Læsetid: 4 min.

S: Mulighederne for at presse flere i arbejde er ved at være brugt op

For Socialdemokratiet er kontanthjælpsloftets minimale effekt bevis på, at udbudsreformerne snart har udtømt deres potentiale. De radikale mener heller ikke, det giver mening at presse dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, ’som tingene ser ud nu’
Socialdemokratiet og Radikale Venstre støtter nu op om den tidligere reformfortaler, økonomiprofessor Nina Smith, som i gårsdagens Information talte for at hæve produktiviteten gennem uddannelse og opkvalificering frem for at øge arbejdsudbuddet.

Socialdemokratiet og Radikale Venstre støtter nu op om den tidligere reformfortaler, økonomiprofessor Nina Smith, som i gårsdagens Information talte for at hæve produktiviteten gennem uddannelse og opkvalificering frem for at øge arbejdsudbuddet.

Tor Birk Trads

6. januar 2017

Socialdemokratiet og Radikale Venstre mener ikke længere, at der er meget at hente ved at presse syge og ledige i arbejde. De indtil for nylig så reformvenlige partier støtter dermed op om den tidligere reformfortaler, økonomiprofessor Nina Smith, som i gårsdagens Information talte for at hæve produktiviteten gennem uddannelse og opkvalificering frem for at øge arbejdsudbuddet.

»Ligesom Nina Smith siger, så konstaterer jeg, at mulighederne er ved at være udtømt for ved hjælp af forskellige reformer at presse folk ud på arbejdsmarkedet,« siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Nina Smith forklarede bl.a., at hun som formand for Dagpengekommissionen fra 2014-15 opdagede, hvor lidt der efterhånden er at komme efter i forhold til at få flere mennesker i arbejde via nye reformer. For Benny Engelbrecht er det Venstre-regeringens seneste reformer, der har tydeliggjort den udvikling.

»Så selv hvis man ønsker at gå ned ad den vej, så har det meget begrænset effekt. Det er, hvad kontanthjælpsloftet viser med al ønskelig tydelighed – det er en utrolig lille effekt, man får ud af at genere helt vanvittigt mange mennesker på en meget ubehagelig måde,« siger han.

Finansordføreren peger på, at regeringens seneste metoder til at få øget arbejdsudbuddet da heller ikke har handlet om at reducere de lediges overførselsindkomster, men derimod om at skære i SU’en og bede folk om at blive længere på arbejdsmarkedet.

»Men det vækker bare ikke nogen folkelig genklang, kan man så sige. Og derfor afslører regeringen jo også sig selv her, for de viser, at der i virkeligheden ikke er særligt mange måder, hvorpå man kan øge arbejdsudbuddet markant, uden at det i bund og grunder ret ubehageligt,« siger Benny Engelbrecht.

Han fortryder ikke, at hans parti under sin tid i regering blandt andet gennemførte reformer af kontanthjælpen og førtidspensionen. Det er nemlig inden for det seneste et til halvandet år, at der i Socialdemokratiet er opstået den holdning, »at der ér lavet de reformer, der skal til, for at løse behovene for at udvide arbejdsudbuddet«, siger han.

»Men man må sige, at der er nogen – primært i de nuværende regeringspartier, men for så vidt også vores tidligere regeringspartnere, De Radikale – som har holdt meget, meget fast i en blind tro på arbejdsudbuddet som det eneste saliggørende,« siger Benny Engelbrecht.

Nina Smith har været med til at udforme en lang række af de reformer, der de seneste 25-30 år har haft til hensigt at øge arbejdsstyrken i Danmark. Nu mener hun, det er på tide at skifte kurs
Læs også

Men hos Radikale Venstre mener finansordfører Martin Lidegaard også, at det er på tide med en ny tilgang til de økonomiske reformer.

»Som tingene ser ud nu, er der ikke behov for at piske de ledige og kontanthjælpsmodtagerne mere for at fremme udbuddet og få flere i arbejde. Der er derimod behov for at investere i uddannelse,« siger han.

Ingen garantier

Martin Lidegaard vil dog ikke garantere, at partiet ikke vil ændre position, hvis noget skulle ændre sig. Men det er blandt andet Radikale Venstres politik, at kontanthjælpsloftet skal fjernes, bekræfter han. I Socialdemokratiet er man også imod loftet. Men her vil Benny Engelbrecht ikke give nogen garantier for, at man vil røre loftet, hvis man skulle komme til magten efter et valg.

»Hvad vi kommer til at gøre både her og på mange andre områder, det ligger vi os ikke fast på på nuværende tidspunkt. For vi kender ikke den økonomiske situation, når vi på et tidspunkt overtager,« siger han.

Radikale Venstre kan heller ikke påstå, at de udelukker at udvide arbejdsudbuddet. Partiet foreslår nemlig at fremskynde en senere pensionsalder til allerede at træde i kraft fra år 2025. Men det er altså, fordi man – ligesom Nina Smith – gerne vil satse mere på forskning og uddannelse, forklarer Martin Lidegaard.

»Det er egentlig ikke, fordi vi gerne vil øge arbejdsudbuddet som sådan, men fordi vi gerne vil undgå de besparelser på uddannelserne, som Socialdemokratiet og regeringen har gennemført. Derfor mener vi, det er vigtigt at lave justeringer af pensionsreformen, så vi kan lave store uddannelsesreformer, der klæder næste generation på til en verden, der har brug for det,« siger han.

Skønt man i Socialdemokratiet f.eks. senest har støttet gennemførslen af det såkaldte uddannelsesloft, så mener Benny Engelbrecht også, at en opkvalificering af arbejdsstyrken er et af de vigtigste redskaber til at sikre en større produktivitet. Han peger bl.a. på, at arbejdsudbuddet ifølge Det Økonomiske Råd i forvejen kommer til at vokse med 200.000 frem til år 2025.

Hos Venstre anerkendte finansordfører Jacob Jensen i gårsdagens Information, at det måske ikke altid kanbetale sig at presse flere ledige ud på arbejdsmarkedet. Han mente dog, at der ud over et økonomisk også ligger et socialpolitisk rationale i for eksempel at skære i overførselsindkomsterne.

»At få folk ud på arbejdsmarkedet ser vi som måske det største sociale løft, man overhovedet kan give. Så kan det godt være, at Nina Smith i sine regneark kan dokumentere, at det ikke kan betale sig økonomisk, men så kan det i hvert fald betale sig menneskeligt, hvis ikke andet,« sagde Jacob Jensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Herman Hansen

...Arbejdsudbudet i Danmark har halvdelen af Polen til rådighed - Det burde da kunne række. De er endog villige til at arbejde tæt på gratis eller hvad man nu skal kalde ned til 25 kr. i timen.

Alan Strandbygaard, Anne Schøtt, Flemming Berger og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Men bortset fra det, så er det da på tide Socialdemokratiet begynder at vågne op efterhånden.

Alan Strandbygaard, Flemming Berger og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det burde da aldrig nogensinde have været folkevalgte politikeres ret at presse folk i arbejde. Deres opgave har tværtimod været at sikre, at folk, der ikke kunne få arbejde, var sikret en tilstrækkelig kompensation.

Henrik Peter Bentzen, Alan Strandbygaard, Allan Stampe Kristiansen, Ann Thomsen, Flemming Berger, Helene Kristensen, Bill Atkins, Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Liliane Murray, Søren Roepstorff, Anne Schøtt, Søren Andersen, Peter Knap, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow, Torben Skov, Hans Larsen, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Så kan det godt være, at Nina Smith i sine regneark kan dokumentere, at det ikke kan betale sig økonomisk, men så kan det i hvert fald betale sig menneskeligt, hvis ikke andet,« sagde Jacob Jensen.

Hvordan kan det nogensinde, selv for en socialt erfaringsfattig politiker være en gevinst menneskelig at ydmyge mennesker, gøre dem fattige, desparate og i tvangsarbejde??

Det er kraftede det mest brutale og møgbeskidte udsagn jeg har læst fra en dansk politiker, og det siger efterhånden ikke så lidt !!

Henrik Peter Bentzen, Alan Strandbygaard, Anders Graae, Karsten Aaen, Allan Stampe Kristiansen, Robin Frederiksen, Flemming Berger, Helene Kristensen, Bill Atkins, Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Liliane Murray, Ken Sass, Søren Roepstorff, Anne Schøtt, Peter Knap, Kim Houmøller, Søren Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Vivi Rindom, Tue Romanow, Torben Skov, Steffen Gliese, Lars Bo Jensen, Ebbe Overbye, Else Marie Arevad, Jan Kønig, Anne Eriksen, Hans Larsen, Heidi Larsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Ja, den søn ville ingen være stolt af...
Sagen er måske, at prisen er den samme om man uddannede folk som det at piske dem?
Så er der også tid til at finde nogle jobs?

Ole Rasmussen

Nogen som kan fortælle mig hvorfor polakkerne vil arbejde og danskerne ikke vil? Jeg er rystet over sådan en som Nina Smith som åbenbart får sin løn for at have fattet et problem i 2015, som har eksisteret siden 1980'erne. Der er en grund til det kører skævt i Danmark.

Flemming Berger, Kim Houmøller og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

De rige fortæller os i de forskellige blad magasiner, at de har det hele og så tilføjer de, at de gerne vil have endnu mere og de forventer af os andre, at vi ligesom de borgerlige skal juble over at de rige ville sætte mere arbejde i gang fordi de er grådige mennesker der vil have mere ..... og nu skal vi så klappe af socialdemokratiet fordi selvom de går ind for de riges grådighed som en løsning på mange af samfunds problemer, så syntes de trods alt, at de er nødt til at stoppe medat svinge pisken over den gruppe af mennesker der intet har og som har haft det meste imod sig lige fra begyndelsen.... tak tak Mette Frederiksen og tak til socialdemokratiet jeres medmenneskelighed kender ingen grænser. (ironisk)

PS Tænk på at mange fattige mennesker hellere end gerne ville umættelige grådige mennesker, hvis de bare var født af nogen andre forældre og havde fået chancen...tænk over det....:-(

Alan Strandbygaard, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Liliane Murray, Søren Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Venstres "anerkendte?" finansordfører Jacob Jensen siger: "Kan du ikke klare et job min ven, jamen så skærer vi bare i din kontanthjælp, så skal du se, så kan du nok klare et af de job, som hvis de er ledige, indretter lønnen til lige et par procent over den nedsatte kontanthjælpssats.

At nogen vil være bekendt at stemme på det parti det er ufatteligt.

Henrik Peter Bentzen, Alan Strandbygaard, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Egon Stich, Anne Eriksen, Liliane Murray, Ebbe Overbye, Kim Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Sagen er, at vi har brug 25 år på at løse et problem, vi ikke havde og aldrig får.

Søren Roepstorff, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Liliane Murray, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis ikke økonomien er til at fjerne kontanthjælpsloft mm. må de hæve skatterne. Det andet er bare mere af såkaldt 'nødvendig politik', hvilket forlængst er klarlagt som et falsum. Fanden tage dem!

Hvis ikke radikale og socialdemokrater fremkommer med aldeles seriøse valgløfter på socialområdet, der frigør folk fra det slaveri, skal de ikke danne regering! Så bliver jeg ihvertfald hjemme og undlader at stemme på deres støttepartier. Vi skal fanme ikke have en gentagelse af Thornings despoti!

Det vil jeg også opfordre andre til at gøre. Så må de koge 4 år mere og igen, indtil de er møre eller ude.

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Søren Andersen, Kim Houmøller, Bill Atkins, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

De Radikale og Socialdemokratiet har præcis samme 'socialpolitik' som Venstre. De mener også, at det eneste menneskeliggørende er at blive pisket i arbejde, så man kan få syndsforladelse, om ikke før så på dødslejet. Hvorfor omtaler man det så nu som at genere folk på en ubehagelig måde? Vil man ikke længere gerne redde alle sjæle fra undergangen?

Henrik Peter Bentzen, Karsten Aaen, Ebbe Overbye, Søren Andersen, flemming finkas, Bill Atkins og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er rent ud sagt katastrofalt, at Mette Frederiksen slet ikke synes at forstå sin helt nødvendige rolle som agitator for et Socialdemokrati med en radikalt forandret kurs.

Alan Strandbygaard, Allan Stampe Kristiansen, Egon Stich, Anne Eriksen, Poul Sørensen, Ken Sass, Ebbe Overbye, Estermarie Mandelquist, Bill Atkins og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Lad os endelig lægge det i vores hukommelse og vælge dem igen ved næste valg.
Og hvis de ikke kommer i folketinget risikerer vi jo de kommer tættere på os i kommunale topstilling eller som konsul.

Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

INGEN skal 'presses' i job. ALLE skal har mulighed for at udfylde deres unikke del af fællesskabet.

Nogen behøver støtte og inspiration til at genfinde motivationen=håbet i deres liv.
Andre behøver et job, som passer til dem.

Arbejdsmarkedet er ikke en hellig ko, som vi alle lever for at styrke. Derimod handler det om et fællesskab, hvor alles evner skal udnyttes, så fællesskabet bliver så stærkt som muligt.

Derfor skal vi i fællesskab, allesammen, arbejde for at finde jobs, der passer til alle. Ikke fordi 'arbejdsmarkedet mangler arbejdskraft', men fordi alle har krav på et arbejde. Krav på en plads i samfundet. Krav på at blive brugt og udfolde sit liv, sine evner, sit potentiale.

Det 'offentlige' har masser af muligheder for at skabe jobs og nye muligheder for alle, der måtte savne det helt ritige job. I sidste ende vil det også helt sikkert kunne betale sig for et fællesskab, vel at mærke betale sig på en overordnet måde og ud fra et helheds-syn. (Eks. på manglende helhedssyn og snæver økonomitænkning: Det er jo himmelråbende dumt at høre om flere skole-lukninger for at spare penge, når forskning 5 år senere viser at kommunen IKKE har sparet penge alligevel. Man glemte nemlig at regne helheden med... ;o)

Så vi skal sammen, ikke mindst vedkommende selv!!!, se hvilke interesser/evner den enkelte har og der ud fra lave et job, der passer til ham/hende. SÅDAN! ;o)

Jamen, hvad så med de jobs ingen vil have, kan jeg høre nogen spørge. Ja, de jobs kan vi jo betale en ordentlig løn for, lave en slags samfunds-tjeneste, give studerende det som studiejobs på deltid, osv osv. Eller måske overveje om de jobs overhovedet bør findes? Som fx natarbejde på fuld tid? Stærkt helbredsskadeligt arbejde, fysisk og ikke mindst psykisk? De trælse jobs må vi kort sagt deles om, hvis de ikke kan afskaffes helt.

Så ud med den fordummende synsvinkel, der ser ting fra det hellige arbejdsmarked og ind med den humanistiske, sunde fornuftige, helheds, MED-MENNESKELIGE synsvinkel.

Mennesker er da' for søren' stadig vigtigere end penge, eller ....??

Karsten Aaen, Robin Frederiksen, Helene Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Så det gav jo åbenbart mening at presse folk før? ...man får associationer til middelalderen, hvor man hiver tommelskruerne af folk efter en tur i torturkælderen. Men pudsigt så "dumt" højtplacerede udtaler sig; tror de selv på, at folk bliver klar til arbejde efter at være blevet pint? og ofte når der tales om at komme ud på arbejdsmarkedet, så er det i dumpingjobs istedet for rigtige jobs. Det fører ingen steder. Grotesk.
Som Anne E. er inde på, så kunne man ligeså godt uddanne folk.
Hvad fanden er det, de har så meget imod, at man hjælper folk på deres egne betingelser?

Alan Strandbygaard, Liliane Murray, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Poul Sørensen, Anne Eriksen, Ebbe Overbye og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det lyder for mig som et fortidslevn fra børneopdragelse...
Man skal lystre, ikke stille krav - og når katten er ude spiller musen på bordet - er der nogen nulevende, der kan huske den metode?

Det lyder for mig som et fortidslevn fra børneopdragelse...
Man skal lystre, ikke stille krav - og når katten er ude spiller musen på bordet - er der nogen nulevende, der kan huske den metode?

Philip B. Johnsen

Den liberale økonomiske politik, der er grundlaget for alle partier i Folketingets politik, foruden Å og EL, den liberale økonomiske politik, som også Thorning regeringen byggede på og det helt åbent tilkendegivet af den tidligere regering, er baseret på, at Danmark skal vækste økonomisk på forbedring af konkurrenceevnen ved, at fjerne sikkerhedsnet under lønmodtagere og af den vej bane vej for løndumpning.

Den globale liberale agende er, at formuende mennesker skal beskytte deres livsstil ved indtægt fra kapitalindkomst, på bekostning af lønindkomst udsat for global konkurrence.
De formuendes livsstil betales derved, af en voksende gruppe af gældsatte og/eller ikke formuende lønmodtagere og mennesker på kanten eller udenfor arbejdsmarkedet, der bliver eller forbliver fattige og tiltagende socialt udsatte.

Der er derfor intet overraskende overhoved i, at EU nu smides på porten, af de europæiske lønmodtagere, når man først har forstået, at pengene er flyttet fra lønarbejde til kapitalindkomst for de formuende.

Det skræmmende er, at det ikke føre til handling på problemet i de etablerede politiske partier her hjemme og i EU, det sørgelige er så, at partier som S og SF, der historisk var på de udsatte i befolkningen side, nu kæmper for en liberal økonomisk politik, hvor hver fjerde Europæer lever i fattigdom i 2017.

Det glædelige er, at det kommende folketingesvalg, kan afspejle borgernes afstandtagen for udviklingen.

I Storbritannien er, de rige fra 2007-2015 blevet 64% rigere og de fattige 57% fattigere.
I EU lever 123 millioner mennesker, lige på grænsen til eller i fattigdom, 50 millioner får ikke mad hver dag, hvoraf 3 millioner er børn i Storbritannien, er det ikke stof til eftertanke om lødigheden af denne kostbare klub og liberal økonomisk politik?

The Independent
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britains-divided-decade-t...

Søren Roepstorff, mike twardale, Liliane Murray, Karsten Aaen, Helene Kristensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Det er ARBEJDSKRAFTSUDBUDDET!

Ikke ARBEJDSUDBUDDET!!

Få det nu på plads kære journalister!

Søren Roepstorff, Karsten Aaen, Egon Stich, Torben Skov, Anne Schøtt, Liliane Murray, Anne Eriksen, Steffen Gliese, torben - nielsen, Flemming Berger, Heidi Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Man kan være en del af eller bidrage til fællesskabet med meget andet end LØN-Arbejde.
Og der gør det fleste mennesker også.
Det er måske også derfor at især det borgerlige segment prøver at inddrage 'DE FRIVILLIGE' noget mere i de fælles opgaver vi skal have løst.
Det er sikkert ikke for derved at kunne spare nogle økonomiske bidrag fra de formuende / indkomststærke til fælleskassen?
Eller er dette, den personlige gevinst ved skattenedsættelser, drivkraften bag piske slagene?

Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det bør også igen påpeges, at der ikke tages højde for udgiftssiden af forbrugsdrevet økonomisk vækst i samfundet, hvorfra ca. 50% af Danmarks BNP stammer.
Derfor er regnestykket forkert opstillet og konklusionen forkert.

Der er ikke i dag energi til rådighed, til den forbrugsdrevet økonomiske vækst, der ikke resultere i acceleration af de menneskeskabte klimaforandringer, verden i almindelighed og Danmark i særdeleshed, styres af uholdbar eksponentiel funktion vækstrater, hvor danske politikere og deres økonomiske rådgivere samtidigt, lyver om deres faktuelle viden herom.

Fakta om den danske urentable 50% af BNP. forbrugsdrevet økonomisk vækst økonomi:
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Alan Strandbygaard

"For Socialdemokratiet er kontanthjælpsloftets minimale effekt bevis på, at udbudsreformerne snart har udtømt deres potentiale."

For mig er kontanthjælpsloftets minimale effekt bevis på, at Venstre er desperate efter at dumpe lønningerne i håbet om et nyt adelsvælde.

Steffen Gliese, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek, Egon Stich og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

@John S. Hansen,

Du har ret, det er arbejdskraftsudbuddet man vil øge, men med smart sprogmanipulation, kalder man det, fra politikernes side, arbejdsudbuddet, for at det bliver mere spiseligt i befolkningen.
Sprog/ordmanipulation er et stærkt værktøj, hentet fra markedsføring og reklamebranchen.

Søren Roepstorff, Karsten Aaen, Torben Skov og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar

Arbejdskraftudbuddet...
Hvad får systemet ud af at nedbryde arbejdskraftudbuddet? (selv kalder de det "hjælp"...igen sproglig manipulation). En fodboldtræner f.eks. ville aldrig gøre det mod dem, der sidder på reservebænken. Så kommer de jo ikke ind i kampen. Men det er jo nok heller ikke det, der er meningen fra magthavernes side. Ledige tjener helt andre formål. Såsom at være madding for private aktører, løntrykkere, prügelknaber og billig arbejskraft osv. Iøvrigt kan firmaerne jo ofte bare hente arbejdskraften ind udefra.

Søren Roepstorff, Alan Strandbygaard, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar