Interview
Læsetid: 2 min.

’Systemet er nok lidt stramt for nyuddannede’

Hvis dimittendledigheden skal ned, skal de nyuddannede i højere grad end i dag have adgang til opkvalificerende kurser, der kan gøre, at de kan komme i arbejde, mener SF og DF. Venstre er uenig
Indland
30. januar 2017

Ledigheden blandt nyuddannede er stadig høj, som en ny analyse fra AE-Rådet viser. På uddannelsesinstitutionerne er der blevet skåret ned på ledighedsramte uddannelser, men beskæftigelsesindsatsen halter bagefter for de nyuddannede, mener DF og SF. Venstre er uenig.

»Det er et problem, at der ikke bliver gjort nok for at hjælpe de nyuddannede ledige. I stedet straffer man dem nu økonomisk ved at skære i deres dagpengesats. Det er ikke vejen frem,« siger SF’s uddannelsesordfører, Jakob Mark.

For ham at se er løsningen mere virksomhedskontakt specielt i slutningen af uddannelsesforløbet og bedre mulighed for opkvalificerende kurser.

»Det er de færreste uddannelser, der er designet direkte til et bestemt job i det private erhvervsliv, derfor er der behov for i dialog med erhvervslivet at finde ud af, hvad de efterspørger og så tilbyde de nyuddannede den nødvendige opkvalificering. Det er en kommunal opgave, men ofte har jobcentrene blikket for stift rettet mod de uuddannede og langtidsledige. Man kan med fordel kigge på de nyuddannede unge, fordi det ofte er meget lidt, der skal til for at hjælpe dem i job,« siger Jakob Mark.

DF’s beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted er enig i, at der skal være bedre muligheder for opkvalificering.

»Hvis de nyuddannede står med konkrete jobmuligheder, men mangler nogle kompetencer, skal de have det kursus. Men der er systemet nok lidt for stramt for nyuddannede. Derfor må vi se på, om der er forhindringer for de nyuddannede i forhold til opkvalificering,« siger Bent Bøgsted, der dog også mener, at de unge bliver nødt til at være langt mere villige til at flytte efter job, da det oftest er uden for de store uddannelsesbyer, at virksomhederne mangler arbejdskraft.

Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen er enig i, at mobilitet er vigtigt, hvis ledigheden blandt nyuddannede skal ned. Han mener dog, at der allerede er gode muligheder for at dimittenderne får de ekstra kompetencer, de måtte mangle for at få et job.

»De 24 mio. kr., som er blevet afsat under efterårets trepartsaftale, skal jo blandt andet gå til målrettede traineeforløb og virksomhedspraktik for nyuddannede ledige. Ud fra min forståelse kan de penge også gå til opkvalificerende kurser, hvis det vel at mærke er på områder, hvor der er mangel på arbejdskraft,« siger Hans Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her