Læsetid: 6 min.

Ny aftale sikrer større åbenhed om partistøtten – men slet ikke nok, lyder kritikken

Aftale mellem VLAK-regeringen og Socialdemokratiet om partistøttereglerne kritiseres af de andre partier og eksperter for ikke at skabe den nødvendige åbenhed. Økonomi- og indenrigsministeren kalder aftalen for »det muliges kunst«
’Det er jo – som i skatte- og reformpolitikken – i åbenhedspolitikken sådan, at Liberal Alliance er en maratonløber,’ lyder det fra Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll om ændringer i partistøtteregler. For Enhedslistens Pernille Skipper handler aftalen om, at ’Simon Emil Ammitzbøll hellere vil sidde i en ministerbil end at deltage i løbet’.

’Det er jo – som i skatte- og reformpolitikken – i åbenhedspolitikken sådan, at Liberal Alliance er en maratonløber,’ lyder det fra Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll om ændringer i partistøtteregler. For Enhedslistens Pernille Skipper handler aftalen om, at ’Simon Emil Ammitzbøll hellere vil sidde i en ministerbil end at deltage i løbet’.

Rune Aarestrup Pedersen

1. februar 2017

Vælgerne skal fremover vide, hvem der giver penge til deres kommunal- eller regionspolitikere samt lokale partiforeninger.

Det er den vigtigste ændring i en ny aftale mellem VLAK-regeringen og Socialdemokratiet om partistøttereglerne, som sidestiller lands- og lokalpolitik.

En aftale, som dog, allerede inden blækket er tørt, kritiseres for ikke at gøre noget ved den mest kritiserede del af de nuværende regler - nemlig at partierne kun skal opgive, hvem der giver over 20.000 kroner, men ikke hvor meget de giver, ligesom glade givere, der donerer penge gennem såkaldte indsamlingsklubber, erhvervsklubber eller lignende, helt kan undgå at få deres navne frem.

Læs også

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), som tidligere har krævet en større åbenhed om pengestrømmene end det nu aftalte, understreger, at aftalen stadig er en forbedring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Christensen

Dette var en anledning for politikerne til at gøre en lille smule ved mistilliden til dem selv. Det kunne S og VLAK ikke finde ud af.

Flemming Berger, Flemming S. Andersen, Per Klüver, Rasmus Knus og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Christensen

Dette var en anledning for politikerne til at gøre en lille smule ved mistilliden til dem selv. Det kunne S og VLAK ikke finde ud af.

Så eneste årsag til, at der ikke er flertal udenom regeringen er, at Socialdemokraterne egentlig helst ikke vil have reglerne lavet for meget om?

Dansk Folkeparti (37), Alternativet (10), Enhedslisten (14), Radikale Venstre (8) - det er 69 mandater - plus 46 fra Socialdemokraterne = 115 = flertal = ny lovgivning (eller folketingsvalg, vel?)?

Så kan jeg godt forstå, at S ikke har en kommentar.

Og hvad med SF? Ikke fordi jeg tror der vil ske noget - men kunne være godt lige at have en udtalelse til brug senere, hvis de skulle opbygge mod til at prøve kræfter med magten igen.

Carsten Mortensen

Og så siger vi lige allesammen i kor:
"I Danmark har vi ingen korruption" ☺

Flemming Berger, Flemming S. Andersen, Bjarne Andersen, Egon Stich, Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg forstår det simpelthen ikke. Nedslående og trist.
Var en gang ansat i et privat firma (det er over 30 år siden så sagen er forældet, hvis vi skulle have "glemt" at indberette gaverne), hvor direktøren synes vi alle gjorde en stor indsats, så alle julegaver fra leverandører mm blev samlet på et bord i det store møderum og ved lodtrækning blev gaverne fordelt mellem medarbejderne. Det gjorde dog en smule ondt på den gode direktør der måtte se den dyre cognac gå til picccolinen, der begejstret udbrød " Den bliver god i en lumumba"

Flemming Berger, Flemming S. Andersen, Per Klüver og Søren Jensen anbefalede denne kommentar

Nu ved jeg godt, at man ikke bør kommentere på billederne, men er det ikke en alt for stor bil, sådan som han sidder der og bobler af glæde og strækker arme?

Bjarne Bisgaard Jensen

Politikerne kunne her have gjort lidt godt mod politikerleden og deres utroværdighed, men andre hensyn var vigtigere end hensynet til befolkningen.
Politikerne skal rammes hårdt på vælgertilslutningen før det helt ubegribeligt enkle går op for dem

Vælgerne kan jo hver for sig gøre op med sig selv, om de vil eller ikke vil stemme på et parti, der vælger en "uigennemsigtig" præsentation af modtagne støttebeløb ?

Er man naiv nok til at stemme på et parti, der skjuler bidragyderne,så fortjener man at ligge som man har redt.

Vælgerne i et demokrati må udvise "rettidig omhu" og ansvarlighed ved stemmeafgivningen - vælger man fjollede/populistsike/uansvarlige/suspekte politikere ,så går det som det f eks gik i Grækenland.

morten rosendahl larsen

@ Søren Jensen...
Jeg kan heller ikke løsrive mig fra billedet....Hvordan kan man havne i sådan en "stor bil", med et så pauvert CV som Simon Emils.... :
Uddannelse og erhverv:
Bachelor i socialvidenskab, Roskilde Universitetscenter, fra 2000 til 2003.
Højskoleophold, Krogerup Højskole, 1999.
Student, Marie Kruses Skole, fra 1993 til 1996.
Grundskole, Marie Kruses Skole, fra 1983 til 1993.

Redaktør af »Radikal Politik«, fra 2004 til 2005.

Check selv : http://www.ft.dk/Folketinget/findMedlem/LASIEA.aspx

Det er simpelthen for nemt at komme i folketinget......!!

Morten Balling, Jens Falkenberg og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Jeg synes jeg genkender en del af deltagerne fra "Mørkelægningsloven".

Bodil Udsen:

"Hva’ i helved’ går de rundt og gør i banken efter tre
Sker der mon en masse ting, som ikke burde ske
klunser de om kassen eller danser de lanciers
Hva’ i helved’ går de rundt og gør i banken efter tre"

En regel for hvor længe man kan sidde i folketinget,
til højst 2 perioder,
vil sikkert modvirke de fleste "hurdler".
Politikere af idag ser et folketings-kandidatur som en livstidsstilling, god løn og pension,
og med den fastgroet magt partierne har lovgivet sig til,
kan de etableret partier desværre styre det efter lyst. Ren lønfest.
Alt for ofte udnævner statsministeren nye venner til ministerposter, uden samtidig at ændre politik,
og vennerne kan på den måde nyde godt af ministerpension livet ud.
Devisen for politikerne synes at være, "redder du min røv, redder jeg din".
Med mulighed for højst at kunne sidde i tinget i 2 perioder, vil vi kunne undgå disse levebrødspolitikere, og kan så i stedet få en anden type politiker i tinget.
En type som ønsker at gøre politik for vælgerne og ikke bare kompromisse sig til ligegyldige ændringer af en i forvejen fejlslagen kurs.
Samtidig bør man kigge nærmere på folketingsmedlemmernes lønninger.
Et gennemsnit for lønnen i det danske samfund vil være retfærdig for en folketingsplads.
Og så slut med offentlig støtte til partier, da den konsoliderer nuværende politikere, og er med til at hindre en hvis udskiftning i folketinget med fremtidige politikere og frisk blod.

Flemming Berger og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
morten rosendahl larsen

@Niels Valla...
Jeg er helt enig i dit indlæg ! Og hvordan er det overhovedet muligt at have en Økonomi -og Indenrigsminister, som er en af ministerierne med det største ressort, som aldrig har sat sine ben som ansat i hverken en offentlig eller privat virksomhed !!! ? Men kun har befundet sig på "beskyttede værksteder". Ikke engang det ellers så obligatoriske sabbat år med arbejde i en daginstitution ( hans ressort) kan Simon Emil skrive på sit CV. Hvordan kan han vide noget som helst om livet udenfor elfenbenstårnet ?
Kan ikke lade være med at tænke på hvilket job hos Saxo bank Simon Emil ville betroet, hvis altså ikke lige han var beskæftiget i Saxo's politiske division ?