Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kontanterne overlever kun, hvis flere begynder at bruge dem

Færre og færre benytter kontanter i hverdagen – og nu vil regeringen gøre det muligt for butikker at afvise at modtage kontanter mellem 22 og 06. Men både Socialdemokratiet og flere organisationer vil gå endnu længere og totalt afskaffe reglen om, at butikker skal kunne modtage kontanter
Færre og færre benytter kontanter i hverdagen – og nu vil regeringen gøre det muligt for butikker at afvise at modtage kontanter mellem 22 og 06. Men både Socialdemokratiet og flere organisationer vil gå endnu længere og totalt afskaffe reglen om, at butikker skal kunne modtage kontanter

Mia Mottelson

Indland
20. januar 2017

Kontanter er for de kriminelle og dem, der tjener sorte penge. Det er dyrt for virksomhederne at håndtere dem, og det er farligt for de ansatte, der tager imod dem. Og så er de ikke mindst ulækre og uhygiejniske, fordi pengesedler og mønter er fulde af bakterier, der spreder sig, når de skifter hænder.

Ovenstående er argumenter, som man hører oftere og oftere, når det handler om det betalingsmiddel, som indtil for relativt nyligt var det mest almindelige at bruge.

Ifølge Nationalbankens Betalingsråd er andelen af kontanter i detailhandlen gået fra 60 procent til 20 procent siden årtusindeskiftet.

Først var det betalingskort, og siden kom MobilePay og Swipp, som yderligere har gjort det nemmere for mange mennesker helt at undvære kontanter i deres hverdag.

Det, der bremser udviklingen mod endnu færre kontanter, er blandt andet, at butikkerne fra politisk side har pligt til at tage imod dem. Det vil regeringen bløde op for med et lovforslag til foråret, der skal gøre det valgfrit for butikker, om de vil modtage kontanter mellem 22 og 06, hvor der er størst chance for røveri.

Forslaget blev dog straks kritiseret af Socialdemokratiet for ikke at være vidtgående nok. Ifølge Socialdemokratiet skal det i stedet være generelt valgfrit, om butikkerne vil tage imod kontanter. Og det er ikke bare for at gøre risikoen for røverier mindre, men også for at give de kriminelle færre steder at bruge deres penge.

»Det gør livet langt sværere for kriminelle. Både i forhold til hvidvask af penge, men også sorte penge. Og så beskytter det de ansatte og de kunder, der kunne bære store kontantbeløb på sig,« forklarer Trine Bramsen, der er retsordfører i Socialdemokratiet.

Sort økonomi

Også bankernes interesseorganisation i FinansDanmark argumenterer for, at kontantreglen skal afskaffes.

»Vi vil gerne videre til en hel liberalisering, hvor det er helt op til butikkerne, om de vil modtage kontanter,« siger Michael Busk-Jepsen digitaliseringsdirektør i FinansDanmark.

Han fremhæver et paradoks, der ifølge FinansDanmark peger i retning af, at kontanter fremfor at blive brugt som betalingsmiddel, bruges som værdiopbevaring, ligesom de formentlig også er et vigtigt redskab i den kriminelle og sorte økonomi.

»Hvis du kigger på kontantbeholdningen, så har den været stigende de sidste 25 år. På den ene side bruger vi kontanter meget mindre som betalingsmiddel. Men på den anden side er der flere kontanter i omløb end nogensinde før, svarende til at hver dansker skulle have 12.000 kroner liggende. Det har jeg i hvert fald ikke – så de må blive brugt til noget andet.«

Internationalt har finansindustrien stået bag kampagner mod kontanter. Sidste år kørte Visa i Storbritannien en kampagne ved navn ’Kontantfri og stolt’, der promoverede firmaets kontaktfrie betalingskort, så folk kunne mærke, hvordan det var at være »befriet for nødvendigheden af at have kontanter på sig«.

Kampagnen var en del af det britiske Visas erklærede langsigtede strategi om at gøre kontanter »mærkelige« inden 2020. Kontanter er altså på et par årtier gået fra at være det eneste betalingsmiddel, man kunne forestille sig, eksisterede, til at blive fremstillet som noget, der først og fremmest er et redskab for kriminelle.

Ikke tvinge det igennem

I sommers kom Betalingsrådet under Nationalbanken med en rapport om kontantbetalingens fremtid i Danmark, men på trods af spekulationer i pressen, inden rapporten var færdig, kom den ikke rigtigt med nogle stærke anbefalinger. Hverken til afskaffelse af kontantreglen eller til at afskaffe nogle af de store sedler.

Ifølge flere af deltagerne i rådet var modstanden for stor fra blandt andet Forbrugerrådet og Ældre Sagen, der er bekymret for de dele af befolkningen, der vurderes at have sværest ved at omstille sig til den digitaliserede økonomi.  

Jan Damsgaard, der er professor på CBS og har bidraget til flere af Nationalbankens rapporter, er en markant kritiker af, at kontanter i Danmark ikke bliver udfaset hurtigere. Men han vil ikke argumentere for, at det er et mål at afskaffe alle kontanter:

»At gøre Danmark kontantfrit er ikke et mål i sig selv, men der er nogle andre ting, vi gerne vil opnå. Der er negative ting som røverier, smittefare og høje omkostninger. Der er jo ingen, der får glæde af alle de milliarder, vi bruger om året på at håndtere kontanter. Vi vil gerne have fjernet alle muligheder for sort økonomi, så vi får flere penge i statskassen,« siger Jan Damsgaard.

Heller ikke FinansDanmark vil argumentere for en afskaffelse af kontanter – det er noget, som befolkningens forbrug må afgøre.

»Vi har ikke noget ønske om at tvinge et kontantløst samfund ned over nogen. Det må være op til efterspørgslen at afgøre det,« siger Michael Busk-Jepsen.

»Men det er klart, at hvis du har et system, hvor antallet af transaktioner bliver for få, så kan man komme i en situation, hvor man til sidst vil lukke for muligheden. Det gjorde vi jo sidste år i forhold til checken, fordi efterspørgslen var for lille og transaktionsomkostningerne blev for høje. Og man kan selvfølgelig tænke sig til en tilsvarende situation, hvor man på et tidspunkt om mange år har så få kontanter, at der begynder at blive opkrævet gebyrer på dem, og så synes man ikke, at det er attraktivt længere,« siger han.

Et helt andet system

Den britiske forfatter, aktivist og tidligere derivathandler Brett Scott har betegnet den nuværende situation som en ’krig mod kontanter’. Han påpeger, at selv om en afskaffelse af fysiske kontanter ikke bliver formuleret som målsætning, er det stadig i praksis det, der er ved at ske:

»Der bliver talt om at bevæge sig mod et samfund med mindre kontanter i stedet for et kontantløst samfund. Men målet er at nedbryde grundlaget for kontanter. Det bliver skjult ved at sige ’bare rolig’ vi afskaffer dem ikke helt, men essentielt set er det dagsordenen,« siger han.

Ifølge Brett Scott er det et problem, at udviklingen ofte bliver omtalt som en simpel konsekvens af den teknologiske udvikling. For grundlæggende er der tale om en helt anderledes transaktion med digitale penge end med fysiske.

Med elektroniske transaktioner via bankerne begrænser man folks mulighed for at have direkte økonomisk handel med hinanden, uden at der kommer en tredjepart – en bank – imellem og godkender, at handelen må foregå.

»Med fysiske penge er det svært fra centralt sted at ændre pengenes karakter. Hvad angår digitale penge, kan du stoppe dem, du kan fryse dem, du kan forandre dem, du kan få dem til at forsvinde,« siger han.

Derudover åbner det både op for overvågning, statslig og privat censur samt en lang række yderligere risikofaktorer, som ofte bliver ignoreret.

»Grundlæggende er argumentet om kriminalitet en skræmmetaktik. Digitale betalingssystemer er faktisk meget modtagelige overfor kriminalitet. Med kontanter så er mængden af penge, der kan stjæles, normalt ganske lille. Men med digitale systemer kan du fjerne en hel persons opsparing,« siger Brett Scott.

»Det handler om at dulme folks kritiske impulser. For måske får man en lille nedgang i kriminaliteten, men hvad man ikke får frem, er alle de nye negative ting, der kommer til at ske,« siger han.  

Ifølge Brett Scott er betalinger noget af det mest private, der findes, og hvis transaktioner kommer til at foregå digitalt, må man finde sig i både kommerciel og statslig overvågning. Argumentet om, at hvis man ikke foretager sig noget ulovligt, har man ikke noget at skjule, giver han ikke meget for.

»Hvis du vil have et samfund, hvor du ikke vil føle, at du bliver overvåget som et lille barn hele tiden, så har du en grund til at sætte pris på dit privatliv. Du er et voksent menneske, og derfor er det også meningen, at du skal have bare en smule autonomi«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I forhold til sort arbejde og anden kriminalitet savner jeg en vinkel på muligheden for, at der opstår en naturalieøkonomi, hvis kontanter afskaffes. Vil vi ikke bare begynde at bruge små stykker sølv, guld osv. ?

Allan Stampe Kristiansen, kjeld jensen, Rolf Andersen, Ib Christensen, Flemming S. Andersen, Niels Duus Nielsen, Ivan Breinholt Leth, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men hvad med den totale overvågning af folks forbrug, og hvad hvis der sker nedbrug osv. så kan ingen handle osv.

Allan Stampe Kristiansen, Peter Jensen, kjeld jensen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Ib Christensen, Flemming S. Andersen, Liliane Murray, Bjarne Andersen, Michael Friis, Anne-Marie Krogsbøll og patrick scholer anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Opfindelsen er skam gjort, Svend Elming. Venstrefolkene bruger gavekort til formålet.

Allan Stampe Kristiansen, kjeld jensen, Flemming Berger, Ib Christensen, Flemming S. Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Benny Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvorfor vil myndigheder gøre os alle sårbar overfor hackere, overvågning, strømsvigt og international kriminalitet under mistænkeliggørelse og påstande om lokal kriminalitet?

Hvem har interesse i denne udvikling... for det er i al fald ikke mig !

Allan Stampe Kristiansen, Peter Jensen, Søren Roepstorff, kjeld jensen, Dorte Sørensen, Morten Blicharz Nielsen, Anders Graae, Flemming Berger, Anders Jensen, Vibeke Rasmussen, Tue Romanow, Ib Christensen, Jørn Andersen, Mads Kjærgård, Flemming S. Andersen, Liliane Murray, Bjarne Andersen, Michael Friis, Hans Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ken Sass, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Munk og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

Ja bankerne vil juble, hvis kontanter afskaffes, en guldgrubbe for administration af små kunders konti, disse er jo urentable så det skal jo koste at have sådan konti iflg bankerne.
Vi må sige stop nu!

Allan Stampe Kristiansen, Peter Jensen, Søren Roepstorff, kjeld jensen, Morten Blicharz Nielsen, Birte Andersen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Ib Christensen, Jørn Andersen, Flemming S. Andersen, Ivan Breinholt Leth, Liliane Murray, Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Ken Sass og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Kun Kongen slår mønt - og holder han op med det, må han naturligvis stille en helt basal bankkonto med et helt basalt kort til rådighed i Nationalbanken, med hele nationens styrke af hemmelighed og beskyttelse bagved. Stor og småkriminelle, madrasluskere og teknologiforskrækkede kan så gå i gang med guld, geder og andet festligt.

Mange vil så stadig nyde privatbankernes gode service og andre holde sig til nationalbanken. Hvad er problemet?

Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Tue Romanow, Flemming S. Andersen, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Argumentet med at undgå smittefare er da langt, langt ude i hampen, når man tænker på alle de steder, hvor der skal trykkes og klikkes på taster og tal med fingre, som tillige bearbejder og inficerer smartphonen på toilettet.

Peter Jensen, kjeld jensen, Morten Blicharz Nielsen, Rolf Andersen, Ib Christensen, Carsten Munk, Niels Duus Nielsen, Liliane Murray, Bjarne Andersen, Henrik Bjerre og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Henrik Brøndum
Du får en anbefaling for udtrykket 'madrasluskere'. Morsomme billeder på den indre tegnefilmfremviser.

En fuldbyrdelse af det neoliberale slavesamfund.
Stavnsbinding og livegenskab.
Allerede i dag skal undersåtter jo stå til regnskab overfor banken, om man ønsker at hæve eller indsætte "mistænkeligt store" beløb.

Søren Roepstorff, kjeld jensen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Ib Christensen, Niels Duus Nielsen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Lise Lotte Rahbek

Bukker! Lykkes det mig at overtale dig til ikke helt afvise principperne hvis jeg kommer med en vittighed mere?

Flemming S. Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Svend Elming

Jo selvfølgelig - men det er noget dyrere - og vil derfor reducere den sorte økonomi i forhold til den hvide.

Michael Nissen

Jeg kan kun være enig - det er en ekstremt dårlig ide at afskaffe eller overhovedet begrænse fysiske penge. Uden dem vil vi have det ultimative overvågningssamfund, hvor både stat og private firmaer kan overvåge vores færden og adfærd. Hvis teknikken bryder ned af den ene eller anden årsag, så er folk hjælpeløse.

Egon Stich, kjeld jensen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Bastian Wendel, Jacob Mathiasen, Liliane Murray og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Nu kender jeg både bistandsklienter og hjemløse uden en fast adresse......hele den gruppe af mennesker vil bankerne slet ikke tilbyde en konto i dag...ikke engang kun med et simpelt hævekort tilknyttet....hvordan stiller det dem ?

Peter Jensen, kjeld jensen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Tue Romanow, Ib Christensen, Per Torbensen, Flemming S. Andersen, Niels Duus Nielsen, Liliane Murray, Bjarne Andersen og Christian Lucas anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det gør samfundet ekstremt sårbart overfor overvågning, hacking og eksempelvis et blackout pga sol aktivitet.

kjeld jensen, Rolf Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Teknologien er sårbar og Danmark er i forvejen et af de mest tvangsdigitaliserde lande i verden. Der er dagligt eksempler på at vores sårbare samfundsvigtige infratruktur angribes, og at truslerne og cyberangrebene bliver mere alvorlige og omsiggribende. Nu var det efter min mening ikke den store skandale, at YouSee gik ned nytårsaften, men eksemplet understreger samfundets grundlæggende sårbarhed i en gennemdigtitaliseret verden. Bemærk i øvrigt at der endnu ikke er givet en forklaring på nedbruddet, og skulle den findes, hvilket jeg tvivler på, får offentligheden den aldrig at vide.
Det er uklogt at have en elevator uden en nødtrappe.

kjeld jensen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Lis djørup, Flemming S. Andersen, Jacob Mathiasen, Liliane Murray og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Overvågningen eksisterer allerede nu.
Du skal være opmærksom på hvor du bruger dit betalingskort.
Du skal være opmærksom på hvad du skriver på face book.
Alene på bagrund af oplysninger herfra kan kommune betvivle om du bor på den adresse du er folkeregistreret på. Og det bliver brugt til at slippe af med eventuel bekostelige borgere.
Så det gælder om at hæve større beløb ad gangen frem for at betale småbeløb med kortet, selv om det er lidt mere besværligt.

Kim Houmøller, Flemming Berger, Rolf Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

De virkelig kriminelle, bruger aldrig kontanter, de overfører bare pengene til skattely.

Det er så typisk, det er enten kriminalitet, eller snyd og bedrag, der bruges som argument for at indføre mere kontrol med borgerne.

Skulle det lykkes, så er vi ikke længere blot monetære slaver, så vil det offentlige, m.m. kunne se, hvad du bruger hver eneste krone på, så har man taget det sidste lille stykke frihed vi endnu har.

Og det offentlige vil bruge det mod borgere, der har hjælp behov.

Sig nej til afskaffelse af kontanterne, de er dine, og det rager ikke andre hvad du bruger dem til. De er et stykke af dit privatliv, som vil gå tabt for evigt.

Egon Stich, Søren Roepstorff, Morten Blicharz Nielsen, Birte Andersen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Flemming S. Andersen og Eyolf Brandt Saltholm anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Jeg har da oplevet mellem 1 og 2 gange om året at der har manglet mulighed for at anvende elektroniske penge. Det er da nok noget jeg kan overleve, men jeg er glad for at jeg havde kontanter på de tidspunkter. - Og der har været flere situationer, hvor jeg havde stået f.eks. uden vand i huset, hvis ikke jeg havde kunne købe materialer kontant. Når/hvis sådan en situation opstår ville jeg ryge helt op i det røde felt !! - Der bliver simpelthen nødt til at være et alternativ.

Birte Andersen, Rolf Andersen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Flemming S. Andersen, Eyolf Brandt Saltholm og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Det kunne være interessant at vide, hvormange kontanter der hæves, sammenlignet med hvormange kontanter der bruges i butikkerne.

Liliane Murray

Jeg hæver det jeg skal bruge, og betaler kontant, det har jeg altid gjort, og det vil jeg blive ved med, en så stor beslutning burde til en folkeafstemning, det kan ikke passe at man inde på borgen kan angribe privatlivets fred i en sådan grad uden at der har været en folkeafstemning om det.

Jeg forstår heller ikke de mange mange mennesker der i vores digitaliserede verden, bare giver køb på deres egen frihed og deres privatliv. Betal kontant, og vær med til at bevare privatlivets fred.

De hjemløse vil få det hårdt, når der ikke længere er en tyver man kan stikke dem.

Dorte Sørensen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, Carsten Svendsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Det er et usselt spareforslag. Fis i en hornlygte at man kan afskaffe kriminalitet og sort arbejde ved kontantløse butikker.

Jeg er sikker på, at politiet ikke er dummere end at de stiller spørgsmål til folk, som slæber rundt på kufferter fulde af kontanter.

Hvis antallet af transaktioner med kontanter falder, må omkostningerne til håndtering af kontanter også falde - glæd jer over det og lad os have kontanter, hvis vi vil.

Lise Lotte Rahbek "Hvem har interesse i denne udvikling"
https://www.betterthancash.org/
https://www.bis.org/cpmi/
kunne være nogle der har.
Vi mystificere penge alt for meget!Peng er egentlig kun en adgangsbillet til "Market",
og selvfølgelig skal der være Alternativer.
http://norberthaering.de/de/bargeld-widerstand

Ivan Breinholt Leth

Ifølge Ole Bjerg (Gode Penge) skabes 93% af alle penge i DK nu af bankerne vha. kredit. Dvs. pengeskabelsen er blevet privatiseret. Det ligner et grundlovsbrud. Naturligvis er bankerne interesserede i at kontrollere pengeskabelsen 100%. Når penge skabes som kredit giver det renteindtægter for bankerne. Og så kan man opkræve gebyr for blot at have en konto. Argumentet er, at det begrænser muligheden for sort arbejde og kriminalitet. Det er den lille mands skatteunddragelse man vil til livs. Når man i årevis har ladet pengene fosse ud af skat, skal de jo ind igen på en eller anden måde. Spørgsmålet er om en kreditkortøkonomi også begrænser muligheden for at flytte penge til Panama og Cayman Island? Næppe.
Som Svend Elming påpeger ovenfor vil en kreditkortøkonomi medføre en opblomstring af naturalieøkonomi. Jeg kan betale min sorte håndværker med 12 flasker vin eller et gavekort til et supermarked. Bankernes interesse i en kreditkortøkonomi har næppe noget at gøre med bakterier og sort arbejde.

Peter Jensen, Morten Blicharz Nielsen, Kim Houmøller, Svend Elming, Flemming Berger, Anders Jensen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Eyolf Brandt Saltholm, Liliane Murray og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

@ Leo Nygaard,

Plat kommentar om pensionister!

David Henriksen

Mit problem med kontanter er at de er mere beskidte end et gennemsnitligt toiletsæde.

Måske kan dk afskaffe den fysiske krone, men næppe dollar, euro eller schweizer franc.

Har også hørt om lokal samfund med egen valuta( så bytte let kan ske fra ex grøntsager til elarbejde uden omveje med 12 x vin mm)

Flemming S. Andersen

Vort folketing i almindelighed og socialdemokraterne i særdeleshed har tvangstanker om at kontrollere
befolkningen i hoved og r.., uden tanke for konsekvenserne.

Spørgsmålet er iøvrigt om det overhovedet lader sig gøre, eller vi ikke bare forlader kronen som betalingsmiddel og benytter EURO i stedet. Og så gøre kronen til et sekundært mindre vigtigt, men officielt betalingsmiddel.
Så kommer EU da til nytte.
Ingen kan forestille sig de store svindlere vil afskrive sig muligheden for kontanter, så EUROen synes sikker, eller bruges bitcoins vel så.

Første forudsætning for en lovgivnings succes. er om den overhovedet har udsigt til at kunne håndhæves. God fornøjelse med det.

Birte Andersen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Liliane Murray og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg har en meget lille økonomi, og har derfor ikke brug for et kort. Men skal man handle på nettet, er det næsten umuligt uden et kort, så jeg henvendte mig for nylig i banken for at få et debetkort, så jeg ikke kan overtrække det. Men det ville de af en eller anden grund ikke give mig.

Måske fordi banken og jeg for snart mange år siden blev enige om, at jeg skulle aflevere mit Dankort, fordi jeg konsekvent overtrak det? Dengang vidste jeg ikke, at der var forskel på kreditkort og debetkort, men det ved jeg nu. Alligevel var banken afvisende, de kunne desværre ikke hjælpe mig, som de høfligt formulerede det.

Så jeg fandt mig i stedet en udenlandsk online betalingsservice, der i modsætning til min bank godt ved, at jeg ikke kan hæve mere end det indestående på kontoen, og at jeg derfor aldrig vil komme i overtræk. De tjener så en procent på de penge, jeg sætter ind på den konto, som er tilknyttet kortet.

Så jeg kan fuldt ud støtte Henrik Brøndums forslag om en helt basal bankkonto med et helt basalt kort i Nationalbanken. Selv om en procent ikke er mange penge, løber det jo op i længden, og på kontanthjælp bliver man meget opmærksom på sine udgifter, selv de små.

Kontanter koster ikke noget, har man først fået dem udbetalt kan man ikke pålægges et gebyr for at have dem i lommen. Det er sikkert det, regeringen ønsker at ændre på - for at hjælpe deres venner i finansverdenen.

Egon Stich, Peter Jensen, kjeld jensen, Morten Blicharz Nielsen, Morten Larsen, Kim Houmøller, Flemming Berger, Rolf Andersen, Flemming S. Andersen, Liliane Murray, Tue Romanow, Henrik Bjerre, Lise Lotte Rahbek og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

@ Morten Rosendahl
Mig bekendt skal bankerne stille en nem-konto til rådighed med et simpelt hævekort (som evt. kun kan bruges i bankens egne automater mellem 8-16 i hverdage eller whatever).
Det er bestemt en interessant diskussion med det kontantfrie samfund, både ift overvågning af forbrug og mulighed for lammelse af samfundet som allerede nævnt.
Et af de problemer, som jeg kan frygte, er at det bliver dyrere at bruge sine penge ifa. gebyrer på hver transaktion (detailhandlens store ønske, som NETS støtter op om) lidt ala "den billige el man får, når det hele bliver privatiseret" = diverse gebyrer som fordyrer produktet betydeligere hos slutforbrugeren.

Peter Jensen, kjeld jensen, Morten Larsen, Rolf Andersen, Flemming S. Andersen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det digitale helvede er over os på mange fronter. Nu kan du fx. ikke længere printe et A4 ark ud på biblioteket ved at benytte din bibliotekskode og stikke den der nu står i skranken 1,50 kr. Du skal oprette en særlig printerkonto med et særligt printerlogin, som kræver flere karakterer end fx. din elektroniske underskrift og der skal logges ind to gange: først på computeren og siden på printeren før du møder dit print. Endelig skal der selvfølgelig være overført penge fra din bankkonto til din printerkonto før en udskrift kan finde sted. Målet er muligvis helt at undvære bibliotekspersonalet, som til gengæld får mere tid til at pleje deres egne interesser, hvad de så end måtte være. Det er åbenbart ikke så meget den personlige kontant til borgerne de har lyst til at bruge tid på, når de anskaffer den slags løsninger. Og sådan er det hele vejen igennem.

Peter Jensen, kjeld jensen, Kim Houmøller, Flemming Berger, Rolf Andersen, Flemming S. Andersen, Liliane Murray, Magnus Falko og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Lad butikkerne og andre selv bestemme , om de vil modtage kontanter.

Evt kan man oprette et engangs-betalingskort på et bestemt beløb , som kan købes for kontanter.

Så har bl a turister m fl mulighed for at klare sig uden kontanter i butikkerne - de køber bare engangs-betalingskortet f eks i lufthavnen ved ankomsten til Danmark.( Det bliver lidt ligesom rejsekortet, som kan købes for kontanter.)

Lise Lotte Rahbek

Søren Kristensen
Det kan nytte at henvende sig til biblioteksledelsen.
Her i byen har så mange åbenbart brokket sig som jeg, så det nu igen er blevet muligt at betale sine biblioteksbøde og evt. andre afgifter i kontanter til personalet. Istedet for den fuldstændig tåbelige ordning med at man skal have et login til en side på internettet, hvor man så kan via sit dankort og fanden og hans pumpestok bruge 10 minutter og en masse besvær på at betale en afgift på 10 kr, som max. tager 1 minut med kontanter i skranken.

Jeg har stadig bankbog og har aldrig ejet et betalingskort og kommer heller ikke til det, før trykkerierne holder op med at lave bankbogsblade. Og til den tid vil jeg efter bedste evne bidrage til alternative betalingsværktøjer. Kontantløse butikker vil jeg boykotte.

Kontanter giver en langt stærkere bevidsthed om, hvad man kommer af med af penge, når man spenderer dem, end når man bruger kort.

Det vigtigste er dog, at jeg nægter at acceptere tvangsdigitaliseringen og den overvågning og profilering, der følger med. Jeg ved nemlig, at den før eller siden vil indskrænke mine og/eller mine efterkommeres frihed. Som en bankrådgiver fx sagde til en af mine "kontantvenner", da han bad om et lån: "Vi kan ikke se, hvad du bruger dine penge på." ... Hvad rager det andre end en selv?!? Bankerne må bruge andre parametre som sikkerhed, tak.

Læs mere: http://falko.nu/aflyttet/index.html

Peter Jensen, Søren Roepstorff, kjeld jensen, Kim Houmøller, Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, Rolf Andersen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Jeg mener at selvom Danmark ikke er med i euroen, så er danske forretninger stadig forpligtede til at modtage euro, hvis en kunde ønsker at betale med euro, så helt kan de vel ikke afskaffe kontanter.

At kontanter er de eneste 'hvide' penge der overhovedet er i cirkulation er en sandhed der også kan spindes en ende over - det er faktisk derfor kriminelle kan lide dem. Hvad er hvide penge ? : formentlig faktisk værdidækket bytteværdi i eget første led, ikke med en uendelig kæde af optioner bag sig, som naturligvis ikke holder for en sikkerheds-analyse udover den næste 'bankpakke' - rejst af kontant-pondus.
Jeg rammer utvivlsomt elendigt, for jeg er ikke økonom, hvad jeg mener med 'første led' aner jeg ærligt talt ikke hehe ... dont ask, men når sigteretningen alene synes et problem, så må man jo sige 'hov lille De'..
... og det gælder her også Socialdemokratiet. Det er fint at ville have styr på ting, men det bekæmper ikke den kriminelle verdens værditransaktioner. Byttehandels-valuta findes, og mennesker kan finde på at 'sælge sig selv'. Rent faktisk er det et plusords-begreb på arbejdsmarkedet - endog også den 'hvide¨del af det.

Rolf Andersen

Jeg tænkte også på den med at anvende euro, men problemet er så bare: til hvilken kurs?

Henrik Bjerre

@Liliane Murray

Ikke rigtigt.

Sjovt korruption og vennetjenester altid vil leve i bedste velgående om der er kontanter eller ej.
korruption er vel sortarbejde pr definition.

Liliane Murray

@Henrik Brøndum,

Du har nok ret, jeg er bare så vant til at euro er gangbar mønt nede i grænselandet. Men skriver en forretning prisskilte i både kroner og euro så har de forpligtet sig selv, til også at modtage euro.

https://www.danskerhverv.dk/Raadgivning/Erhvervsjura/Sider/Betalingsmidl...

Liliane Murray

Fra artiklen:

"Danske pengesedler og mønter er ”lovlige betalingsmidler”, også kaldet gangbar mønt, det vil sige, at en debitor som udgangspunkt altid har ret til at betale med disse."

"Betalingskortloven giver mulighed for at afvise kontant betaling, når der der er tale om ubemandede miljøer eller ved fjernsalg, hvor dette typisk ikke kan lade sig gøre."
Så ellers ikke som loven er nu.

Men det er jo så det de vil ændre på.

Liliane Murray

@ Michael Pedersen,

".... nemt, billigt og risikofrit...." Nå!

Giv du bare køb på dit privatliv og læg du dig bare under total kontrol, held og lykke, herfra, nej tak!

Ole Christiansen

Det skal nok komme..... -så kan vi se en hjemløs stå og sælge "Hus forbi" med en dankort-terminal i hånden.

Flemming S. Andersen

I øvrigt en underlig stat, der har så stor mistillid til egne love og regler, egne borgeres opførsel , at den ikke længere vil kendes ved egne kontanter.

Jens Thaarup Nyberg

Michael Pedersen; 21. januar, 2017 - 08:17
"Selvfølgelig skal virksomhederne selv bestemme, hvordan de vil modtage betaling."
Det er det så ikke, en selvfølge, men udtryk for den smålighed markedskonkurrence pålægger os.

Niels Duus Nielsen

Ole Christiansen, jeg stod faktisk forleden og ville købe et Hus Forbi af min lokale bladpusher, men jeg var løbet tør for kontanter, jeg havde dog lidt penge på kortet, så jeg spurgte ham, om han tog betalingskort. Det gjorde han ikke, men han kunne godt tage imod betaling fra mobiltelefonen.

Men nu har jeg slet ikke råd til en fancy smartphone, så jeg måtte ind i supermarkedet og få dem til at omsætte kortets digitale penge til gode gammeldags træpenge, og så kunne jeg få min avis.

Hus Forbi-sælgerne har endnu ikke Dankortterminal, men ellers er de skam med på noderne!

Havde jeg ikke haft kontanter i lommen havde jeg ikke fået fisk med hjem fra torvet i Horsens her til formiddag - netforbindelse var der åbenbart ikke noget af idag fra torvehandlerens terminal.

Søren Roepstorff

Michael Pedersen
21. januar, 2017 - 11:55

"Kontanthåndtering koster penge."
Det koster skam også penge, når der betales med kort....

Flemming S. Andersen, Maj-Britt Kent Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

"Selvfølgelig er elektroniske penge ikke uden administrationsomkostninger, men de er noget meget lavere end kontanter."

Hvor meget noget lavere?

Ja det er noget vrøvl M:P.. Jeg har aldrig hørt en mønt forlange noget som helst for min administration af dem .... nåjo, jeg kan huske dengang der fandtes indlånsrenter ;-)
Elektroniske penge derimod forlanger indløb af alle mulige devices og sikkerhedsforanstaltninger, og kun fantasien sætter grænser for gebyrer, naturligvis, men det er et overordnet, mest. psykiatrisk problem ved al kontakt med 'kapital', repræsentation ufortalt.

Søren Roepstorff

Michael Pedersen
23. januar, 2017 - 18:33

"Selvfølgelig er elektroniske penge ikke uden administrationsomkostninger, men de er noget meget lavere end kontanter."

Hvorfor isolerer du omkostningerne ved brug af elektroniske penge til kun administrationsomkostninger? Det er jo bankerne, der har de største omkostninger ved kontanthåndtering, hvorimod borgerne ingen har, så hvis ærinde løber du med den slags forfladigelse af debatten?

Sider