Læsetid: 3 min.

Oversigt: De 10 vigtigste uenigheder i rød blok

De fem oppositionspartier er på en lang række punkter uenige. Få overblik over uenighederne her
Indland
17. januar 2017

De fem oppositionspartier – Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Alternativet, SF og Enhedslisten – er på en lang række punkter uenige. En uenighed, som forstærkes af, at Socialdemokratiet på nuværende tidspunkt ikke engang vil love at tilbagerulle en række dele af Løkke-regeringernes tiltag, partiet ellers har stemt imod sammen med ét eller flere af de andre oppositionspartier, før den økonomiske situation står klar efter et eventuelt regeringsskifte.

Få overblik over uenighederne her:

De 10 vigtigste uenigheder

  • Pensionsalder: Det Radikale Venstre støtter VLAK-regeringens ønske om at hæve pensionsalderen tidligere end planlagt, mens de fire andre oppositionspartier er modstandere heraf.

  • Udlændinge: Socialdemokratiet harsammen med de fire borgerlige partierforetaget en række stramninger af udlændingepolitikken siden folketingsvalget. Blandt andet har Socialdemokratiet senest støttet regeringens suspension af modtagelsen af FN’s kvoteflygtninge. Selv om særligt også SF taler om, at »antallet betyder noget«, har de fire andre oppositionspartier været – og er –modstandere.

  • Skat: Det Radikale Venstre har kaldt det at få sænket skatten på arbejdsindkomster – og herunder topskatten – for partiets måske »allerstørste prioritet« og til gengæld foreslået at hæve boligskatterne. Socialdemokratiet vil hverken sænke skatten på arbejde – og i hvert fald ikke topskatten – eller hæve skatten på bolig (partiet ønsker dog en bedre »social balance« og altså højere skat på dyre boliger i regeringens foreslåede nye boligskattesystem). Alternativet, SF og Enhedslisten vil heller ikke sænke skatten på arbejde, men gerne hæve den på boliger.

  • Forsvar: SF forlod forsvarsforliget i forbindelse med beslutningen om at købe nye kampfly, hvilket efterlader Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre sammen med de borgerlige forligspartier. Og ikke bare det. Enhedslisten er modstander af Danmarks medlemskab af NATO.

  • EU: De fem oppositionspartier favner over det mest pro-EU danske parti, Det Radikale Venstre, til det mest kontra, nemlig Enhedslisten, som ønsker dansk udmeldelse af unionen.

  • Arbejdsudbud: Det Radikale Venstre mener – i forlængelse af partiets støtte til en forhøjelse af pensionsalderen– at der stadig er behov for at øge arbejdsudbuddet. Socialdemokraterne og SF mener ikke, at der længere er behov for reformer, som øger arbejdsudbuddet, mens Enhedslisten og Alternativet endda er fortalere for en 30-timers arbejdsuge.

  • PSO-afgift: Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet og SF valgte at gå med i aftalen om PSO-afgiften og dermed fritage erhvervslivet for afgiften, der var med til at betale for den grønne omstilling. Enhedslisten og Alternativet ser ikke noget behov for fritagelsen.

  • Socialpolitik: Enhedslistens »hovedkrav« til en kommende socialdemokratiskledet regering er afskaffelse af »fattigdomsydelserne« i form af integrationsydelsen og kontanthjælpsreformen – samt førtidspensionsreformen, som den daværende SRSF-regering indførte. Og SF har ligefrem gjort det til et »ultimativt« krav for at pege på en socialdemokratisk statsminister, at denne fjerner kontanthjælpsloftet. Socialdemokraternes svar er, at de ikke vil love noget, da de ikke kender den økonomiske situation efter det kommende folketingsvalg.

  • Dagpenge: Intet spørgsmål splittede den daværende SRSF/SR-regering og dens støtteparti, Enhedslisten, mere end dagpengespørgsmålet. Efterfølgende indgik Socialdemokraterne en dagpengeaftale med Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti –som Det Radikale Venstre tilsluttede sig – mens Enhedslisten og SF står udenfor.

  • Regering: Endelig er de fem oppositionspartier langt fra enige om, hvem der egentlig skal danne regering, hvis flertallet skifter efter det kommende folketingsvalg. Alternativet vil ikke engang love at pege på en socialdemokratisk formand som regeringsforhandler. Selv om Det Radikale Venstre stadig erklærer sig rede til igen at gå i regering med den tidligere regeringspartner, kan det historiske SR-ægteskab synge på sidste vers. Som de sang sidste år under festen på det radikale landsmøde (melodi: »Dansevise«): »Og SR / Hvad med SR? / Ja, hvad med SR, er vi kvit? / Vi spinner og spinner / Men finder og vinder kun lidt / Vi står sammen, men i split«

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Enhedslisten ser forhåbentligt stadig et fremtidigt Danmark, som et land hvor cooperativer og andels bevægelsen vil blive styrket for at stille demokratiet stærkere.... Der vil også blive sat flere penge af til at styrke og udvikle de forskellige fag og vi vil på den måde have et helt andet land end et af storkapitalen totalstyret land.
- Det syntes jeg også høre til når man taler om forskelligheder i rød blok ... enhedlisten vil ikke bare det samme som de andre men i lidt forskellige kvantumer...de vil faktisk lave om på nogen ting.

Nr. 11,
*Cannabis*: Heller ikke på dette område kan de blive enige. Og det selv om de fleste efterhånden er klar over at forbud mod planter ikke har, og aldrig har haft, den mindste smule berettigelse. Samtidig har forbuddet tydelige negative konsekvenser både for samfundet, og for brugerne.
Enhedslisten går ind for legalisering. SF kan vist ikke helt finde ud af hvad de synes, men er vist nok mest for efterhånden. Radikale har for nyligt ændret holdning, og går nu ind for legalisering. Socialdemokratiet går i fuld prohibitionistisk retard mode, med Bramsen som bannerfører, når de skal forholde sig til det.

Hvad siger det om Information, at folkeskolereformen og Lov 409 ikke er på listen over de ti vigtigste uenigheder her? Alternativet udsprang simpelthen af lærerlockouten, Enhedslisten har været modstander af reformen hele vejen, og hverken SF eller R har rejst sig efter krigen mod lærerne. Det var tabet af lærersegmentet, der kostede SR-regeringen livet, og lærernes fortsatte vrede kan meget vel komme til at koste S regeringsmagten endnu en gang. Men Information gider ikke engang registrere det.

Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Einar Carstensen, Bill Atkins, Tony Thomsen, Peter Knap og Randi Overgård anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Kære Information.
Når I nu selv opremser alle forskellighederne i de fem partier, kan I så ikke droppe den fordummende og misvisende snak om RØD BLOK - please