Baggrund
Læsetid: 8 min.

’Vi har bidraget til befolkningens ulykke. Sandsynligvis kommer vi også til at tabe penge’

Utilfredse kunder i Pensionskassen for Magistre og Psykologer raser over, at de har medvirket til Mozambiques økonomiske nedtur. Landet er gået i betalingsstandsning og inflationen er på 25 procent. Udviklingen skyldes bl.a. ulovlige lån, som danske pensionskasser og banker har tjent penge på
Ulovlige lån betyder, at befolkningen i Mozambique nu hænger på en fem milliarder kroner stor gæld. Derudover har inflationen, som nu er oppe på 25 procent, ramt befolkningen hårdt, forklarer han.

Ulovlige lån betyder, at befolkningen i Mozambique nu hænger på en fem milliarder kroner stor gæld. Derudover har inflationen, som nu er oppe på 25 procent, ramt befolkningen hårdt, forklarer han.

Jakob Dall.

Indland
9. februar 2017

En gruppe kunder i MP Pension har fået nok. Gennem det seneste år har de været vidne til, at MP Pension, der er pensionskasse for magistre og psykologer, har tjent penge på et korrupt tunfiskeriselskab i Mozambique kaldet Ematum. Selv efter at det kom frem, at selskabet aldrig skulle fange tun og i stedet sendte alle pengene ud af det fattige land, valgte MP Pension at beholde investeringen.

»Det er et stort problem, at man kort sagt har bidraget til korruption. Ematum er et fup-foretagende, som kun er lavet for at pumpe statskassen i Mozambique for penge,« siger pensionskunde Ole Stage, der selv har arbejdet i Mozambique og derfor har fulgt situationen i landet.

Information skrev i februar sidste år, at flere danske pensionskasser og banker tilsammen havde investeret flere hundrede millioner kroner i det private firma Ematum, som var sikret gennem en ulovlig statsgaranti. MP Pension havde investeret gennem pensionsselskabet Unipension, der også investerede på vegne af arkitekterne, jordbrugsakademikerne og dyrlægerne.

I alt havde Unipension investeret 41 millioner kroner i Ematum. Unipension er siden blevet opløst, men MP Pension har beholdt deres del af investeringen.

Ole Stage og ti andre kunder bad i november sidste år MP Pension om at redegøre for, hvorfor pensionskassen ikke havde solgt investeringen, da det viste sig, at investeringen overskred det etiske regelsæt.

Ematum-lånet, der i dag er på 727 millioner dollars, svarende til fem milliarder kroner, var nemlig udstedt ulovligt. Mozambiques tidligere finansminister underskrev lånet, men det blev aldrig forelagt parlamentet, hvilket landets love ellers foreskriver. Lånet var derfor optaget i strid med MP Pensions egne etiske retningslinjer, men selv da MP Pension blev gjort opmærksom på problemet, solgte pensionskassen ikke obligationen.

Til det paradoks svarede bestyrelsesformanden i MP Pension, Egon Kristensen, følgende i Magisterbladet den 4. november 2016:

»Som investor kan man godt vælge, at man ikke vil investere i lande, hvor der er problemer. Men så er der bare ikke ret mange lande, man kan investere i. Det, MP som investor gerne vil kendes på, er, hvordan vi reagerer, når vi møder uregelmæssigheder, som f.eks. korruption. Og her mener vi, at det gør mere gavn at arbejde for en udvikling i den rigtige retning end bare at vende ryggen til.«

Egon Kristensen forklarer ikke, hvad det konkret vil sige, at MP Pension arbejder for en udvikling i den rigtige retning. At udviklingen på det tidspunkt gik den rigtige vej, var han til gengæld ikke i tvivl om:

»Vi har fulgt Ematum-sagen, siden den kom frem i medierne, og der har været en positiv udvikling i sagen.«

Hvad er positiv udvikling?

Mozambique gik den 18. januar i betalingsstandsning, og staten, der nu har overtaget ansvaret for lånet, betaler således ikke renterne, som i dag ligger på omkring de ti procent. En udvikling, regeringen i Mozambique selv havde advaret om allerede i oktober måned sidste år – altså før Egon Kristensens svar blev bragt i Magisterbladet. Det undrer derfor Ole Stage, at der skulle have været tale om en positiv udvikling.

»Man har bare talt ned til os. Vi har lavet en del research omkring det her, og MP Pension har ikke givet noget som helst information til os. Nu kan vi så se, at det i bedste fald var en meget forkert vurdering og i værste fald var en direkte løgn,« siger han.

Bestyrelsesformand Egon Kristensen ønsker ikke at stille op til interview. Han giver dog et skriftligt svar til Information.

»Den udvikling, vi hentydede til i svaret i Magisterbladet, var, at Mozambiques parlament havde været inddraget i processen og havde godkendt statsgarantien vedrørende Ematum, og at sagen dermed havde fået parlamentarisk forankring,« skriver han.

Egon Kristensen henviser til det faktum, at Ematum-obligationen, der oprindelig var en privat og ulovligt statsgaranteret obligation, blev konverteret til en lovlig statsobligation i april sidste år. Det betød, at lånet gik fra at være ulovligt til at være lovligt, og det betød også, at staten og derved befolkningen i Mozambique nu hænger på den fem milliarder kroner store gæld.

Egon Kristensen er dog opmærksom på den økonomiske udvikling i landet, skriver han i mailen.

»Det er rigtigt, at der siden har været en mindre god udvikling, og at landet nu har brug for en gældsnedskrivning for at komme videre. Det er desuden også klart nu, at landets magthavere har haft deres egne agendaer og har tilbageholdt oplysninger fra investorerne og IMF. Det er desværre det, der kan ske, når man investerer i Emerging Markets-lande.«

At situationen har udviklet sig til det værre kan arkitekt Jens Hougaard bevidne. Han bor og arbejder i Mozambique, og han har venner, hvis pension er blevet beskåret så meget, at de ikke engang kan betale for vand. Derudover har inflationen i landet, der nu er oppe på 25 procent, ramt befolkningen hårdt, forklarer han.

»Situationen er blevet meget værre de seneste måneder. Der kommer rigtig mange børn og tigger ved min dør. Skoleferien er snart slut, og de tigger om penge til kladdehæfter og sandaler, så de kan komme i skole igen. Et kladdehæfte koster jo ikke mere end to en halv kroner, men mange forældre har ikke råd til dem, fordi priserne på helt basale ting som brød og bananer er fordoblet,« siger han.

Jens Hougaards pensionskasse fik også sine midler administreret af Unipension, der havde købt Ematum-obligationer for 41 millioner. Men Arkitekternes Pensionskasse har i dag ingen investeringer i Mozambique, oplyser Sampension, der har overtaget forvaltningen af investeringerne.

Undersøgelser på vej

Det er dog ikke kun Ematum-lånet, der er skyld i, at Mozambiques økonomi har udviklet sig så katastrofalt. Nedturen begyndte for alvor, da den internationale valutafond, IMF, og en lang række donorlande, herunder Danmark, trak deres økonomiske støtte til landet. IMF trak støtten, da det i april kom frem, at den tidligere regering ikke kun havde garanteret det ulovlige Ematum-lån, men også to andre lån, således at der var godkendt tre ulovlige lån for i alt 2,2 milliarder dollars, det vil sige 15 milliarder kroner.

Lånene kom i stand med hjælp fra den schweiziske bank Credit Suisse, den russiske bank VTB og den franske bank BNP Paribas. Det er de banker, der har solgt obligationerne videre til de internationale investorer, herunder de danske.

Ifølge The Wall Street Journal er de tre banker lige nu ved at blive undersøgt af myndighederne i USA. Reuters oplyser desuden, at de britiske og schweiziske myndigheder også er i gang med deres egne undersøgelser.

Oven i dette har statsanklageren i Mozambique ansat det amerikanske konsulenthus Kroll til at undersøge sagen. Hvad Kroll præcis er blevet bedt om at undersøge, er dog ikke offentligt. Det fortæller Adérito Caldeira, der er chefredaktør på den mozambiquiske oppositionsavis A Verdade.

»Vi kan ikke få at vide, hvad der er Kroll-undersøgelsens mandat. Så vi ved reelt ikke, hvad det er, der bliver undersøgt, eller hvem der bliver undersøgt. Rapporten skal ligge klar til februar, men jeg forventer, at Kroll kommer til at bede om mere tid, for der er sandsynligvis meget få, der vil udtale sig,« siger han.

Adérito Caldeira har heller ikke meget tillid til, at statsanklageren kommer til at handle på de oplysninger, der eventuelt måtte komme frem i rapporten.

»Statsanklageren er udpeget af den tidligere præsident, Armando Guebuza, som de fleste mistænker for at være hjernen bag de ulovlige lån. Så jeg er ret skeptisk. Det er jo stadig hans parti, Frelimo, der sidder på magten.«

Bedst at blive eller gå?

Spørgsmålet er så, hvad der giver bedst mening for de danske investorer set fra et investeringsetisk perspektiv. MP Pension vurderer, at det er bedst at beholde obligationerne. Faktisk ville et salg blot gøre situationen værre for Mozambique, skriver Egon Kristensen.

»Det ville ikke gavne landet, at vi solgte, for adgang til at kunne optage lån er meget vigtigt for et emerging markets-land som f.eks. Mozambique, for det er med til at skabe fundamentet for en positiv udvikling i landene,« skriver han og understreger samtidig, at investeringen indtil nu har givet et godt afkast til MP Pensions kunder.

Det svar undrer Steen Vallentin, der er lektor ved CBS med speciale i etiske investeringer. Han kunne godt ønske sig, at pensionskasserne var bedre til at forklare, hvorfor de træffer de valg, de gør.

»Det, man kan undre sig over, når man læser deres svar, er, at bordet fanger. Når man har foretaget sådan en investering, så kan man åbenbart ikke skille sig af med den, selvom man finder ud af, at præmisserne for investeringen var fejlagtige, og det viser sig, at man har investeret i en rotterede,« siger Steen Vallentin og uddyber:

»Budskabet bliver jo, at hvis de bare kan tiltrække vores penge i diverse lande, så er det fuldstændig ligegyldigt, hvad der sker med dem efterfølgende, så længe vi får en rente på vores investering. Det ved jeg ikke, hvor meget udvikling der er i.«

Mangefuld debat

Steen Vallentin forklarer, at mange investorer ikke har en interesse i at tale deres investering ned, mens de ejer den, for så risikerer de at tabe penge på den. En sag som Ematum viser dog, at der kan være behov for, at nogle pensionskasser får mere klare retningslinjer for deres investeringer i ikkevestligelande.

»Mange af de investeringspolitikker, der er blevet formuleret af danske pensionskasser, er ikke nødvendigvis formuleret meget nuanceret med henblik på at adressere den her slags udfordringer på emerging markets. Deres etiske overvejelser handler meget om aktieinvesteringer i store multinationale selskaber. Der er ingen tvivl om, at de møder nogle nye udfordringer her,« siger Steen Vallentin.

Lige nu er der da heller ikke enighed om, hvordan sagen skal håndteres i MP Pensions bestyrelse.

»Sagen understreger, at vi har brug for en fornyet diskussion i bestyrelsen af vores politik i forhold til sådanne investeringer, og det vil jeg tage initiativ til,« skriver bestyrelsesmedlem i MP Pension, Per Clausen til Information.

Ole Stage er ikke i tvivl om, hvad han mener. Han anser sagen for at have principiel karakter.

»Vi har bidraget til befolkningens ulykke. Sandsynligvis kommer vi også til at tabe penge. Det vigtigste er nu at komme efter dem, der har stjålet pengene. Men MP Pension har ikke gjort noget som helst for at få dem stillet til regnskab,« siger han og forklarer samtidig, at han har tænkt sig at tage sagen op på generalforsamlingen i MP Pension til april.

»Der må være noget galt med retningslinjerne, og det må vi diskutere.«

Information har også talt med PensionDanmark og Danske Bank, der begge mener, at deres investeringer i Ematum-obligationerne har været i overensstemmelse med deres etiske retningslinjer. Ingen af de to ønskede at stille op til interview.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gustav Alexander

Er jeg den eneste der finder det mærkværdigt at "Fake news" og "Alternative facts" på blot få uger til en måned er blevet ophøjet til status af fagterminologi blandt hele landets (for ikke at sige meget af den vestlige verden) journalister.

Ligesom med "brexit" og "grexit" viser journalister endnu en gang at de er fuldt opdateret på indholdsløse termer, der ikke signalerer andet end journalisternes egen vilje til at koge komplekse emner ned til tomme floskler.

Det er fantastisk at samtlige medier har indlogeret "fake news" i deres arsenal af "objektive" begreber, selvom det aldrig bruges til andet end retoriske angreb mod politiske modstandere. Nu render I jo alle sammen rundt og påstår at jeres modstandere udsender "Fake news" ligesom de også er begyndt at anklage jer for.

Har det slået én eneste sensationshungrende journalist at manipulation af fakta er ligeså old gammelt som sproget selv? Du kan selvfølgelig ikke sælge en historie el. dæmonisere en politisk bølge med overskriften "Trump/Le Pen/[indsæt valgfri politisk ukorrekt hade figur] forsøger at vinkle fakta i deres favør, som mennesker altid har gjort". Det bliver svært at dæmonisere højrepopulismen eller holde det etablerede samfunds faner højt, hvis ikke man kan gøre modstanderne til en exceptionel trussel.

Alt det beviser jo blot hvad de fleste reflekterende individer allerede ved: Fake news er ikke et begreb der skal beskrive et nybrud med vores forhold til fakta. Det er et begreb, der skal tjene et politisk formål: Navnligt at bistå det etablerede liberale hegemoni mod populistisk modstand.

Jeg tror du har kommenteret den forkerte artikel, Dennis.