Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen lokkede Facebook med fjernelse af PSO-afgift

Udenlandske virksomheder gjorde det ifølge regeringsdokumenter klart over for Danmark, at de ville have fjernet eller lempet PSO-afgiften for at placere sig i Danmark. Få uger efter, at regeringen fjernede afgiften, annoncerede Facebook, at firmet ville bygge et datacenter i Odense
Indland
25. januar 2017

Da Apple i 2014 besluttede sig for at placere sit datacenter i Viborg, lokkede den daværende regering IT-giganten med, at PSO-afgiften ville blive nedsat, så virksomhedens udgifter til el ville falde. Det kunne DR afsløre i 2015.

Men en lavere energiafgift var tilsyneladende ikke lokkemad nok for de internationale virksomheder, og i efteråret 2015 samledes fire ministre for at lave en plan, der skulle gøre det lettere for Danmark at tiltrække flere store, udenlandske virksomheders IT-investeringer.

»Fælles for de potentielle udenlandske investorer er, at der er tale om mulige investeringer i milliardklassen. En politisk respons på de udfordringer, som de aktuelle potentielle investorer står over for i Danmark, er afgørende for, hvor godt vi får udnyttet det ’window of opportunity’, som vi aktuelt står over for,« står der i oplægget fra den 2. november 2015 til mødet, som en minister i V-regeringen sendte til tre ministerkolleger. Information har fået aktindsigt i oplægget, og her fremgår det ikke, hvilke ministre der er tale om.

Men eftersom aktindsigten viser, at Udenrigsministeriet forud for oplægget udfærdigede et notat om udenlandske virksomheders udfordringer ved PSO-afgiften til Energi, forsynings- og klimaministeriet, og eftersom begge ministerier i det hele taget var involveret i drøftelserne om datacentre, var minister Lars Christian Lilleholt (V) og daværende udenrigsminister Kristian Jensen (V) formentlig blandt de fire.

Ministeriet, der sendte oplægget, betragtede PSO-afgiften som en central udfordring. Det fremgår af oplægget, at op mod to tredjedele af datacentrenes driftsudgifter er direkte knyttet til elregningen. Norge og Sverige var på det tidspunkt i gang med at nedsætte deres elafgifter, hvilket ministeriet frygtede ville svække Danmarks mulighed for at tiltrække datacentre ganske betragteligt:

»Flere udenlandske virksomheder har udtalt, at de ikke vurderer det hensigtsmæssigt at placere et datacenter i Danmark, medmindre der sker lempelser eller fjernelse af PSO-afgiften.«

Og det kunne regeringen ikke vende det blinde øje til:

»Regeringen arbejder i øjeblikket på en langsigtet løsning, der kan træde i kraft 1. januar 2017, til erstatning for det nuværende PSO-system,« står det efterfølgende.

Det argument ventilerede energi, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, da rygterne om Facebooks planer for Odense begyndte at svirre et år efter de fire ministres møde.

Her fortalte ministeren ifølge fyens.dk, at der findes flere virksomheder, som kun vil opføre flere datacentre i Danmark, hvis finansieringen af den grønne omstilling i Danmark bliver lagt om.

»Vi ved allerede, at vi skal ændre ordningen, for det har EU-Kommissionen fastslået, og det er regeringens holdning, at PSO’en skal flyttes over på finansloven. Det ville være et godt signal at sende til de firmaer, som kigger på Danmark og en god ekstra gevinst, hvis vi kan tiltrække flere datacentre, når vi alligevel skal lave vores PSO-ordning om,« sagde Lars Christian Lilleholt til fyens.dk.

Forkert forklaring

Små tre uger efter at den gradvise afskaffelse af PSO-afgiften trådte i kraft, annoncerede Facebook, at virksomheden ville opføre et datacenter i Odense.

En unavngiven talsmand fra Facebook skriver i en mail til Information, at valget faldt på Danmark af flere årsager som for eksempel et byggeklart område, god adgang til fiberforbindelser og vedvarende energi.

Det var dog også vigtigt for Facebook at have en forståelse for de totale omkostninger for energien, inklusiv alle skatter, fortæller talsmanden.

»Gennem vores diskussioner med den danske regeringen hørte vi om PSO-afgiften og om EU-ordren om, at den skulle fjernes«, skriver talsmanden.

Regeringen havde altså, ifølge virksomheden, oplyst til Facebook, at EU havde beordret afgiften fjernet. Samme argument brugte regeringen længe over for befolkningen, da flere politikere hævdede, at PSO-afgiften var blevet erklæret ulovlig af EU-Kommissionen.

»Det her har været en ekstraordinær situation, hvor PSO-afgiften var erklæret ugyldig eller ulovlig fra EU-systemets side, og derfor skulle den væk,« sagde Jacob Jensen, finansordfører i Venstre, til Deadline i november 2016.

Det argument blev dog manet til jorden i december, da DR’s program Detektor kunne fortælle, at EU-Kommissionen ikke havde erklæret PSO-systemet ulovligt, men blot havde rejst tvivl om finansieringsmetoden.

»Nej, for at gøre det klart: Vi har aldrig konkluderet i en statsstøttesag, at PSO-tariffen var ulovlig,« sagde talsmand for EU-Kommissionen Ricardo Cardoso dengang til Detektor.

Udenrigsministeriet anerkender, at prisen på el har haft betydning for virksomhederne, da det har indflydelse på virksomhederneskonkurrenceevne, men »for begge datacentre, som er annonceret i Danmark, gælder, at projektudviklingen er indledt før Kommissionens melding og dermed før afskaffelse eller ændring var på bordet«, oplyser ministeriet i et skriftligt svar til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mit hoved kan ikke rumme det hele. Jeg føler mig ført bag lyset. Hr. Lilleholt omskriver virkeligheden med alternative fakta vedr. PSO, Lars Løkke prøver at uddele vennetjenester til Landbrug og Herning, Økonomiministeren siger at ulighed er et udenlandsk problem. Venstre laver strukturreform uden at have en opfølgningsstrategi, der fifles med millionerne til asyl og vi opfylder ikke, sammen med andre lande, vore forpligtigelser i nærområdernes flygtningecentre osv osv.
Anstændighed og en bedre moral er en mangelvare i det kapitalistiske system. Tænk at vi, Danmark et af verdens mest rige samfund og mest lige, er ved at sælge ud af disse værdier.
Vi savner nogle politikere der har nogle sammenhængende visioner for at videreudvikle det Danmark som internationalt er et forbilled for mange andre lande.Vi har ikke brug for liberale kræmmere, der laver nogle hovsa stunts bag befolkningens ryg.

Viggo Okholm, Brian Jensen, Britt Kristensen, Flemming Berger, Carsten Munk, Charlotte Ardal, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Morten Larsen, Helene Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bill Atkins og Lis djørup anbefalede denne kommentar

Vi mangler vælgere, der støtter en politik, der sætter grænser for pengemagtens styring af statsadminstrationen og det civile samfund.

Egon Stich, Britt Kristensen, Flemming Berger og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Har ikke forstand nok på det tekniske til lige at kunne tage stilling her. Men reelt set bruger alle mennesker meget el og store virksomheder vil bruge mere. Undervejs skal dette el altså have "mad" og denne mad kan så være vind, sol, olie, kul og altså også atomkraft. Vi er alle enormt afhængige af de goder og muligheder el giver. Tænk på de millioner som ikke har det. Nu synes vi at få eltunge virksomheder til landet, men vi havde engang store skibsværfter og ja vi holder os ikke tilbage med biler. Vi ønsker jernbanen elektricificeret og intet kommer jo af intet. Så er det her så slemt selv om det er en borgerlig regering? face book og andre medier er kommet for at blive.Måske vores energi skulle bruges på at give millioner bedre el og så forbyde brug af våben og kampfly, utopisk, men vel mere fornuftigt set fra menneskets side.

Kurt Loftkjær

Vildledning – igen?

Noget tyder på, at regeringen ikke har argumenterne i orden i relation til afskaffelse af PSO-afgiften. Beklageligt at Facebooks etablering bl.a. sker på baggrund af afskaffelsen af PSO-afgiften. Facebooks tilflytning belaster tilsyneladende det danske C02-udslip samtidig med at regeringen opstiller ringere forudsætninger for bl.a. vindmøller.

I parentes bemærket så udfordrer virksomhedens koncept i øvrigt det danske og andres landes demokrati ved at tillade ”alternative” fakta eller løgne, som kan være med til at nulstille alle saglige debatter. I disse tider overlader en stigende del af verdens befolkning stadig mere af deres fritid og meningsdannelse til de sociale medier, som grundlæggende er big business. Blandt verdens 8 rigeste mænd finder man stifter af og CEO for Facebook Mark Zuckerberg.

Hvorfor bruger den danske regering egentlig sin tid på møder med udenlandske firmaer?

Britt Kristensen, Flemming Berger, Kim Houmøller, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg har svært ved at se, hvad vi skal med dem! De giver en minimal indtægt til statskassen, de tvinger os til flere og større investeringer i alternativ energi, og de giver stort set ingen arbejdspladser. De fylder enorme arealer i et lillebitte land. For mig at se er det kun en omkostning at have den slags virksomheder.

Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Omvendt kan man måske sige, at det vil være en beskyttelse af opslag og videndeling, som vi i vores lille land måske i løbet af få år igen kan præstere.
Både USA og Rusland er nu uberegnelige autokratier med stærke mænd i spidsen med perverse ideer om egen magt og ret.
Vore egne politikere mimer for tiden den forestilling, godt hjulpet af en presse, der fastholder afstanden til ledelsen i stedet for som i "gamle dage" at bringe folk og beslutningstagere ganske tæt på hinanden.

Helene Kristensen

Om de tildeler billig strøm eller gratis vand med indbygget ret til gratis forurening kan vel være det samme.

Tre danske havbrugsfamilier og det japanskejede Musholm A/S forsøger i øjeblikket at få Folketinget til via lovforslag L 111 at sikre dem mulighed for at afspærre yderligere 10 mio. kvm. af de indre danske farvande, så de kan udvide deres i forvejen storforurenende virksomheder.

GRATIS AT FORURENE DANSKE FARVANDE

Havbrugsejerne har alle i årevis fået stillet gratis havarealer til rådighed, som de så efterfølgende har forurenet med tonsvis af kvælstof og fosfor og gigantiske mængder af foderester, urin og fækalier samt kobber og muligt resistensskabende antibiotika. Udledningen af de skadelige stoffer fra de indespærrede burørreder har også været gratis. Havbrugsejere betaler ikke spildevandsafgift.

BETALER 0 KR. I SELSKABSSKAT

Nu siger det japanskejede Musholm A/S for andet år i træk tak til det danske samfund ved heller ikke at betale én eneste krone i selskabsskat. Selvom firmaet i både 2014 og 2015 har forurenet dansk farvand for at kunne sende ørredrogn til Japan, er det ikke lykkedes at få overskud...

VENSTRES FINANSORDFØRER I BESTYRELSEN

Blandt bestyrelsesmedlemmerne for Musholm A/S er Venstres finansordfører, Jacob Jensen, der efter han i Folketinget havde talt for og stillet spørgsmål om havbrug til et par miljøminister i 2013 fik tilbudt det sikkert vellønnede bijob. Jacob Jensen er også medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, der efter 1. behandlingen i folketingssalen af L 111 nu arbejder videre med lovforslaget.

HJARNØ HAVBRUG BETALER HELLER IKKE SKAT

Et andet af de udvidelsesaggressive havbrug, Hjarnø Havbrug, har ifølge de netop offentliggjorte skattelister for 2015 heller ikke bidraget med skat til samfundet. Selskabet bag, nemlig Hjarnø Dambrug Holding ApS, er noteret for at have haft et underskud på 10.331.077 kr. og har derfor betalt 0 kr. i selskabsskat...

Britt Kristensen, Flemming Berger, Lars Bo Jensen, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Vi er allerede så belastede af nuværende regering, at en trussel om en "Trump" ikke ændrer billedet. Hensynet til befolkningens ve og vel er for længst overhalet af business med de store koncerner og udgifterne - vil sikkert tilfalde skatteborgerne "det tjenende kvæg"!

Vi mangler ikke vælgere, der sætter grænser for pengemagtens styring - vi mangler politikere, der vil arbejde for at modgå den!...

Kim Houmøller

@Helene Kristensen - Og så forsøger de at bilde os ind, vi er fri for korruption! Partiet Venstre er så betændt at enhver må kunne se det!

Anne Eriksen, Egon Stich og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

"Hvorfor bruger den danske regering egentlig sin tid på møder med udenlandske firmaer?"

Indlysende simpelt.
Enhver krejler forsøger jo altid at få solgt sin trepattede ko.
De aktuelle håber på at maximerer den såkaldte partistøtte, samt at opnå personlige økonomiske fordele af bagvejen.
Man må jo sikre sig for tiden efter politik.
Gerne i form af sinecurestillinger til uanstændig høj betaling.