Politidirektør nægtede at give ’indrømmelse’ i Tibet-sagen

Københavns politidirektør Thorkild Fogde spillede en afgørende rolle i at bringe Tibet-sagens vigtigste dokument frem i lyset – men han har også ved flere lejligheder spændt ben for opklaringen af sagen. Det viser de seneste dages afhøringer i Tibetkommissionen
Indland
21. januar 2017

TIBETKOMMISSIONEN DAG 15 – I sommeren 2013 ringede kontorchef Carsten Madsen til Københavns politidirektør Thorkild Fogde.

Carsten Madsen var leder af det såkaldte politikontor i Justitsministeriet, og baggrunden for opringningen var, at der havde været »mange utilfredse kunder i butikken« i kølvandet på to kinesiske stats- og parlamentsbesøg i 2012 og 2013.

Medierne var fyldt med historier om, at politiet i forbindelse med besøgene havde frihedsberøvet demonstranter, gemt dem væk bag politiets mandskabsvogne og konfiskeret deres tibetanske flag.

Der havde også været en lind strøm af spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg til Justitsministeriet om politiets ordrer under de to besøg. Igen og igen havde Københavns Politi benægtet, at der fandtes en generel ordre om at gøre demonstranterne usynlige for de kinesiske gæster – hvilket justitsminister Morten Bødskov (S) allerede havde gentaget i et samråd med retsudvalget i 2012.

Nu var ministeren på vej i endnu et samråd om det nyligt overståede besøg i 2013. Carsten Madsen ville derfor spørge politidirektøren, om han kunne hjælpe ministeren lidt med at klare sig igennem. For eksempel ville det være godt, hvis Københavns Politi forinden kunne holde et møde, hvor de gennemgik demonstrationerne – for at ministeren kunne »have noget med« til samrådet.

Men det afviste Thorkild Fogde. Det forklarede Carsten Madsen under en afhøring i Tibetkommissionen fredag.

»Jeg husker ikke ordvalget, men det syntes han ikke, at der var grund til,« sagde Carsten Madsen.

»Han havde allerede været rimeligt grundigt nede i, hvad der var foregået i forbindelse med besøget, og han mente, at politiet havde handlet fuldt ud korrekt.«

En fin mand

Inden opringningen havde Carsten Madsen og hans kollega Anne Berg Mansfeld-Giese sendt en mail til deres afdelingschef for at sikre opbakning fra ham.

»Når man ringer til en fin mand som politidirektøren for København, skal man lige have rygdækning fra sin chef,« forklarede Carsten Madsen.

I mailen stod der blandt andet, at meget tydede på, »at politiet har været lovligt hurtigt ude med henstillinger og påbud« over for demonstranterne under de to besøg, og at det kunne blive svært at blive ved med »fuldt ud at forsvare og stå på mål for politiets ageren«. Derfor mente de to embedsmænd, »at det vil være nyttigt«, hvis Københavns Politi kom med »en eller anden form for indrømmelse«.

Men den fik de altså ikke.

I stedet nøjedes Københavns Politi med at oplyse, at de nu ville holde et møde med organisationen Falun Gong, som var blandt de utilfredse parter.

»Det var fint og fornuftigt, men jeg syntes måske, at det var lidt småt,« erindrede Anne Berg Mansfeld-Giese, som også blev afhørt af kommissionen fredag.

Hun ringede derfor til Thorkild Fogde for endnu en gang at høre, om ikke han kunne hjælpe ministeren med »at tilfredsstille spørgerne« i Folketingets Retsudvalg. Han behøvede ikke indrømme, at politiet havde gjort noget forkert, men måske kunne han udstikke nogle interne dessiner til sine betjente, som ministeren så kunne fortælle om under samrådet. Men Fogde mente ikke, at der var en finger at sætte på politiets opførsel under besøget i 2013.

»Han mente godt, at man kunne indestå for de konkrete politifaglige skøn,« sagde Anne Berg Mansfeld-Giese.

En kæp i hjulet

Thorkild Fogde er blevet kendt som manden, der fandt frem til Tibet-sagens helt afgørende dokument – en direkte ordre i Københavns Politi om at forhindre demonstranter i at komme til syne under et kinesisk statsbesøg i 2012.

Ifølge hans forklaring under en afhøring torsdag opdagede han ordren, da han satte sig for at gennemgå hele sagen i en weekend i september 2015.

Han forklarede, at han blev »rystet« og straks gik til rigspolitichefen.

Men de seneste dages afhøringer viser, at Fogde også ved flere lejligheder har stukket en kæp i hjulet på andres bestræbelser for at få undersøgt sagen til bunds.

Der er vel grænser

Kommissionen afhørte fredag også tidligere chefkonsulent i Justitsministeriet Louise Falkenberg. Hun modtog i april 2014 en mail fra formanden for Støttekomiteen for Tibet.

I mailen var vedhæftet en række videoklip fra de kinesiske besøg i 2012 og 2013, som ifølge ham skabte tvivl om politiets foreløbige forklaringer om, at de ikke havde haft ordrer til at afskærme demonstranter.

Ifølge Louise Falkenberg opdagede hun først mailen 10 måneder senere, da hun ryddede op i nogle andre mails, og videresendte den til Københavns Politi.

Mailen landede hos senioranklager Klaus Pedersen ved Københavns Politi, som den 5. februar videresendte den til Thorkild Fogde med besked om, at: »Det er ikke til at sige, om der er noget nyt i det.«

Ifølge ham ville det tage lang tid at gennemse de 19 videoklip og sammenholde dem med politiets hidtidige forklaringer.

Fogde svarede ham samme dag med beskeden:

»Tag lige en dialog med JM [Justitsministeriet, red.] om sagen. Det er jo ikke et Folketingsspørgsmål, så der er vel grænser for, hvor mange mandtimer vi skal bruge. VH Thorkild Fogde.«

Louise Falkenberg husker ikke, at hun hørte fra Københavns Politi med henblik på sådan en dialog.

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Eksperter undrer sig over embedsværkets rolle i Tibetsag: Hvorfor sagde ingen fra over for klare lovbrud?

  1. april 2022
  Det ser ikke ud til, at der er sket utilsigtede fejl i Udenrigsministeriet i forhold til behandlingen af demonstranter under kinesiske statsbesøg. Tværtimod tyder Tibetkommissionens beretning på, at der var tale om en kold kalkule, hvor handelsinteresser med Kina vægtede tungere end grundlæggende frihedsrettigheder, lyder det fra eksperter
 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

hvad er det lige der skete,( og sker ) her i kongeriget ?
Er det noget vi kan være stolte af ?
Sørgeligt er vel et alt for mildt udtryk !!

Christian Mondrup

Magtmisbrug er ikke noget nyt fænomen i DK

Magtmisbrug = Korruption