Nyhed
Læsetid: 5 min.

Nye datacentre vil stå for en tredjedel af øget elforbrug i fremtiden – og det kan komme til at koste klimaet og skatteyderne dyrt

Facebook har bekræftet anlæggelsen af et datacenter i Odense, og sammen med andre virksomheders datacentre vil de stå for en betragtelig del af stigningen i Danmarks elforbrug. Det vil utvivlsomt øge udledningen af CO2, og skatteyderne ender med at betale for de internationale virksomheders høje elforbrug, vurderer eksperter
Selv om Facebook har meldt ud, at det nye datacenter, der skal bygges på Fyn, ønsker at bruge 100 procent vedvarende energi, så erkender regeringen, at datacentrene vil medføre en øget udledning af CO2, ’fordi vores elproduktion endnu ikke er fuldstændig grøn’.

Selv om Facebook har meldt ud, at det nye datacenter, der skal bygges på Fyn, ønsker at bruge 100 procent vedvarende energi, så erkender regeringen, at datacentrene vil medføre en øget udledning af CO2, ’fordi vores elproduktion endnu ikke er fuldstændig grøn’.

Scanpix

Indland
25. januar 2017

Det er nu officielt, at Facebook vil placere et datacenter uden for Odense, og det vil ikke kun blive synligt i det fynske landskab, men også i høj grad på landets samlede elregning.

Energinet.dk forventer således et øget elforbrug på cirka fire Terawatt-timer (TWH) allerede fra og med 2023 som en konsekvens af datacentre, som enten er godkendt eller forventes at blive det – bl.a. Facebooks datacenter og et tidligere annonceret Apple-datacenter i Viborg. Energinet.dk vil ikke oplyse, hvor mange eller hvilke andre endnu ubyggede datacentre der er tale om.

»Det er ret meget. Det betyder, at den registrerede CO2-udledning fra Danmark vil stige, sådan som man normalt opgør den, fordi vi ikke har en 100 procent vedvarende energimålsætning, men kun 50 procent,« siger Peter Birch Sørensen, formand for regeringens uafhængige rådgivningsorgan Klimarådet og professor i økonomi på Københavns Universitet.

Med et forbrug på knap fire TWH vil de nye datacentre udgøre den største faktor i forøgelsen af det samlede elforbrug, som energinet.dk forventer vil stige med 38 procent, svarende til ca. 13 TWH, frem mod 2040 i forhold til bruttoelforbruget for 2015. Datacentrene vil altså stå for omtrent en tredjedel af stigningen.

Det kan ende sort for miljøet, hvis det øgede elforbrug ikke følges op af tilsvarende investeringer i vedvarende energi, og det vil bestemt slå ud på Danmarks nationale CO2-regnskab, vurderer Peter Birch Sørensen. 

EU’s kvotesystem burde sikre, at hvis Danmark udleder mere CO2, bliver der udledt tilsvarende mindre i et andet EU-land. Problemet er bare, at systemet ikke virker efter hensigten.

»Der er stadig et meget stort overskud af kvoter, så derfor vil øget udledning fra Danmark ikke medføre tilsvarende lavere udledning fra andre EU-lande,« siger Peter Birch Sørensen og forklarer, at hvis ikke kvotesystemet strammes op, vil flere datacentre medføre øgede udledninger, uanset om de placeres i Danmark eller andre steder i Europa.

Selv om Facebook har meldt ud, at datacentret ønsker at bruge 100 procent vedvarende energi, så erkender regeringen, at datacentrene vil medføre en øget udledning af CO2, »fordi vores elproduktion endnu ikke er fuldstændig grøn«, svarer energi,- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en mail til Information.

»Men det er jo vigtigt at huske på, at det ingen forskel gør for klimaet på europæisk plan, om et datacenter placeres på den ene eller den anden side af Øresund – eller på den ene eller den anden side af den dansk-tyske grænse. Udledningen vil være omfattet af det europæiske kvotesystem og vil dermed medføre et fald et andet sted i EU. Det ville være mærkeligt, hvis vi fra dansk side skulle ’afvise’ datacentre med henvisning til klimahensyn, så de søger til nabolandene i stedet,« tilføjer Lars Christian Lilleholt.

Selv om ministeren henviser til EU’s CO2-kvotesystem som en årsag til, at datacentrene ikke vil gøre en forskel for klimaet på europæisk plan, så åbner han op for, at regeringen skal presse på for en »ambitiøs« strukturel reform af kvotesystemet, »som kan være med til at mindske det meget store overskud af kvoter, som systemet er udfordret af i dag«.

Udover Apples datacenter i Viborg og Facebooks i Odense, så er en industrigrund ved Fredericia i øjeblikket omgærdet af stor mystik, da der er forlydender om en mulig opførelse af et datacenter, hvis bagmænd er ukendte. Ejerne af grundene kan dog ifølge Jyllands-Posten spores til Irland, hvor flere store teknologivirksomheder – blandt andet Google – har kontor.

Mulighedernes vindue

Merudledningen af CO2 er ét problem med de nye datacentre, et andet er ifølge Peter Birch Sørensen, at skatteyderne skal være med til at finansiere de internationale virksomheders høje elforbrug, efter at regeringen har afskaffet PSO-afgiften.

Danmark vil nemlig stille grøn strøm til rådighed for virksomhederne til en pris, der er under produktionsomkostningerne.

»Det var derfor, vi i Klimarådet argumenterede for, at PSO-afgiften var fornuftig. De danske skatteydere kommer til at betale resten af prisen. Nu kan vi risikere at få overforbrug af strøm, da virksomhederne ikke skal betale den fulde pris for det,« siger Peter Birch Sørensen.

Den betragtning bakkes op af professor i energiplanlægning Henrik Lund fra Aalborg Universitet, der desuden peger på flere ulemper ved at lade datacentrene bruge for billig strøm.

»Man kan kalde det her et statsstilskud fra borgerne, så vi sikrer virksomhederne elpriser, der ikke dækker omkostningerne. Det uheldige for os som samfund er, at det ikke får den rigtige balance, hvor virksomheder får energibesparelser på grund af effektiviseringer. I stedet kan de fortsætte med forældet teknologi,« siger han og forklarer, at virksomhederne ikke i så høj grad behøver at tænke i fornyelse af teknologier, hvis de får strømmen tilstrækkeligt billigt.

Det er Facebook dog ikke enig i, da de mener, at de har stået i spidsen for at skabe og dele nye løsninger til energieffektive datacentre.

»Brugen af elektricitet er noget, vi altid vil minimere, og vi forfølger energieffektivitet utrætteligt. At minimere vores miljømæssige fodaftryk er i vores DNA,« skriver en unavngiven talsmand for Facebook til Information.

Professor Henrik Lund er også betænkelig ved, at tilskuddet til vedvarende energi på finansloven kan risikere at blive beskåret ved fremtidige politiske forhandlinger.

»Det kan godt være, at det finansieres over skatten, men der kan være en fare ved, at det kommer på finansloven, fordi det kan blive skåret hvert år, hvis politikerne mener, de har brug for penge andre steder,« siger Henrik Lund.

Venstres Lars Christian Lilleholt mener dog, at danskerne får flere penge mellem hænderne på grund af omlægningen af PSO-afgiften.

»Vi afskaffede sammen med et bredt flertal i Folketinget PSO’en, fordi det var en uholdbar måde at finansiere udbygningen af vedvarende energi. Alle forbrugere har hele tiden betalt til den grønne omstilling over PSO’en, og alle elforbrugere får gavn af den aftale, vi indgik. Finansieringen gør, at ingen husstande bliver ringere stillet end i dag, og alle får flere penge mellem hænderne i sidste ende, når PSO’en er blevet afskaffet«, skriver han.

Den køber Peter Birch Sørensen dog ikke helt uforbeholdent.

»Virksomhedernes PSO-lettelse bliver i stort omfang finansieret af husholdningerne gennem højere indkomstskat og lavere grøn check, så det er lidt svært at se, at forbrugerne umiddelbart skulle få flere penge mellem hænderne. Men regeringen har argumenteret, at virksomhederne får råd til at betale højere lønninger,  når de ikke længere skal betale PSO. Nu må vi se, om arbejdsgiverne tager det argument til sig ved de kommende overenskomstforhandlinger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mihail Larsen

Hul i hovedet

Det skaber endda ikke et tilsvarende antal arbejdspladser, da de store datacentre - når de først er opført - kun kræver en meget sparsom bemanding.

Sådan går det, når politikerne er 'klogere' end eksperterne.

Charlotte Svensgaard, Jørn Andersen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Thorkil Søe, Alan Strandbygaard, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar

danske politikere falder på røven over de store firmanavne og indgår idiotiske aftaler, deja vue.
Måske er USAs eksperiment med en forretningsmand som leder ikke så tosset....

Jens Thaarup Nyberg
Jens Thaarup Nyberg

;-)

Nikolaj Svennevig

Med klimasnakken har det tilsyneladende største problem altid kun fodnote status: https://www.youtube.com/watch?v=nV04zyfLyN4

Erik Pedersen, det er blevet diskuteret en del i Ingeniøren på det seneste.

i princippet, ja, men problemet er at hvis Facebook ikke sørger for en udbygning af vedvarende energi, tilsvarende deres forbrug, vil merforbruget i DK dækkes af fossil el.

Angående køling og fjernvarme, så kan det rent teknisk sagtens gøres hvis centrene placeres et sted, hvor der er brug for så meget fjervarme døgnet rundt. Det gør vi f.eks. På min arbejdsplads her i Sverige.

Problemet i DK er skattesystemet, som gør at virksomheden taber penge på at forære varmen væk. Virksomheden betaler stort set ingen afgifter på el, som de bruger til produktion, men kommer til at betale afgifter på den el, det koster at drive de varmepumper, som forhøjer temperaturen til fjernvarmeniveau.

Som jeg ser det er elprisen så lav for virksomhederne, at de ikke har incitament til at tage vare på overskudsvarmen - i kombination med uhensigtsmæssig beskatningsregler på grønne tiltag - og i kombination med en grådighed, der gør at man ikke gør noget grønt hvis man taber en krone på det.

Olaf Tehrani, Flemming Berger, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvor mange løgne, 'alternative fakta' eller 'alternative sandheder', skal virkeligheden benægtes med?

Hvornår står vandet højt nok?

Morten Balling

Det er ret kreativ jungleren med tal vi ser her. Jeg har gentagne gange her på siden prøvet at pointere at iflg. Landau koster det energi at flippe en bit og iflg. Moore stiger mængden af bits vi flipper med en fordoblingstid på 18 mdr.

I 2015 var det samlede elforbrug i Danmark ilfg. Energinet.dk ca. 28 TWH. Forbruget er faldet svagt siden 2008, hvilket normalt ses ifm. financielle kriser og deraf følgende aftagnede vækst. De 4 TWH nævnt i artiklen svarer til ca. 15% af det samlede danske strømforbrug!

De fire TWH i 2023 stiger med 1/3 af 13 TWH, hvilket ca. svarer til 4 TWH mere 2040. Sagt på en anden måde forudser Energinet.dk et øget forbrug fra datacentrene, med en fordoblingstid på ca. 15 år!

Her er det vigtigt at erindre at eksponentiel vækst jvfr. Bartlett bliver ved. I 2040 vil det forventede samlede strømforbrug ligge på 41 TWH, men datacentrene vil til den tid repræsentere ca. 20%. 15 år efter vil datacentrene til gengæld bruge 16 TWH, så efter 15 år yderligere 32 TWH, 64 TWH, 128 TWH, 256 TWH...

Mine tal er pessimistiske og Energinet.dk's er optimistiske. Temmeligt optimistiske mener jeg.

Christian Lucas

Det lyder ikke godt.

Morten Balling

Måske skal jeg tage et par ting mere med:

Landauers beregning af at man altid skal benytte en teoretisk minimum mængde energi til at flippe (ændre værdien af) en bit (enheden for fysisk information), giver en teoretisk værdi som ligger langt under den aktulle mængde energi vi bruger på at flippe en bit i dag. Der arbejdes på at komme nærmere på Landaus værdi (man prøver at lave computere som bruger mindre strøm), men den udvikling kan ikke følge med Moore's lov.

Det er ekstremt svært at finde tal på, hvordan vi bruger energi. Man kan nemt finde tal på, hvor meget energi vi producerer. Pt. benytter vi langt mest energi på at varme op og køle ned, afhængigt af hvor på kloden vi befinder os, men fordi Moore's Lov er så eksplosiv, grundet den meget korte fordoblingstid, vil den del af vores energiforbrug som udgøres af IT stige tilsvarende eksplosivt. Som tommelfingerregel stiger energiforbruget med en fordoblingstid på 10-15 år, afhængig af politisk regulering.

Randi Christiansen

Ja, hvordan er det lige med den overskudsvarme? Var der ikke noget med, at den ikke måtte bruges?

Randi Christiansen

Sry, så ikke kommentarerne om overskudsvarme

Philip B. Johnsen

'Udfordringen' er ikke kompliceret, at beskrive og det er 'et' altoverskyggende eksistentielt problem, der overskygger alle andre udfordringer på kloden, men løsningen er vanskelig og så lyver flertallet af vores magthavere og jounalister, frem for at erkende udfordringen.

Længere er den ikke.

Fakta
"Drivhuseffekten er en populær betegnelse for atmosfærens evne til at holde igen på udstrålingen af energi fra jordoverfladen. Det er altså en isolerende effekt, som betyder, at Jordens temperatur ved overfladen er højere, end den ville være uden en atmosfære.

Drivhusgasser er gasser i atmosfæren, der bidrager til drivhuseffekten. Det er først og fremmest vanddamp og kuldioxid (CO2).
Stigningen af CO2 i atmosfæren er primært på grund af udledninger fra fossile brændstoffer."

Kilde: IPCC, DMI

USA's men også EU's ansvarsfralæggelse, er historisk drivkraften i udviklingen, hvor ingen nulevende økonom til dato har kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor være, at politikere og traditionelle vækst økonomer generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

"Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist."
Attributed to Kenneth Boulding in: United States. Congress. House (1973) Energy reorganization act of 1973: Hearings, Ninety-third Congress, first session, on H.R. 11510. p. 248 (tak Morten Balling)

Sandheden om den økonomisk forbrugsdrevet vækst, har ikke givet mening siden Svante Arrhenius (1859-1927), beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.
Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

Løsningen:
Løsningen er et nyt samarbejde, der sikre velstand, det bliver ikke velstand, der er målt på samme måde som i dag og det bliver 'meget' svært, men der er 'intet' alternativ.

Den nu afgåede FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon prøvede i 2011, at få lidt fornuft i foretagendet World Economic Forum i Davos om emnet, men desværre uden noget resultat, fornuften blev dengang fejet af bordet, det var en fejl, det bør der rettes op på.

"It is easy to mouth the words “sustainable development”, but to make it happen, we have to be prepared to make major changes in our lifestyles, our economic models, our social organization and our political life."
Ban Ki-Moon

Morten Bo Johansen

Måske er det snart på tide at man på globalt plan bliver enige om, hvor meget data der må lagres om os. Datacentre som Facebooks virker jo som de rene perversiteter.

Henning Egholk

Så vidt vides bruger 3 millioner af os danskere FB dagligt. På verdensplan er det næsten 2 milliarder personer der er brugere. Altså bruges der en masse energi på at holde os forbundet. Iøvrigt stiger el forbruget til netop fritid og fornøjelser. FB i Odense er da netop jobskabende, når vi nu ikke mere kan bygge tog eller skibe, rentabelt altså! Stil krav til FB om opførelse af 2 stk 2,5 Mw vindturbiner på grunden, samt om at 50% af tagarealet beklædes med solcelle anlæg. Så producerer FB mere strøm end de bruger. En win win situation. Svært? Overhovedet ikke.

Bjarne Bisgaard Jensen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Randi Christiansen, Ivan Breinholt Leth og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Lad forbrugeren betale.

Flemming Berger, Jens Falkenberg og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Her er et konkret eksempel på udfordringen, når konstant publiceret politisk og journalistisk løgn, om den såkalte ’frihandels’ og økonomisk væksts lyksaligheder, er blevet mainstream, så er en ny Donald Trump løgn, udlagt som også værende en mainstream sandhed vanskelig at udfordre.

Estimeret 42.000 midlertidige jobs i US i kølvandet og en store fordel, for ’kortsigtede økonomisk vækst’ for Canada, til skade for alle mennesker i verden, forstærket med den nye skadelige EU CETA såkalte ’frihandel aftale’ mellem EU og Canada.

EU’s ansvarsfralæggele er nu igen et globalt problem, hjulpet på vej, ved fortielse af kendt fakta, af hjemlige politiske og jounalistiske medløbere.

"Two orders reviving the Keystone XL pipeline and Dakota Access piplines.

He also signed three other related orders that would:
Expedite the environmental permitting process for infrastructure projects related to the pipelines; direct the Commerce Department to streamline the manufacturing permitting process; and give the Commerce Department 180 days to maximize the use of U.S. steel in the pipeline."

Det strammer til og det er på tide at få hovedet flyttet tilbage igen. Det med at gå rundt med det under armen duer ikke længere, og almindelig dumhed, Lilleholt, er ikke relevant over for de problemer, der venter. Danmark og Europa må i gang med at opbygge den nødvendige modstandskraft mod klimaforandringer, energimangel, jordødelæggelse og ulighed. Nu!!
http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/rapport-ekstreme-forandringer-i-kl...

Ivan Breinholt Leth

"Man kan kalde det her et statsstilskud fra borgerne, så vi sikrer virksomhederne elpriser, der ikke dækker omkostningerne." Det kalder man vist nok for det frie marked.

Bjarne Bisgaard Jensen, Brian Jensen, Flemming Berger, Randi Christiansen og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar

[quote]»Men det er jo vigtigt at huske på, at det ingen forskel gør for klimaet på europæisk plan, om et datacenter placeres på den ene eller den anden side af Øresund [/quote]
Mon ikke man har glemt noget?
Hvis man sammenligner mellem Danmark og Sverige er det let at se at elektricitet i Sverige er billigere og med næsten ingen udledning af drivhusgaser.
Men der er bedre international publicity ved at få kraft fra upålidelige vindmøller end fra stabil og ren atomkraft.

Søren Kristensen

Må jeg foreslå Sibirien.

Morten Balling

@Morten Johansen

"Måske er det snart på tide at man på globalt plan bliver enige om, hvor meget data der må lagres om os."

Det løb er kørt.

For ca. en uges tid siden så jeg et program på DDR, om en app til smartphones, som registrerede ens færden i supermarkedet, og som kunne sende beskeder om gode tilbud, passende til ens position i butikken, og samtidig baseret på ens indkøbsvaner. Sådan ala: "Hej Morten. Du er jo ikke hippieveganer, så tjek lige køledisken du går forbi nu. Der er mørbrad, og den kan lige præcis du få 23% på".

Det synes sådan en halvgammel en som mig er Orwell og Stasi på piller, men da journalisten på programmet spurgte nogle unge mennesker, var deres reaktion at "Det var da ligemeget, for de blev alligevel overvåget på nettet"...

Siden har jeg tænkt lidt mere over det, og faktum er desværre nok at det er de unge som har ret. Så kan vi synes om det eller ej, men f.eks. sagde McAfee for nyligt i hans interview med Larry King, at der i snit går ca. 3 dage fra man tænder en ny smartphone, til en eller anden fremmed efterretningstjeneste har installeret spyware på den, hvorpå McAfee og Larry grinende fortalte om deres "nye" gamle mobiltelefoner uden kamera mm.

John Damm Sørensen

Problemet med datacentre er, at de ikke kan undværes. Det skyldes, at vi udbygger vindenergien i en sådan grad, at normale forbrugere ikke kan aftage energien. Det kan resultere i totalt sammenbrud af det danske elnet. Med store datacentre kan man skrue op og ned for energiforbruget i takt med energioverskuddet. Det, man gør i andre lande som Tyskland og Schweiz, er at forbruge overskudsenergien i enorme kølehuse, hvor temperatuen sænkes yderligere. I perioder med mangel på energi slukker man for kompressorerne og lader kølehusene varme op til normale kuldegrader. Efter sigende bliver kølehusene betalt for at levere denne ydelse til hindring af nedbrud på elnettet.

Henning Egholk

Thorkil Søe: "Stabil og ren atomkraft". Vi har jo alle vores holdninger, men den må da være et levn fra startfirserne, hvor rigtig mange var vilde med A kraft. Verdens erfaringer viser jo at A kraft forurener i uhyggelig grad, Tjernobyl, Fukusima, 3 mile øen m.fl. Opbevaringen af restaffaldet er der stadig ingen god løsning på. Ikke anden end at det skal opbevares i mange generationer.. Se på den smule affald her i Roskilde (Risø), INGEN kommuner vil modtage det til opbevaring.. Desuden vindkraft er ikke ustabil. Langt de fleste dage om året blæser det i DK. Desuden er der indstalleret rimelig meget solenergi (celler) på mange bygninger og huse, så det kompenserer på en stille solrig dag. Come on.

erik justesen

En lidt mangelfuld artikel da der er ensidig fokus på PSO afgiften. Der er andre væsentlige EL-afgifter, som alle, også Facebook skal betale. PSO afgiften er ikke særlig i den sammenhæng. Man burde have præsenteret læserne for hvilket EL-afgiftsprovenu, der kan forventes fra Facebook uden PSO-afgiften, men det har man udeladt.