Baggrund
Læsetid: 4 min.

’Det er en af de virkelig store europæere, der nu er død’

Tidligere udenrigs- og finansminister og næstformand for EU-Kommissionen samt partiformand for Venstre, 77-årige Henning Christophersen, døde på årets sidste dag. Tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg, der var en nær ven, begræder, at han aldrig fik skrevet sine erindringer
Henning Christophersen døde den 31. december, og vil af politiske kolleger blive husket som en indsigtsfuld og meget behagelig samarbejdspartner. I fagforeningskredse vil han blive husket som ’Sylten’, fordi han afskaffede dyrtidsportionerne, som regulerede ugelønnen i forhold til prisstigningerne.

Henning Christophersen døde den 31. december, og vil af politiske kolleger blive husket som en indsigtsfuld og meget behagelig samarbejdspartner. I fagforeningskredse vil han blive husket som ’Sylten’, fordi han afskaffede dyrtidsportionerne, som regulerede ugelønnen i forhold til prisstigningerne.

Jan Unger

Indland
2. januar 2017

Særdeles godt begavet, meget vidende og samtidig overordentlig behagelig at være sammen med, ikke mindst på grund af sin stilfærdige humor …

Sådan tegnes billedet af politikerkolleger ved meddelelsen om, at tidligere minister Henning Christophersen i en alder af 77 år sov ind på årets sidste dag i 2016.

Fra 1971 til 1984 sad den dengang yngre cand.polit. i Folketinget for Venstre, hvis formand han blev i 1978-84. Han var en af drivkræfterne bag og blev derfor udenrigsminister i den såkaldte arbejder-bonde-regering under Anker Jørgensen 1977-78. Senere blev han finansminister i Poul Schlüters første regering 1982-84. Derefter rykkede Henning Christophersen til Bruxelles som medlem af EU-Kommissionen, hvis næstformand han var 1985-95.

»Henning var en af de betydeligeste og bedst begavede danske politikere. Han har betydet utrolig meget både i dansk og europæisk politik,« siger tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen til Information.

Han peger især på de år, hvor Henning Christophersen var finansminister.

»Henning var hjernen bag omlægningen af den økonomiske politik, som førte til en genopretning af dansk økonomi,« siger Uffe Ellemann-Jensen og tilføjer:

»Og som næstformand i EU-Kommissionen lagde Henning sammen med kommissionsformand Jacques Delors fundamentet for det indre marked, som viste sig at skabe nyt liv i EU.«

Tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg har kendt Henning Christophersen siden 1968. Hun har også været meget tæt på ham og hans hustru, der bl.a. har boet i en årrække i en bolig på hendes gods.

Også Britta Schall Holberg hæfter sig ved opgøret med den automatiske dyrtidsregulering, som udløste lønstigninger i nogenlunde takt med inflationen og prisstigninger. Automatikken blev suspenderet, mens Henning Christophersen var finansminister, for fire år senere at blive helt afskaffet. Af samme grund var Venstre-finansministeren mildt sagt ikke vellidt i fagforeningskredse, der konsekvent omtalte ham med smædenavnet ’Sylten’.

Fik ikke skrevet erindringer

»Henning har æren for fastkurspolitikken og for, at dyrtidsreguleringerne blev stoppet. Det var virkeligt meget modigt dengang,« siger Britta Schall Holberg.

»Schlüter bliver med stor ret udråbt som en stor statsminister, men idérigdommen og det politiske indhold blev i stor udstrækning leveret af Henning. De to kunne fantastisk godt sammen,« siger hun og fortsætter:

»Det er en af de virkelig store europæere, der nu er død. Og en af de virkelig store kapaciteter inden for dansk politik.«

»Henning spændte over umådeligt meget. Han havde vidtrækkende visioner om, hvordan samfundet skulle udvikle sig. Det bragte han med i Firkløverregeringen, men inden da forsøgte han også meget modigt at lave en SV-regering. Det projekt røg jo desværre på gulvet, fordi LO-formanden Thomas Nielsen var så sur på Anker Jørgensen. Men det var meget fremsynet af Henning Christophersen dengang, og jeg var meget begejstret,« fortsætter Britta Schall Holberg, der selv blev udnævnt til indenrigsminister i Firkløverregeringen.

Hun fortæller, at mange – inklusive hende selv og Henning Christophersens børn og svigerbørn – har forsøgt at få ham til at skrive sine erindringer.

»Men han blev aldrig færdig, han havde altid travlt med alt muligt andet. Det er til at græde over, at han ikke fik skrevet dem. Vi taler om en epoke i Europas historie, som slet ikke er beskrevet. Men det ville ikke ligne Henning at prale af, hvad han faktisk var med til at udrette.«

En stilfærdig munterhed

Også fra politiske modstandere lyder der anerkendende ord om Henning Christophersen.

»Jeg har kendt ham fra min tid i DsU, hvor han var med i VU. Vi havde nogle diskussionsmøder, og han var ganske ferm, intelligent og indsigtsfuld. Man skulle virkelig stramme sig an for at klare en diskussion med ham,« siger Kjeld Olesen, tidligere minister i fem forskellige socialdemokratiske regeringer.

»Jeg efterfulgte Henning Christophersen som udenrigsminister, en post han kun havde haft kort tid. Efter SV-regeringen i 1978-79 kom der valg, og så dannede Anker Jørgensen en ny mindretalsregering, hvor jeg blev udenrigsminister.«

Knud Heinesen, som var finansminister i flere af Anker Jørgensens regeringer, husker Henning Christophersen som »en politiker, som jeg satte meget stor pris på og i alle henseender havde et forbilledligt samarbejde med.«

Ifølge Knud Heinesen var Henning Christophersen »et af de absolutte lyspunkter i SV-regeringen«.

»Henning Christophersen var begavet, velorienteret, pragmatisk, dygtig og pålidelig. Og så var han særdeles behagelig at omgås, ikke mindst fordi han var meget morsom,« fortæller Knud Heinesen og uddyber:

»Han var i stand til at karakterisere en politisk situation eller en politisk udtalelse med både satire og munterhed.«

Også Karl Hjortnæs, der var formand for Folketingets skatteudvalg, som Henning Christophersen var medlem af i sidste halvdel af 1970’erne, har pæne ting at sige.

»Jeg var relativt tæt på Henning Christophersen som formand for skatteudvalget og politisk ordfører. Han var ikke blot meget begavet, han var også en meget behagelig person og en troværdig forhandlingspartner. Og så var han morsom at være sammen med. Han havde altid morsomme kommentarer til de politiske begivenheder. De var ikke ondskabsfulde, men derimod velplacerede og morsomme.«

Uffe Ellemann-Jensen tilføjer, at selv om Henning Christophersen i første omgang godt kunne virke tilbageholdende, måske næsten reserveret, var han »i virkeligheden et umådeligt humoristisk menneske med en meget skarp iagttagelsesevne og en speciel stilfærdig humor. Man kedede sig aldrig, når man var sammen med ham«.

Fra 2007 og frem til i går var Henning Christophersen statsudnævnt formand for bestyrelsen for det storkøbenhavnske metroselskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Var Henning Christophersen ikke mest en kreativ lobbyist - måske landets første - der tjente gode penge på gennem sit firma KREAB, at sælge kontakter i sit politiske netværk fra sine 10 år som landbrugskommissær i EU.

Torben Lindegaard

Henning Christophersen var Kommissær for økonomiske og monetære anliggender og næstformand for EU-Kommissionen 1985-95.