Læsetid 2 min.

Pansergeneralen giver stafetten videre til en rigtig general

Peter Bartram skal overtage posten som næstformand i JP/Politikens koncernbestyrelse efter Jørgen Ejbøl. »Han er ingen duksedreng, men skarp og altid velforberedt,« siger Ejbøl om Bartram. Her ses han sammen med tidligere forsvarsminister Carl Holst (V).

Peter Bartram skal overtage posten som næstformand i JP/Politikens koncernbestyrelse efter Jørgen Ejbøl. »Han er ingen duksedreng, men skarp og altid velforberedt,« siger Ejbøl om Bartram. Her ses han sammen med tidligere forsvarsminister Carl Holst (V).

Finn Frandsen
10. januar 2017

Jørgen Ejbøl har været ekstremt hemmelighedsfuld omkring, hvem der mon skulle afløse ham som næstformand i JP/Politikens koncernbestyrelse, når han selv trækker sig tilbage til februar.

Ejbøl – en legendarisk mediemand med tilnavnet Pansergeneralen – afslørede i en biografi, som udkom i efteråret, at personen allerede var fundet. Men mere ville han ikke sige.

»Det passer også perfekt med, at den person – mand, kvinde, transvestit, whatever – som vi har fundet som min afløser, først kan komme ud af sit job i foråret 2017,« sagde han i bogen med vanligt oratorisk slagkraft.

I går afslørede koncernen så endelig hans afløser: afgående forsvarschef Peter Bartram.

Så vidt vides er Peter Bartram ikke transvestit. Til gengæld er han ikke bare pansergeneral, men rigtig general og en af Jørgen Ejbøls gamle kammesjukker. I biografien Pansergeneralen forklarer Peter Bartram blandt andet, at Ejbøl var en af de personer, som overtalte ham til at tage imod stillingen som forsvarschef, da han fik tilbuddet i 2012.

Bartram var medlem af Jyllands-Postens Fonds bestyrelse fra 2008 til 2012, og i Pansergeneralen lovpriser Jørgen Ejbøl hans evner.

»Han er ingen duksedreng, men skarp og altid velforberedt,« sagde pansergeneralen om sin kommende afløser.

Ingen medieviden

Peter Bartram har været i forsvaret siden 1981. Hvordan det kvalificerer til en bestyrelsespost i Danmarks mægtigste mediekoncern, står endnu lidt uklart. Peter Bartram er tilsyneladende også selv lidt i tvivl. Til Fagbladet Journalisten siger han, at han ikke tror, at han er blevet valgt »på baggrund af min medieviden«, og tilføjer dog:

»Men nogle af de ting, vi har været igennem med sammenlægninger og transformationer i Forsvaret, kan sikkert nyttiggøres.«

Og Bartram har ganske rigtigt stor erfaring med at fyre folk, hvilket må siges at være en klar fordel i avisbranchen. En af Peter Bartrams andre forcer – som han deler med Jørgen Ejbøl – er hans evne til at true folk til tavshed.

I 2016 truede Peter Bartram ansatte i Forsvaret med fyring, hvis de kritiserede deres chefer på de sociale medier. En sag, der var så grov, at Folketingets Ombudsmand gik ind i den.

Nu skal han sidde i bestyrelsen for en mediekoncern, der lever af åbenhed.

Et sidste angreb

Jørgen Ejbøl er blevet rusket godt igennem af en mindre mediestorm i de seneste måneder. Han er blandt andet blevet beskyldt for at misbruge sin magt til at true ansatte på Bispebjerg Hospital, for at forsøge at manipulere med et folketingsvalg og for at give tidligere udlandsredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose mundkurv på.

Ejbøl skulle egentlig have forladt sin post allerede for to år siden. Men han besluttede sig for lige at tage en runde mere, hvilket var i strid med en klar aftale og gjorde den ellers pæne bestyrelsesformand Lars Munch rasende.

Munch har nu ventet i to år på Pansergeneralens exit. Og så viser hans afløser sig at være en anden bulderbasse med stjerner på skulderen og tætte forbindelser til Ejbøl. Bartram er valgt til posten af Jyllands-Postens Fond, som Ejbøl i øvrigt er formand for.

Man kan ikke lade være med at få lidt sympati med den gode Lars Munch – og tænke for sig selv, at det er et sidste snigangreb fra Pansergeneralen.

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Jens Erik Starup
Jens Erik Starup

Bartram får vel posten på grund af sin store indsats for ytringsfriheden.

Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar