Læsetid: 8 min.

Logningssystemet skal efter alt at dømme ændres – men til hvad?

Masseindsamling af alle danskeres teleoplysninger er i strid med EU’s regler, fastslog en EU-dom kort før årsskiftet. Mens Justitsministeriet overvejer, hvordan fremtidens logningssystem så skal indrettes, har vi bedt kritikere af de nuværende regler opstille scenarier for, hvordan et logningssystem kan se ud
Omar El-Hussein, der begik terror ved Krudttønden og synagogen i København, blev af tidligere justitsminister Søren Pind (V) brugt som argument for, at logningsreglerne skulle udvides. Omar El-Hussein havde blandt andet en telefon kun udstyret med et data-simkort, som teleselskabet ikke havde logget, da den nuværende lovgivning ikke kræver det. Det er dog uklart om telefonen – selv hvis den var blevet logget – ville have givet nogle afgørende spor.

Omar El-Hussein, der begik terror ved Krudttønden og synagogen i København, blev af tidligere justitsminister Søren Pind (V) brugt som argument for, at logningsreglerne skulle udvides. Omar El-Hussein havde blandt andet en telefon kun udstyret med et data-simkort, som teleselskabet ikke havde logget, da den nuværende lovgivning ikke kræver det. Det er dog uklart om telefonen – selv hvis den var blevet logget – ville have givet nogle afgørende spor.

Foto udleveret af politiet/Polfoto

27. januar 2017

Embedsmændene i Justitsministeriet står over for en svær opgave.

Sidste år varmede tidligere justitsminister Søren Pind (V) op til at udvide mængden af oplysninger om alle danskere, der skulle registreres efter logningsbekendtgørelsen. Ifølge Søren Pind var det nødvendigt for at sikre, at politiet havde de nødvendige efterforskningsredskaber.

Men en skelsættende EU-dom, der faldt lige før jul, betyder, at opgaven nu er ændret radikalt.

Hidtil har Justitsministeriet ikke villet kommentere på dommen, men i en kortfattet skriftlig udtalelse tidligere på ugen antydede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) – ganske vist i vage vendinger – at der vil ske ændringer på baggrund af dommen, når et nyt lovforslag om logningsregler skal fremlægges til foråret.

Ifølge justitsministeren giver EU-dommen »anledning til at overveje indretningen af de gældende regler om logning«. Samtidigt slog Søren Pape Poulsen også fast, at det nuværende system – som ser ud til at være i strid med EU’s regler – skal fortsætte, indtil man har et nyt system:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Det undre nu stadig hvordan det blev muligt at indføre noget her i landet der er imod EU.

Hvor stor en del af de forslag der er blevet afvist med begrundelsen, at det kan vi ikke for EU, var så ikke umulige alligevel.

Sebastian Gjerding

Det er lidt mere kompliceret end det. Det blev først indført med henvisning til krav fra EU - og efterfølgende har EU så fundet ud af, at det IKKE er lovligt at gøre det på den måde. Man kan så mene, at det er absurd, at EU ikke kan finde ud af at lave ordentlige direktiver i første omgang...