Læsetid: 4 min.

Tibetsagens hovedperson vender på en tallerken

Vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen vil pludselig gerne afhøres af Tibetkommissionen. Det var ham, der havde ansvaret for en kontroversiel ordre under et kinesisk statsbesøg i 2012, som førte til, at demonstranter fik knægtet deres rettigheder
Indland
27. januar 2017

TIBETKOMMISSIONEN DAG 16:

Den største nyhed fra torsdagens afhøringer i Tibetkommissionen handlede i virkeligheden om en helt anden afhøring.

Her kom det nemlig frem, at Tibet-sagens mest centrale person, vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, alligevel har tænkt sig at stille op til afhøring. Han skulle have været afhørt allerede i efteråret men meldte afbud.

Siden har flere afhørte udpeget ham til at være hovedpersonen i den fadæse, som udspillede sig under et kinesisk statsbesøg i 2012, hvor fredelige demonstranter fik frataget deres tibetflag og blev gemt væk bag politiets mandskabsvogne.

Det var Claus Hjelm Olsen, der havde det operationelle ansvar for politiets indsats under besøget. Dermed havde han også ansvaret for politiets såkaldte operationsbefaling, hvori der stod, at demonstranter ikke måtte kunne ses af den kinesiske præsident og hans delegation.

Claus Hjelm Olsen er allerede blevet afhørt af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som foretager en parallel undersøgelse. Han er også sigtet for at lyve i retten, hvor han har benægtet eksistensen af den kontroversielle ordre, som blev afsløret i efteråret 2015, og som nu er omdrejningspunktet for Tibetkommissionens undersøgelse.

Kommissionen har dog allerede vist udsnit af Claus Hjelm Olsens afhøring i DUP, hvor han har nægtet ethvert kendskab til ordren, før den dukkede op i efteråret 2015.

Hans advokat Anders K. Németh havde i går ingen forklaring på, hvorfor Claus Hjelm Olsen nu pludselig gerne vil lade sig afhøre, selv om han tidligere har afslået.

»Det er sådan set ikke, fordi vi har nogen forventning om, at Claus Hjelm Olsen kan fremkomme med noget væsentligt nyt ud over, hvad han har sagt i DUP’en. Men når kommissionen gerne vil afhøre ham, så stiller han gerne op,« sagde advokaten.

Der er ellers ikke noget nyt i, at kommissionen gerne vil afhøre hans klient.

Hjelm Olsen skal afhøres fredag i den kommende uge, samme dag som hans tidligere chef politiinspektør Mogens Lauridsen skal afhøres for anden gang. Dermed er der lagt op til den hidtil mest interessante dag i kommissionens afhøringer.

Ingen alarmklokker

Der skete dog også andet under torsdagens afhøringer.

Kommissionen afhørte blandt andet kontorchef fra Justitsministeriet Esben Haugland. Han arbejdede i ministeriets Politi- og Strafferetsafdeling i en periode i 2014, hvor der fandt et tovtrækkeri sted mellem Folketingets Retsudvalg og Københavns Politi.

Retsudvalget ville gerne have udleveret lydfilerne fra politiets radiokommunikation under statsbesøget i 2012, men politiet vægrede sig ved at udlevere filerne. Blandt andet fordi politiet ikke mente, at filerne var underlagt retten til aktindsigt, og fordi det ifølge politiet ville kræve 200 arbejdstimer at gennemlytte al kommunikationen.

Men de argumenter købte Esben Haugland ikke. For det første, forklarede han, var det slet ikke relevant at se på reglerne for aktindsigt, når det var Folketinget, der havde bedt om filerne. For det andet var 200 timer i hans øjne ikke for meget. Og for det tredje så han ikke noget principielt problem ved at udlevere potentielt fortrolig kommunikation fra politiet til Folketinget, hvilket Københavns Politi var betænkelige ved.

»Vi giver jo fortrolige oplysninger til Folketinget på daglig basis,« sagde han til kommissionen.

Københavns Politi gennemgik lydoptagelserne og sendte herefter nogle udskrifter fra politiets radiokommunikation til Folketingets Retsudvalg. Udskrifterne viste, at politiet havde været særdeles opmærksomme på tibetanske flag og bannere samt personer i gule t-shirts, som måtte formodes at sympatisere med Falun Gong-bevægelsen, som det kinesiske styre ikke bryder sig om.

I efteråret 2014 havde der allerede været adskillige kritiske artikler i pressen, spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg og en retssag, som antydede, at politiet havde konfiskeret tibetanske flag. Det fik dog ikke kontorchef Esben Haugland fra Justitsministeriet til at overveje, om politiet havde haft en generel ordre om at fjerne flag.

»Der var ingen alarmklokker, der ringede,« sagde han.

Ikke en eneste gang

Kommissionen afhørte torsdag også tidligere departementschef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson.

Afhøringen var forbavsende hurtigt overstået efter en halv time. Kommissionens udspørger grillede hende ikke på samme måde, som han har gjort med flere laverestående embedsmænd, som er blevet spurgt, om de dog ikke undrede sig over, at politiet kunne blive ved med at benægte eksistensen af den kontroversielle ordre, når så meget tydede på, at den fandtes.

Faktisk huskede Anne Kristine Axelsson ikke, at hun en eneste gang har talt med en justitsminister om Tibet-sagen i de tre et halvt år, hun var departementschef. Kun i forbindelse med forberedelserne af samråd i Folketinget, sagde hun.

Hun deltog i 2012, forud for statsbesøget, i et møde med embedsmandsudvalget for sikkerhedsspørgsmål. Her sagde daværende departementschef for Udenrigsministeriet, Claus Grube, ifølge referatet, at kineserne var meget opmærksomme på sikkerhedsspørgsmål i forbindelse med besøget. Axelsson erindrede dog hverken, at hun deltog på mødet, eller hvad der blev sagt.

Fredag afhører kommissionen tre tidligere justitsministre på stribe: Morten Bødskov, Karen Hækkerup og Mette Frederiksen.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her