Nyhed
Læsetid: 5 min.

Nu vil Københavns Kommune til at sælge danskdyrket hash

På en konference i morgen på Christiansborg om fri hash vil borgmester Jesper Christensen redegøre for den såkaldte Københavnermodel, der i en treårig forsøgsperiode skal gøre det muligt at sælge danskproduceret hash til alle over 18 år
Den socialdemokratiske socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, ser ingen risiko for, at kommunens forslag om forsøgsvis legalisering af hash til rekreativt brug kommer til at virke som en stopklods for den forsøgsordning for medicinsk cannabis, som et flertal i Folketinget har vedtaget.

Den socialdemokratiske socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, ser ingen risiko for, at kommunens forslag om forsøgsvis legalisering af hash til rekreativt brug kommer til at virke som en stopklods for den forsøgsordning for medicinsk cannabis, som et flertal i Folketinget har vedtaget.

Sille Veilmark

Indland
30. januar 2017

Hvis det står til et overvældende flertal i den københavnske borgerrepræsentation, så skal der hurtigst muligt etableres fem-seks kommunale salgssteder, hvor uddannet personale skal sælge danskproduceret hash til alle, der er fyldt 18 år og bosiddende i København.

Det er den besked, som den socialdemokratiske socialborgmester Jesper Christensen vil komme med på en konference med titlen ’Hash – reguleret legalisering’, som finder sted i morgen eftermiddag i Fællessalen på Christiansborg.

For nylig har kommunen sendt et brev til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og bedt om lov til at igangsætte en forsøgsordning. Den vil nemlig kræve en lovændring og dermed opbakning fra et flertal i Folketinget. Men går det som de forrige fire gange, kommunen har sendt tilsvarende breve, så bliver svaret et klart nej. Det tager dog ikke modet fra socialborgmesteren.

»Jeg tror på, at det snart vil komme, og at en forsøgsvis legalisering i en treårig periode er vejen frem. Vi er nødt til at erkende, at den strategi, vi har fulgt de sidste 20-30 år med nultolerance i forhold til hash, ikke virker. Tværtimod har strategien været dyr og dårlig,« siger Jesper Christensen.

Han henviser til, at forskellige former for legalisering af hash i andre lande nu har været i gang så tilpas lang tid, at man har valide erfaringer, som København kan lære af. I den forbindelse peger Jesper Christensen især på Portugal, hvor stoffer til eget brug trods skiftende regeringer de facto har været legaliseret siden 2001.

Ifølge et notat fra Socialforvaltningen er andelen blandt 16-24-årige portugisere, der har brugt narkotika det seneste år, efter en kortvarig stigning nu faldet fra 7,0 procent i 2001 til 5,8 procent i 2012, mens faldet for de 25-34-årige er faldet fra 7,0 procent til 4,6 procent.

»De udenlandske erfaringer tyder på, at så sjovt er det altså heller ikke. Der er åbenbart ikke grund til at have så stor bekymring for, hvad der vil ske, hvis vi fik lov til at etablere en forsøgsordning. Generelt opfører danske unge sig ekstremt fornuftigt, og jeg tror på, at dialog, åbenhed og afstigmatisering vil give gode resultater,« siger Jesper Christensen.

Selv har han aldrig prøvet at ryge hash.

»Jeg ved, at det lyder utroligt, og når man som mig er opvokset i Tingbjerg, så har næsten alle mine kammerater fra barndommen prøvet det. Men jeg har aldrig røget tobak, og det kan være forklaringen,« siger Jesper Christensen.

Svække de kriminelle

Der er to hovedmål med Københavnermodellen. Det første er at tage noget af økonomien ud af de kriminelle bander, der i dag lukrerer på, at hash er illegalt. Et bud på den årlige illegale omsætning af hash i hovedstadsområdet er omkring én milliard kroner.

Kommunen har dog ikke noget umiddelbart bud på, hvor stor en andel af denne enorme omsætning, en legaliseret forsøgsordning ville kunne erobre.

Det andet hovedformål er at få bedre adgang til de unge, der søger eller har fået kontakt til de kriminelle grupperinger. I øjeblikket har kommunen svært ved at etablere holdbare forbindelser til unge i misbrug, netop fordi hash er ulovligt og dermed skjult og noget, man ikke taler åbent om, fortæller socialborgmesteren.

»Så kort fortalt går jeg ind for at legalisere salget af hash for dels at svække den organiserede kriminalitet, dels for at give os bedre mulighed for at forhindre, at børn og unge kommer ud i et hashmisbrug,« siger han.

For nylig talte Jesper Christensen med tre unge på Vesterbro, der efter næsten 15 års heftigt hashmisbrug endelig havde fået kontakt med det kommunale rådgivningsprojekt U-turn.

»De tre havde i alt for mange år manglet en tro på, at der overhovedet var en vej ud af misbruget, og især havde de været bange for at miste deres venner og omgangskreds, hvis de brød med hashfællesskabet,« siger Jesper Christensen og understreger, at netop ved at bemande de kommunale udsalgssteder med uddannet personale får kommunen hurtigere en mulighed for at spotte unge, der er på vej ud i et alt for heftigt misbrug.

Der skal vises sygesikringskort for hvert køb, og selv om købet ikke registreres, så vil personalet alligevel kunne genkende unge, der kunne have godt af en håndsrækning til at komme ud af deres misbrug.

»Ved at legalisere og afstigmatisere forbruget og navnlig fjerne kriminalitetsstemplingen, så baner vi en vej til de unge, der dermed får bedre mulighed for at bryde forbindelserne til de kriminelle miljøer,« fortsætter han.

Hash fra danske marker

En væsentlig ny indsigt i forhold til de tidligere forslag om københavnermodellen er, at hashen skal dyrkes og produceres lokalt, det vil sige af danske landmænd.

»Hvis det kan lade sig gøre i Marokko og Afghanistan, kan det nok også lade sig gøre her,« som socialborgmesteren udtrykker det.

Hvis det skal lykkes at svække de kriminelle grupperinger, så er det vigtigt, at kommunen i samarbejde med staten har kontrol over hele distributionskæden fra produktion til forbruger.

»Erfaringer fra Holland viser, at den organiserede kriminalitet ikke undergraves, når produktions- og engrosled ikke er legaliseret,« hedder det således i endnu et kommunalt notat om Københavnermodellen. Dertil kommer, at de internationale konventioner om narkotika også vanskeliggør import af hash f.eks. fra Uruguay, hvor stoffet er legaliseret.

»Når vi selv producerer, har vi også mulighed for præcist at vide, hvad hashen indeholder,« siger Jesper Christensen.

Salgsstederne skal ifølge kommunens forslag være centralt placeret i bydelene og have en neutral indretning. Det skal være muligt at købe varierede produkter, både hash og pot, og prisen skal sættes sådan, at de kriminelles salgspriser undergraves. Kort sagt skal den kommunale hash ud over at være legal ikke være dyrere, end den københavnerne i dag kan købe på Christiania eller i Nørrebroparken.

»Den fortjeneste, der så vil komme, skal bruges til opfølgning og misbrugsbehandling. Derved flytter vi penge fra negative investeringer, der i dag ikke fører til nogen særlig succes, til forebyggende behandling, så unge ikke bliver hængende i misbruget, indtil deres kæreste måske mange år for sent endelig sætter dem stolen for døren.«

Endelig skal der i udsalgsstederne være adgang til information om produkter, skadevirkninger og kommunens behandlingstilbud.

I forslaget indgår, at der nedsættes en styregruppe med repræsentanter for kommunen, Københavns Politi, relevante statslige myndigheder og endelig nogen, der skal være ansvarlige for en løbende evaluering, som Jesper Christensen lægger megen vægt på.

Styregruppen skal have frie hænder til at justere elementer i modellen, efterhånden som erfaringerne indløber. Også til at lukke helt ned for forsøget, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

Jesper Christensen ser ingen risiko for, at Københavns Kommunes forslag om forsøgsvis legalisering af hash til rekreativt brug kommer til at virke som en stopklods for den forsøgsordning for medicinsk cannabis, som et flertal i Folketinget har vedtaget.

»Det er to forskellige ting. At tro, at man kan regulere folks adfærd med de klassiske metoder, holder ikke længere. Vi kan se, at befolkningen har en nysgerrighed i forhold til alternative behandlingsmetoder, herunder medicinsk cannabis, og den udvikling tror jeg ikke, at man kan stoppe. Og i forvejen er der jo masser af medicin, f.eks. opiater eller rohypnol, som i rette doseringer kan hjælpe syge, men hvor indtag i ukontrollerede mængder fører til store problemer. Så jeg er sikker på, at københavnerne sagtens vil kunne skelne mellem de to ting,« lyder det fra socialborgmesteren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Men jeg har aldrig røget tobak, og det kan være forklaringen,« siger Jesper Christensen."

Det kan meget vel være; langt de fleste hasrygere er startet som slaver af Skandinavis Tobakskompagnis profitdrømme.

Borgmesteren har ret i at vi må forvente en kulturel immunitet blandt danskerne, således at en legalisering af cannabis ikke giver anledning til et uhensigtsmæssigt boom i forbruget (f.eks. en faldende debutalder og intensiveret eksperimenteren blandt børn og unge). Vi har set det i Holland, i Portugal og i en række amerikanske stater, hvor legalisering/liberalisering kke har resulteret i de skrækscenarier, cannabismodstandere foreskriver. Lad endelig Københavns kommune gøre nogle pionérerfaringer i det danske.

Poul Carlsbæk, Viggo Okholm, Torben K L Jensen, Ervin Lazar, Jimmy Due og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Christian Nymark

Når end ikke Information formår at skelne mellem de termer der beskriver den her substans, så er der nok temmelig langt igen til en legalisering. Tak, kære medier, for at gøre jeres fornemme opgave så fint med denne præcise folkeoplysning. :/

Samme indlæg hvert år, blot med en ny afsender. Og komplet latterlige argumenter - HVER GANG! Det er krafteddersprøjteme HELT OG ALEDES op til folk selv, hvad de vil bruge af stoffer.

Christian:
Det synes jeg nu ikke det er, i princippet må man gøre handlinger som man vil bare man ikke skader andre, men hele stofproblematikken skader jo desværre også andre end dem der bruger. I øvrigt når følgevirkningerne viser sig med psykose eller andet skal vi/samfundet så vende ryggen til og sige: du har valgt den forkerte vej og hjælp er en by i Rusland?

Niels Duus Nielsen

Viggo Okholm, hvis man vil, kan man betragte alt, hvad man foretager sig, som skadeligt i et eller andet omfang. Livet er farligt, man kan dø af det.

En ubetydelig lille procentdel af hashrygerne bliver psykotiske, de lærde strides stadig om, hvorvidt hashrygning er årsag eller blot anledning til psykosen.

Og mig bekendt bliver velhavere, der brækker benet på skiferie, lappet sammen på skatteborgernes fællesregning, selv om skaden indiskutabelt er selvpåført.

Hashens skadevirkninger er et meget tyndt argument, da skadevirkningerne af alt det, der er tilladt, er bevisligt meget større.

curt jensen, Tor Brandt, Ture Nilsson, Peter Jensen, Morten Balling, Jens Kofoed og Christian Nymark anbefalede denne kommentar

Der må være masser af kroge på det gamle rådhus, hvor man kan dyrke skunk :o))

Det er overraskende bladets ellers altid årvågne integrationsfremmende stamskribenter overser den indlysende chance for at benytte såvel stadens som mange ghettobeboeres enestående erhvervskompetencer i forhold til dette længe tiltrængte tiltag...

I nipper måske lige topskuddene færdig inden vi hører om eventuelle skræk eller jubelscenarier som følge af denne revolutionerende beslutning ?

Spændende tiltag! Forhåbentlig bliver det ikke formaliseret sønder og sammen

Poul Sørensen

Der er på tide, at tage den forretning ud af hænderne på de kriminelle. Jeg har set Søs Egelind's udsendelser med interesse og der er ingen tvivl om at mange af medicinal industriens tilbud om smerte lindring er så dårlige og mest af alt kun tjener medicinal industriens egne interesser for at tjene penge, at det er på tide at gøre marihuanna samt olie fra hash tilgængelig i det omfang at det fungere.... men....når det gælder hash så skal man dog være opmærksom på bivirkningen, fordi det er helt tydeligt at når man taler med nogen der er ude i et hash misbrug, så er de slet ikke klar over deres egen situtation - og der er en tendens til at hash kun virker en periode og så begynder de negative virkninger, men folk opdager slet ikke når de kommet ind i en negativ cyklus....de tror bare de har købt noget dårligt hash.
- Men uanset problemerne med hash så skal det ikke overlades til de kriminelle.... det bør stå fuldstændigt klart for enhver...

@Viggo Okholm

Man kan også argumenterer for at de skader som der påføres andre i forbindelse med stofindtag, er en direkte konsekvens af forbudspolitiken.
Det er jeg mest tilbøjelig til at tro er sandheden.

Jeg mangler stadig en kilde på en seriøs mediciner der kan redegøre for ordet hashpsykose på en sådan måde at man ikke blot kunne bruge ordet psykose.

Tor Brandt, Peter Jensen, Ken Sass, Niels Duus Nielsen, Jens Kofoed og Christian Nymark anbefalede denne kommentar
Christian Nymark

Viggo: jeg fik Niels-da-Man til at svare for mig. Så.. what he said. :-)

"I øvrigt når følgevirkningerne viser sig med psykose eller andet skal vi/samfundet så vende ryggen til og sige: du har valgt den forkerte vej og hjælp er en by i Rusland?"

Når følgevirkningerne af et hvilket som helst misbrug åbenbarer sig for den jævne mand, så ER hjælp en by i Rusland. Nærmere betegnet er det vist en gulag..

Jeg kender ikke kilden, men et af det største (nye) studier er fra Australien og der er ingen tvivl om de psykose-inducerende bivirkninger ved overdrevet THC-indtag.

Men vi kan jo næsten ikke tale om det her emne, fordi det terminologiske niveau er så tåkrummende provinsielt for danskere - vi er håbløst bagude også på det her punkt.

Det der er "tricket" og det der gør det rigtig svært at præcisere for forskere (vil jeg tro) om hvorvidt det skaber psykoser eller ej, er en ironisk, skæv vinkel: det kommer an på præcis hvilken phenotype af cannabis du indtager, samt hvilken psyke du som individuel bruger har på indtagelses-tidspunktet.

Hvis man fortrinsvist indtager THC-holdige planter med et meget lavt indhold af det man kalder CBD (som også forvirrer, fordi THC egentlig ER en cannabinoid (CBD'er), men altså adskilles THC fra de andre typer), er risikoen for psykose endog meget høj. Jo længere tid og jo større mængder, des højere er risikoen.

Omvendt, hvis man har 'hybrid-phenotyper' af skunk med et afbalanceret THC/CBD forhold ELLER man simpelthen blot nøjes med at ryge pot (som er ret anderledes fra skunk), så får du ikke psykoser*. Bla. er det blevet bevist at nogle af CBD'erne er anti-psykotiske. Aha!

Heldigvis kan en hashpsykose stoppes, hvis man 'behandler' sig selv med et rygestop. ;-)

Altså: hashpsykoser (cannabis psychosis) findes. Men alvoren overdrives enormt og omfanget og årsagen til dem, misforstås hyppigt. Håber dette kan fjerne et par fremtidige misforståelser om tjald (som kun kan bruges om hash; som er den brune klump der består af kamel-lort, porcelæn, jord, vinyl og en masse andre ting de lige havde ved hånden da de trykkede pladerne - og blandes med olie - eller det visse nitter ville kalde nol; rent udtræk typisk katalyseret med æter - det' tjald!).

* - igen, en særlig stærk pot og et særlig sart sind bør stadig undgås. Så sort/hvidt ser ikke engang jeg på det.

Ole Rasmussen

Hvis og altså kun hvis det lykkes, hvem scorer så gevinsten? Er det borgerne eller kommunen. Jeg er bange for borgerne bliver taberne i alle modellerne, så det ligner mere et forsøg på at score kassen, når man skal til at drive virksomhed, som kommunen gør med By & Havn. De forærer bilisternes p-afgifter til metroen, så måske de skal bruges til at finansiere dyre middage i kommunen, når der bygges billige boliger med skatteborgernes penge.

Morten Balling

@Jan, Viggo mfl.

Psykoser og andre diagnoser i DSM manualen er bla. fremkommet ved at en lille gruppe amerikanske psykiatere mødtes for at snakke om, hvad de mente der var "normalt". Hvis de var uenige stemte de om det. En foreslået diagnose blev droppet fordi en af psykiaterne udtalte at "det gør jeg da også". Meget videnskabeligt!

https://www.youtube.com/watch?v=6JPgpasgueQ

Det med at være "syg i hovedet" er noget ekstremt vrøvl i mange tilfælde. I den mere milde ende af skalaen, er der psykologiens krise med at reproducere deres forsøg. Kan man ikke det, er det heller ikke videnskab.

Ift. det med hvad det koster samfundet: For nylig bragte Informeren sådan en form for undskyldning til tobaksrygerne, som samtidig viste et eklatant eksempel på, måske bevidst, dårlig forskning og en medicinalindustri som "sponsor". Derudover må det være en menneskeret, at det en person vælger at gøre, og som ikke går ud over andre, er personens suveræne valg, som andre bare skal blande sig udenom.

Endelig er der den klassiske sammenligning mellem hash/pot og sprut/øl. De problemer borgerne i Indre By, Blågårdsgade mm. oplever med mennesker, som er så fulde at de kun har abehjernen tilbage, de problemer var næppe opstået, hvis de selvsamme festaber havde røget en rumcigar.

Torben K L Jensen, Jens Kofoed og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Morten Balling

Tak for youtube link.
Det er sgu en skræmmende måde at bedrive medicin på.

Anne Mette Jørgensen

endelig

Legaliser gerne alle stoffer.

Se på Portugal, og se på de nyeste studier vedr. afhængighedens sande natur. Begge viser at det stort set aldrig er stofferne i og for sig, som er årsagen til problemerne.

Statistisk er det i hvert fald slet slet ikke nok til at det skulle fratage alle de mennesker, som gerne vil bruge stofferne til smertelindring, bevidsthedsudforskning, terapi, etc. etc., deres ret til dette.

Ken Sass, Jan Kønig og Christian Nymark anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

jeg glemte at nævne udgiften på 100 mio. til en event på Refshaleøen. København kaster om sig med penge og savner selvfølgelig indtægter. Folk dør uden de gør et dyt fordi de ikke har råd.

Jesper Oersted

Hvorfor skal man legalisere flere skadelige stoffer? Læs rapporten "Hash som pædagogisk problem". Den godtgøre at hash er medvirkende årsag i halvdelen af de tilfælde hvor en ung dropper ud af sin uddannelse. Gør Danmark dummere: Frigiv hash!

Morten Balling

@Jesper Oersted

Der er vel også den mulighed at de unge dropper ud, fordi de mister pusten. Jeg er lige blevet færdig med et studie i en halvhøj alder, og det var skræmmende at se den måde hvorpå uddannelsessytemet har ændret sig. I dag hedder det fokus, eksamen og karrakterer, og så hurtigt ind i hamsterhjulet.

Jens Kofoed, Christian Nymark og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Nymark

Jesper:
Jeg forstår ikke helt din flabede facon; det er dog stadig en meget relevant pointe du snøvler frem og som jeg ikke fik nævnt og som var en af de vigtigste konklusioner fra det australske studie:
skadevirkningen er meget håndgribelig (og alvorlig) på børn og unge.

Helt præcist forholder det sig sådan at cannabinoider tilført en umoden hjerne (bogstavelig talt) er endog meget skadeligt - nok mere end alkohol. Studiet viste at børn kunne miste op mod 9 "IQ" point - altså et eller andet målbart, omend vi selvfølgelig er skeptiske vedrørende hjernetal, ja?

Når menneskehjernen (faktisk er enhver pattedyrshjerne CBD-modtagelig) er 20-22 års gammel, er skadevirkningen af cannabis i sin egen kategori. Intet medicinsk produkt ville kunne indtages i samme omfang uden at give langt mere alvorlige bivirkninger, typisk ifa. død.

Hvis du æder 100 g panodiler kan du måske dø af det - hvis du æder 100 gram hash, kan du nok regne med et par laaange uuuuger... men ikke død.

Åh ja; har man MS, Parkinsons eller lignende eksotiske smertelidelser, ja så har man i cannabis for manges vedkommende den bedste medicin. Helt præcist har danske læger oplyst at cirka hver 7. multipel-sklerose patient får mere positive resultater med canna, end de gør med Lundbeck og Novo's dommedags-narko. (tror faktisk ikke de laver det, men u get the point).

Jeg kender ikke nogen med MS, men jeg har set flere udsendelser om mennesker med den lidelse og jeg bliver fandme rystet over hvor syg den her menneskekrop kan blive. Hvorfor vil du gerne have de her mennesker skal lide, Jesper? Fordi du ikke kan formå at skille tingene lidt ad? Eller fordi du er en led sadist? Jeg er nysgerrig... kan du bare ikke lide de meget syge? Hvad?

Vi sælger ikke alkohol til børn og det samme er selvfølgelig gældende for cannabis.

Jeg har ikke behov for at lefle for medicinal-industrien - kun ignoranter og grådige pengemænd med hjertet på det forkerte sted, vil fastholde det her vanvittige forbud som ingen gir en fuck for alligevel.
Suk! :/

Torben K L Jensen, Jens Kofoed og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar