Nyhed
Læsetid: 3 min.

Støjberg får kold skulder fra otte lande til ændring af statsløsekonvention

Pænt nej tak … Sådan lyder svaret fra otte ud af ni adspurgte lande, som Inger Støjbergs ministerium har kontaktet for at få ændret Statsløsekonventionen
For anden gang er Inger Støjberg kørt ind i en mur i sit forsøg på at få ændret eller nyfortolket FN's statsløsekonvention. Nu har otte ud af ni lande pænt sagt nej tak til ministeren, viser aktindsigt.

For anden gang er Inger Støjberg kørt ind i en mur i sit forsøg på at få ændret eller nyfortolket FN's statsløsekonvention. Nu har otte ud af ni lande pænt sagt nej tak til ministeren, viser aktindsigt.

Jens Dresling

Indland
21. januar 2017

Hvis udlændingeminister Inger Støjberg (V) havde regnet med opbakning fra en kreds af europæiske lande til sit forsøg på at få ændret eller nyfortolket FN’s statsløsekonvention fra 1961, må svarene fra disse lande have været lidt af en streg i regningen for ministeren.

Bortset fra Norge har hverken Belgien, Finland, Frankrig, Holland, Storbritannien, Sverige, Tyskland eller Østrig svaret imødekommende på tre spørgsmål om konventionen, som Inger Støjbergs ministerium i slutningen af juni sendte til de danske ambassader i de pågældende lande.

Det fremgår af en aktindsigt, som Information nu med visse overstregninger har fået fra hendes ministerium. Frankrig har slet ikke ratificeret konventionen og falder dermed lidt uden for feltet.

Det mest interessante spørgsmål drejer sig om, hvorvidt landene vil være interesserede i at indgå i en dialog om at få ændret konventionen. Her er Østrig interesseret, men dog i spørgsmålet om fratagelse af statsborgerskab, ikke om tildeling.

De øvrige lande – bortset fra Norge, hvis Justisdepartement udtrykker »interesse for fortsat dialog med de danske myndigheder om eventuelle udfordringer i relation til 1961-konventionen« – siger pænt nej tak.

»Som situationen står i dag, ser Belgien ikke nogen grund til at ændre Statsløsekonventionen og har derfor ingen umiddelbar interesse i at indgå i en ’like-minded’ gruppe med det formål at ændre konventionen,« lyder det f.eks. fra Bruxelles.

Ministeriet ønskede også at få oplyst, om der i de andre lande har været en debat om Statsløsekonventionen på linje med den, der i de senere år har været i Danmark. Som Information tidligere har beskrevet, har Dansk Folkeparti samt Inger Støjberg og hendes parti ønsket en ændring eller nyfortolkning af konventionen, så unge statsløse, der måtte være i PET’s søgelys, ikke har en særlig adgang til at få dansk statsborgerskab.

Men nej, en sådan debat har der ikke været i de ni lande bortset fra Norge, hvor konventionen har været relevant for flere lovforslag, men hvor der dog ikke har været en debat om tildeling af statsborgerskab til terrormistænkte.

I nogle af de øvrige lande har der også været debat, men det har mere drejet sig om fratagelse af et allerede givet statsborgerskab f.eks. til unge, der har været såkaldte foreign fighters.

I Norge arbejder regeringen med en mulighed for at berostille tildelingen af et statsborgerskab, hvis der er en igangværende efterforskning af et strafbart forhold. Ifølge den norske fortolkning er spørgsmålet om berostillelse ikke reguleret af konventionen og derfor heller ikke et brud på konventionen.

Derfor indgår spørgsmålet om en berostillelse eller suspension også som et spørgsmål i Inger Støjbergs høringsrunde. Men heller ikke her får ministeren opbakning fra andre lande end Norge.

Indsigt i Støjbergs planer  

Med de negative svar fra landene er Inger Støjberg for anden gang kørt ind i en mur i sit forsøg på at få ændret Statsløsekonventionen. Første gang var, da hun efter adskillige måneder måtte erkende, at det brev, som hun på et samråd den 1. oktober 2015 lovede Dansk Folkeparti »snarest« at få skrevet til FN’s flygtningehøjkommissær om en ændring af konventionen, ikke blev til noget.

Herefter blev det på regeringens koordinationsudvalgsmøde den 27. april 2016 besluttet i stedet bilateralt at undersøge mulighederne for at få opbakning til en ændring af konventionen, »så den i højere grad tager højde for nutidens udfordringer ved tildeling af statsborgerskab – f.eks. i forhold til terrorisme«, som det formuleres i det høringsmateriale, ministeriet to måneder senere sendte til ambassaderne.

Her fremgår det også, hvad Inger Støjbergs og regeringens ønsker til en ændring går ud på. Det er interessant, for det har ikke tidligere været fremme så konkret:

I dag bestemmer konventionen, at hvis en ung statsløs er idømt en fængselsstraf på fem år, så fortaber vedkommende adgangen til statsborgerskab. Denne grænse vil regeringen have halveret til 2,5 år.

I dag bestemmer konventionen, at en statsløs fortaber adgangen til statsborgerskab, hvis de er dømt for en forbrydelse mod statens sikkerhed. Det vil regeringen have ændret til, at der skal være mistanke om at have begået en forbrydelse mod statens sikkerhed.

I dag bestemmer konventionen, at uanset om landets efterretningstjeneste har en statsløs i søgelyset, så er det ikke i sig selv en grund til at nægte statsborgerskab. Det vil regeringen have skal »genovervejes«, ligesom muligheden for berostillelse i tilfælde af PET-søgelys skal »undersøges«.

Om udsigterne til at få ændret eller nyfortolket konventionen siger Inger Støjberg:

»Vi vil ikke give statsborgerskab til folk, der kan være til fare for statens sikkerhed, og regeringen vil fortsat arbejde på at få ændret Statsløsekonventionen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Som kannibalen, der kom for sent hjem og fik en kold skulder ?

Hvis man ikke vil acceptere en konvention, så bør man ikke skrive under på at ville overholde den.

Og hvis man ikke vil overholde en række væsentlige konventioner, og derfor ikke har skrevet under, så er der en række internationale organisationer, man ikke kan være med i - f.eks. EU.

Teodora Hansen, Poul Anker Sørensen, Alan Strandbygaard og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Endnu en gang buksevand til hjerteløse Inger Støjberg. Det vil dog ikke afholde hende fra at gå enegang.
Hun - og regeringen - ignorerer retssikkerheden groft. Nu er det tilstrækkeligt, at fortabe adgangen til et statsborgerskab alene på mistanken, og ikke længere på en domfældelse.
Så hvem er det, der truer demokratiet? Ikke "terroristerne". Vogterne af det borgerlige demokrati er langt værre.

Bjarne Bisgaard Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Søren Andersen, Teodora Hansen, Henrik Larsen, Torben Skov, Morten Blicharz Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvad i alverden sker der for nordmændene? Jeg troede ellers de var anstændige mennesker i Norge, men det er måske også kun embedsapparatet og politikerne, der har tabt det moralske kompas?

Jan Kleven, Nike Forsander Lorentsen, Teodora Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Hah!

Grethe Preisler

Udlændige- og integrationsmedister Inger Støjberg går da ikke enegang i Lars Løkke Rasmussens kabinet. Hun danser pardans på rulleskøjter med Martin Henriksen fra DF ude på parkeringspladsen for at aflede opmærksomheden fra statsmedister Lars Løkke Rasmussens problemer med at få medlemmerne af sin nye 'samlingsregering' til at 'mødes på midten'.

Teodora Hansen, Karsten Aaen, Ole Frank, Per Klüver, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Grethe - Det jeg mente var, at DK v/Støjberg går enegang i forhold til vore naboer- altså minus Norge.

@ Niels Nielsen,

Iflg. danske Jyllandsposten og danske Politiken har Norges premierminister faktisk udtalt, at Norge kan stramme ganske meget indenfor traktatens ordlyd, "hvis der er et behov".

Og hvis Norge kan det, kan Danmark også, - altså "hvis der er et behov".

Jeg syntes Danmark skal til at passe ganske meget på med sit omdømme. For få år siden blev Danmark meget sjældent omtalt i udenlandske medier, men der gør man faktisk nu og altid omkring smykkelove og flygtninge. Og indenfor de sidste halve år er Danmark blevet omtalt flere gange som et "Ungarn", og i disse uger er det også omtalt som et "Poland".

Og dette kan sagtens være grunden til, at selv "strammerlende" ikke vil have med Danmark at gøre på disse områder.

Grethe Preisler

Arne - og det jeg mener, er at Inger Støjberg ikke gør andet, end hvad hun får ordre af Lars Løkke Rasmussen til at gøre, hvis hun vil blive siddende på sin ministertaburet, så længe det er ham, der har 'nøglerne til maskinrummet' på Christiansborg i sin varetægt.

Det er muligt, at det ikke længere morer hende ret meget at danse pardans med DF's Martin Henriksen, men det er så det offer, hun er villig til at bringe på Lars Løkke Rasmussens alter for ikke at ryge ud i 'grebningen' og starte forfra ligesom Bertel Haarder ... ;-)

Bo Jørgensen

Husk at Norge har Fremskridtspartiet i regering. De gør nok deres for at stramme op. Som det fremgår af artiklen sætter Norge statsborgersager i bero hvis der bliver kørt retssag imod den statsløse.

Det som Støjberg vil er jo at frakende statsborgerskab uden retssag - udelukkende på en (hemmelig) vurdering fra PET. Hvis Justitsministeriet mener at den statsløse er så farlig for samfundet, så må man jo løfte en eller anden form for bevisbyrde i en straffesag imod vedkommende....

Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Vedr. Belgien

I forbindelse med L87 "Smykkeloven" sagde den belgiske indenrigsminister Jan Jambon, N-VA, i De Morgen 16.1.16, at det er en dum idé at tage værdier fra flygtninge. Og at der aldrig kommer danske tilstande med N-VA i Belgien. t.o. er N-VA en nationalistisk og fremmedfjendsk parti.

Deredactie.be 16.1.16: N-VA har allerede fremsat skrappe foranstaltninger mht indvandringspolitik. "Vi vil ikke rulle pigtråd ud ved grænserne eller kontrollere bagage for at få fat i penge. Man skal være en smule menneskelig" understregede Jan Jambon.

Finn Thøgersen

Gert Romme,

Nu er statsløse konventionen ikke med i den "pakke", det er primært EMC der er i spil ifb med EU da de er inkorporeret i EUs Charter of Basic Rights
Bemærk at iflg artiklen har Frankrig aldrig ratificeret statsløsekonventionen

Grethe - Hvorfra har du fået den opfattelsen, at klonerne Støjberg & Henrikzen ikke ka' li' hinandens selskab. Jeg ved godt, at Henrikzen går i krogene og mumler om, at Støjberg vist har tabt pusten, og ikke svinger så godt mere. Men det er bare hans særlige form for humor. Hun står stadig øverst på hans balkort. Og begge er de interesserede i at holder Pernille Vermund på afstand.

Grethe Preisler

@arne lund

Hvornår har jeg sagt, at Martin Henriksen ikke kan lide Inger Støjberg? Det eneste jeg har sagt om forholdet mellem de to finalister i Venstres og Socialdemokraternes "Vild med Dansk-Show" på Christiansborg, er at jeg ikke tror, det er af sympati for Martin Henriksen, karrieresilden Inger Støjberg har affundet sig med at fortsætte med Henriksen som dansepartner i indeværende sæson af konkurrencen om, hvem af de to holdkaptajner der er bedst til at tælle til halvfems - Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen?

Det norske "fremskrittsparti" og Høyre forlater regjeringskontorene til høsten. Er vi heldige skjer det før den tid!