Læsetid: 6 min.

Taxachauffør: ’Det er jo et paradoks, at landsbyen nærmest er død, for vi danskere er gennemsyrede af landsbytænkning’

Taxachauffør Jesper Grunwald synes, at danskerne balancerer på grænsen til selvfedme, er sygeligt optagede af andre menneskers dovenskab og er religionsforskrækkede ud over alle grænser. Her giver han sit bud på en danmarkskanon
En fælles værdi i Danmark er en meget stærk ambition om frihed, mener taxamanden Jesper Grundwald, der er tidligere journalist og chef i DR og nu altså taxachauffør og debattør.

En fælles værdi i Danmark er en meget stærk ambition om frihed, mener taxamanden Jesper Grundwald, der er tidligere journalist og chef i DR og nu altså taxachauffør og debattør.

Sille Veilmark

9. januar 2017

Tidligere kulturminister Bertel Haarder har givet os en kanon over de ti mest danske værdier. Men er den dækkende? Og giver det overhovedet mening at tale om danske værdier? Information har bedt en række danskere og herboende udlændinge om at komme med deres bud på en alternativ kanon over værdier, de findersærligt danske. I dag med taxachaufføren Jesper Grunwald:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alan Strandbygaard
  • Torben K L Jensen
  • Torben Bruhn Andersen
  • Kristen Carsten Munk
  • Niels Erik Nielsen
  • Steffen Gliese
  • Gert Romme
Alan Strandbygaard, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Kristen Carsten Munk, Niels Erik Nielsen, Steffen Gliese og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Erik Nielsen

Simpelthen vidunderligt, guldkorn efter guldkorn :-)

Alan Strandbygaard, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Robert Söderstand

Kun 2 andre kommentarer til dette? Når skribenter og forfattere fra andre lande skriver om deres opfattelse af Danmark, gives det ofte mere troværdighed end hvad danskerne selv mener. Paradoksen ligger også i, at væsentlige udenlandske kritik af f.eks. fratagelesen af asylansøgers værdier, fejes hurtigt væk, fordi `verdens lykkeligste land´ er det fortrukne navn på landsbyen DK, lige meget, hvordan det opnås. Jesper Grunwald forsyner læserne med potentialet for en langvarig og omfattende debat desangående. Han fører os ind i diskursen, men trækker sig ind til siden for at lade andre trafikanter tage føringen (som, i min erfaring, er ikke typisk taxachauffør adfærd). JG.s udredining af danskernes landsbymentalitet har jeg længe efterlyst, fordi egen lignende mening manglede forståelsen af dens socio-kulturelle uundgåelighed i en så lille befolkning (som er faktisk over det halve af Londons).
Det vigtige ved JG.s indlæg er perspektivering af en selvopfattelse der riskere at lade strohedsvanvid tage styr, som Brexit og Trump er skrigende eksempler på.