havde modeller som Ellen Hillingsø og Ghita Nørby til at fremvise tøjet på catwalken.

»Ghita Nørby er et godt eksempel på en ældre kvinde, der tør vise sine rynker frem og tør lade sig portrættere i ultranær, hvor man kan se det hele. De fleste af os kan huske hendes røde kjole til dronningeballet. Jeg synes ikke, det var en flot kjole, men jeg synes simpelthen, hun var så modig og cool i sin fremtræden. Hun var med til skabe et rum for sig selv, og jeg håber, den slags kan være med til, at man fremover kan komme til at diskutere skønhed på en anden måde,« siger Anne Jerslev.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Ok? En runken kavalergang tænder ikke mig, tildækket eller ej. Jeg ser det mere som en provokation i en lang række af forsøg på, fra kvindernes side, at erobre friheder efter devisen: det bestemmer vi squ da selv! Gad vide hvad modreaktionen til alt den frihed bliver og hvornår den kommer? Jeg er heller ikke til gamle kvindelige studieværter på TV. Det forekommer mig meningsløst at holde liv i de gamle, når der er så mange unge smukke at vælge imellem. Som om ungdommelig skønhed ikke er et aktiv, men det er det altså i virkeligheden, hvad enten du vil det eller ej. Skønhed er skønhed og alderdom et forstadie til døden, der som bekendt ikke er meget skønt ved. Rynker er et tegn på alderdom og derfor bruger kvinder formuer i umulige forsøg på at komme dem til livs. Hvorfor ikke bare tage noget pænt tøj på som vi kan kigge på i stedet for?

steen ingvard nielsen

Waw! godt eksempel på en moden kvinde der oser af sex! Modenhed er sekset, fordi det er lig med afklarethed!

Nette Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Arne Lund, Anne Eriksen, Eyolf Brandt Saltholm og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

@ Søren Kristensen
Måske det er dét, der er pointen? At det ikke længere drejer sig så meget om, hvad tilfældige mennesker rundt omkring mener er lækkert at se på, og istedet handler om 1) der er en voksende midaldrende/ældre gruppe (jeg er lidt i tvivl om definitionen af disse) og 2) denne gruppe har købekraft (som unge typisk ikke har) og derfor er langt mere lukrative i sig selv uden andres billigelse.

Carsten Mortensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

@ Søren Kristensen
Måske det er dét, der er pointen? At det ikke længere drejer sig så meget om, hvad tilfældige mennesker rundt omkring mener er lækkert at se på, og istedet handler om 1) der er en voksende midaldrende/ældre gruppe (jeg er lidt i tvivl om definitionen af disse) og 2) denne gruppe har købekraft (som unge typisk ikke har) og derfor er langt mere lukrative i sig selv uden andres billigelse.

Liliane Murray

Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor gammel du mon er Søren Kristensen, 16 eller 60, jeg ved det ikke, men din udtalelse ville være typisk for nogle unge mænd, hvis du er nærmere de 60 end de 16, så er du en gammel gris, hvis du væmmes ved nogle rynker så kig den anden vej, men glem ikke, at du en dag selv vil blive ældre, og til den tid skal du nok have skiftet mening, ungdommen har en forkvaklet indstilling til alderdommen, jeg husker det selv fra jeg var teenager, over 40 og så er der ikke mere at leve for, vi kunne lige så godt give alle de ældre en indsprøjning, og spare plejehjemmene!!!

June Pedersen, Per Jongberg, Allan Stampe Kristiansen, Nette Skov, Lars Bo Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Nu har emnet været oppe, om kvinder måtte veje lidt for meget, det måtte de godt, viste det sig, for mændene! nu er så spørgsmålet, må de ældes? Det må de åbenbart også! Måske er problemet, at kvinder er for selvkritiske, og de er for stride til at kritisere hinanden!

Maj-Britt Kent Hansen

Kunne vi få en artikel om, hvad ældre kvinder har mellem ørerne i stedet for denne evige dyrkelse af udseendet, der reducerer kvinder til tøjstativer!

steen ingvard nielsen, June Pedersen, Liliane Murray, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Olav Bo Hessellund, Nette Skov, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Det hele kan vel koges ned til, at der ofte er divergens mellem folks dåbsattester, og deres udseende resp. hvor gamle de hver især føler de er. Mange af os, der har passeret de 70, fiser rundt og gebærder os, som jævnaldrende slet ikke gjorde for blot 2-3 generationer siden.
Nægter vi så at blive gamle? Tjah, nogle af os gør det i hvert fald, og det er helt i orden - så længe vi har fysisk til det, og ikke falder om af et hjerteslag efter at have gået op til 3. sal.
Hvad der ikke er OK, er når vi render rundt og vil være ung med de unge - så bliver det patetisk.

"Måske er problemet, at kvinder er for selvkritiske, og de er for stride til at kritisere hinanden!"

Måske er modeindustrien og (dennes) sexisme problemet? Hvad er egentligt problemet? Er der overhovedet et naturligt problem hér?

Så det er de kvindelige TV-værter, der ikke må være for gamle? Søren Kristensen...
Og selvfølgelig bestemmer kvinder selv, hvad har du tænkt på?
Hvis man er heldig, så bliver man gammel - og viis - hvilket jeg ikke mistænker er tilfældet for dig. Et menneske er ikke sit udseende alene.

En decideret ulækker 70 årig præsident indtager Det Hvide Hus i morgen - den gode kanonkonge Bertel Haarder stiller op til Folketinget...
Det gør ikke ondt at følge med tiden!

Er det ikke værre med 'kalkunhals' lidt højere oppe? ... ;-)

Så kan man jo anlægge skæg - det er moderne! :)

Liliane Murray

Jeg kan sige, af personlig erfaring, at rigtig mange yngre mænd foretrækker lidt ældre kvinder, de mænd der normalt bejler til mig, er som oftest unge nok til at være mine sønner, og det er ikke kun for den seksuelle erfarings skyld.
Hvad jeg oftest hører er at de gider ikke piger deres egen alder, de finder dem overfladiske og umodne, "oh, se den Hello Kitty taske, er den ikke bare overskøn."
Så jeg giver da Emil Groth ret, noget ungt frisk kød, det gælder vel begge veje!

Artiklen kan sidestilles med en reklame for ansigts creme, at give et håb til kvinder og mænd, måske blive/være lidt yngre, men hvis man nærlæser de bitte små bogstaver på den sexede creme etui og reflekterer og det, google kemikalierne der er i produktet, så ser det anderledes ud.
Mænd og kvinder fra vesten som har paseret de 45, kan simpelthen ikke acceptere, at det er game over med kokketteriet p.g.a et dysfunktionelt ego.
Jeg begynder selv så småt, at nærme grænsen, og der er øjeblikke hvor mit ego råber og skriger, det findes der et middel for, en gåtur i skoven og smid egoet ad pommeren til.
Det er mere attraktivt, ikke for andre, men for en selv.

ulrik mortensen

Ifølge forskning er der noget der tyder på, at mænds præferencer for yngre hunner er et relativt nyt fænomen, evolutionsmæssigt set. F.eks. foretrækker hannerne blandt chimpanser ældre hunner at parre sig med: http://www.livescience.com/1136-male-chimps-prefer-older-females.html

steen ingvard nielsen

Artiklens problem, alle vi andres og ikke mindst kvindernes problem er, at det kun er deres problem hvis de ældes, bliver for tykke eller mister skønhed og dermed ære og respekt! Vi kører alle med på ideen om at det er ok! At bedømme kvinderne på udseendet og mænd nævnes slet ikke! Vi er stort set alle plumpet i!

Estermarie Mandelquist, Marie Jensen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Den dag vi slet ikke nævner kvinder når vi taler om udseende og slet ikke nævner mænd når vi taler om magt, (gruppe 8) er vi nået langt!

steen ingvard nielsen

Jeg tror jeg vil prøve at være morsom, sådan en dag som i dag! Lad os indføre kønskvotering for milliardærer!

Det er jo fint at kvinder efterhånden selv ka acceptere deres ofte tydelige aldersrtegn.
Lidt forkrampet at fremstille det som andre, mændene? skulle være skyld i det fænomen. Et kig rundt i diverse butikker er da tydeligt "frænde er frænde værst" Masser af dameblade og diverse kompenserende artikler og cremer.. Er vist ikke vi mænd der tvinger jer til det ræs..
Uanset er yngre modeller jo mere tiltrækkende, hvorfor forsøger i ellers ofte desperat at efterligne svundne tiders glans og velanbragte fylde?
Det er der jo meget få mænd der bruger tid på.. ;)

I øvrigt stadig dårlig stil at høre gamle damer, uanset størrelse og udseende, beskrive sig selv og resten af flokken som "Hihi hihi Vi tøser ska lige..." mens de aggressivt puffer sig frem i Salling på vej til buffeten..
Hvem vil finde det andet end latterligt hvis fuldvoksne mænd begyndte at omtale sig selv på samme infantile vis?
Vi drenge eller ungersvende..?!

I mine oejne bliver kvinder smukkere og smukkere med alderen. Min alder.

Naa, alvorligt talt, indfang 100 tilfaeldige unge piger, statistisk set, og stil dem op ved siden af hende paa billedet. Hvormange ville klare sig ?

Liliane Murray

@Emil Groth,

"Mænd og kvinder fra vesten som har paseret de 45, kan simpelthen ikke acceptere, at det er game over med kokketteriet p.g.a et dysfunktionelt ego."

Jeg er ved grine mig i laser, så du har ikke paseret de 45 endnu? Hvad er det for en indstilling, men du skal nok blive klogere, når du en dag bliver rigtig voksen (har paseret de 45).
Og så at gøre det til et 'dysfunktionelt' ego, at ville passe på sig selv, og ikke lade sig selv og sin krop forfalde?

Hvad er det for en indstilling vi har, når du bliver 45 så har du bare at følge konventionerne, blive tyk, klippe håret kort, lade være med at gøre noget ud af dig selv, holde op med at interessere dig for dit udseende, og så tage til takke med at nu er du gammel og livet er ovre.

Jeg vil gerne høre din mening om dette igen, om 10 år?

Liliane Murray

@Lars Riber,

Jeg er 57, og jeg har aldrig set bedre ud end jeg gør i dag, unge ansigter uden rynker mangler karakter og personlighed, jeg værdsætter hver eneste rynke jeg har (flest smilerynker) for i dem kan man læse mit livs historie, de er ikke grimme, de er smukke. Jeg forsøger på ingen måder at skjule min alder, tværtimod, når nogen spørger ind til min alder, så svarer jeg som regel "Næsten 60". Jeg er stolt af at se ud som jeg gør.

Som ung var jeg almindelig, ikke smuk, og jeg svor, at hvis jeg ikke kunne være smuk som ung, så ville jeg være det, når jeg blev ældre.

Ægte skønhed findes ikke i huden, det er den måde vi føre os på, bevæger os på, det vi udstråler, alderens visdom, om vi tager vare på os selv. Men måske skulle jeg følge konventionerne og blive et gennemsnitligt menneske?

Enig i at mange over 40 giver op, bliver overvægtige, klær sig tumpet, osv. Men hvis man ikke kan se dybere end huden, så er det ikke den man ser på der har et problem. Overfladiskheden længe leve!

steen ingvard nielsen

Sikke en shitstorm der kan komme ud af et billede af en kvinde på 60 år der ser utroligt godt ud! Der er nok stadig to fløje i kønsdebatten, måske især hos kvinderne selv, Mette Fugl udtrykte det ca. Således: Vis bare bryster, men kald det alt andet end feminisme!

Carsten Mortensen

Aaahh, hvor er det dejligt at tage stilling til de andre - ikke mindst det subjektvive.
Men ehh, ældre er altså også seksuelle væsner - uanset om de flasher det eller ej.
Yngre kan jo også være for vulgære i udtrykket.
Helt bortset fra det er det ret vigtigt om der også er indhold - god 'indpakning' er ligegyldig hvis der er gabende tomt mellem ørerne.

steen ingvard nielsen

Kan du uddybe det hr. Carsten Mortensen, ellers bliver dine argumenter jo gabende tomme!

steen ingvard nielsen

Det der med huden mellem brysterne, det kan jo være svært videnskabligt at diskutere, før man har haft næsen godt nede i emnet, så at sige!

Steen Nielsen, det kan jeg - det er når man ryster på hovedet og det skramler!...