Læsetid: 8 min.

Borgergrupper håber, at atomaffald fra Risø ikke skal graves ned

Om få uger vil uddannelses- og forskningsminister Søren Pind modtage en indstilling fra et tværministerielt udvalg om håndteringen af atomaffaldet fra Risø. Selv om landets fem borgergrupper mod atomaffald forestiller sig, at indstillingen bliver et mellemlager, lurer frygten for et slutdepot alligevel i baggrunden
Det danske atomaffald, der er deponeret efter forsøg på Risø. Rundt om i landet håber borgergrupper, at de ikke bliver naboer til et permanent slutlager for affaldet.

Det danske atomaffald, der er deponeret efter forsøg på Risø. Rundt om i landet håber borgergrupper, at de ikke bliver naboer til et permanent slutlager for affaldet.

Tor Birk Trads

8. februar 2017

Fra Paradisbakkerne ved Østermarie på Bornholm over det inddæmmede område ved Rødbyhavn på Lolland og Kertinge Mark på Nordøstfyn til Thyholm, Thise og Hvidbjerg oppe ved Limfjorden krydser borgere i disse uger fingre for, hvad et tværministerielt embedsmandsudvalg har fundet frem til.

Siden juni 2016 har 18 embedsmænd fra bl.a. fem ministerier – herunder Finans-, Forsvars- og Uddannelsesministeriet – samt Beredskabsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Dansk Dekommissionering været samlet i et særligt udvalg med opgaven at skrive en indstilling til, hvordan atomaffaldet fra atomforsøgsstationen Risø ved Roskilde skal håndteres.

Ifølge en aktindsigt, Information har fået fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der i juni 2015 overtog området fra Sundhedsministeriet, har det tværministerielle embedsmandsudvalg holdt i alt fire møder og er nu så langt, at de har skrevet udkastet til indstilling.

Planen videre frem er, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) inden for få uger modtager den endelige indstilling, hvorefter den præsenteres for regeringen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mikkel Madsen
  • Kristen Carsten Munk
  • Dorte Sørensen
  • Oluf Husted
Mikkel Madsen, Kristen Carsten Munk, Dorte Sørensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tiden læger alle sår. Det gælder også i dette tilfælde. Det viser sig at thorium teknologien kan anvende ”gammelt” affald som brændsel og på den måde kan vi få afskaffet det meste af lagrene fra Risø.

Det mæste af radioaktivt affald er ikke thorium. Kan den teknologi der vises til, anvendes på (alt) andet affald af radioaktive mineraler?

Så længe mellemlager-løsningen ikke bare er en pæn måde at sende problemet videre til vores børn og børnebørn på, så lyder det som en god løsning.

Jacob Rørdam Holm-Jørgensen

Langt det meste af affaldet er lavradioaktivt og aldeles ufarligt, så det måtte gerne være i min baghave i Gentofte. Hysteri uden grænser!